Ny dansk telestatistik: Brugen af mobildata fordoblet på et år

6. november 2013 kl. 15:587
Ny dansk telestatistik: Brugen af mobildata fordoblet på et år
Illustration: Javier Pierini / Digital Vision / Getty Images.
På bare et år er dataforbruget på mobile enheder steget med 127 procent. Udbredelsen af smartphones får æren.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En ny statisk fra Erhvervsstyrelsen viser med al tydelighed, at danskerne for alvor har fået smag for at bruge mobile enheder på farten. De seneste målinger viser, at danskernes forbrug af mobildatatrafik er steget med 127 procent i løbet af det seneste år.

Stigningen svarer til, at der i gennemsnit hver måned i første halvår af 2013 er blevet down- og uploadet omkring en halv gigabyte data fra hvert mobilabonnement - mod 250 megabyte i første halvdel af 2012.

»Tallene viser tydeligt, at danskerne i den grad har taget smartphones til sig. De nye telefoner giver mange muligheder både for at udføre arbejde og for at finde underholdning og tidsfordriv, mens man er på farten. Telefonen bliver i stigende grad vores primære adgang til nettet. Det kan ses både på tallene for datatrafik og på den store efterspørgsel efter hurtigere og bedre mobilforbindelser,« udtaler vicedirektør i Erhvervsstyrelsen Finn Petersen i en pressemeddelelse.

En del af årsagen til det større dataforbrug ligger også i, at der bliver sendt flere billedbeskeder, eller MMS’er, end tidligere. I samme årsperiode er der blevet afsendt næsten 90 millioner MMS-beskeder, hvilket svarer til en stigning på 37 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvor datatrafikken er støt stigende, falder forbruget af de ellers så populære SMS’er. I år blev der afsendt 5 milliarder SMS’er mod forrige års 5,8 milliarder. Dermed følger faldet af SMS’er fortsat tendensen gennem de seneste seks år.

Det faldende antal SMS’er skal dog ses i lyset af, at de mange Apple-enheder, der pryder det danske forbrugermarked, har sit eget beskedsystem kaldet iMessage, der bruger datanetværket til at sende beskeder til andre iOS-enheder.

Læs mere om mobile enheder i Version2's whitepaperbibliotek.

##Dobbelt så meget datatrafik på mobilen

Danskerne er storforbrugere af data på mobilen. Vi surfer døgnet rundt og bruger gerne nettet, mens vi er på farten. På et år er datatrafikken på mobiltelefoner mere end fordoblet.
Vi elsker vores mobiler og bruger dem over alt og døgnet rundt, for mobilen fungerer både som en handy minicomputer og som et mobilt underholdningscenter. Nye tal fra Erhvervsstyrelsens telestatistik viser, at datatrafikken fra mobiltelefoner er steget med 127 pct. på et år.

”Tallene viser tydeligt, at danskerne i den grad har taget smartphones til sig. De nye telefoner giver mange muligheder både for at udføre arbejde og for at finde underholdning og tidsfordriv, mens man er på farten. Telefonen bliver i stigende grad vores primære adgang til nettet. Det kan ses både på tallene for datatrafik og på den store efterspørgsel efter hurtigere og bedre mobilforbindelser,” siger vicedirektør i Erhvervsstyrelsen Finn Petersen

Datatrafik afløser SMS
Datatrafikken fra mobiltelefoner er steget med 127 pct. fra midten af 2012 til midten af 2013. Det svarer til, at hvert mobilabonnement i gennemsnit up- og downloadede lidt over en halv GB over mobiltelefonen pr. måned i løbet af første halvår 2013 mod lidt over 250 MB i første halvår af 2012.

Billedbeskederne bliver også stadigt mere populære. I løbet af det opgjorte år steg antallet af afsendte mms-beskeder til næsten 90 millioner. En stigning på 37 pct. Til gengæld er Sms’ernes storhedstid nu ovre. For sjette år i træk faldt antallet af afsendte sms-beskeder, og der blev blot sendt 5,0 mia. sms’er mod 5,8 mia. året før.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
7. november 2013 kl. 11:28

Den du selv har manipuleret!

2
7. november 2013 kl. 10:51

Det kunne også skyldes, at der i første halvår er kommet abonnementer på markedet, som gøre mobilt bredbånd til en reel konkurrent til faste forbindelser. Blandt andet 3 og Telia tilbyder sådanne abonnementer.

Hvis en enkelt kunde erstatter sin fasteforbindelse med et mobilt bredbånd abonnement, så kan denne bruger let generer op til 50-200 gange mere data end én smartphone bruger.

10.000 brugere, der skifter til mobilt bredbånd i stedet for deres faste forbindelse, kan altså let generer den samme mængde data som 500.000 smartphone brugere. Og det er vel at mærke et konservativt skøn.

Stigningen kan sagtens forklares med øget brug af smartphones, men en pæn del af stigningen må tilskrives brugen mobilt bredbånd.

5
7. november 2013 kl. 11:14

Dette er nok en af de fuldstændigt indlysende. Jeg fik selv et 2timer/12GB abonnement til 119 lige efter nytår. Det bliver brugt både af mig selv og af ungerne når vi er ude , hvor min telefon fungerer som hotspot for ungernes tabletter.

Øhh, det er da noget helt andet, fordi du lige præcis bruger det når du er ude - at det så er blevet billigt og fungerer fint på farten er da udmærket, men du bruger jo lige præcis en både og løsning, ikke en enten eller.

4
7. november 2013 kl. 11:12

Det eksploderende udbud af tablets som direkte understøtter mobildata.

Endvidere skal det nok heller ikke underkendes at bare inden for de sidste par år er rigtig mange websites vågnet op, og har tilpasset deres sider, så de rent faktisk er brugbare på en lille skærm.

1
7. november 2013 kl. 08:56

Citat: "Udbredelsen af smartphones får æren."

Er salget af smartphones da steget med 127% i samme periode?

Hvis ikke, må forklaringen være, at folk bruger deres eksisterende smartphone mere. Dvs. at det ikke er udbredelsen i sig selv, der har fået tallet til at stige, men folks adfærd. Dette er også LANGT mere interessant, og nok være at sætte lidt mere spot på, frem for bare at konkludere at "mobiltrafikken stiger og udbredelsen af smartphonen får æren".

Mon ikke ting som musiktjenester en af årsagerne, hvis ikke hovedårsagen.