Ny browserkonge i Europa: Firefox vipper Internet Explorer af tronen

Chrome stjæler vigtige markedsandele fra Internet Explorer, der ikke længere er nummer ét på hitlisten over browsere i Europa.

Firefox: 38,11 procent. Internet Explorer: 37,52 procent.

I løbet af december 2010 blev Microsoft væltet af tronen af Mozilla Firefox som den mest udbredte browser på det europæiske marked, oplyser webanalyse-firmaet Statcounter i en pressemeddelelse.

Dermed er Firefox for første gang nogensinde sin ærkerival overlegen i ét af de globale områder, hvor Statcounter gennemfører sine målinger.

»Det er første gang, at IE (Internet Explorer, red.) skubbes væk fra førstepladsen i ét af de større geografiske områder,« udtaler administrerende direktør i Statcounter, Aoudhan Cullen, i pressemeddelelsen.

Det skyldes angiveligt, at Google-browseren Chrome har snuppet markedsandele fra Internet Explorer, mens Firefox har formået at bevare sin procentdel af brugerne, oplyser direktøren.

»Vi ser formentlig virkningen af aftalen mellem EU's konkurrencemyndigheder og Microsoft om at tilbyde en browser-menu (hvor brugeren selv kan vælge mellem flere browsere, red.) i marts sidste år,« udtaler Aoudhan Cullen.

Læs også: Microsoft skubber browser-menukort ud til alle i marts

Google Chrome har sammenlagt sneget sig op på en tredjeplads i Europa, viser tallene fra Statcounter. Chrome er vokset på markedsandele fra 5,06 procent i december 2009 til 14,58 procent i december 2010.

I USA ser tallene dog anderledes positive ud for Internet Explorer, der her bevarer førerpositionen med en markedsandel på 48,92 procent.

Firefox er nummer to med 25,7 procent, og Chrome og Safari nummer tre og fire med henholdsvis 12,82 procent og 10.16 procent.

I Danmark halter Firefox også langt bagefter. I november 2010 nåede de forskellige versioner af Firefox ikke over 13 procent, mens Internet Explorer 6-9 tilsammen har omkring 70 procent af markedet, viser tal fra FDIM.

Statcounter baserer sine opgørelser på en datamængde på omkring 15 milliarder sidevisninger om måneden indsamlet fra flere end tre millioner hjemmesider.

Opdateret klokken 15.13 med danske browsertal fra FDIM.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Carsten Olsen

FireFox har de sidste 5år ikke slået igennem på det Danske marked, som den har på EU plan. Det er også det man har set ude i virksomhederne.

Men Crome har ikke rigtigt slået igennem i Danmark i følge FDIM. Det stemmer ikke overens med virkligheden, jeg kan ikke huske at have set en PCer (til prof brug) der ikke har Chrome installeret i de sidste to måneder. Chrome bruges også mere end 50% af tiden på disse maskiner. (til næsten alt web brug)

Så konklusionen må være at man skal kigge i andre (end FDIMs) statistikker for at finde noget der afspejler "den virkelige verden".

  • 0
  • 0
#5 Steen S P

... jeg kan ikke huske at ha' set en PC overhovedet som har Chrome installeret...:-). Jeg tror det kommer meget an på hvilke miljøer man kigger i og det er mit indtryk at rigtig mange firmaer holder fast i IE af forskellige årsager - f.eks. at de har en MS strategi og benytter mange MS applikationer som kun er supporteret på IE.

  • 0
  • 0
#6 Martin Bøgelund

Carsten Olsen:

Så konklusionen må være at man skal kigge i andre (end FDIMs) statistikker for at finde noget der afspejler "den virkelige verden".

Der er generelt et problem med browserstatistikker, så at FDIM skulle have et problem mht at afspejle "virkeligheden" kan jeg sagtens erklære mig enig i.

Grunden til at jeg tør referere til FDIM's statistik, er at jeg ikke hænger mig så meget i selve tallene. Det er [i]bevægelserne[/i] jeg fremhæver, da FDIM må formodes at være konsistent med sig selv og sine egne målemetoder.

Sidst jeg kiggede på hvor mange der forlod IE-lejren (http://www.version2.dk/artikel/15010-microsofts-browserchef-det-er-min-o...), var det kun omkring 40% der genvalgte en IE-browser når de skiftede. Som sagt er vi i november nede på omkring 33%.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere