Ny brugerflade i Windows 7 kræver tilvænning

TEST: Med Windows 7 har Microsoft for første gang siden lanceringen af Windows 95 ændret ved den grundlæggende brugerflade. Og det er ikke helt så intuitivt, som det kunne være.

Ligesom med lanceringen af en helt ny brugerflade i Office 2007 så forsøger Microsoft i Windows 7 sig nu for første gang siden Windows 95 med en brugerflade, som er væsentligt forskellig fra forgængerne.

I Windows 95 introducerede Microsoft den såkaldte taskbar eller proceslinje, som bruges til at vise, hvilke programmer der er aktive, og lader brugeren skifte mellem dem.

Det samme princip er bevaret i Windows 7, men der er væsentligt forskel i forhold til både Windows Vista og alle de foregående versioner af Windows.

I Windows 7 er ikonerne komprimeret. Teksten for hvert vindue er væk. Det giver plads til flere programmer på proceslinjen, men giver lidt det samme problem som Mac OS X's Dashboard. Hvis man ikke er vant til ikonerne, så kan det være svært at identificere det program, man leder efter.

Hvert aktivt program har nu også kun ét ikon, uanset hvor mange vinduer, man har åbnet. Ved at holde musemarkøren hen over eller klikke på ikonet på proceslinjen åbner man et lille horisontalt vindue over proceslinjen, som viser de aktuelle vinduer for det pågældende program.

Det bedste ved denne funktion er, at også individuelle faneblade eller tabs i eksempelvis Internet Explorer bliver vist, så man kan skifte direkte til dem.

Selve visningen minder om den funktion, som også findes i Windows Vista, hvor man kan se en miniature af et programvindue, hvis man holder musen hen over et ikon på proceslinjen.

En anden god funktion er, at også statusvinduer og dialogbokse bliver vist. Det gør det muligt at skifte direkte til eksempelvis et downloadvindue.

Men designet er alligevel ikke helt intuitivt. For når man bevæger musen over de enkelte vinduer i dette preview-vindue, så viser Windows 7 også det konkrete vindue i fuld størrelse. Det er i og for sig smart nok, men instinktivt flytter man straks musen til vinduet, hvorefter det forsvinder tilbage i baggrunden.

I stedet skal man vænne sig til at klikke på det lille preview for at bringe det ønskede vindue frem. Det er frustrerende i begyndelsen, men genvejen direkte til tabs i en browser opvejer oplæringstiden. Det havde dog været rart, hvis Microsoft havde gjort det muligt at gå direkte til vinduet ved blot at flytte musen til det store preview.

Den nye proceslinje er også en genvej til at åbne de seneste dokumenter eller websteder for et program, hvis man højreklikker på ikonet.

Tilsvarende giver Start-menuen nu mulighed for ud for hvert program at gå direkte til de seneste filer, man har arbejdet med i det pågældende program. Til gengæld er den normale genvej til senest åbnede filer fjernet.

User Account Control irriterer stadig

Microsoft introducerede med Windows Vista for første gang på Windows-platformen kravet om, at brugeren skulle godkende afviklingen af ukendte programmer på pc'en. User Account Control, UAC, har imidlertid frustreret mange Windows-brugere, som har følt sig generet af de ekstra dialogbokse.

Der er ikke kommet flere bokse til i Windows 7 i forhold til Windows Vista Service Pack 1, hvor Microsoft begrænsede antallet af UAC-godkendelser.

Men på en frisk installation, hvor brugeren har brug for at downloade og installere mange programmer, vil især Windows XP-brugere stadig blive frustreret over at skulle godkende afviklingen af et downloadet program.

Sikkerhedsmæssigt er UAC nødvendigt. Det skal beskytte mod, at et program, som brugeren ikke selv har downloadet, kan blive installeret. Men mange brugere vil blot se det som endnu en irriterende dialogboks, som mange programmer i forvejen har alt for mange af.

Erfaringen fra Windows Vista viser dog, at UAC-dialogboksene bliver betydeligt mere sjældne, så snart man har overstået den første fase, hvor man skal installere mange nye programmer. Og i bund og grund er UAC ikke anderledes, end når en softwarefirewall beder om godkendelse, før et nyt program kan få adgang til internettet.

To sekunder brugt på at godkende eller afvise en UAC-forespørgsel er intet at regne i mod den tid det vil tage at rydde på efter et ondsindet program.

Nye tricks med vinduer

Microsoft har introduceret et par nye funktioner i måden, brugeren kan administrere vinduerne på skrivebordet. De kan virke som billige tricks, som er beregnet på at få Windows 7 til at tage sig godt ud ved en demonstration, men i hvert fald én af dem er faktisk vældig praktisk.

Ligesom den nye proceslinje er beregnet på at håndtere det faktum, at de fleste brugere har mellem 7 og 15 vinduer åbne på samme tid, så hjælper Windows 7 også de brugere, som vil have to vinduer åbne ved siden af hinanden.

Ved at trække et vindue ud mod én af siderne, til musemarkøren når kanten af skærmen, vil vinduet automatisk blive skaleret til at fylde præcis halvdelen af skrivebordet. Hvis man derefter trækker et andet vindue ud til den anden side, har man to vinduer ved siden af hinanden, som optager hver deres halvdel.

Det kan være nyttigt, hvis man eksempelvis skal flytte filer rundt mellem forskellige mapper, eller man har ét dokument med noter åbent, mens man arbejder på et andet dokument.

Der er dog den hage ved det, at det fungerer bedst på skærme i bredformat. I en opløsning på 1280 gange 1024 giver det for eksempel ingen mening at have et Eclipse-vindue og et Internet Explorer-vindue åbnet side om side. Til gengæld vil brugere med bredformatskærme få en let måde til at udnytte det store areal mere effektivt.

En anden ny funktion er, at man kan 'ryste' et vindue for at minimere alle andre vinduer på skrivebordet. Det sker ved at klikke på toplinjen i vinduet og holde museknappen nede, mens man bevæger musen fra side til side.

Ved at gentage den bevægelse kan man genskabe skrivebordet igen. Det er svært at få øje på et praktisk formål med denne funktion, selvom den kan bruges til at skabe ro på skrivebordet.

En sidste ændring i Windows 7 ser ud til at være, at brugerne nu slipper for at skulle rode med indstillingerne for visningen af hver enkelt mappe på pc'en.

I Windows Vista er standardindstillingen, at mapperne vises med store ikoner. I Windows 7 skifter visningen, alt efter hvilken mappe du er inde i.

Det betyder, at du får vist visse mapper som detaljerede lister og andre som ikoner. Microsoft havde allerede gjort noget af dette i Windows Vista, men det ser ud til at være blevet forbedret i Windows 7. Der er således skåret ned på antallet af detaljer, som bliver vist, så der er plads til alle kolonner i vinduet.

Selve mappevisningen er også blevet opdateret. Brugerfladen er blevet mere afdæmpet, og stinavigationen i venstre side er gjort mere kompakt. Det er små forbedringer, og der vil nok stadig være dem, som savner et rigtigt program til filhåndtering.

For mange vil Windows 7 i forhold til Windows Vista nok virke som en opgradering et sted mellem skiftet fra Windows 95 til Windows 98 eller Windows 98 til Windows 98 SE. Overordnet set er det dog tydeligt, at Microsoft ikke vender tilbage til Windows XP's brugerflade.

Er man glad for Windows Vista, så er Windows 7 en klar forbedring, så snart man har vænnet sig til den nye proceslinje. Hvis den nye brugerflade i Windows Vista har afholdt dig fra at skifte fra Windows XP, så vil springet kun blive større fra Windows XP til Windows 7.

Til gengæld viser Windows 7, hvad den nye brugerflade fra Windows Vista kan udvikle sig til, og det er for Windows-brugere et løfte om en nye generation af Windows, som kan bruges på både tablets, touch-pc'er, bredformatskærme og netbooks. Men der er stadig plads til forbedringer.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (81)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Stig Jacobsen

Microsoft skal have ros for det "nye" dejlige GUI og dets funktioner. Samme skal de have for at endelig have sat PNG til standard i Paint (ved ikke om det var det i Vista's version).

Den brugervenlige indstilling ad DPI er også en dejlig ny feature for de mindre erfarne brugere som ikke normalt ville kende til noget nær ordet DPI.

Tabsene i proceslinjen er dejlig, hvis vinduet man holdte musen over blev maksimeret ville det jo virke dybt fustrende for den langsomme bruger.

OG! Udvidelsen af TaskManager er meget dejlig for folk med behov for at snage.

Nu hvor linjerne er trukket op og "Microsoft haderne" har haft mulighed for at kalde mig en fanboy så lad os gå videre til ris'en.

En ting som jeg mangler i Windows 7 (og Windows generelt) er tabs i explorer. Løsningen findes allerede som QTTabBar (http://qttabbar.wikidot.com/) og selvom det få gange kan være ustabil så sparer den dig for masser af åbne vinduer.

Der bliver snakket om en masse nyt i artiklen og jeg synes forfatteren får det til at virke som noget skidt, bare fordi det kræver tilvænning. Men sådan er det jo med ALT nyt for Microsoft da også.

 • 0
 • 0
#2 Niels Dybdahl

Hvert aktivt program har nu også kun ét ikon

(i taskbaren)

Det kan man også slå til (eller nærmere fra) i XP og Vista, så det er der ikke meget nyt i.

Til gengæld er den normale genvej til senest åbnede filer fjernet.

Den funktion savner jeg også i XP og Vista. Men den er der heldigvis stadig i Windows 2000.

I Windows Vista er standardindstillingen, at mapperne vises med store ikoner. I Windows 7 skifter visningen, alt efter hvilken mappe du er inde i.

I XP kan man vælge hvad standardindstillingen skal være. Jeg har f.eks altid sat den til "Details". Skal man nu til at skifte indstilling hver eneste gang man åbner en mappe, fodi 7 tror den ved bedre end jeg gør?

 • 0
 • 0
#6 Philip Grove

Jeg ved ikke hvilken genvej til seneste åbnede filer du savner. I start menuen i Vista findes punktet "Seneste elementer" der konstant opdateres med de senest åbnede filer.

Tilføjelse: Det er måske kun i visse versioner af Vista det findes. Jeg sidder lige nu ved en Vista Business og der findes menupunktet.

 • 0
 • 0
#7 Christian Nobel

Artiklen beskriver at der vil være en del nyt for dem der går fra 2K/XP til W7.

Det må da være noget der kræver oplæring, men når det er fra W til W så er det åbenbart helt ok, men hvis folk skal skifte fra 2K/XP til Linux, så er det en fuldstændig umulig opgave og det kræver uddannelse og hist op og kom hed ned, trods det springet nok er nemmere end til W7.

Men sådan er der så åbenbart så meget.

Men måske om 5-8 år når faciliteter som:

Platformsuafhængighed. Multible desktops med swicher. Frit valg af grafisk desktop. Mulighed til tilretning af fontstørrelse mv. for hele brugerfladen. Mulighed for administrative tasks uden at logge ud. Pakkehåndtering. Klar adskillelse mellem bruger og administrator. SSH, SSHFS, Fuse, mv. Ingen afhængighed af en registreringsdatabase. Overskuelig brugermappestruktur. Ordentlig batchstyring (Cron). Avanceret filassociation. Avanceret rettighedsstyring i filsystemet. Mountpoints der ikke bare er bundet til et bogstav. Brugerskifter. Mulighed for at installere kun det man skal bruge. Mulighed for helt at fravælge gui. Bash history. Osv.

kommer i Windows 11, så begynder det at ligne noget.

/Christian

 • 0
 • 0
#8 Mads Bendixen

Mulighed for helt at fravælge gui.

Findes i Server 2008 - Server Core.

Platformsuafhængighed.

Uddyb gerne. Mener du at Windows skal kunne køre på anderledes hardware end idag eller er det softwaremæssigt?

Mulighed for administrative tasks uden at logge ud.

Højreklik og vælg "Kør som administrator..."

Multible desktops med swicher.

Microsoft Powertoys til XP har en Virtual Desktop Manager. Jeg har ikke undersøgt om de har noget tilsvarende til Vista.

Overskuelig brugermappestruktur.

Kom gerne med et eksempel. Jeg synes faktisk det virker ganske fornuftigt i Vista, hvor Billeder, Musik mm. ikke er placeret under Dokumenter

Avanceret rettighedsstyring i filsystemet.

Mere avanceret end NTFS? - Jeg så nu hellere at OS'et ikke benyttede et filsystem, som næsten udelukkende kunne bruges af OS fra den producent

Ordentlig batchstyring (Cron).

Hvad savner du i Scheduler i Vista?

Brugerskifter.

Anderledes end den der allerede er?

 • 0
 • 0
#9 Christian Nobel

Findes i Server 2008 - Server Core.

Ja men ikke i W7 (og så kommer W7 sikkert også i 17 forskellige udgaver).

Uddyb gerne. Mener du at Windows skal kunne køre på anderledes hardware end idag eller er det softwaremæssigt?

Hardware.

Højreklik og vælg "Kør som administrator..."

OK

Microsoft Powertoys til XP har en Virtual Desktop Manager. Jeg har ikke undersøgt om de har noget tilsvarende til Vista.

TBD - kan XPs konfigurere et vilkårligt antal desktops (og kuben skal vi nok ikke nævne)?

Kom gerne med et eksempel. Jeg synes faktisk det virker ganske fornuftigt i Vista, hvor Billeder, Musik mm. ikke er placeret under Dokumenter

Mener en homedir konstruktion, hvor alt hvad der er relateret til den bruger er hjemhørende (inklusive konfiguration som ikke ligger i en obskur registreringsdatabase), men ok det er nok en smagssag.

Mere avanceret end NTFS? - Jeg så nu hellere at OS'et ikke benyttede et filsystem, som næsten udelukkende kunne bruges af OS fra den producent

Jamen så kan man jo bare bruge et ikke proprietært filsystem.

Hvad savner du i Scheduler i Vista?

Jeg savner ikke noget da jeg ikke bruger Vista, men ud fra hvad jeg ellers er stødt på og hørt, så er det ret beskedent hvad man kan. Kan man lave scripts og afvikle på samme måde?

Brugerskifter.

Kan man skifte bruger, samtidig med den anden kører videre uanfægtet - i så fald er det en nyhed i forhold til XP?

 • 0
 • 0
#10 Niels Dybdahl

Kan man skifte bruger, samtidig med den anden kører videre uanfægtet - i så fald er det en nyhed i forhold til XP?

Det kan man også godt i XP: Højreklik f.ex på et shortcut til en command prompt og vælg "run as". Så har du et terminalvindue kørende som en helt anden bruger. I mange opsætninger af XP kan man også vælge at skifte bruger via "log off", men hvor den eksisterende session kører videre, så man har to grafiske sessioner kørende under forskellige brugere samtidigt.

 • 0
 • 0
#11 Jarle Knudsen

Det kan man også godt i XP: Højreklik f.ex på et shortcut til en command prompt og vælg "run as". Så har du et terminalvindue kørende som en helt anden bruger.

Har du nogensinde prøved dette med to brugere der har forskellige netværkdrev tilknyttet? Helst til samme bogstav.

Fortæl hvordan det gik :O)

 • 0
 • 0
#12 Nicolaj Christensen

Platformsuafhængighed. Multible desktops med swicher. Frit valg af grafisk desktop. Mulighed til tilretning af fontstørrelse mv. for hele brugerfladen. Mulighed for administrative tasks uden at logge ud. Pakkehåndtering. Klar adskillelse mellem bruger og administrator. SSH, SSHFS, Fuse, mv. Ingen afhængighed af en registreringsdatabase. Overskuelig brugermappestruktur. Ordentlig batchstyring (Cron). Avanceret filassociation. Avanceret rettighedsstyring i filsystemet. Mountpoints der ikke bare er bundet til et bogstav. Brugerskifter. Mulighed for at installere kun det man skal bruge. Mulighed for helt at fravælge gui. Bash history. Osv.

Jeg har brug for lige præcis ingen af de ting. Har aldrig haft det og kan ikke forestille mig at jeg nogensinde får det. Og at dømme efter hvor avancerede gennemsnitsbrugeren af Windows er, så er der heller ikke ret mange af dem der har det.

Og tag lige med i dine overvejelser at det er gennemsnitsbrugeren der står for langt de fleste køb af OS. Microsoft kan da være ligeglad med om de mest avancerede brugere ikke køber windows, de er jo en købemæssig minoritet.

 • 0
 • 0
#14 Mads Bendixen

Christian:

Mener en homedir konstruktion, hvor alt hvad der er relateret til den bruger er hjemhørende (inklusive konfiguration som ikke ligger i en obskur registreringsdatabase), men ok det er nok en smagssag

Alt ligger under Users (i Vista) eller Documents & Settings (XP/2000) - også registreringsdatabasen for den bruger.

Jamen så kan man jo bare bruge et ikke proprietært filsystem.

Det kunne man måske. Det var dog blot en sidenote, jeg er mere interesseret i at høre hvad du savner i NTFS.

Kan man skifte bruger, samtidig med den anden kører videre uanfægtet - i så fald er det en nyhed i forhold til XP

Bruger du XPs Velkomstside og Hurtig brugerskift, kan du. Benytter man ikke velkomstsiden, men den god gamle Ctrl+Alt+Del metode, f.eks. hvis computeren er meldt ind i et domæne, kan det ikke lade sig gøre. Jeg har ikke testet hvordan det virker under Vista, men mindes jeg at man også kan, selvom computeren er meldt ind i domæne. Det er dog ikke noget jeg har mulighed for at teste lige nu.

 • 0
 • 0
#16 Christian Nobel

Jeg har brug for lige præcis ingen af de ting. Har aldrig haft det og kan ikke forestille mig at jeg nogensinde får det.

Nej det er muligt det ikke er relevant hjemme i teenageværelset, men når vi taler systemadminstration af et større netværk, så har det relevans!

/Christian

 • 0
 • 0
#17 Christian Nobel

Nej hvorfor skulle en "gennemsnitsbruger" dog også have gavn af

 • Mulighed til tilretning af fontstørrelse mv. for hele brugerfladen.
 • Pakkehåndtering.
 • Overskuelig brugermappestruktur.
 • Mountpoints der ikke bare er bundet til et bogstav.
 • Brugerskifter.

Fonte mv. måske fordi man ikke ser så godt, eller man har en skærm med en sindsyg høj opløsning.

Pakkehåndtering - tjae det her kan være en af grundene: http://www.version2.dk/artikel/9593-skaanske-sygehuse-i-it-kaos-efter-vi...

Mappestruktur - nej det er klart den almindelige bruger kan bedre lide rod.

Mountpoints - fordi filserver, databaseserver mm. er en del mere sigende end f: og g:

Brugerskifter - tjae flere bruger der kommer og går til samme maskine.

/Christian

 • 0
 • 0
#18 Christian Nobel

Alt ligger under Users (i Vista) eller Documents & Settings (XP/2000) - også registreringsdatabasen for den bruger.

Registreringsdatabasen under Users - hva'ba???

Det kunne man måske. Det var dog blot en sidenote, jeg er mere interesseret i at høre hvad du savner i NTFS.

Jeg savner ikke noget da jeg befinder mig et andet sted, men fremhæver bare ting hvor Windows sakker bagud bla. at filassociering ikke bare går på noget som de tre sidste karakterer (efter punktummet) i filnavne, muligheden for attributter til bruger, grupper og alle.

/Christian

 • 0
 • 0
#19 Nicolaj Christensen
 • Mulighed til tilretning af fontstørrelse mv. for hele brugerfladen.
 • Pakkehåndtering.
 • Overskuelig brugermappestruktur.
 • Mountpoints der ikke bare er bundet til et bogstav.
 • Brugerskifter.

Så blev listen pludseligt meget kortere, lad os se om vi ikke kan lave den endnu kortere ;)

Fontstørrelse. Jeg har aldrig været ude for at skulle ændre fontstørrelsen for nogen jeg kender, bortset fra den man kan ændre under display settings i forvejen.

Pakkehåndtering. Hvordan hjælper det den helt almindelige bruger som højest har et par velkendte programmer (et AV program, Office, Nero og ikke meget andet) og så en hel masse små underlige programmer folk finder på nettet (smiley-programmer til mails, underlige clipart-pakker, demoer af alt muligt underligt de får tilsendt osv.). Pakkehåndtering er ikke til almindelige mennesker der sidder isoleret på en PC.

En overskuelig brugermappestruktur findes allerede i Vista, med den nye 'Users'-mappestruktur. Alt der ikke findes deri er kun til "ekspertbrugere"

Mountpoints med andet end bogstaver? Hvorfor skulle hr. og fru jensen have brug for det?

Brugerskifter? Hvor mange små gennemsnitsfamilier har brug for at køre 2 brugere samtidigt på en PC? Det normale er vel at man har en PC til forældrene (med en bruger) og en PC til børnene (der ikke laver noget samtidigt).

 • 0
 • 0
#20 Nicolaj Christensen

Nej det er muligt det ikke er relevant hjemme i teenageværelset, men når vi taler systemadminstration af et større netværk, så har det relevans!

Så kan man jo spørge sig selv om hvad hovedmålgruppen for Windows 7 er. Og om mange af de ting du nævner ikke allerede er mulige, i en eller anden form, på et Windows Server/Vista netværk.

 • 0
 • 0
#21 Niels Dybdahl

Brugerskifter? Hvor mange små gennemsnitsfamilier har brug for at køre 2 brugere samtidigt på en PC? Det normale er vel at man har en PC til forældrene (med en bruger) og en PC til børnene (der ikke laver noget samtidigt).

Hjemme hos os er det meget almindeligt. Det er tit at der er to eller tre personer som har programmer kørende på den samme PC. Men heldigvis er det understøttet i XP (men det er også eneste fordel i XP fremfor Windows 2000)

 • 0
 • 0
#22 Nicolaj Christensen

Hjemme hos os er det meget almindeligt. Det er tit at der er to eller tre personer som har programmer kørende på den samme PC. Men heldigvis er det understøttet i XP (men det er også eneste fordel i XP fremfor Windows 2000)

Jeg ved ikke hvor almindeligt det er at have flere brugere på samtidigt, men som du selv siger så har det været understøttet siden XP kom ud. :)

Det har fungeret upåklageligt de gange jeg har brugt det, hvorfor jeg egentligt gik ud fra at Christian mente noget mere avanceret brugerskiftestyring (jeg går normalt ikke ud fra at folk bare brokker sig over manglende funktioner i et OS de ikke kender, blot fordi de har et personligt problem med producenten af OSet).

 • 0
 • 0
#23 Niels Dybdahl

Så kan man jo spørge sig selv om hvad hovedmålgruppen for Windows 7 er.

Private har jo ikke noget reelt valg, så hovedmålgruppen for nye features i Windows 7 er jo nok erhvervslivet, som stadig installerer XP på nye PCere.

Og hvorfor gør de det? Mit største problem med Vista er at Explorer viser mapperne under andre navne end det de i virkeligheden hedder og sommetider viser andre filer end dem som faktisk er i en mappe. Det er efterhånden almindeligt at se to mapper som hedder "C:\Programmer" i Explorer i Vista. Den ene hedder bare "C:\Program files" i virkeligheden men hvilken af dem gør det? Jeg håber at de har rettet op på dette i Windows 7. Jeg håber også at det bliver nemmere at flytte et maksimeret vindue fra en skærm til en anden end det er i XP.

 • 0
 • 0
#24 Mads Bendixen

Registreringsdatabasen under Users - hva'ba???

De specifikke indstillinger for den pågældende bruger ligger i NTUSER.DAT i roden af brugerens homedir. Det er dog markeret som en systemfil, derfor er den skjult for de fleste. Det gælder både for XP og Vista og sikkert også win2000.

 • 0
 • 0
#25 Nicolaj Christensen

Private har jo ikke noget reelt valg, så hovedmålgruppen for nye features i Windows 7 er jo nok erhvervslivet, som stadig installerer XP på nye PCere.

Det er et alt for tyndt argument. Private har da alle de valg de vil have, de vælger blot altid maskiner med Windows på fordi det er det de kender. Og nu er "erhvervslivet" nok lidt for generaliserende, jeg kender eksempler på store virksomheder hvor Vista er ved at blive rullet ud (selvom Windows 7 nok får en del virksomheder til at vente med opgraderingerne).

Og hvorfor gør de det? Mit største problem med Vista er at Explorer viser mapperne under andre navne end det de i virkeligheden hedder og sommetider viser andre filer end dem som faktisk er i en mappe. Det er efterhånden almindeligt at se to mapper som hedder "C:\Programmer" i Explorer i Vista. Den ene hedder bare "C:\Program files" i virkeligheden men hvilken af dem gør det? Jeg håber at de har rettet op på dette i Windows 7.

Jeg har aldrig oplevet at windows skriver andre navne på mapper eller viser andre filer end dem der findes deri (bortset fra de skjulte filer selvfølgelig). Mht. til 'programmer' og 'program files' skyldes langt de fleste af de problemer at producenter af software ikke kender til %ProgramFiles% og bare hard coder stien 'C:\Program Files'. Derfor ender man ofte ud med at have en ekstra mappe vhori nogle af programmerne ligger.

Jeg håber også at det bliver nemmere at flytte et maksimeret vindue fra en skærm til en anden end det er i XP.

Her kan jeg kun give dig ret. Det er meget irriterende at man ikke kan trække maksimerede vinduer rundt.

 • 0
 • 0
#26 Kristian Larsen

Christian:

Det må da være noget der kræver oplæring, men når det er fra W til W så er det åbenbart helt ok, men hvis folk skal skifte fra 2K/XP til Linux, så er det en fuldstændig umulig opgave og det kræver uddannelse og hist op og kom hed ned, trods det springet nok er nemmere end til W7.

Helt enig i den betragtning - det samme må også gælde f.eks. fra Office 2000/XP/2003 til 2007.

Mht. din liste:

Platformsuafhængighed.

Dream on - ser det dog ikke som det store issue.

Multible desktops med swicher.

Der findes kun hacks og det er IMO en klar mangel - det kan godt være mange ikke tror de har brug for det - men man får så meget mere clutter på en windows desktop fremfor en linux desktop at det næsten gør ondt.

Frit valg af grafisk desktop.

Dream on - når det så er sagt, så findes der uofficielle replacements, kan dog ikke se noget argument i at MS skulle understøtte det, kunne dog være fedt hvis de gav adgang til at man selv kunne køre freedesktop på windows.

Mulighed til tilretning af fontstørrelse mv. for

Bedre styring af dette i interfacet ville absolut være nice, der må man sige at MS interface mæssigt er lysår bag linux.

hele brugerfladen.

??

Mulighed for administrative tasks uden at logge ud.

Er muligt, men fungerer "besværligt" i Windows set ift. Mac OSX og de fleste standard Linux.

Pakkehåndtering.

Det ville være super - skulle dog være channel baseret og understøtte payment i MS tilfælde. Granuleret kontrol og adgang til installation via channels ville også lette mange administratorers arbejde, da der kunne opsættes channel pr. afdeling f.eks.

Klar adskillelse mellem bruger og administrator.

Den findes da allerede? Det er imo implementeringen af adgang til systemet der fejler.

SSH, SSHFS, Fuse, mv.

Ja, ville være nice at slippe for at skulle rode med cygwin for den slags småting.

Ingen afhængighed af en registreringsdatabase.

Hvad skal MCSE'ere så lære?

Overskuelig brugermappestruktur.

Den bliver bedre og bedre og det er vidst efterhånden ikke længere MS skyld hvis brugerdata ikke havner i en brugers user mappe. Bedre kontrol med hvor det universelle user dir så ligger ville være en klar administrativ forbedring.

Ordentlig batchstyring (Cron).

Scheduler kan det der skal til.

Avanceret filassociation.

MS har da snakket om det siden 1993...

Avanceret rettighedsstyring i filsystemet.

NTFS rettigheder er bedre og mere granulere end standard linux ACL'er.

Mountpoints der ikke bare er bundet til et bogstav.

Sådan har det været siden W2K - det er lidt spøjst lavet, men du kan godt sætte en seperat disk op til at være f.eks. C:\Data mens en anden er C:\

Brugerskifter.

Se ovenfor.

Mulighed for at installere kun det man skal bruge.

Jeps - igen bedre pakkestyring :)

Mulighed for helt at fravælge gui.

Er imo ikke helt så relevant for desktop delen - for server delen er det fint, og der er det også implementeret.

Bash history.

Kommer med PowerShell - men det er så (imo) stadig en optional add-on - glæder mig til det er standard i Windows.

 • 0
 • 0
#27 Niels Dybdahl

Jeg har aldrig oplevet at windows skriver andre navne på mapper eller viser andre filer end dem der findes deri (bortset fra de skjulte filer selvfølgelig). Mht. til 'programmer' og 'program files' skyldes langt de fleste af de problemer at producenter af software ikke kender til %ProgramFiles% og bare hard coder stien 'C:\Program Files'.

Der er faktisk et registry entry som man bør bruge til at finde programmappen. Microsoft har også bemærket at mange programmører ikke slår programmappens navn op og bare gemmer i C:\program files. Derfor indførte de i Vista at programmappen altid hedder c:\program files, men at explorer viser den under det lokale navn. Desværre har de ikke lavet et API, så andre programmer også kan vise det navn for mappen som Explorer viser. Så hvis man så i et installationsprogram vælger at programmet skal gemmes i mappen C:\programmer (som jo er det navn Explorer viser=, så opretter installationsprogrammet faktisk en mappe med navnet C:\programmer og derefter viser Explorer to mapper med navnet C:\programmer. Noget tilsvarende gælder for bruger mappen. Den hedder vistnok altid C:\users i virkeligheden og vises som noget andet af Explorer.

 • 0
 • 0
#29 Nicolaj Christensen

Der er faktisk et registry entry som man bør bruge til at finde programmappen. Microsoft har også bemærket at mange programmører ikke slår programmappens navn op og bare gemmer i C:\program files. Derfor indførte de i Vista at programmappen altid hedder c:\program files, men at explorer viser den under det lokale navn. Desværre har de ikke lavet et API, så andre programmer også kan vise det navn for mappen som Explorer viser. Så hvis man så i et installationsprogram vælger at programmet skal gemmes i mappen C:\programmer (som jo er det navn Explorer viser=, så opretter installationsprogrammet faktisk en mappe med navnet C:\programmer og derefter viser Explorer to mapper med navnet C:\programmer. Noget tilsvarende gælder for bruger mappen. Den hedder vistnok altid C:\users i virkeligheden og vises som noget andet af Explorer.

Okay, det har jeg så ikke selv oplevet, men det lyder da som noget Microsoft har lavet :)

Det forandrer dog stadig ikke det punkt at det kun bliver et problem pga. uvidende tredjeparts programmører. Hard coding af stier er jo ubrugeligt på alle platforme.

 • 0
 • 0
#30 Niels Dybdahl

Det forandrer dog stadig ikke det punkt at det kun bliver et problem pga. uvidende tredjeparts programmører. Hard coding af stier er jo ubrugeligt på alle platforme.

Desværre er der som sagt ingen mulighed for at programmere sig uden om problemet da der ikke er nogen funktion til at få at vide hvilke navne Explorer viser. Så enten finder man selv ud af hvilke navne Explorer viser i de enkelte lande og indbygge en konverteringstabel eller også må man lade sit program vise andre navne end Explorer og finde sig i at der opstår to C:\Programmer og to C:\Brugere (hvilket der nok gør alligevel da man ikke kan sikre sig at alle programmører og brugere gør tingene på samme måde)

 • 0
 • 0
#31 Thomas Ehler

Tjaah Christian...

Jeg må sige at Vista, efter min mening, var et serøst fejlskud og vores 600+ brugere er glade for deres XP hvor alt spiller. (Vi skulle have købt 400 nye PC'er alene for at installere Vista...)

MEN: måske du skulle prøve tingene selv, og grundigt, før du kører derudaf med kommentarer. Jeg bliver selv MINDST rasende når jeg sidder med en Ubuntu der bare siger error loading X (og rescue funktionerne bare ikke virker) eller en Mac's "super intuitive" brugerflade som jeg overhovedet ikke kan finde rundt på... Men det er klart for jeg bruger ikke Linux/Mac eller andre Unix derivater til hverdag! Hvis alle styresystemer var ens, var der vel kun ét styresystem på markedet.

Hent den dog her (inden d 24/1) http://www.microsoft.com/windows/windows-7/beta-download.aspx Installer den på en tom disk næste gang du har en weekend til overs og sæt dig ind i "skidtet".

/Thomas

 • 0
 • 0
#32 Christian Nobel

Så blev listen pludseligt meget kortere, lad os se om vi ikke kan lave den endnu kortere

Klart, hvis man let og elegant udelukker de punkter man ikke forstår så bliver listen da kortere.

Fontstørrelse. Jeg har aldrig været ude for at skulle ændre fontstørrelsen for nogen jeg kender, bortset fra den man kan ændre under display settings i forvejen.

Det er muligt [b]du[/b] ikke har, men så har du f.eks. heller ikke prøvet at benytte en IBM R50 tænkepadde som har en opløsning der hedder 1600*1200 på 15". Der bliver skriften bare mega lille på en Windows.

Så kan man bruge invalide indstillingerne, men det forstørrer bare revl og krat, det giver ingen mulighed for tilretning.

Pakkehåndtering. Hvordan hjælper det den helt almindelige bruger som højest har et par velkendte programmer (et AV program, Office, Nero og ikke meget andet) og så en hel masse små underlige programmer folk finder på nettet (smiley-programmer til mails, underlige clipart-pakker, demoer af alt muligt underligt de får tilsendt osv.). Pakkehåndtering er ikke til almindelige mennesker der sidder isoleret på en PC.

Det var dog det mest mageløse vrøvl - aner du overhovedet hvordan det fungerer: Installer småprogrammer: programmer - tilføj/fjern - vælg fra en liste med over 20.000 programmer.

Opdatering: tryk på ikonet når maskinen gør dig opmærksom på at der er opdateringer!

Hvor svært kan lige [b]det[/b] være?

Professionelt - distribuer opdateringer gennem eget arkiv.

En overskuelig brugermappestruktur findes allerede i Vista, med den nye 'Users'-mappestruktur. Alt der ikke findes deri er kun til "ekspertbrugere"

Ekspertbrugere??

Mountpoints med andet end bogstaver? Hvorfor skulle hr. og fru jensen have brug for det?[quote]Mountpoints kan også være usbdrev - prøv at proppe en usbstick i en Windowsmaskine på et netværk, hvor alle lokale drev til og med e: er optaget og f: er netværket!

Og så er der jo også lige den lille detalje at MS vist er ret forhippede på at få erhvervslivet til at hoppe på W7, og der er det ret ligegyldigt hvad hr. og fru Jensen mener.

[quote]Brugerskifter? Hvor mange små gennemsnitsfamilier har brug for at køre 2 brugere samtidigt på en PC? Det normale er vel at man har en PC til forældrene (med en bruger) og en PC til børnene (der ikke laver noget samtidigt).

Nu bruges computere jo også af andet end gennemsnitsfamilier.

/Christian

 • 0
 • 0
#33 Christian Nobel

MEN: måske du skulle prøve tingene selv, og grundigt, før du kører derudaf med kommentarer. Jeg bliver selv MINDST rasende når jeg sidder med en Ubuntu der bare siger error loading X (og rescue funktionerne bare ikke virker) eller en Mac's "super intuitive" brugerflade som jeg overhovedet ikke kan finde rundt på... Men det er klart for jeg bruger ikke Linux/Mac eller andre Unix derivater til hverdag! Hvis alle styresystemer var ens, var der vel kun ét styresystem på markedet.

Det er da klart at det er død irriterende hvis man løber ud i den slags (hvilket jeg nu meget sjældent gør) og Ubuntu er ikke nødvendigvis guds gave til menneskeheden.

Det der nu bare især fik mig til at reagere er alt denne hype omkring W7 hvor en masse ting som allerede eksisterer i andre verdener pludselig skal hives frem som noget revolutionerende.

Og at der er mange forskelle i W7 sammenlignet med gamle udgaver, men det åbenbart er legitimt når det er fra W til W, men hvis det er fra W til alt muligt andet, så er det en uoverstigelig barriere.

Og ja styre systemer er forskellige og godt for det, i virkeligheden mener jeg at selve OS'et er ret så underordnet, hvor det er de ovenliggende applikationer der bør være interessant. Ligesom de fleste bilejere egentlig er ret ligeglade med styretøjets og motorens opbygning.

Hent den dog her

Det føler jeg ikke noget behov for, ikke for at nedgøre W7, den tyder da alt andet lige på at være bedre end sin forgænger og mange vil da nok også blive glade for den, men uagtet at den så sikkert er nok så god, ja så kan den ikke tilgodese de krav jeg har - men det er en personlig sag, andre har det anderledes, godt for det, men kunne vi ikke blive lidt fri for al den hype omkring en ny undervogn der endnu ikke er færdigudviklet.

Og så bryder jeg mig ikke om CS.

/Christian

 • 0
 • 0
#34 Nicolaj Christensen

Desværre er der som sagt ingen mulighed for at programmere sig uden om problemet da der ikke er nogen funktion til at få at vide hvilke navne Explorer viser. Så enten finder man selv ud af hvilke navne Explorer viser i de enkelte lande og indbygge en konverteringstabel eller også må man lade sit program vise andre navne end Explorer og finde sig i at der opstår to C:\Programmer og to C:\Brugere (hvilket der nok gør alligevel da man ikke kan sikre sig at alle programmører og brugere gør tingene på samme måde)

Nu har jeg ikke selv testet det på min Vista installation derhjemme (skal jeg gladeligt gøre efter arbejde), men hvad med de gode gamle miljøvariable %ProgramFiles%, %HOMEPATH% osv.

 • 0
 • 0
#35 Niels Dybdahl

men hvad med de gode gamle miljøvariable %ProgramFiles%, %HOMEPATH% osv.

Jeg går stærkt ud fra at de peger på det samme som registriet, dvs de virkelige navne. Men normale installationsprogrammer giver brugeren mulighed for at overrule hvor der skal installeres. Og hvis brugerne insisterer på at der skal installeres i C:\Programmer (som jo er den mappe de kender fra Explorer), så går det galt.

 • 0
 • 0
#36 Christian Nobel

hele brugerfladen.??

Det jeg mente var at man kan lave differentieret fontopsætning, hvor man f.eks. giver en font til skrivebordets ikoner, en anden til menubars etc.

Ja, ville være nice at slippe for at skulle rode med cygwin for den slags småting.

Putty er nu ikke helt tosset når ret skal være ret.

NTFS rettigheder er bedre og mere granulere end standard linux ACL'er.

Hvorledes?

Er imo ikke helt så relevant for desktop delen - for server delen er det fint, og der er det også implementeret.

Bortset fra at fravalg også kan være udskiften af GUI, f.eks. TWM, IceWM, Blackbox mv. Endvidere hvis man vil lave noget "halvembedded" hvor man skal bruge maskinen til noget "simpelt" måske med udskrift direkte til framebuffer, ja så har man muligheden (i stedet for en informationsskærm i 3 meters højde der siger man skal klikke på OK).

Åh glemte i øvrigt en ting på min liste, affødt af ovenstående med stierne - symlinks.

/Christian

 • 0
 • 0
#39 Mads Bendixen

Det jeg mente var at man kan lave differentieret fontopsætning, hvor man f.eks. giver en font til skrivebordets ikoner, en anden til menubars etc.

Det kan man nu sagtens i Windows. Jeg mindes at man kunne det i 98 og man kan det stadig i XP. Display properties -> Appearance -> Advanced. Så kan man lege med farver og fonte som man lyster.

Åh glemte i øvrigt en ting på min liste, affødt af ovenstående med stierne - symlinks.

Nu kender jeg ikke ret meget til symlinks, men hvorledes adskiller de sig fra shortcuts i Windows? - Udover at det i Windows vidst skal være en absolut sti.

 • 0
 • 0
#40 Gert Agerholm

Symlinks er noget at det mest geniale der findes. I modsætning til shortcuts er symlinks en integreret del af systemet. OS'et og for så vidt brugeren kan ikke se forskel på et link og det som det fysisk peger over på.

Eksempel: Lav et shortcut som peger over på et tekstdokument. Fra en kommandoprompt start notepad for at editere i dokumentet ved at angive det shortcut man har oprettet. I stedet for dokumentet redigerer man i selve "shortcut filen" der viser hvad shortcuttet peger over på.

Ved symlink: Lav en link over på et dokument. Fra en kommandoprompt (eller stifinder) start en editor for at editere i linket. Her åbnes ikke "linket" men selve dokumentet, da OS'et ikke kan se forskel mellem linket og original dokumentet. Det er med andre ord transparent.

Andet eksempel. Flyt biblioteket /test/bibliotek til en anden harddisk fordi systemdisken er ved at være fyldt. Det kunne være til f.eks. /diske/disk2/bibliotek. Lav nu et symlink /test/bibliotek som peget over på /diske/disk2/bibliotek. OS'et og der med alle applikationer vil tro at /test/bibliotek stadig eksisterer og applikationerne fortsætte som intet hændt. I virkeligheden ligger tingene under /disk/disk2/bibliotek, men systemet behandler det som om det stadig ligger under /test/bibliotek

Sådan fungerer symlink's, kort fortalt. Hvis man føst har lært at bruge det er det genialt.

 • 0
 • 0
#42 Gert Agerholm

OK, det var jeg ikke klar over da jeg ikke bruger Vista (indført sammen med Vista). Det er faktisk et lile argument for Vista.

Det kunne være at man skulle vænne sig til at sætter versionsnummer på NTFS. Det giver heller ikke nogen mening i at sige at min Linux er formateret med EXT.

 • 0
 • 0
#45 Niels Dybdahl

Har du nogensinde prøved dette med to brugere der har forskellige netværkdrev tilknyttet? Helst til samme bogstav. Fortæl hvordan det gik :O)

Så har jeg afprøvet det med forskellige netværksdrev på samme bogstav. Det virker fint på både XP og Vista. Jeg kan switche frem og tilbage mellem brugerne uden at deres drevmapninger ændrer sig.

 • 0
 • 0
#47 Deleted User

Hej!

Hvorfor skifter man ikke bare til linux, de fleste virksomheder kan med lidt god vilje sagtens udskifte det meste til linux og det man ikke kan er det muligt at køre gennem en emulator indtil der findes et alternativ.

Private kan med fordel skifte, jeg har kørt ubuntu linux i snart et år og har også ind imellem faldet tilbage på windows, men det har hver gang varet kort, mest fordi jeg syntes at linux er mere stabil og så fordi at jeg syntes at Gnome desktop som min ubuntu linux benytter er meget mere brugervenlig, intuitiv og stabil end windows.

At skifte til Windows 7 og vænne sig til en ny brugerflade igen igen syntes jeg ikke er fedt.

Hvorfor skal man lave ting om som fungerer....andet end for at tjene lidt ekstra licenskroner...netop det der er ulempen ved komercielt software.

Næe jeg vil anbefale man skifter til Linux

;-Peter Tidligere Microsoft fan

 • 0
 • 0
#48 Niels Dybdahl

Hvorfor skifter man ikke bare til linux,

Det kan der være flere grunde til. F.eks: - Outlook - Manglende printer og scanner drivere (forhindrer også mange i at skifte til Vista) - It-afdelingen kender kun til Windows - PCerne leveres med Windows og virker ok, så det er unødvendigt besvær at skifte - Indtil fornylig var der en del internetsites som kun virkede ordentligt med Internet Explorer. Der er stadig nogle tilbage...

 • 0
 • 0
#49 Christian Nobel
 • Outlook

Thunderbird med lightning er et godt alternativ.

 • Manglende printer og scanner drivere (forhindrer også mange i at skifte til Vista)

Det kan faktisk diskuteres, næsten alle gængse printere, og især dem der bruges professionelt er understøttet out-of-the-box

 • It-afdelingen kender kun til Windows

Enig, og det er nok den væsentligste årsag, sammen med frygt for det nye.

 • PCerne leveres med Windows og virker ok, så det er unødvendigt besvær at skifte

Både og, og ikke så relevant i professionelt sammenhæng, da man alligevel gerne vil have volume licens på, eller ikke ønsker alt det crapware der som regel er fyldt på en ny maskine.

 • Indtil fornylig var der en del internetsites som kun virkede ordentligt med Internet Explorer. Der er stadig nogle tilbage...

Det argument er dødt, især da MS selv, alt andet lige, er ved at lægge afstand til IE6 som er den store synder.

/Christian

 • 0
 • 0
#50 Niels Dybdahl

næsten alle gængse printere, og især dem der bruges professionelt er understøttet out-of-the-box

Så prøv at få Canon i Danmark til at rykke ud med en Linuxdriver. Jeg ved godt at man kan downloade nogle Canondrivere fra østasien som understøtter nogle af funktionerne i en Canonprinter, men det er for bøvlet. HP er bedre, men hverken HP eller Canon leverer ordentlige scannerdrivere til Linux.

Og min HP Scanjet derhjemme kan jeg stadig ikke anvende til Vista og kommer nok aldrig til det. HP vil hellere sælge nyt end udvikle drivere til gammelt hardware. Og Microsoft gider ikke udvikle drivere til andres hardware. Mon det bliver ligesådan fra Vista til W7 ? (dvs at scannere købt i dag ikke virker med W7)

 • 0
 • 0
#51 Christian Nobel

Pkt. 1: Jeg synes faktisk at listen over understøttede printere er rigtig lang i Ubuntu, så har du noget belæg?

Pkt. 2: Jo der kan være enkelte små blækprintere der giver et problem, men når vi taler professionel print er sagen anderledes.

Pkt. 3: Microsoft laver sjældent drivere, det gør hardwareproducenterne.

Og jo der bliver sikkert endnu mere bøvl mellem versionerne end der er i dag.

/Christian

 • 0
 • 0
#52 Mads Bendixen

Hvorfor skifter man ikke bare til linux

I mange tilfælde ikke "bare" er at operativsystemet ud med linux og installere OO og Evolution el. Thunderbird. Tilbagebetalingstiden kan være for lang. Der skal eksempelvis bruger ressourcer på at gennemgå et hav af kryptiske Excel-ark, som ingen rigtig helt har styr på længere hvordan er lavet og hvordan virker. En anden ting er manglen på alternativer til diverse brancheprogrammer til andet end Windows. Så skal man selv til at genopfinde den dybe tallerken. Det koster (mange) dyre udviklingstimer.

 • 0
 • 0
#53 Deleted User

Delvis enig, det vil kræve noget tilvænning og nogle omkostninger, men jeg har faktisk set et godt eksempel på en lille virksomhed som skiftede til linux, det meste kan man skifte med det samme, der er lidt problemer med at finde it folk som kan hjælpe, men er man en it-afd som selv kan løse teknisk krævende opgaver så er det en smal sag. Det er mere viljen og vanens magt som er problemet. De brancheprogrammer som er kodet til windows kan være et problem, men det vil være en god investering at flytte dem til linux.

Som systemansvarlig har jeg været gennem mange opgraderinger og meget af det kunne man havde undværet hvis ikke det var fordi at Microsoft laver noget fundementalt om engang imellem og det er sjældent der er behov for de ændringer.

;-Peter

 • 0
 • 0
#54 Jarle Knudsen

Der skal eksempelvis bruger ressourcer på at gennemgå et hav af kryptiske Excel-ark, som ingen rigtig helt har styr på længere hvordan er lavet og hvordan virker.

Det gør man under alle omstændigheder hver gang der kommer ny MS Office.

Konvertering efter konvertering efter konvertering...

Branche- / hjemmelavetprogrammer kan give udfordring... på den anden side de skal også konverteres når ny Windows kommer.

IMHO problemet ligger i:

[i]- It-afdelingen kender kun til Windows og frygter for det nye.[/i]

 • 0
 • 0
#56 Jarnis Bertelsen

quote]Det er et alt for tyndt argument. Private har da alle de valg de vil have, de vælger blot altid maskiner med Windows på fordi det er det de kender.[/quote] Det er noget vrøvl. Private kan vælge mellem Windows Vista når de køber en ny maskine hos forhandleren. Hvis de er lidt avancerede og kan forstå forskellen mellem Vista's mange varianter har de et lille valg der. Eller de kan gå til en Apple forhandler, købe en Mac, og vælge mellem Mac OS X. Det er ikke et reelt valg i nogen af tilfældende.

Et reelt valg ville være at en forhandler tilbød den samme maskine med et valg mellem Windows 2K, XP, Vista (i deres forskellige variationer), Ubuntu, SUSE, eller et par andre Linux distributioner. Prisen og supporten skulle afhænge af valget. Se, det ville være et frit valg.

Det der nu bare især fik mig til at reagere er alt denne hype omkring W7 hvor en masse ting som allerede eksisterer i andre verdener pludselig skal hives frem som noget revolutionerende.

Der var reelt ikke en eneste nyhed i Win95, som Mac'erne ikke havde haft siden 85. Derfor var det stadig en stor forbedring for Windows brugerne

Derfor indførte de i Vista at programmappen altid hedder c:\program files, men at explorer viser den under det lokale navn. Desværre har de ikke lavet et API, så andre programmer også kan vise det navn for mappen som Explorer viser.

Denne metode benytter Apple også i Mac OS X. Forskellen er, at på Mac OS X har det været der fra starten, og det virker upåklageligt. Mon ikke MS får det til at virke efterhånden, og mon ikke programmørerne efterhånden vænner sig til det? Det samme gælder for øvrigt adskillelsen mellem brugerdata og resten af systemet. Under XP og tidligere var adskillelsen ret dårlig, og masser af programmer gemte som default data i deres egen mappe på C: eller nede i selve programmappen. Det er åbenlyst tåbeligt, bl.a. af backup årsager, men tilsyneladende ved at blive fikset langsomt.

Jeg er ikke nogen stor fan af Windows, og det irriterer mig grænseløst at MS ikke viser rettidig omhu når de designer noget, og derfor er nød til at ændre det i næste version. Fx kontrolpaneler, og de funktioner de indeholder, ændrer sig i ca. hver Windows version. Det sagt, så har der klart været en positiv udvikling i Windows gennem årene, og det er nu nærmest brugbart. Det lyder som om at ændringerne i Win7 generelt er fornuftige, i modsætning til dem i Vista.

 • 0
 • 0
#57 Deleted User

Jeg syntes den nye Windows 7 er et skridt i den rigtige retning, men jeg syntes også at Microsofts store fejltagelse med designet af Windows Vista har vist at det er meget sårbart at et enkelt softwarehus har så meget magt over det OS som de fleste bruger verden over. Det bliver mere og mere tydeligt at fordelene ved at samarbejde verden over for at skabe det bedste os er den eneste holdbare løsning på lang sigt.

Hvis nu feks. at en fælles brugerflade som feks. Gnome bliver designet pån en måde i næste release som ikke behager brugerne, så er der ingen der forhindre at en gruppe programmører laver et fork og så bygger videre på den version som de syntes var god...de har jo kildekoden.

Fordelene ved Open Source software er at der ikke er nogle som ejer den og alle kan lave de ændringer de har lyst til.

Det er de fordele som især store virksomheder og regeringer er begyndt at se.

Næste ligesom alle enes om at Windows var den bedste løsning og skrottede OS2 i sin tid....der skulle man også flytte en masse software.

Man lærer af historien.

;-Peter

 • 0
 • 0
#59 Anonym

"Et reelt valg ville være at en forhandler tilbød den samme maskine med et valg mellem Windows 2K, XP, Vista (i deres forskellige variationer), Ubuntu, SUSE, eller et par andre Linux distributioner. Prisen og supporten skulle afhænge af valget. Se, det ville være et frit valg."

Meget, meget enig. Jeg fatter ikke, man ikke selv kan bestemme. Der er bare ingen muligheder for OS-alternativer til Windows, når man køber ny maskine. Og det er egentlig et hovedargument imod, at MS får for meget magt. Jeg vil ikke have noget trukket ned over hovedet, men selv vælge. Kan ikke se, hvorfor MS skal bestemme over mig.

Specielt det med prisen ser absolut rigtigt ud. Hvis man vil betale mere for en Win-maskine, er det OK, men tager man et billigere OS-alternativ, skal det selvfølgelig kunne ses på prisen.

 • 0
 • 0
#61 Jesper Lund Stocholm Blogger

Rune,

Jeg fatter ikke, man ikke selv kan bestemme. Der er bare ingen muligheder for OS-alternativer til Windows, når man køber ny maskine.

Nu udtaler du dig så kategorisk, så du får så et lige så kategorisk spørgsmål?

Er du sikker?

Jeg synes nemlig at huske, at der på v2.dk af og til bliver listet en oversigt over steder, hvor man kan købe en PC uden OS. Er det ikke korrekt? Det er muligt, at man ikke kan gå ned i FONA og købe en PC uden Windows, men det er jo ikke det samme som, at det [i]som sådan[/i] er umuligt at købe en OS-fri PC.

Eksempelvis kan jeg på middata.dk se, at de har en række forudkonfigurerede bærbare uden OS.

5.4" WXGA (1280x800) LCD DVD RW Dual Layer 1.3 Megapixel webcam 10/100 Mbit netkort 3x USB 2.0 ports VGA Port S/PDIF lydudgang 7-i-1 kortlæser ExpressCard /54(/34) slot Indbygget højttalere Indbygget mikrofon 6 Cells Lithium-Ion batteri 359b x 268d x 24.8~37h mm Vægt: 2.5 Kg

Pris: 3699,-

 • 0
 • 0
#62 Erik Jacobsen

Problemet er nok at det ikke ser ud til at være muligt (nemt?) at fravælge Windows hos de "store" sælgere, HP, Dell, etc, der også tilbyder diverse supportydelser efter salg. Ved mindre 'puterbutikker, og selvbyg, kan man undgå Windows, men næppe når man vil have 24-timers support efter købet.

 • 0
 • 0
#63 Jesper Lund Stocholm Blogger

Erik,

Problemet er nok at det ikke ser ud til at være muligt (nemt?) at fravælge Windows hos de "store" sælgere, HP, Dell, etc, der også tilbyder diverse supportydelser efter salg.

Det er jeg klar over - jeg påpegede blot, at det ikke synes at være umuligt at købe en PC uden OS - i hvert fald ikke som privatperson.

Men mht support. Jeg vil bestemt ikke afvise, at det ikke er muligt at købe maskiner uden OS ved HP/DELL, men kunne man ikke købe den support andre steder?

 • 0
 • 0
#64 Kim Y.M

Undskyld først hvis mit indlæg er i den gale kategori - men ... efter indstallering af windows 7 forekommer det mig MARKANT at mit tastatur hopper, danser og springer rundt i det ... frem og tilbage, skriver oveni det jeg lige har skrevet osv.

er det Acer Aspire 5530 bærbar problem tastatur eller windows 7 kompabilitets problemer med tastatur

på forhånd tak for godt kvalificeret svar og bud på løsning af problemet...

ps: det samme problem opstår også når jeg bruger word og skriver. Og det mener jeg altså ikke den gjorde nær så meget før vista udgaven

 • 0
 • 0
#65 Eskild Nielsen

Så vidt jeg har kunnet se, så er der endnu ikke et avanceret filsystem som kan bruges uanset valg af OS - men jeg belæres da gerne om min fejltagelse, som er født på engelsk wikipedias artikel om sammenligning af filsystemer.

Altså du har et løst diskdrev (fx USB-harddisk) som skal kunne bruges sammen med XP, Vista, Mac, Linux og *BSD

Hvilket filsystem vil du vælge, og hvordan vil det virke med andre OS'er end det du bruger mest?

/esni

 • 0
 • 0
#66 Klaus Kristoffersen

"efter indstallering af windows 7 forekommer det mig MARKANT at mit tastatur hopper, danser og springer rundt i det ... frem og tilbage, skriver oveni det jeg lige har skrevet osv."

Det kunne godt lyde som om du kommer til at lægge din hånd på touchpadden hvorved du kommer til at flytte mærkøren rundt. Prøv eventuelt at slå den fra hvis du kan. Hvis det så løser problemet kan du prøve at rode med indstilningerne af den. Der skulle være nogle settings der gør den mindre overfølsom over for hvis hånden rammer den.

mvh Klaus

 • 0
 • 0
#67 Maciej Szeliga

Hvilket filsystem vil du vælge, og hvordan vil det virke med andre OS'er end det du bruger mest?

Jeg brugte ext3, der findes en driver til Windows.

I øvrigt har jeg sparket mit USB drev på pension og erstattet det med en lille NAS (QNAP 109pro)... netop på grund af de udfordringer du nævner.

 • 0
 • 0
#70 Jarle Knudsen

Det er jeg klar over - jeg påpegede blot, at det ikke synes at være umuligt at købe en PC uden OS - i hvert fald ikke som privatperson.

Nå, jeg vil nok postulere at der er kæmpe forskel mellem [i]ikke umuligt[/i] og [i]nemt tilgængelig i alle store butikkeder[/i]... specielt for almindelig Hr. Jensen.

 • 0
 • 0
#71 Anonym

Det er fint nok, Jesper. Men det er ikke det, jeg mener. Man vil altid kunne finde noget.

Men prøv f.eks. edb-priser dot dk, hvor man kigger efter billigste pris - meget negativ

prøv at tage en tur igennem computer-street

 • Hvor mange steder er standarden Windows, og hvor mange er der alternativ med billigere maskine uden OS?

MVH Rune Jensen

 • 0
 • 0
#72 Jesper Lund Stocholm Blogger

Rune,

 • Hvor mange steder er standarden Windows, og hvor mange er der alternativ med billigere maskine uden OS?

Det er langt de færreste steder, hvor man selv kan vælge - men jeg har ikke sagt det modsatte.

Du skrev jo

Jeg fatter ikke, man ikke selv kan bestemme. Der er bare [b]ingen muligheder[/b] for OS-alternativer til Windows, når man køber ny maskine.

[i](min fremhævning)[/i]

... hvortil jeg påpegede, at sandheden er lidt mere nuanceret (det kan jeg ikke se er et problem).

Det virker som om, at du/I ikke er tilfredse, før maskiner solgt i fx FONA sælges fra disken i x antal konfigurationer med forskellige operativsystemer på - evt til forskellig pris.

Jeg synes sådan set, at det er et fint mål at have - og uanset at jeg tror, at det nok ligge en anelse langt ude i fremtiden, så er der allerede sket en del indenfor det sidste halve år. Med EEE-maskinerne har man jo netop fået muligheden for at købe ACER-maskinerne med eller uden Windows - til forskellige priser.

PS: Har ingen et svar på, om man kan købe 24/7-service hos nogen, hvis man fx køber 50 bærbare ved ex Midt-data?

 • 0
 • 0
#73 Anonym

Jesper. Jeg kan se, du misopfatter. Med vilje?

Jeg siger igen.,

Hvis du skal gøre som en hvilken somhelst anden, og bare vil have en computer uden at bruge 48 timer på nettet først.

Fortæl mig så, hvor jeg

 1. Kan købe en PC uden styresystwem OG
 2. som er billigere end en med

For det er jo det, som er problemet. Det er dem, som ikke vil have styesystem, eller dem, som vil have med Linux, som betaler for dem, som bruger Windows. Den kan du ikke slippe udenom. Lige meget hvor meget, du snakker uden om. Mulighederne er ikke de samme. Du har jo ikke ejngang undersøgt det, ellers ville du kunne se det.

 • 0
 • 0
#75 Jesper Lund Stocholm Blogger

Rune,

Hvis du skal gøre som en hvilken somhelst anden, og bare vil have en computer uden at bruge 48 timer på nettet først.

Joeh - det er vi sådan set enige om, men det var ikke det du sagde. Du sagde:

[b]Rune Jensen[/b]: Jeg fatter ikke, man ikke selv kan bestemme. Der er bare ingen muligheder for OS-alternativer til Windows, når man køber ny maskine.

Det er muligt, at du [i]mente[/i]:

"... for hr. og fru Jensen", men det fremgik ikke.

For det er jo det, som er problemet. Det er dem, som ikke vil have styesystem, eller dem, som vil have med Linux, som betaler for dem, som bruger Windows. Den kan du ikke slippe udenom. Lige meget hvor meget, du snakker uden om. Mulighederne er ikke de samme.

Jeg antager, at vi er enige om følgende:

 1. Hr. og Fru Jensen har stort set kun mulighed for at købe en PC hvor OS er Windows, for de handler PC i FONA eller BILKA.

 2. Brugere som "du og jeg" har ingen problemer med at købe en PC uden Windows på.

Det er lidt uklart for mig, hvordan virksomheder er stillede, hvis de vil købe maskiner uden OS (jvf mit spørgsmål længere oppe om man ikke kan købe support særskildt)

I øvrigt sælger FONA Acer Notebook One med Linux på til 2299,-.

http://www.fona.dk/default.aspx?m=2&i=81&itemnumber=4406902780

De sælger den også med Windows på til kr. 2999,-.

http://www.fona.dk/default.aspx?m=2&i=81&itemnumber=4406902910

Forskellen er, at Linux-udgaven er med 512Mb RAM og SSD-drev på 8Gb hvorimod Windows-udgaven er med 1Gb RAM og 160GB normal HD.

 • 0
 • 0
#76 Ken Christensen

Mht pakkestyring efterspørger flere af jer opdeling i kategorier mv.

Har i nogen sinde siddet som administratorere på et Windows Domain og benyttet jer af mulighederne for at opsætte Tilføj delen af Tilføj/Fjern programmer?

Hvis ikke skulle i måske starte med at kigge lidt på det ;)

På min tidligere arbejdsplads benyttede de selv samme metode til at give brugeren mulighed for at installere software på en maskine, indtil vi overgik til Cappa installer.

Der er faktisk et registry entry som man bør bruge til at finde programmappen. Microsoft har også bemærket at mange programmører ikke slår programmappens navn op og bare gemmer i C:\program files. Derfor indførte de i Vista at programmappen altid hedder c:\program files, men at explorer viser den under det lokale navn. Desværre har de ikke lavet et API, så andre programmer også kan vise det navn for mappen som Explorer viser

hmm, mig bekendt modtager man også et GUID hvis man lyster til den angivne mappe. Derpå er det så op til udviklerne at huske at kontrollere om vi snakker et GUID eller en reel mappe, men for kompatibilitets skyld modtages stien som standard så gammel software også virker.

 • 0
 • 0
#77 Kim Y.M

Mit keyboard i Acer Aspire 5530 bærbare driller stadig ad ...!

Kan det virkelig passe man skal formatere hele skidtet før man kan skrive en almindelig mail uden bogstaver hopper, springer, flytter sig selv rundt i teksten???

Og.. med windows 7 som eneste styrestystem du'er det der recovery halløj jeg sku lave i starten da jeg havde vista på den så ikke mere?

Og: nok mest af alt hvordan dælen formaterer man ens bærbare acer, efter man i bios har sat den til 1.prioritet til at boote fra cd/dvd og prøvet i commando dos promt eller hva det nu hedder at skrive format C: men det virker ikke.

Prøver jeg at installere XP original cd siger den at det kan den heller ikke fordi der er et nyere styresystem, hvilket jeg også godt ved ...

hilsen den noget fortvivlet og som snart skal bruge hans bærbare computer til at skrive bacheloropgave på fra februar!

 • 0
 • 0
#78 Klaus Kristoffersen

"Mit keyboard i Acer Aspire 5530 bærbare driller stadig ad ...!"

Du har ikke mulighed for at sætte et eksternt keyboard til?

De gange hvor jeg har oplevet at der hopper frem og tilbage er når jeg rammer touchpadden med min hånd mens jeg skriver. Så tror ikke det har noget direkte med Win7 at gøre.

Hvis WinXP ikke kan finde ud af at slette de nye partioner Win7 har oprettet kan du jo eventuelt gøre det med din Win7 DVD. Sæt Win7 dvd'en i og start en installation. Der kommer du så på et tidspunkt til hvor du kan slette og oprette partitioner. Der sletter du så din Win7 partition og den "skjulte" partition på 200mb. Derefter burde du kunne installere WinXP som normalt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere