Ny database sporer global overvågningsindustri

Privacy-vagthund frigiver database med oplysninger om, hvilke typer overvågningsteknologi virksomheder verden over har solgt til regeringer og teleselskaber.

Den London-baserede privacy-vagthund Privacy International har offentliggjort en database over mere end 520 overvågningsvirksomheder.

Den søgbare database, kaldet Surveillance Industry Index (SII), gør det blandt andet muligt at søge oplysninger om, hvilke typer af teknologi virksomhederne har solgt til regeringer og teleselskaber verden over.

Det skriver The Verge.

Databasen er skabt i samarbejde med Transparency Toolkit- et open source-værktøj der samler data om overvågning og menneskerettigheder og lader journalister, aktivister og andre samle, kombinere og analysere dataene.

Læs også: Efter storm af kritik: EU og USA strammer datapagt op og lover privacy-vagthund i USA

Informationerne til databasen er samlet fra mere end 1.500 virksomhedskataloger, medieomtale og rapporter.

Ifølge Privacy International er det kun Finland, Storbritannien og Schweiz, der har offentliggjort brugbare informationer om de licenser, der er givet til eksport af overvågningsteknologi, mens øvrige lande sidder tungt på oplysningerne.

De fleste af de overvågningsvirksomheder. der figurerer i databasen, har hjemme i USA (122), mens 104 er baseret i Storbritannien, 45 i Frankrig, 41 i Tyskland og 27 i Israel.

Privacy International har samtidig udgivet en rapport, der sporer væksten og udviklingen af den globale overvågningsindustri siden 1970'erne.

Organisation håber, at den nye database bliver et vigtigt værktøj for journalister og aktivister såvel som politikere, der ønsker at belyse privacy-spørgsmål.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere