Ny DanID-forsinkelse tvinger Skat til at udsætte poker-lov

9. januar 2012 kl. 06:597
Ny DanID-forsinkelse tvinger Skat til at udsætte poker-lov
Illustration: Images of Money - Flickr.
En ny dansk spillelov kræver login med digital signatur for at gamble online. Men loven er sat på pause, indtil DanID er klar med den nødvendige løsning.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Siden 1. januar 2012 har en ny dansk spillelovgivning krævet, at online-gamblere skal identificeres med digital signatur. Men DanID er ikke endnu klar med den løsning, der tillader udenlandske spilhjemmesider at validere kundernes identitet. Den er først klar 1. februar, og det betyder, at kravet om identifikation ved hjælp af digital signatur er sat på pause. Ligeledes er kravet om identifikation ved hjælp af NemID på mobilen udsat, indtil DanID er klar med den længe ventede og stærkt forsinkede mobil-løsning.

Men DanID er slet ikke forpligtet til at levere løsningerne. Politikerne har i lovgivningen gået ud fra, at DanID, der har dansk de facto-monopol på digitale signaturer, ønsker at levere et produkt, så alle kan være med. Samtidig gik politikerne ud fra, at løsningen kunne være klar 1. januar.

Spiludbyderne er derimod stadig forpligtede til at validere kundernes identitet, for ellers åbner loven mulighed for at spærre adgangen til hjemmesiden på DNS-niveau. Derfor har de måttet indarbejde alternative løsninger, der eksempelvis består i, at man som online-gambler skal scanne sit pas og sende dokumentationen til spiludbyderen.

Da loven først blev endeligt blev godkendt af EU i slutningen af september, har det betydet, at NemID først startede udviklingen efter lovens godkendelse, da virksomheden ellers ville udvikle en løsning til et ikke-eksisterende marked. Samtidig har udviklingen taget længere tid end beregnet, og derfor er Skat nu havnet i kattepinen, hvor man har måttet udskyde NemID-kravet - foreløbig ind til 1. februar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man løber en risiko ved at vælge en løsning, hvor der reelt kun er én privat leverandør, der kan levere produktet. Man risikerer, at virksomhederne ikke har mulighed for at opfylde de krav, der følger efter lovgivningen. Derfor skal virksomhederne ud og finde en anden løsning i mellemtiden, og det koster virksomhederne penge,« siger advokat Kristian Holte fra Klar Advokater til Version2.

»Det er kun rimeligt, at man går ind og suspenderer kravet om digital signatur i den periode, hvor produktet ikke kan leveres. Selv om virksomhederne skal bruge penge på alternative løsninger, har de stadig mulighed for at identificere folk, om end det er besværligt.«

Leveringen af både NemID-loginmoduler for udenlandske virksomheder samt mobilløsningen har ingen konsekvens for de øvrige leverancer af NemID-løsninger som medarbejdersignatur og privat NemID.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
9. januar 2012 kl. 12:03

Det er vigtigt at være opmærksom på at der ikke er noget lovgrundlag for NemID. ALT hviler på frivillige aftaler og det samtykke som man afgiver til DanID A/S ved oprettelsen af NemID. NemID er ikke reguleret af lov om elektroniske signaturer (hvor der f.eks. er en forbud om at nøglecentre opbevarer borgernes private nøgler). Alene af den grund kan man ikke tvinge borgerne til at bruge NemID blot ved administrative beslutninger.

6
9. januar 2012 kl. 12:55

Det tvinger man dem vel heller ikke til? På den anden side kan man heller ikke forlange at staten skal understøtte arbitrære måder at logge ind/identificere sig på.

7
9. januar 2012 kl. 21:18

Man kunne da tvinge alle (inklusiv DanID) til at overholde en given åben standard (designet til formålet). Så kunne man på vanlig uansvarlig vis lade det være op til udbyderne af løsningerne at dokumentere at deres produkt lever op til kravene.

Så kunne de mest sure og bitre af os, samles hver torsdag aften og hjælpe hinanden med at lave et konkurrencedygtigt alternativt til DanID, og så på bedste Darwinistisk-kapitalistisk vis udkonkurrere DanID. DanID burde være markedsførende der hvor peberet gror (og KUN der).

2
9. januar 2012 kl. 09:17

Den lov kommer da vist ikke igennem i dette århundrede... NemID er jo netop IKKE en digital signatur. SUK...

4
9. januar 2012 kl. 11:45

Det er det ifølge dem selv:
<a href="https://www.nemid.nu/om_nemid/hvad_er_nemid/digital_signatur/">https://…;

Du må kalde stort set hvad som helst en digital signatur, så i den forstand har DanID ret.

NemID er ikke en kvalificeret digital signatur, som lever op til kravene i lov om elektroniske signaturer.

NemID er heller ikke en digital signatur i den normale forstand, hvor brugeren har den fulde enekontrol over sin private nøgle.

Men eftersom ordet er frit, er det en digital "signatur" på Powerpoint niveau o.lign.

1
9. januar 2012 kl. 07:33

Kommer DanID med en digital signatur? Det er da nye toner ;)