Ny dansk forskning: Held med agile metoder kræver at toppen afgiver kontrol

19. august 2021 kl. 07:091
Ny dansk forskning: Held med agile metoder kræver at toppen afgiver kontrol
Illustration: Bigstock/Marko Aliaksandr.
Et nyt flerårigt studie fra Aalborg Universitet kaster lys over de enkelte aktørers roller i agile transformationer. Resultatet er en model, der kan hjælpe ledelsen med planlægning og effektiv gennemførelse af en agil transformation.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forskning handler nogle gange om at bekræfte det, som de fleste af os nok har på fornemmelsen i forvejen. Og et nyt studie fra Aalborg Universitet (AAU) ryster næppe nogen i deres grundvold.

Her er hovedkonklusionen den lidet overraskende, at succes med agil transformation bygger på udviklernes kompetencer og engagement fra topledelsen. Men der er mere i projektet, end den forudsigelige konklusion.

Lektor Daniel Russo fra Institut for Datalogi på AAU står bag et flerårigt studie, som kaster mere lys over faktorerne bag en succesfuld agil transformation. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Ved at kombinere et feltstudie af en omfattende agil transformationsproces i en anset italiensk organisation, der udvikler systemer til militæret, med en rundspørge blandt 190 udvalgte softwareingeniører har Daniel Russo udviklet en såkaldt Agile Success Model.

Model er ikke en tjekliste

I modellen udspecificeres hver enkelt aktørs rolle i processen, og Daniel Russo håber, at fagfolk, der planlægger at gennemføre en agil transformation, kan anvende modellen til at opnå en dybere forståelse af en sådan proces.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er vigtigt at understrege, at modellen ikke er en to-do-liste eller opskrift på, hvordan man får succes med sin agile transformation. Jeg ser den nærmere som et værktøj til organisationer, teams og ledere, som giver dem et overblik over, hvilke faktorer de primært bør fokusere på, når de planlægger eller igangsætter en agil transformation,« siger Daniel Russo ifølge pressemeddelelsen.

Han fremhæver desuden det faktum, at studiet udgøres af en kombination af kvalitative og kvantitative analyser.

Ifølge Daniel Russo bør man som ledelse prioritere at styrke udviklernes kompetencer:

»Et softwareprojekts succes eller fiasko afhænger i høj grad af udviklingsteamets sociale og tekniske kompetencer, og de er i bund og grund lige vigtige. Det er ikke nok at være fantastisk til at kode, hvis man ikke er god til at kommunikere – og vice versa. Dette er en afgørende betragtning i forbindelse med nyansættelser eller opstart af uddannelsesforløb. «

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teams, der arbejder ud fra de agile principper, har en relativt høj grad af frihed til at organisere sig selv, og kommunikation og samarbejde er to helt centrale aktiviteter i sådanne grupper. Studiet viser, at mellemledernes rolle dermed bliver mindre vigtig.

Topledelse skal give afkald på kontrol

Studiet viser dog også, at vil man have succes med sit projekt, er det ikke nok blot at ansætte udviklere med høje sociale og tekniske kompetencer. Der skal også skabes et velfungerende organisatorisk miljø, de kan agere i – og i den sammenhæng spiller topledelsen en nøglerolle:

»Succesfulde projekter bygger primært på topledelsens engagement i projektet i den forstand, at topledelsen er nødt til at være åben for, at de vil miste noget af kontrollen over softwareudviklingen, når transformationen er gennemført,« siger Daniel Russo.

Resultaterne fra Aalborg Universitet understøtter den nye retning, der blev udstukket af Scrum Guide 2020, som i langt højere grad fremhæver udviklernes aktiviteter og tilsvarende reducerer mellemledelsens rolle.

»Opdateringen af guiden blev ikke lavet på baggrund af forskningsmæssige undersøgelser. Ud fra dette perspektiv er vores studie derfor et vigtigt bidrag til fagfællesskabet, i og med at det understøtter denne erfaringsbaserede opdatering af den mest anvendte agile metode,« siger Daniel Russo.

Sammen med en gruppe af folk, der arbejder med Scrum i praksis, vil Daniel Russo søge at forbedre effektiviteten i Scrum-teams ved hjælp af et evidens-baseret værktøj, som bliver stillet gratis til rådighed, og som allerede anvendes af over 5.000 teams, på adressen Scrumteamsurvey.org.

Studiet er blevet optaget i det anerkendte tidsskrift ACM Transactions on Software Engineering and Methodology og har ifølge universitetet allerede fået stor opmærksomhed fra fagfolk over hele verden.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger