Ny DIKU-professor: Eksperimentel software-arkitektur er vejen frem

Datalogisk Institut på Københavns Universitet har fået en ny professor i softwareudvikling. Klaus Marius Hansen slår i tiltrædelsesforlæsning til lyd for eksperimentel softwarearkitektur - især inden for sundheds-it

Ny, effektiv og levedygtig software kræver eksperimentel software-arkitektur. Det er hovedbudskabet, når DIKUs nye professor i Software Development, Klaus Marius Hansen, torsdag i denne uge holder sin tiltrædelsesforelæsning på Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

Ikke mindst inden for sundheds-it kan satsningen på eksperimentel software-arkitektur ifølge professoren få stor samfundsøkonomisk betydning, idet der kan skabes mere fleksible og brugervenlige platforme til for eksempel fjernmonitorering af blodtryk og blodsukker eller hjemmebehandling af rygerlunger.

Klaus Marius Hansen vil i sin forelæsning føre bevis for, at hensigtsmæssig software-arkitektur markant øger kvaliteten af en given software. Konklusionen er baseret på en undersøgelse af 1.141 open source Java-projekter og på sammenligninger af arkitektur- og kvalitets-metrikker.

Samtidig præsenterer han resultater fra et etnografisk feltarbejde i fire danske virksomheder, hvor hovedkonklusionen er, at software-arkitektur i praksis er en kompleks og en essentiel del af software-udvikling.

Desuden vil Klaus Marius Hansen give eksempler på, at opfattelsen af, hvad der er en "væsentlig design-beslutning", og dermed software-arkitektur, har ændret sig radikalt. Samlet munder dette ud i en ny ?eksperimentel? tilgang til software-arkitektur-design.

»Jeg vil hovedsageligt beskæftige mig med software-arkitektur, som er et centralt emne, der bygger bro mellem på den ene side analyse/design og på den anden side realisering af større systemer, og som desuden har stor betydning for systemernes kvalitet,« udtaler Klaus Marius Hansen i en pressemeddelelse.

»Specielt de eksperimentelle teknikker, det vil sige teknikker som kan anvendes hurtigt og som typisk bruges på et delsystem, der kan køres, er interessante, fordi de danner mulighed for hurtig konstruktion af prototyper og dermed tidlig validering også med brugere,« udtaler han videre.

Klaus Marius Hansen tiltrådte den 1. oktober 2010 som professor i DIKUs forskergruppe med navnet Human-Centered Computing og har tidligere har været ansat som professor ved Islands Universitet og som lektor ved Århus Universitet, hvor han også har sin ph.d.-grad fra.

Tiltrædelsesforelæsningen med efterfølgende reception foregår som sagt på torsdag den 13. januar i auditorium 23.0.49 på Søndre Campus, Njalsgade 128.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Jacob Christian Munch-Andersen

Er det bare mig der ikke fatter sammenhængen i alt det der vand ud af ørene?

Hvad betyder "eksperimentel software-arkitektur" egentlig i den her sammenhæng? Selv ville jeg tro at det betød at man laver arkitektur på en ny måde som man ikke har afprøvet før, men den fortolkning passer ikke rigtigt ind i konteksten. Hvad man får ud af en ny arkitektur kommer jo helt an på hvilken arkitektur man vælger.

  • 0
  • 0
Jacob Christian Munch-Andersen

Der står ikke helt det samme i annonceringen, det er ikke rigtigt klart hvor, hvordan og hvornår det er at man skal eksperimentere. Og som sædvanlig er det ikke helt klart hvor meget af det vrøvl som står i artiklen der skyldes V2. Jeg må lade tvivlen komme manden til gode, men jeg håber da at vi kan få en mere detaljeret udredning.

  • 0
  • 0
Jonas Kongslund

Prøv at google efter architectural prototyping. Jeg gætter på at det er relateret til dette emne.

Basalt set drejer det sig om at eksperimentere med forskellige arkitekturdesigns i en iterativ proces således man tidligt i forløbet får afdækket, hvilke ikke-funktionelle arkitekturelle egenskaber, der bedst understøtter interessenternes krav, samt hvordan de bedst kan balanceres mod hinanden.

Det kan spare mange kræfter og penge på sigt at bygge prototyper af de forskellige arkitekturdesigns, for hvis arkitekturen udelukkende/hovedsageligt bygges på baggrund af funktionelle krav - iterativ proces eller ej -, så vil det kunne give alvorlige problemer i testfasen når det går op for interessenterne at it-systemet f.eks. ikke skalerer, performer eller responderer som implicit forventet. På dette tidspunkt er det en dyr omkostning at lave ændringer i arkitekturen.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere