Ny Chrome-funktionalitet trukket tilbage efter problemer
Google er ofte tidligt ude med ny webfunktionalitet i browseren Chrome. Oftest er dette positivt. Andre gange får det negative følger. I hvert fald hvis ikke alle konsekvenserne af den nye funktionalitet er blevet tilstrækkelig vurderet på forhånd.
Tirsdag aften kom Google med en ny version af Chrome 66 for Windows, MacOS og Linux, hvor den eneste ændring ser ud til at være deaktivering af den nye funktionalitet, som automatisk sætter afspilningen af mange Web Audio API-baserede lydobjekter på pause, når websiden, som indeholder objektet, bliver loadet.
Stopper (u)ønsket lydafspilning
Noget af hensigten med funktionaliteten, som blev indført med Chrome 66 i april, er at forhindre, at visse annoncer uønsket afspiller lyd, med det samme de bliver loadet. Problemet er, at dette også påvirker indhold, hvor det er ønskeligt for brugeren, at lydafspilningen starter af sig selv.
Blandt konsekvensene er, at store mængder HTML-baserede spil ikke længere afspiller lyd i Chrome. Uden indbygget funktionalitet i spillene, som gør det muligt at skrue ned for lyden i lydafspilningen, er der heller ikke nogen måde, hvorpå brugeren kan give besked om, at lydafspilning er ønskelig.
En række af disse spil er omtalt i denne diskussionstråd.
Trukket tilbage – men kun midlertidigt
Google har denne gang været relativt lydhøre og simpelthen trukket autoplay-funktionaliteten tilbage indtil videre. Den vil blive genindført i Chrome 70, som kommer i oktober. Dette vil give mange udviklere af de berørte webapplikationer og -spil mere tid til at opdatere koden i henhold til anbefalingerne fra selskabet.
John Pallet fra Googles Chrome-team indrømmer, at selskabet ikke har gjort et godt nok arbejde med at kommunikere over for udviklere, hvilke konsekvenser funktionaliteten har på indhold, som benytter Web Audio API.
Brugerne skal i mange tilfælde godkende, at web-apps får adgang til at afspille lyd i Chrome 66.
En ny IE?
Reaktionerne har ikke ladet vente på sig. Det påpeges, at meget indhold, som af forskellige årsager ikke er blevet opdateret inden oktober, endnu en gang vil holde op med at fungere rigtigt.
Desuden mener flere, at Google her har valgt at implementere webbaseret lydindhold på en ikke-standardiseret måde, idet det er selskabet selv, som afgør, om lydindhold må afspilles eller ikke.
Enkelte går så langt som til at skrive, at Chrome er i færd med at blive ‘den nye Internet Explorer’.
Pallet skriver i indlægget, at Google fortsat udforsker, hvilke muligheder der findes for at forbedre lydoplevelsen for brugere. Der loves mere information om dette på et tidspunkt, men han kommer i hvert fald ikke foreløbig med løsninger på, hvordan også Web Audio API-baseret indhold, som inden oktober ikke er blevet udstyret med en ‘afbryder’ til at skrue ned for lydafspilningen, skal kunne afspille lyd i Chrome 70 og nyere versioner.
