Ny Edge-browser rulles ud på Windows Update i januar

19. december 2019 kl. 14:1111
Ny Edge-browser rulles ud på Windows Update i januar
Illustration: digi.no.
En ny udgave af Microsofts Edge-browser bliver tilgængelig fra den 15. januar. Den er bygget op om Chromium, Googles open source browser-projekt. Browsereb vil i første omgang komme med Windows Update, og vil automatisk blive tilgængeligt for computere med Windows 10 version 1709.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Ifølge Microsoft, vil den nye Chromium-baserede Edge-browser være tilgængelig fra 15. januar 2020.

Den nye Edge-browser er knyttet til Windows 10, og vil automatisk blive gjort tilgængelig via Windows-update på computere, der har Windows 10 1709 eller nyere.

Microsoft har i deres dokumentation skrevet, at den nye browser kommer til at have egenskaber, der tillader ’hyppigere’ og mere ’fleksible’ opdateringsmuligheder. Derfor vil der komme opdateringer hver sjette uge. Sikkerheds- og kompatibilitetsopdateringer vil blive udgivet, som der er behov for dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklere kan allerede nu lave add-ons

Alle brugerens menupunkter, genveje og andre personlige indstillinger vil blive automatisk overført fra Legacy Edge til det nye Edge.

Den nye Microsoft Edge Add-ons butik er allerede åbnet for udviklere, det skete den 16. december, og de kan nu sende udvidelser ind via Partner Center Developer Dashboard.

Det nye Microsoft Edge bliver langtfra den første browser, der bruger Chromium som browser udgangspunkt. Både Vivaldi, Opera, Yandex og Brave bruger også Chromium. Projektet blev lanceret, da Google i 2008 frigav store dele af kodningen til Chrome.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
23. december 2019 kl. 07:32

Man kunne jo indføre nogle strikse krav, som skal overholdes før en browser får lov til at kalde sig HTMLxx compliant, men der skal på ingen måde fremelskes en monokultur hvor det bare bliver Google der bestemmer slagets gang - for på den måde fortsætter vi jo den kollektive dumhed, nu bare med en anden gud.

Jeg er som sådan fuldstændig enig Christian.

Historien har bare vist at standarder også er svære. Og nogle vil løbe foran standarden. Men selvfølgelig skal vi have en veldefineret standard at kode op imod.

Som jeg forstår det er Chromium åben, og MS er allerede contributor. Og vil formentlig blive ved med at være det fremover.

Selvfølgelig sidder nogen og bestemmer hvad der skal med. Men hvis renderingstandard kan blive implementeret ens ved at alle committer til samme code base - og vi dermed fjerner en af de helt store tidsrøvere ved at lave gode brugervenlige løsninger til web - så er det fint med mig.

Google/Chrome kan så vælge deres vej til hvad browseren skal kunne for (og vide om) brugerne, MS, Apple, Firefox, osv deres vej, og så videre.

Men HTML, CSS, Javascript og rendering er så typeløst og komplekst skruet sammen at det er stort set umuligt at lave to komplette implementeringer af standarderne som vil vises ens i alle øjemed.

Lidt ligesom nogle af de andre store frameworks, Unity f.eks. Brugt af mange for at løse en kompleks opgave - for så at kunne bruge mere tid på laget ovenpå.

10
20. december 2019 kl. 15:16

Men omvendt, som verden er i dag, vil det være fint hvis "de store" alle udvikler Chromium, så vi får en fælles åben platform.

Hvorfor?

Jeg er helt på det rene med at "de store" bliver enige om en fælles standard, men i bund og grund er (og bør være) en browser en renderingsmaskine som så kan tilføres funktionalitet eksempelvis vha. Javascript.

Man kunne jo indføre nogle strikse krav, som skal overholdes før en browser får lov til at kalde sig HTMLxx compliant, men der skal på ingen måde fremelskes en monokultur hvor det bare bliver Google der bestemmer slagets gang - for på den måde fortsætter vi jo den kollektive dumhed, nu bare med en anden gud.

Det er slemt nok med mobiltelefoniområdet hvor Google prøver på at overtage verdensherredømmet - der er kun Apple tilbage (i øvrigt med deres Webkit) og selv om jeg aldrig ville have drømt om at have en MS telefon synes jeg det er meget beklageligt at der kun er et duopol tilbage, det er i hvert fald ikke det der driver innovationen.

9
20. december 2019 kl. 15:02

Med så mange Chromium browsere er der en risiko for at webudviklere begynder at lave noget med at "Denne side ses med med Chrome" i stedet for at følge standarder.

Helt enig i at vi ikke skal tilbage til "Best viewed with X".

Men omvendt, som verden er i dag, vil det være fint hvis "de store" alle udvikler Chromium, så vi får en fælles åben platform.

Konkurrencen er fin - men vi vinder ikke meget ved at de alle laver hver deres marquee tag.

Edge var faktisk ok til at overholde standarder, men kan godt forstå at MS ikke synes det er tiden værd at vedligeholde deres egen rendering engine. Men istedet fokuserer på added-value ovenpå visningen.

8
20. december 2019 kl. 14:21

Som webudvikler er dette håbet om at netop alle dem som af forskellige årsager ikke får lov at installere Chrome/Chromium på deres arbejdspc, nu får en browser med samme fundament som Chromium.

