Ny chip skal gøre ARM til verdens hurtigste

Illustration: Apple
ARM har udviklet en ny chip, der skal åbne markedet for supercomputere og servere.

Opdateret

ARM erobrede de mobile markeder med Apples Iphone. Nu er tiden kommet til at være en del af verdens hurtigste computere. Det skriver computerworld.com.

ARM har designet en ny chip, der er målrettet det lukrative marked for supercomputere - i øvrigt et marked, som ARM ikke tidligere har været tilstedeværende i.

ARM’s nye chip kommer til at hjælpe firmaet på to fronter. For det første får de sendt et signal til Intel, IBM og andre producenter af chips om, at de har store ambitioner, og for det andet får de vist, at de også har i sinde at deltage i kapløbet om at bygge verdens hurtigste computere.

Lande som USA, Japan og Kina vil alle gerne være det første land til at bygge en maskine, der kan præstere en exaflops (10^18 beregninger i sekundet), ligesom firmaer som Intel, IBM og Nvida forsøger at udvikle deres chipteknologi i den retning i håb om at være med til at vinde kapløbet.

Læs også: Niels Bohr Institut-professor: Kinas førerposition inden for supercomputere får stor industriel betydning

Post-K-computeren, som den nye supercomputer, ARM skal være med til at udvikle, hedder, og som Fujitsu står bag, bliver mellem 50 og 100 gange hurtigere end sin forgænger, K-computeren. K-computeren præsterer 10,5 petaflops (en petaflop = 1 billiard beregninger i sekundet) med den Fujitsu-designede SPARC64 VIIIfx-processor.

Den nye ARM-processor, der skal være i Post-K-computeren, vil være baseret på 64-BIT ARM-v8A-arkitektur og har vector extensions kaldet Scalable Vector Extension. Chippen fra ARM har den fordel, at den er strømbesparende, samtidig med at ydeevnen er større.

Offentliggørelsen kommer kort tid efter, at det japanske firma Softbank annoncerede, at de ønskede at købe ARM for 32 milliarder dollars (210,26 milliarder kroner). Den store sum penge skal formentlig bruges til at skærpe deres fokus på servere og IoT (Internet of Things).

Svært marked at komme ind på

ARM har i et halvt årti arbejdet indædt med servere. Det nye chipdesign kan være chancen for et gennembrud i konkurrencen mod Intel, der klart dominerer markedet.

ARM-servere er allerede nu tilgængelige, men forbrugerne har ikke taget dem til sig på samme måde som konkurrenternes servere fra Intel. Hos Dell og Lenovo siger de, at man tester ARM-servere, og når efterspørgslen stiger, så vil man begynde at aftage produkterne. Det er bare ikke sket endnu.

AMD, der tidligere satsede på ARM-chips i deres servere, er gået tilbage til x86 chips. Qualcomm tester serverchipsene fra ARM sammen med en række cloud-udviklere, men vil ikke frigive noget. før markedet er bæredygtigt til det.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Jacob Larsen

ARM erobrede de mobile markeder med Apples Iphone

Det er vist en omskrivning af historien. ARM sad allerede tungt på de fleste processorer i mobiltelefoner før iPhone. Man kan selvfølgelig godt sige at iPhone har sat en udvikling i gang, som har ført til stadig større ARM processorer, men det er også så langt det går.

  • 2
  • 0
#3 Michael Aggerholm

Det mærkelige er at den oprindelige artikel fra Computerworld bruger betegnelsen Exaflop som om det var en million milliard. Men en million milliard (10^(6+9)) = 10^15 = 1 Petaflop på engelsk. Det må vel være en fejl i kildeartiklen?

  • 1
  • 1
#4 Claus Bruun

Tja, eller også er det fordi en amerikansk billion er 10^9 (de har ikke milliard), og en amerikansk trillion er 10^12, hvor vi andre bruger SI, hvor disse termer er 10^12/10^18.

(https://en.wikipedia.org/wiki/Trillion er meget morsom)

Artiklen skriver "...1 exaflop of performance (a million trillion calculations per second)."

"USMillion" x "USTrillion" = "SIMillion!" x "SIBillion" = 10^6 x 10^12 = 10^18 = "SITrillion/Exa"

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere