Ny blog: Lad os diskutere kvinder i tech
I dag introducerer vi en ny blog her på Version2.
Den vil på skift blive skrevet af notabiliteter tilknyttet IT-Universitetet, og fokus vil være ‘kvinder i tech’ - som også er bloggens navn.
Her vil professorer, lektorer og ph.d.-studerende bl.a. skrive oplæg til diskussion om kvinder og computerspil, kønsdiskriminerende algoritmer, fordomsfuld opdragelse, det kvindelige iværksættermiljø og meget, meget mere.
Det er meget passende universitetets rektor, Martin Zachariasen, der lægger ud med et indlæg, hvor han prikker til politikernes vilje til at opprioritere it i folkeskolen.
Han skriver bl.a.:
»Vores døtre bliver ikke eksponeret nok for teknologi i klasselokalerne, og derfor skal der investeres penge i at gøre teknologiforståelse til et obligatorisk fag i folkeskolen, og informatik til en fast del af skemaet for alle gymnasieelever.
Jeg savner den politiske vilje til at gøre teknologiinteressen til allemandseje. Det er ikke gratis, men det er nødvendigt, hvis vi vil fremtidssikre Danmark.
Det er en indsats, der kan være med til at løse et stort problem i den ellers boomende it-sektor, give Danmark den teknologiske førertrøje på og desuden skabe digitalt dannede unge mennesker.«
Læs hele hans indlæg og diskuter det her.
- emailE-mail
- linkKopier link

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Der bliver spurgt, om der er nogen kvinder der vil blande sig i debatten. Jeg må indrømme, at jeg ikke har lyst - svarene, både her og på blogindlægget, er blot to af mange eksempler på, hvorfor jeg ofte ikke føler mig velkommen i mit eget fag. Men nu gør jeg det så alligevel.
Der er intet natur-givent i, at kvinder i meget mindre grad begynder på IT-relaterede uddannelser. Man skal ikke så mange år tilbage i dansk historie, før fordelingen var markant mindre grel - og andre steder i verden er f.eks. datalogi ikke et mandefag. At lægge det over på iboende egenskaber hos kvinder er blot en doven undskyldning for, at status quo er god nok.
Som kvindelig datalogi-studerende skulle jeg lægge ører til mange "jokes" om, hvordan det da ikke var noget, jeg kunne finde ud af. Som kvinde i et mandsdomineret felt skal man have tålmodighed og modstandsdygtighed nok til at befinde sig i værkstedshumor og til tider fordummende kommentarer om kvinder. Og det er selv når man egentlig er velkommen og værdsat.
Mange har prøvet at undersøge, hvorfor billedet er som det er, både her i Danmark og f.eks i USA, og det viser sig sjovt nok ikke at være statisk og uforanderligt. Men når jeg læser tråde som disse, og hører snakken rundt omkring blandt andre fagfæller, så er jeg ikke engang sikker på, jeg vil opfordre min egen datter til at tage denne vej. Viljen til forandring findes hos nogen, men pushback mod at skulle ændre noget som helst eller prøve at se indad er voldsom og ubehagelig. Jeg er glad for mit arbejde og mit fag, men det er ikke for sarte sjæle. Sådan burde det ikke være.
Skal vi have hysteriske biografreklamer for it - lige som ingeniørene har kørt det? Eller sjove programmørtyper på rundtur i flere skoler?</p>
<p>0 0
Ikke flere reklamer som de 2 support tosser der spiser agurker hver dag, tak... de spiller på en tåbelig fordom der ikke hjælper flere ind i vores interessante branche
Nu fpår jeg sikkert tæsk (igen), men du har jo ikke helt uret. En ingeniør bygger broer, vindmøller, skibe, ellokomotiver osv. osv. Nogle gange falder en bro ned (men det er sjældent), nogle gange løber en vindmølle løbsk ...
Hvad laver en programmør? Leder efter det program, der har ganget et antal i en faktura med 100. Leder efter den sære fejl, der får søjeldiagrammer til at få "Vælg printer" til at gå ned med et brag. Eller hvis man skal se på almindelige avisers forsider: Vi får telefonerne til at aflytte private samtaler. Vi får medicinordinationer til at forsvinde. Vi overvåger de arbejdsløse. Vi saboterer skatteinddrivelsen. Vi får ægtepagter til at forsvinde. Vi får ejendomsvurderingerne til at gå i udu. Hvis ingeniører blev beskrevet på samme måde, så var en ingeniør sådan en, der får broer til at falde ned. Og en elektriker er sådan en, der giver folk stød og starter ildebrande. Nej, vel?
Det er jo ikke sådan noget, vi laver. I hvert fald ikke med vilje. Og nok heller ikke ret tit. Men det er sådanne ting, vi bliver kendt for. En del af os er nok tilbøjelige til at se verden fra et par nærsynede briller. Vi leder ikke (kun) efter obskure fejl. Vi får (også) store ting til at lykkes. Vi får ting til at fungere - bedre. Vi får ting til at ske. Vi hjælper andre.
Og så er der ting, som nogle af os meget nødigt vil røre ved. For mit vedkommende vil jeg meget nødig tage livet af mennesker. Eller belure dem. Et eller andet sted vil vi gerne arbejde til gavn for mennesker. For en lidt bedre og mindre træls verden. Men vi ser selv sjældent meget længere end til null-pointere og portnumre.
Skal vi have hysteriske biografreklamer for it - lige som ingeniørene har kørt det? Eller sjove programmørtyper på rundtur i flere skoler?
Er der i virkeligheden ikke lidt MeToo over det her - den snigende åndelige kastration af mænd, som snart intet tør gøre eller sige, af frygt for at blive anklaget for både det ene og det andet.Piger / kvinder er en beskyttet gruppe der har tager overhånd i det ekstreme og absurde, overalt har drenge / mænd statistisk set MEGET dårligere vilkår og aligevel hedder det sig i idiotiets navn "vi skal priotere piger og kvinder", hvad med de selv kommer ind i kampen i stedet for at tvinge endnu en dagsorden igennem fordi nogle der ikke har forbindelse til realiteten keder sig.
Til stor skade for dem der bliver uskyldigt hængt op, men også til stor skade for dem der vitterlig bliver forulempet, da det risikerer at drukne i støj.
Som Kjeld siger, de fleste som ikke beskæftiger sig med bitvenderi, vil nok, uagtet køn, sige: boooring, hvis man prøver at forklare dem hvad man har lavet i løbet af en dag - pigerne er så åbenbart bare for intelligente til at hoppe på den galaj.
Når det så er sagt, så var mit helt store forbillede, da jeg for mange år siden lærte at programmere Basic på (så vidt jeg husker det) RC-7000, en fantastisk dygtig kvinde, og der var ingen der anså det for unaturligt.
Efterfølgende har jeg siddet i udviklingsteams, hvor der også var nogle meget kompetente kvinder, på fuldstændig samme vilkår som mændene - så hvorfor er det pludselig at denne debat skal opstå?
Og så OT - hvis man nu i branchen ikke havde så pokkers travt med at kikke på datoen på dåbsattesten, så kunne man måske nok sagtens klare rekrutteringen!
...til den dag hvor køn er ligegyldigt ift hvem der er min kollega og hvor gode de er - ligesom det er og har været for mig i over 30 år.
Jeg er nok mest tilbøjelig til at mene at debatten ER slut, at blogs på V2 ikke er nødvendige længere, men reelt er der nok stadig et lille behov, så lad os tage denne sidste vals omkring emnet.
Er der kvinder derude der vil blande sig i denne debat med deres erfaringer?
Et af de mest komplekse systemer vi lavede i min ungoms kodejob var fortrinsvis designet af en kvinde. Og ja, det virkede skam.
Et af de mest komplekse projekter ... projektlederen var sørme også kvinde.
Et dokumenthåndteringssystem med den eneste kopi af alle engineering tegninger for en kunde hvis database ikke kunne recover efter en driftsfadæse - en kvinde stod for redningsaktionen - hvis man kender Oracle er der bl.a. en spændende DBA kommando der starter med ordene 'recover manual' ...
Den hidtil største Cloud migrering. - Gæt programlederens køn
Og man kan blive ved.
Og ja så er der alle projekterne hvor der var ingen eller mindre kvindelig involvering. Lige så udfordrende.
Jeg har stadig til gode at opleve, at kønnet er bestemmende for hvad man kan eller ikke kan. Derimod erfaring, personlige egenskaber og selvfølgelig, at folk får chancen.
Lige siden jeg startede min vej i IT, har det været åbenlyst at størstedelen af kvinderne i faget ikke var ansat pga. deres kvalifikationer. Da jeg blev uddannet, var der 10% kvinder i min "klasse". De bestod alle, trods 50% af klassen dumpet. De sidste 10 år har jeg haft 4 kvindelige kollegaer, 3/4 var ikke ansat for deres kvalifikationer. Den sidste er/var mega skarp Den mindst egnet var en kvinde med anden etnisk baggrund. Jeg ville så gerne hjælpe hende med at løfte hendes kvalifikationer, men det var tydeligt at hun ingen forståelse havde for basis inden for IT (hendes uddannelsen var den samme som min). Det fik mig sådan til at tænke på min erfaringer under uddannelsen, hvor det virkelig så ud som om at uddannelsestedet var stolte over at tikke både kvinde og anden etnisk baggrund af til statistikkerne.
Jeg har intet i mod kvinder i IT-faget, men det skal ikke være pga. deres køn. Det skal være fordi de har interessen i IT og gerne vil.
Jeg syntes det er synd i samfunder sætter fokus på at trække kvinder ind i faget... Efter mine erfaringer har det kun skadet kvinders chancer.
Min kone kan fortælle stolpe op og stolpe ned om hvad hun har lavet på arbejde. Jeg mangler ord for at kunne kommunikere, at jeg nu i et par måneder har jagtet en opgraderingsfejl i ubifs på en controller.
I fortæller mig da bare hvordan at VI er skyld i at piger / kvinder ikke har en "naturlig" interesse for Informations Teknologi.
Har i sat jer ind i nogle statestikker overhoved for hvordan drenge / mænd ryger mere og mere over i en gruppe hvor vilkår er så astronomiske forskellige at det leder til (blandt andet) tidligere død.
Dette er jo spild af båndbredde indtil videre.
Indrømmet: Jeg går glad på arbejde og tager oftest også glad hjem. Ind imellem har jeg normalt løst nogle opgaver, der har givet mig tilfredsstillelse. De opgaver, jeg løser, er typisk at flytte rundt på nogle små brikker - eller tegne store streger om fremtidige opgaveløsninger. Og det giver mig tilfredsstillelse og glæde i tilværelsen.
Men den slags er frygteligt svært at kommunikere. Tager jeg mit barn med på arbejde, vil barnet opleve, at jeg sidder hele dagen med hovedet i min computer - eller diskutterer ting med mine kolleger. Der sker jo ikke noget!
I den retning er det meget lettere for min ældste datter, der er pædagog. Selv et 6 årigt barn kan hjælpe de tre-årige med simple ting - eller kan lege med dem. Se her sker der noget - i modsætning til på mit arbejde.
Jeg er helt enig med Martin Zachariassen, at vores børn ikke bliver nok exponeret for teknologi - eller måske handler det om at de skal have lærere/pædagoger, der kan tage dem skridtet videre. For alle danske børn kan jo bruge en mobiltelefon - hvorfor den virker er det langt færre, der kan forklare. Og det gælder sådan set både drenge og piger.
Det er så meget sjovt, at i den idrætsforening, hvor jeg er træner - der sætter drengene sig typisk over til telefonen for at spille et spil - mens pigerne har travlt med at læse med i de andres Facebook-opdateringer (eller hvilken platform de kære børn nu bruger i øjeblikket). Måske er der forskel på drenge og piger?
Nogle faggrupper kan! Der er kvindelige soldater, falck-reddere, brandmænd, elektrikere, direktører. Så måske er IT bare for kedeligt - og drengene har ikke opdaget det.
Interssant synspunkt. Vi er altstå ansvarlige for at kvinder i ringe grad intersserer sig for IT-uddannelse. Man må forstå at kvinderne selv er uden skyld i deres ringe interesse. Sikke noget sludder at komme med.
Tak til Jan og Cristian for at illustrere hvorfor det er svært at rekruttere unge kvinder til IT-uddannelser.
Meget enig. Jeg ved ikke hvorfor denne omsiggribende tendens til at kvinder skal have speciel behandling i eet og alt. Har kvinder virkelig behov for at få særlig behandling - er de ikke istand til selv at vurdere hvad de vil bruge deres liv på. Vi har ligestilling her i landet mellem kønnene, men det skal vel ikke gøres til at der skal være paritet i eet og alt ? Ingen kunne vel drømme om at der skal indføres kvoter for mænd som pædagoger og sygepjelersker ? Hvis kvinder vil IT og teknik så må de se at interessere sig for det og gå aktivt ind i at forfølge en sådan karriere. Problemet er så vidt jeg kan se at interessen blandt kvinder ikke er på samme niveau som hos mænd. Det kan der være mange årsager til men vi skal vel ikke tl at tvinge dem ? Tankerne i oplægget vedr. generel opgradering af teknologiforståelse er dog en rigtig god ide, men spar os dog for mere af dette barnepigesludder om at kvinder nærmest er en speciel grean af homo sapiens famlien som kræver særlige støttepædagiske tiltag.
Sikke noget fis, hvis piger / kvinder vil lege og uddanne sig indenfor IT, hvad stopper dem så udover dem selv? Hvorfor skal det kvindelige hunkøn / Apache helikoptere igen have særlige privileger over drenge / mænd.
Piger / kvinder er en beskyttet gruppe der har tager overhånd i det ekstreme og absurde, overalt har drenge / mænd statistisk set MEGET dårligere vilkår og aligevel hedder det sig i idiotiets navn "vi skal priotere piger og kvinder", hvad med de selv kommer ind i kampen i stedet for at tvinge endnu en dagsorden igennem fordi nogle der ikke har forbindelse til realiteten keder sig.