Ny CVR-hjemmeside rulles tilbage til den gamle version efter driftsproblemer

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Problemer med rettighedsstyringen har givet den nye hjemmeside til søgning i CVR problemer efter lanceringen fredag. Nu må Erhvervsstyrelsen gå tilbage til den gamle version.

Erhvervsstyrelsen lancerede fredag en ny udgave af hjemmesiden cvr.dk, hvor man kan søge på oplysninger om danske virksomheder, men siden mandag har den nye hjemmeside været ramt af driftsproblemer, og det fik styrelsen til tirsdag at vælge at rulle tilbage til den gamle version.

Erhvervsstyrelsen oplyser til Version2, at det er en sikkerhedskomponent, som styrer brugerne og deres rettigheder i det nye system, som fører til driftsproblemerne.

Læs også: Ny CVR-hjemmeside ramt af nedbrud

Derfor er det besluttet at gå tilbage til den gamle hjemmeside, indtil problemet er løst. Det er uvist, hvor længe det vil tage, før den nye hjemmeside kan gå i luften på ny.

En af de nye funktioner var gratis adgang til regnskaber, og det arbejder styrelsen nu på at kunne give adgang til via den gamle side, indtil den nye atter virker.

Derudover ville den nye side have gjort det lettere at søge i CVR, fordi alle data blev gjort tilgængelig via Elasticcloud-platformen, så man kunne søge via ét søgefelt i stedet for at skulle specificere sine søgninger, sådan som det er nødvendigt med den gamle version.

Baseret på open source

Version2 talte med Erhvervsstyrelsen forud for lanceringen af den nye hjemmeside, hvor der var stor tilfredshed med den nye platform, som nu giver problemer.

Flytningen skete fredag og var det første skridt i retning mod at gøre data i CVR lettere tilgængelige for alle.

»Vi flytter fra en række gamle løsninger til en ny, der er baseret på Elasticsearch, der giver os en database, som er optimeret til søgninger,« forklarer programleder Hanne Sommerfelt fra Erhvervsstyrelsen til Version2.

Elasticsearch er en open source server, der er beregnet til at kunne søge i mange forskellige typer data fra forskellige kilder og gøre dem tilgængelige via standardsnitflader som REST og JSON.

Den gamle udgave af cvr.dk har tre søgefelter, hvor man kan søge på henholdsvis virksomhedsnavn, CVR-nummer eller P-nummer. Det bliver nu samlet i ét søgefelt, hvor brugerne kan søge frit på alle parametre.

»Vi har lavet en mere simpel frontend, så man eksempelvis kan søge på en person, ligegyldig hvilken rolle personen har. Det er søgning, som man kender det fra almindelige søgemaskiner,« siger Hanne Sommerfelt.

En række søgninger, som eksempelvis personsøgning, var i den gamle udgave separate undersider på cvr.dk, hvor man skulle vælge, hvilken persontype man søgte efter.

Gamle regnskaber bliver liggende i PDF

Bag det nye cvr.dk ligger fortsat en blanding af forskellige systemer, som det nye system også trækker data fra. Den arkitektur skal også moderniseres, men det bliver først i næste etape.

»Først skal søgninger i data i frontenden gøres mere smooth. Derefter tager vi de bagvedliggende systemer,« siger Hanne Sommerfelt.

Moderniseringen betyder også, at regnskabsdata fremover vil blive stillet gratis til rådighed, og derfor vil implementeringen af nye bagvedliggende systemer også afhænge af, hvordan der bliver trukket på data, når de nye muligheder bliver åbnet for brugerne.

Det vil dog i første ombæring kun være regnskabsdata fra 2013 og fremefter, der vil blive gjort umiddelbart tilgængelige, da de ældre regnskaber ligger i ustrukturerede formater som eksempelvis PDF-dokumenter.

»De gamle regnskaber i PDF laver vi ikke om på. Det ville være en kæmpe opgave,« siger Hanne Sommerfelt.

Den nye frontend er udviklet i HTML5 og designet, så brugerne lettere kan benytte den via eksempelvis en tablet.

»Vi lavede et proof-of-concept, og det er sådan set det, vi har implementeret. Det var ikke det hele, vi nåede, og der har været en masse diskussion om, hvordan vi gjorde tingene på den smarteste måde, men jeg synes faktisk, det er blevet rigtig godt, og vi har også fået positive tilbagemeldinger på brugervenlighedstesten,« siger Hanne Sommerfelt.

De næste etaper byder på yderligere konsolideringer på Elasticsearch, så det bliver muligt at sammenstille de mange data på nye måder.

Åbningen for Erhvervsstyrelsens data i CVR er en del af strategien om at bringe flere offentlige data i spil, så de kan danne grobund for eksempelvis nye tjenester, der anvender de data, som tidligere var svært tilgængelige.

Efter driftsproblemerne med den nye side er det nu uvist, hvornår den vender tilbage.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere