Ny Dankort shop-amok julerekord: 1,7 mia på blot én december-dag

Den 21. december 2012 slog alle rekorder for brugen af Dankort. På blot denne ene dag shoppede danskerne for 1,7 mia kroner. Men vi er en smule mere fedtede med gaverne i år.

1,7 milliarder danske kroner. Så mange penge trak danskerne ud fra deres Dankort den 21. december. Det er ny rekord, skriver Nets i en pressemeddelelse.

Sammenlignet med julen 2011 er det en stigning på 2,1 procent, og faktisk svarer det til, at vi satte chippene i betalingsstanderne over 4 millioner gange den dag for at få de sidste julegaver i hus. Så hvis du har følt, at dit Dankort har været en smule mere rødglødende i år end tidligere, så har der været noget om snakken.

Men tallene fra Nets viser dog, at vi er blevet en smule mere fedtede med gaverne sammenlignet med julen i fjor. Gennemsnitsbeløbet faldt således fra 337 kroner i 2011 til 335 kroner i år.

Ikke overraskende er det fortsat december-måned, der trækker de fleste Dankort-swipe set over et helt år. Alene i december i år handlede vi for godt 25 milliarder kroner, hvilket er en lille stigning i forhold til tidligere år, skriver Nets.

Dankort-forbruget i julen 2012

Julehandlen fik en god start i december og oplevede blandt andet det højeste Dankort-forbrug nogen sinde den 21. december. Den samlede julehandel bliver dog påvirket af lavt forbrug på sidste handelsdag før jul. Det viser nye tal fra Nets.

De første 23 dage af december købte danskerne for mere end 25 milliarder kroner med deres Dankort. Det giver en stigning på 2,1 procent i forhold til samme periode sidste år. Fredag den 21. december var en travl dag, da forbruget med Dankort nåede op på knap 1,7 milliarder kroner.

Væksten er mindre end tidligere år, og især 23. december lå forbruget en del lavere end normalt. Dette kan blandt andet hænge sammen med, at store dele af Danmark den dag var ramt af kraftigt snevejr.

Gennemsnitskøbet faldt med to kroner
Dankortet blev brugt over 4,3 millioner gange den 21. december, hvilket er det højeste antal betalinger med Dankort på en dag i Dankortets historie. De første 23 dage af december viser en stigning 2,8 procent i antallet af transaktioner, og sammenholdes dette med det samlede forbrug i samme periode, giver det et gennemsnitskøb på 335 kroner, hvilket er to kroner lavere end året før.

Vi handler mest i december
Generelt er danskerne mest flittige med deres Dankort i julemåneden. På oversigten over de dage med størst omsætning på Dankort siden 2008 fremgår det, at syv ud af ti af dagene ligger i december. Mere specifikt er det de sidste dage op til jul, at forbruget for alvor stiger. Den 21. december i år medførte danskernes brug af Dankort, at forbruget røg direkte ind på 1. pladsen. Dermed slår det den hidtidige rekord fra påsken 2010. I 2012 har foreløbig to dage markeret sig på ’top-ti’ listen med de største Dankort forbrugsdage. Det drejer sig om den 4. april, der var onsdag før påske, og ’højdespringeren’ den 21. december.

Internationale kort vinder frem
Danskernes brug af Dankort udgør langt hovedparten af det samlede forbrug med betalingskort i Danmark. Det er dog ikke det fulde billede, da brug af internationale betalingskort står for en stadig større andel af det samlede forbrug på betalingskort. Et samlet tal for kortforbruget med betalingskort i Danmark er ikke offentligt tilgængeligt.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Christian Schmidt Blogger

I dagene omkring jul har jeg oplevet, at der går lidt længere tid end normalt, fra jeg sætter kortet i dankortmaskinen, til beløbet kommer frem og jeg kan indtaste pinkode.

Har det mon noget med juletravlheden at gøre? Har I andre oplevet noget lignende?

Og kan det overhovedet være rigtigt, at det forholder sig sådan? Jeg har jo ikke haft stopuret fremme, så det er kun en fornemmelse.

 • 0
 • 0
Mike Mikjær Blogger

Henrik: I og med at en fast del af vores økonomi handler om at samfundet skal forbruge mere og mere hvert år, så er det faktisk ikke nogen nyhed det her. Det ville være en nyhed hvis dankort ikke satte rekord i juledagene.

Thomas:

Gennemsnitsbeløbet faldt således fra 337 kroner i 2011 til 335 kroner i år. Er overasket over at faldet er så lille. Hvis du korrigerer for inflation er det ikke et fald.

Christian: Du har helt ret, hvis du er i butikker der stadig bruger gamle dialup forbindelser til dankortmaskinerne så vil maskinen stå og vente på at der bliver en linie klar i den anden ende. Det kan tage laaang tid. Af samme årsag er de fleste butikker gået over til dsl opkoblinger til dankort terminalerne, og her kan også vise sig at være kapacitetsproblemer, og slutteligt kan der i PBS(Net)'s ende være kapacitetsproblemer - det er helt normalt at alting går lidt langsommere når der er tryk på, det vil enhver der har stået ved kassen i f.eks. et supermarked ved juletid kunne bekræfte :-)

 • 0
 • 0
Silas Ørting

Gennemsnitsbeløbet faldt således fra 337 kroner i 2011 til 335 kroner i år. Er overasket over at faldet er så lille. Hvis du korrigerer for inflation er det ikke et fald.

Du korrigerer vist den forkerte vej. Der har været ~2,4% inflation det sidste år. Det må give 337 * 1.024 = 345. Så vi har i gennemsnit brugt en 10'er mindre i år

 • 0
 • 0
Mike Mikjær Blogger

Silas: Hvis du har ret i det så er dén vinkel trådstarter burde have lagt istedet ;-)

Jeg læste bare overskriften hos dst.dk og antog derfor at vi i 2012 havde haft positiv inflation "I november var inflationen i Danmark 2,2 pct., mens gennemsnittet i EU var 2,4 pct. Måneden før var inflationen 2,3 pct. i Danmark og 2,6 pct. i EU."

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere