Ny browserkrig? Dansk Microsoft-ansat: Mozilla, kom ned fra elfensbenstårnet
Da Microsoft i december meldte ud, at Edge-browseren fremover vil blive baseret på Googles Chromium, var udmeldingen fra Mozilla kontant. Organisationen, som udvikler Firefox-browseren, skrev på sin officelle Mozilla-blog et indlæg med overskriften ‘Goodbye, EdgeHTML’. Her lød det blandt andet:
»Microsoft har officielt opgivet en uafhængig platform for internettet. Ved at adoptere Chromium overlader Microsoft endnu mere kontrol af vores online-liv til Google.«
Mozilla kritiserede Microsoft for at give op i en vigtig kamp for at sikre et sundt internet med frit browservalg.
»Fra et socialt, samfundsmæssigt og individuelt perspektiv er det forfærdeligt at afgive kontrol over en fundamental online infrastruktur til et enkelt firma. Det er derfor, Mozilla eksisterer. Vi konkurrerer ikke med Google, fordi det er en god forretning. Vi konkurrerer med Google, fordi internettets sundhed og online-liv afhænger af konkurrence og valg.«
Elfenbenstårn i parallelt univers
I weekenden skabte danskeren Kenneth Auchenberg, som er ansat hos Microsoft som chef for webudviklingsværktøjer, en del postyr. Selvom han udtrykkeligt skriver i sin Twitter-profil, at holdninger er hans egne, så fik et tweet, hvor han linkede til Mozilla-bloggen ‘Goodbye, EdgeHTML’, masser af opmærksomhed.
»Tanke: Det er på tide, at @mozilla kommer ned fra deres filosofiske elfenbenstårn. Web er domineret af Chromium, så hvis de virkelig bekymrede sig om web, så ville de begynde at bidrage i stedet for at bygge et parallelt univers, der anvendes af mindre end 5%.«
Thought: It's time for @mozilla to get down from their philosophical ivory tower. The web is dominated by Chromium, if they really *cared* about the web they would be contributing instead of building a parallel universe that's used by less than 5%?https://t.co/0zi2NCtzb4
— Kenneth Auchenberg (@auchenberg) 25. januar 2019
Hvornår bliver Google og Microsoft uenige?
Det tweet blev blandt andet rapporteret af ZDNet, ligesom Kenneths tweet blev diskuteret indgående.
Som det ofte er tilfældet med Twitter-debatter, lykkedes det vist ikke nogle af kombattanterne at overbevise hinanden om deres synspunkt, men diskussionen er interessant, da den blandt andet handler om, hvordan webteknologierne vil udvikle sig fremover. Det var heller ikke hvem som helst, som blandede sig i diskussionen.
Chefen for Mozilla Firefox, Chris Peterson, blandede sig og forudsagde blandt andet, at det kun vil være et spørgsmål om tid, inden Microsoft og Google rager uklar over, hvilke patches som skal med i Chromium.
»Google, Apple, og Mozilla har forskellige dagsordener. Vil Google eksempelvis acceptere patches fra Apple eller Mozilla, som tilføjer beskyttelse mod tracking til Chromium? Hvor lang tid vil der gå, inden Microsoft og Google bliver uenige?«
Du kan læse de indtil videre 331 kommentarer under tweetet her.
Og husk, at der er tale om personlige meninger. Som Kenneth Auchenberg skriver under sit oprindelige tweet:
»… og det er min personlige mening.«
Men mon ikke de personlige meninger har betydning for de interne diskussioner, som foregår hos Microsoft, Google, Mozilla og Apple?
