Botnet-fare? Halvdelen af Kinas computere kører stadig Windows XP

Den 8. april stopper Microsoft supporten til Windows XP. Det kan efterlade enorme antal usikre computere klar til at blive indlemmet i store botnet i lande, hvor Windows XP stadig er meget udbredt.

Nedtællingen til Microsofts pensionering af Windows XP kan efterhånden tælles i timer. Den 8. april stopper alle sikkerhedsopdateringer til det gamle styresystem, medmindre man betaler ekstra for udvidet support.

Men hvor Windows XP i Danmark og andre rige lande først og fremmest er et problem for sygehuse og andre store organisationer, der hænger fast i styresystemet, er udfordringen en helt anden i for eksempel Kina. Det skriver Networkworld.com.

Læs også: Hovedstadens sygehuse bruger 58 millioner på forlænget Windows XP-support

Omkring halvdelen af alle computere i Kina kører stadig Windows XP, og det kan være en åben invitation til hackere, som er på jagt efter nye computere at indlemme i deres botnet, så de kan aktiveres til for eksempel DDoS-angreb eller misbruges til at sende spam.

Og fordi antallet af sårbare computere snart bliver så enormt stort i Kina, kan det potentielt være en trussel mod internettet som helhed, lyder det fra sårbarhedseksperten James Forshaw fra firmaet Context Information Security. Han har blandt andet vundet 100.000 dollars i en Microsoft-konference om sårbarheder i Internet Explorer.

Hvis Kina og andre lande med høje XP-andele ikke selv kan få sat skub i migreringen til nyere styresystemer, kan det give mening med international hjælp, mener James Forshaw. Det kan for eksempel ske ved at udbrede Microsofts rabatordninger for køb af ny computer til disse lande også, vurderer han.

En anden sikkerhedsekspert, Cesar Cerrudo fra IOActive Labs, mener dog ikke, at den 8. april og den manglende XP-support vil betyde store ændringer fra den kinesiske maskinpark. Langt de fleste installationer er nemlig i forvejen uden licens og generelt ikke opdaterede, mener han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Michael Thygesen

Jeg tror ikke du skal være nervøs for at Kina mangler båndbredde, nok mere kompetence udi routing. 15% af al trafik på internettet i April 2010 blev kørt gennem Kina.

Der er masser af historier rundt omkring, hvor et eller andet går galt for en Kineser og det har konsekvenser for alle andre. Så sent som januar i år routede Kineserne al deres trafik forkert, og det endte i Wyoming.

On topic: Jeg kan i det hele taget ikke se at der specifikt skulle være et problem med Windows XP, bare fordi det er installeret hos en Kineser. Windows XP er et problem. Punktum. Og det er ikke brugerens skyld at det er et problem, det er udelukkende, helt og holdent et Microsoft problem - og at de ikke lige gider ordne deres fejl mere fordi det er svært og der er rigtigt mange af dem er dårlig stil.

Microsoft tog gerne fuldstændigt sindsygt høje priser for deres XP system, og nu vil de så tvinge folk til at opgradere under truslen om "uh uh, Bot-net slemt" (mod et vederlag, of course). Forretningsmodellen er at tjene penge på at sælge licenser til styresystemer, og der var ingen tidsbegrænsning på de licenser, så må man fanme osse mande sig op og leve op til sin del af aftalen. Ellers må de jo udgive XP kildekoden, så er jeg sikker på at vi nok skal få ordnet de fejl hen ad vejen, som Microsoft ikke selv har været kompetente til at løse efter mere end ti år.

  • 5
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere