Ny dansk piratlov klar inden sommerferien

12. april 2012 kl. 14:2026
Ny dansk piratlov klar inden sommerferien
Illustration: EugeneZelenko/Wikicommons.
Ifølge Venstre kommer der en ny dansk piratlov inden juni. Står det vil Venstres kulturordfører bør loven samle al piratefterforskning i én enhed.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Venstre forhandler i øjeblikket intenst i Kulturministeriet om ny piratlov, som skal være klar til juni. Det skriver dr.dk.

»Vi forhandler i øjeblikket med kulturministeriet om en konkret handlingsplan, der skal bekæmpe illegale downloads herhjemme, og vi har en klar forventning om, at planen ligger klar inden Folketinget går på sommerferie i juni,« siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, til DR Kultur.

Forhandlingerne er stadig på et meget tidlig stadie, men hvis det står til Michael Aastrup Jensen, bør vi kigge til vores svenske naboer for inspiration til den nye lov.

»I Danmark foregår piratefterforskningen i de forskellige politikredse, men i Sverige har man haft succes med at samle efterforskningen af pirateri hos én enhed. Det giver flere ressourcer, og mulighed for at gå efter de store bagmænd i stedet for at jagte danskere som har downloadet et par musikalbums,« siger Michael Aastrup Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han understreger dog, at Venstre er imod den franske model, hvor man med breve truer med at lukke piraters internetforbindelse. Det begrunder Michael Aastrup Jensen med, at han mener det nærmest er en menneskeret at have adgang til nettet, desuden kommer al offentlig kommunikation med det offentlig til at foregå over nettet.

Ifølge DR Kultur er Venstre i en nøgleposition i forhandlingerne, da hverken Enhedslisten, Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti er med ved forhandlingsbordet. Enhedslistens it-ordfører Stine Brix skriver på Twitter, at partiet er uden for forhandlingerne, fordi det har afvist den såkaldte brevmodel, hvor lovbrydere får besked med posten om deres ulovligheder.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
32
21. april 2012 kl. 22:59

Jeg troede det drejede sig om at lovliggøre at landsætte pirater på en øde ø med en kugle pr mand eller at hænge dem fra stormasten.

31
21. april 2012 kl. 13:38

Det er helt tydeligt at de brancher hvor man har valgt at konkurrere med piraterne ved at levere et bedre produkt, til en anstændig pris, har det godt.

De tøsefornærmede tåber sætter sig i et hjørne og siger "Folk skal købe det ringe skidt vi sælger, den den pris vi dikterer, eller lade være" og så køber de politikere og love til at komme efter dem der ikke gider lege med dem.

Resultatet af en hårdere lovgivning er ikke at man begynder at købe de ringe produkter til den høje pris, men blot at man bruger bedre værktøjer der gør det meget svært for Internet politiet at opdage hvad man laver.

iTunes og venner burde have bevist at at kunderne gerne vil betale en rimelig pris for et godt produkt, selv om det også er nemt at lade være.

Man gør, som rettighedshaver, sig selv en tjeneste ved at se piratkopiering som en konkurrent, som man bliver nødt til at konkurrere med, ved at levere et bedre produkt og behandle kunderne bedre, for det er den eneste farbare vej.

Det bliver aldrig sværere at kopiere end det er i dag, så drop alle planer om at tjene penge på at kopiere data, sælg service og fysiske godter som det er svært for kopisterne at levere.

20
13. april 2012 kl. 12:08

Jeg må nok melde at ligne Thomas rimelig meget i forhold til forbrugsmønster. Jeg droppede dog Spotify da den var for dyr og indholdsløst til mit behov. Jeg sidder tit og kigger folk over skulderen og jeg kan se at iTunes virker med hensyn til Musik salg, men Youtube download tror jeg faktisk bliver brugt mere til at anskaffe sig den musik man vil have. Med det i tankerne frygter jeg at jeg ikke længere kan se og høre de musikvideoer som jeg nogle kan hiver frem så folk kan høre/se hvad jeg mener. Eller værre endnu videoer er blocked grundet ophavsret musik i en tegnefilm...

For all times siden jeg droppede hele det der pirat system har jeg lusket rundt om netop det der med hvad der er ret og rimeligt med hensyn til medie, og ja tendensen er at der ses serie frem for film, og det er da også nogle jeg har brugt lidt tid på. Og eftersom de fleste serier jeg vil se, ikke kan anskaffes på lovlig vis i Danmark ender de med at bliver hente via et eller andet torrent site (hvilket er en opgave jeg outsourcer). Og sådan har mit tv forbrug egentlig været de sidste 10-15 år nu. Når det kommer til musik, så har jeg min net radio. Ellers køber jeg da Cd'erne og laver MP3 af dem. Min musik smag er svær at finde og mit budget lille så det bliver utrolig sjældent udvidet p.t. på 2 gb så rimelig transportabelt. Jeg har da kigget på TDC play, iTunes CDON dot com ect, men jeg er sjældent tilfreds med anskaffelsesprisen som ofte ligger på 1-2 krone pr minut musik, så klarer jeg den med min radio.

med hensyn til spil har jeg da været en af dem som har købt klassikerene via best buy ect, sidste skive jeg købte var Dawn of War 2 i stereo studiet (som skaffer alt det sjove jeg ikke kan finde), og det gør jeg aldrig mere.

Jeg har GoG til klassikere ellers hedder det steam, selv mest MMO køres via steam, selv om de egentlig ikke har noget med det at gøre. Men jeg venter da altid til prisen falder, da jeg nægter at giver 500 kroner for noget der koster 100 kroner 12 måneder senere, nyt er nemlig ikke per automatik godt. samtidig nægter jeg at flytte mig fra monopolet steam hvilket er grunden til jeg ikke rører ved Old Republic, Det handles ikke på steam også kan det ellers være nok så godt.

Jeg tror mit digitale underholdning budget har lagt på omkring 5 tusind om året de sidste 10 år, og det vil ikke ændre sig, spørgsmålet er så altid hvad jeg får for de 5 tusind. F.eks. købte jeg Total Annihilation for 17 gang i sidste måned...

7
Indsendt af Henrik Sørensen (ikke efterprøvet) den fre, 04/13/2012 - 08:13

De vil komme med en "piratlov" inden deres sommerferie..

Er sgu lidt nervøs for, at det er en gang juks, som medfører en lang række begrænsninger for brugerne.

Jeg downloader hverken musik eller film - køber dem på DVD, når prisen er faldet. Gider ikke betale fuld pris for det og hvorfor egentlig ikke?

Tjo, som jeg diskuterede med én fra KODA om for nogle år siden :

"Omsætningen er FALDET, og det er piraternes skyld!".

"Det er jeg nu ikke helt enig med dig i :" "En ven går ind og ser V - for Vendetta ( betaler billet - ca. 100 kr )" "Han synes, at det er noget bras og fortæller mig det" "Jeg undlader at se den ( venter til den bliver vist på TV ) og sparer derved 100 kr". "Jeg siger det videre til 10 andre venner, og derved ryger op til 1.100 kr på et salg, som ellers ville have været 1.200 kr"

"Sådan kan man ikke sætte det op! Det er piraterne!"

Anywho, idag skriver folk jo deres holdninger på FB og når derfor ud til langt flere mennesker. Hvis de når ud til fx. 1.000 mennesker, og bare halvdelen følger rådet, er "tabet" jo langt højere.

Hvis man forsøger at pushe en vare, folk ikke gider at købe, så mister man sgu penge, medmindre man kan overbevise politikere om at lave en lov, som sikrer dem indtægterne ( her kunne jeg henvise til licensen - DR ville aldrig kunne klare sig på markedsvilkår, men det er en anden diskussion ).

Jeg er helt og aldeles for, at folk skal have penge for deres arbejde, men at hvis ingen gider at købe produktet, fordi det er for dårligt, skal de ikke bare kunne henvende sig til politikerne og få pengene alligevel.

Så vidt, jeg er orienteret, er det ikke ligefrem de mest teknologi-orienterede / -kyndige, som er valgt ind i Folketinget, ej heller i embedsmandsstaben. En naturlig reaktion fra et sådant organ vil jo så være at vende sig mod industrien ( KODA etc. ) og dermed brugerne ryggen. Jeg mener ikke, at Folketinget er kvalificeret til at vurdere implikationerne af en "piratlov" på den enkelte bruger, når de ikke presser en lov igennem.

Men, som en fyr har skrevet : "Det er ikke censur, når vi gør det". Her henviste han til EU's fordømmelser af "The Great Firewall of China" men opbakning til ACTA, som i sin første udgang indeholdt nogle af de samme ting som Kinas.

6
13. april 2012 kl. 07:15

I Danmark foregår piratefterforskningen i de forskellige politikredse, men i Sverige har man haft succes med at samle efterforskningen af pirateri hos én enhed. Det giver flere ressourcer, og mulighed for at gå efter de store bagmænd i stedet for at jagte danskere som har downloadet et par musikalbums

Måske skulle regeringen overveje at samle diverse efterforskningsenheder - bagmandspoliti, efterretningstjenester og lignende ET sted. Som verden ser ud i dag - med nutidens teknologiske muligheder - kan det da kun være en fordel, om ikke andet så i forhold til effektivisering.

5
12. april 2012 kl. 23:38

Med patenter får man kun beskyttelse, hvis man offentliggør sine opfindelser. Det samme burde gælde for ophavsret af software, musik, film, bøger, etc, hvis de er underlagt kopibeskyttelse bør ophavsretten frafalde.

Det ville da være en start. Alternativerne kan jo ikke tages seriøst inden dette sker.

Mht. til pirat jagt, så led i bare efter bagmænd. Men beskyt forbrugere som begår fejl eller opfører sig som normale teenagere. Grådige virksomheder med resourcer til at efterforske og retsforfølge har ikke bruge for de penge de kan tjene på det :)

1
12. april 2012 kl. 14:55

Det kunne være godt hvis de også så på svensk lovgivning. I sverige skal de svenske myndigheder bevise uden rimelig tvivl, at de har en sag for krævende informationer fra en virksomhed (person følsom data). Så som abonnement information, ip etc. Og straffen skal være at man kan dømme (internet-)brugeren til fængslingsstraf - bøde er ikke nok.