Ny ekspert-analyse: Bandlysning af Huawei vil få alvorlige konsekvenser for 5G-udbygning i Europa

11. juni 2019 kl. 14:485
Ny ekspert-analyse: Bandlysning af Huawei vil få alvorlige konsekvenser for 5G-udbygning i Europa
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
Selskabets produkter er meget udbredte blandt europæiske operatører.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den kinesiske mobilgigant Huawei er i stormvejr som følge af de mange spionagebeskyldninger, og selskabet har nu et særligt køligt forhold til USA, efter at landet har ‘sortlistet’ dem.

Naturligt nok er mange begyndt at frygte, at tilsvarende reaktioner også vil finde sted i Europa. Nu tyder en ny rapport på, at en bandlysning af kinesiske aktører på vores eget kontinent kan risikere at få alvorlige konsekvenser for den igangværende 5G-udbygning.

Kan øge omkostningerne med 55 milliarder euro

Nyhedsbureauet Reuters har fået indblik i en industrianalyse, som anslår, at en bandlysning af indkøb af telekomudstyr fra Huawei og ZTE vil øge omkostningerne knyttet til 5G-udbygning med så meget som 55 milliarder euro.

Derudover vil 5G-udbygningen anslagsvis forsinkes med omkring 18 måneder, hvis kinesiske teleselskaber udelukkes fra det europæiske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye konsekvensanalyse er en del af en rapport udarbejdet af interesseorganisasjonen GSM Association, som repræsenterer omkring 750 mobiloperatører globalt, deriblandt Telenor og Telia.

GSM Association skal ifølge Reuters allerede have udtrykt bekymring for konsekvenserne af en eventuel bandlysning af Huawei, da selskabets produkter er meget udbredte blandt europæiske operatører. Kilder har hævdet, at Huawei er en vigtig støttespiller for organisationen.

Interesseorganisationen har beregnet, at Huawei og ZTE tilsammen har en markedsandel på omkring 40 procent inden levering af mobiludstyr til EU-markedet.

Øget konkurrence fra Nokia

I GSM Associations rapport er en stor del af ekstraomkostningerne knyttet til højere udgifter som følge af betydeligt reduceret konkurrence i mobiludstyrmarkedet og til nødvendigheden af at erstatte eksisterende infrastruktur før implementeringen af 5G-opgraderingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Huawei-konkurrenten Nokia hævder imidlertid, at omkostningerne er overdrevne. Selskabet udtalte til Reuters, at deres løsning indebærer at lægge 5G-udstyr oven på eksisterende 4G-udstyr, hvilket gør ombytning af udstyr unødvendigt og omkostningerne meget lavere.

Nokia er allerede blevet en stor aktør inden for levering af 5G-udstyr. I en pressemedddelelse publiceret tidligere denne måned hævdede selskabet, at de nu har opnået 42 kommercielle 5G-aftaler, hvilket efter sigende er mere end nogen anden aktør.

Selskabet har blandt andet indgået en samarbejdsaftale med Nokia for at modernisere de mobile kernenet i Norge, Sverige og Danmark.

Artiklen er fra digi.no.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
12. juni 2019 kl. 14:00

Det er da udmærket, at der skabes arbejdspladser på den baggrund i EU mv. Hvorfor skal vi støtte et stort diktatur, og fortsat miste arbejdspladser til den asiatiske stormagt.

Det er ok at betale mere for varen her, det styrker vores position globalt, og mindsker uafhængighed. Det er det modsatte af øgede omkostninger. Spionage eller ikke.

mvh.

4
12. juni 2019 kl. 11:19

... når det spredes ud over en årerække på alle europæiske lande. Og set i lyset af at Nokia og Ericsson står klar til at tage over, så vil dette give et passende spark til en skrantende europæisk tech-industri.

Telekommunikation er central og strategisk teknologi for lande. Jeg vil hellere have at danske netværk er opbygget af teknologi fra lande der har samme værdisæt som os. Hvor vi har et (desværre for svagt) europæisk retssystem der kan sikre at det er europæiske interesser der varetages.

Dem der ruller et 5G netværk ud i et land vil sidde med en gigantisk lyttestation der kan følge med i næsten alt hvad der sker. De sidder også med en kæmpe OFF-knap der i praksis kan forhindre rigtigt meget telekommunikation - ikke kun det pågældne telenetværk.

3
11. juni 2019 kl. 17:20

Det er jeg godt nok glad for.. Har lige tjekket lidt op på det, men fik da lige kaffen galt i halsen..

2
11. juni 2019 kl. 17:05

Kenneth, hele præmissen for dit indlæg er desværre forkert. Microsoft har ikke opkøbt Nokia. Microsoft har opkøbt dele af Nokia (smartphone forretningen), og de har ikke engang rettighederne til navnet længere.

1
11. juni 2019 kl. 16:54

Nokia blev da opkøbt af Microsoft, som er i USA... Huawei B525-A23 har flere software fejl som betyder at Google overvåger ens trafik (Dette gælder fomentligt flere enheder også selvom man ændrer på indstillingerne, så overvåger Google enheden). Hvis Nokia overtager, så tillader Europa at USA overvåger os endnu mere.. Hvad er der smart i det? Se mod Edward Snowdens dokumentation om hvor syge de er i USA.. Hvis Kina ryger, hvad så med Apple produkter? Hvem refundere vores udgifter? Staten eller USA? Ingen formentligt.. forbrugerne er efterladt til sig selv.. Det her er det rene ragnarok!