Det ægrer mig lidt at Microsofts egen Edge forsvinder til fordel for endnu en browser med Chromium. Med så mange Chromium browsere er der en risiko for at webudviklere begynder at lave noget med at "Denne side ses med med Chrome" i stedet for at følge standarder.

fordi IE virkelig trænger til at blive gemt heeeeelt væk. ;-)

Helt enig, der er bare nogle dovne webudviklere på nogle sites vi er nødt til at bruge. Der er mange folk i client management der har kløende fingre for at lave en GPO der lukker for IE, men hvis der så ikke kan køres løn, faktureres ellers skrives labels til Post Nord så går det ikke.

7
20. december 2019 kl. 14:13

Så har den en fin feature der gør at man kan lave en Enterprise Mode Site List der gør at sider der kræver legacy plugins kan åbne i en tab i IE mode hvor man tidligere har været nødt til at åbne IE.

Ah, ja der er selvfølgelig et issue der. Havde helt glemt det - vi brugte faktisk et plugin til Chrome kaldet "Open in IE": https://chrome.google.com/webstore/detail/open-in-ie/looohpideggedchhpphemdmppnmdkgfd

Ok, det er ikke verdens mest elegange løsning, men det virker, og det var kun nogle af de bedagede versioner af SharePoint og OWC som havde problemer med ikke-IE browsere.

6
20. december 2019 kl. 14:07

Hvad bringer Edge til Chromuim som berettiger et skift, frem for blot at installere Chromium?

Som webudvikler er dette håbet om at netop alle dem som af forskellige årsager ikke får lov at installere Chrome/Chromium på deres arbejdspc, nu får en browser med samme fundament som Chromium.

Og forhåbentlig kort derefter døden over Internet Explorer som stadig lever i bedste velbefindende derude.

Sidste jeg kiggede lå vi stadig på ca. 13% IE brugere, 4% Edge, og stort set resten Chrome. Vores produkter er kun brugt i arbejdsøjemed, og derfor meget sjældent brugt på folks private computere.

Og mange af vores brugere vælger den default browser de har.

Så forhåbentlig kan vi nu levere en langt bedre oplevelse til de brugere - fordi IE virkelig trænger til at blive gemt heeeeelt væk. ;-)

5
20. december 2019 kl. 13:41

Svare lidt til at sammenligne en Tesla og en Lada, de har begge en motor og fire hjul, ergo må det være det samme.

Hvilket er en usandsynlig dårlig sammenligning, for Tesla og Lada er to fundamentalt forskellige biler, baseret på fundamentalt forskellige teknologier.

For at citere PHK: en dårlig analogi er som en utæt skrutrækker.

Hvis man skal sammenligne med biler vil det nok være bedre at sammenligne en Ford Focus med en Volvo S40, som begge er bygget på samme platform, og med samme dikkeværk.

4
20. december 2019 kl. 13:02

Svare lidt til at sammenligne en Tesla og en Lada, de har begge en motor og fire hjul, ergo må det være det samme.

Der er kæmpe forskel på den nye edge og så blot en ren Chromium.

IE Enterprise Mode og GPO styring som det helt centrale i min optik.

Har leget en del med IE Enterprise Mode siden det blev tilgængelig i Dev og føler ikke det er helt klart endnu. Jeg sidder i en kommune og vores løn køres fra KMD Opus som er designet til at køre eksklusivt i IE.

Det meste virker, dog er der store problem med SAML når løndamerne hopper til forskellige side fra NemLogin hvilket gør det ubrugeligt lige i den sammenhæng. Alle andre steder virker det upåklageligt og det er nemt at konfigurere ved hjælp af en GPO og en sitelist.xml fil.

3
20. december 2019 kl. 12:46

Hvad bringer Edge til Chromuim som berettiger et skift, frem for blot at installere Chromium?

Opdatering med WSUS, styring med group policies, en rigtig god integrated authentication. Bing giver ikke meget værdi her i Europa, Microsoft har kun satset på den i USA. Men hvilke søgemaskiner der skal være standard kan man sætte i polices. Så har den en fin feature der gør at man kan lave en Enterprise Mode Site List der gør at sider der kræver legacy plugins kan åbne i en tab i IE mode hvor man tidligere har været nødt til at åbne IE. På nuværende tidspunkt er der kun IE tilbage der kan køre de gamle plug-ins, alle andre browsere har slagtet dem, men der er stadig nogle sites der ikke er fulgt med.

2
20. december 2019 kl. 09:03

Hvad bringer Edge til Chromuim som berettiger et skift, frem for blot at installere Chromium?

Så vidt jeg kan se, er den mest betydelige forskel, at den søgefunktion som Chromium bygger ind i URL søgningen, skiftes ud med Bing. Om det så er et skridt frem eller tilbage må man jo selv afgøre, men ideen om at "promote" Bing vha. browseren virker ikke helt velovervejet i lyset af at Bings andel af det samlede antal søgninger er ganske lille - Se statistikken her: https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share/all/europe

Desuden indeholder den nye Edge "Microsoft’s new built-in tracking protection". Den er baseret på Disconnect.me. (Se: https://www.ghacks.net/2019/12/04/microsoft-improves-tracking-prevention-in-the-new-edge-browser/ og https://disconnect.me/ ) .

Der er meget blandede holdninger til Dosconnect, hvilket fremgår af artiklen på Ghacks.net (se diskussionen efter artiklen). Tjenesten er åbenbart så ringe, at bl.a. Mozilla har stoppet samarbejdet med Disconnect.

Så mon ikke de fleste vælger at fortsætte med Chromium, Chrome eller Firefox - eller noget helt andet, som er endnu mindre tracket.