Højesteret har stadfæstet en dom fra Landsretten, som siger at to personer hænger på gælden, efter andre har brugt deres NemID til at tage lån ud i deres navn. Det fremgår af en afgørelse på Højesterets hjemmeside.
Personerne, som omtales som A og B i afgørelsen, har ifølge Højesteret ikke gjort nok for at forhindre, at deres NemID blev misbrugt.
»Højesteret tiltrådte herefter af de grunde, der var anført af landsretten, at A og B havde udvist en sådan grad af uagtsomhed, at de i forhold til Basisbank hæftede for låneoptagelserne på aftaleretligt grundlag, selv om underskrifterne ikke var tilføjet digitalt af dem selv,« fremgår det af Højesterets hjemmeside.
Truet til at udlevere NemID og login
Både A og B har sagt, at de blev truet med vold til at udlevere NemID, CPR-nummer og kode. B anmeldte episoden til politiet dagen efter, mens det i A’s tilfælde tog længere tid.
Advokaten for A og B, Linda Lange Kastholm, anfører, at NemID gør det lettere for kriminelle at optage lån i andres navn. Ifølge hende udgør NemID en decideret trussel for resursesvage borgeres retssikkerhed, fremgår det af sagen:
»Han (B -red.) tilhører en gruppe af ressourcesvage borgere i samfundet, som ikke er i stand til at varetage egne interesser i forbindelse med brugen af digital signatur. Denne gruppes retssikkerhed er truet af NemID-systemet, som har vist sig at være langt lettere at misbruge end det tidligere system med personlig underskrift. «
En lignende passage optræder i kendelsen for sagen med A.
Baseret på vurdering af den enkelte sag
Højesteret skriver i kendelsen, at man i udgangspunktet ikke kan holdes ansvarlig for, at ens NemID bliver misbrugt, men at man under bestemte omstændigheder, blandt andet uagtsomhed, kan komme til at stå til ansvar for den aftale, der er blevet indgået.
»Afgørelsen af, om indehaveren bliver aftaleretligt forpligtet i tilfælde af, at tredjemand misbruger indehaverens digitale signatur, må træffes på grundlag af en konkret vurdering af det samlede hændelsesforløb. I denne vurdering indgår bl.a., under hvilke omstændigheder tredjemand er kommet i besiddelse af indehaverens nøgle (brugernavn, adgangskode og nøglekort til NemID), om indehaveren har haft kendskab til, at tredjemand er kommet i besiddelse af de pågældende oplysninger, og om indehaveren har gjort, hvad der var muligt for at forhindre misbrug, f.eks. ved at spærre sit NemID så hurtigt som muligt,« skriver Højesteret.