Ny blog: Himlen er skyfri i det offentlige

Vi kan ikke basere en offentlig datastrategi på lovgivning, der tager udgangspunkt i en 12 år gammel teknologisk virkelighed. Peter Lunding Smith tager i ny blog på Version2 fat på perspektiverne og udfordringerne ved cloud computing

I den private sektor i Danmark vil begejstringen for cloud computing ingen ende tage, men det er ikke til at få øje på visionerne inden for det offentlige. Her står både usikkerhed omkring datahåndtering i udenlandske centre og en forældet lovgivning i vejen for innovationen. Det mener Version2's nye blogger Peter Lunding Smith, der i sit første indlæg efterlyser handlekraft og stillingtagen fra politikerne i forhold til spørgsmålet om offentlige data i skyen.

Han ser blandt andet et problem i tanken om, at data skal forblive på dansk grund.

»Om end de største og mest relevante leverandører kan tilbyde behandling og lagring af data i driftscentre, der ligger indenfor EU og overholder såvel EU’s Safe Harbour principper samt er ISO 27001-certificeret, så er det min oplevelse, at der generelt er ved at opstå en ide om, at data – efter de danske regler – skal blive i DK – navnlig hvis der er tale om personfølsomme data,« skriver Peter Lunding Smith

Restriktive regler fra en lovgivning, der er baseret på den teknologiske virkelighed, som den så ud i år 2000, er ifølge Peter Lunding Smith en decideret hæmsko for, at vi i Danmark kan udnytte de milliardinvesteringer, der er foretaget i datacentre i udlandet som eksempelvis Irland og Holland. Han ser derimod eksportmuligheder for opfindsomme offentlige virksomheder i netop at placere danske løsninger i store internationale driftsmiljøer, men det afhænger først og fremmest af, om politikerne tør tage fat på debatten.

»På samme måde som vi producerer og deler strøm, vand, arbejdskraft og andre ressourcer på tværs af landegrænser, skal vi selvfølgelig kunne deles om databehandling og innovative løsninger. Den tvivl, der måtte opstå på baggrund af en vel restriktiv fortolkning af de gamle danske regler, må det være en politisk opgave at udrydde snarest muligt,« mener han.

Peter Lunding Smith er daglig rådgiver og leder af Cloud Innovation Team hos ProActive A/S og uddannet jurist og advokat. Han har de seneste år bevæget sig i krydsfeltet mellem it, forretningsudvikling og innovation. Udover at arbejde som cloud-rådgiver holder han også foredrag. Han har udgivet bogen ”IT i Skyen”.

Er den danske lovgivning på dataområdet helt ude af trit med de teknologiske realiteter? Og bør de offentlige virksomheder komme ud over landegrænserne i skyen?

Debatter med Peter Lunding Smith på hans blog

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Anonym

Skyen, er noget opgejlet vrøvl i forhold til Offentlig IT.

Man skal under ingen omstændigheder benytte sig af, at personfølsomme data bliver behandlet på internettet uden for Danmarks grænser og dermed juridiske system. Heller ikke selv om man kalder det noget andet "En Sky".

Det er jo kriminelt i sig selv, at overdrage den slags til fremmede magter, og åbner uanede muligheder for fremmede magters kriminelle handlinger mod Danskere.

At data er beskyttet af koder, så kun "udvalgte" kan tilgå dem, er noget simpelt vrøvl. Netop fordi man har fremstillet systemer som f.eks. NemID, hvor ingen kan se om deres data tilgås af andre, så kan ingen kontrollerer om disse data bliver kompromitteret. Man kan ikke engang se om man bliver forsøgt hacket, for der kan være milliarder af forsøg, uden at dette kan ses af brugeren. Desuden er der ingen beskyttelse i "Skyen" om data ganske enkelt bliver kopieret, og der igennem kan udsættes for kompromittering. Dermed kan man ikke engang se om data bliver kompromitteret, selv om man skulle lave et system hvor den enkelte kan holde øje med om data tilgås. For slet ikke at tænke på, hvad der ligger i, at man kan overskrive brugerdata med falske data, inkl, de "rettelser" der i den mulighed.

Drop et vrøvl med at Skyen er sikker, det er jo netop hvad den ikke er ! Slet ikke i forhold til det offentlige. Altså Retssystemet, som gælder i Danmark.

Rent taskenspilleri for naive og godtroende politikere.

 • 0
 • 0
Gert Madsen

"På samme måde som vi producerer og deler strøm, vand, arbejdskraft og andre ressourcer på tværs af landegrænser, skal vi selvfølgelig kunne deles om databehandling og innovative løsninger".

Ja, og på samme vis kan man argumentere for indiske røvskubbere, bambus-stilladser og Tjernobil A-kraft. Det er meget billigere, og det hele kan fås i blåt. Men det er i bund og grund noget sludder.

Det er ikke lovgivningens skyld at du har placeret nogle varer i din salgsbod, som ikke lever op til kravene om beskyttelse af personlige oplysninger. At personlige oplysninger skal beskyttes, og at det skal garanteres af de myndigheder og organisationer, der har dem registreret, har da ingenting at gøre med den teknologiske udvikling. At den teknologiske udvikling har gjort at det er endnu vigtigere at håndhæve kravene, er en anden ting. Men det lyder ikke som om det er det du plæderer for.

 • 0
 • 0
Maciej Szeliga

...problemet er bare: Hvad er en sky og hvordan er den implementeret. Sky (som omtalt her) er i virkeligheden bare en slags outsourcing med letfordøjeligt navn og uden krav om overtagelse af medarb. men det er kun en af de forsk. sky løsninger og det er også den hvor leverandøren tjener mest. Det offentlige er mest tjent med en privat sky som samler 3 datacentre (antallet er relevant i forhold til større service på et center) spredt rundt i landet under et, det er både det mest sikre og på sigt også det mest fornuftige selv om det er dyrere end Amazon og Google. Det skal så vurderes om kommunerne o.l. også skal være i denne sky eller om de i fællesskab skal oprette egen sky efter samme model.

 • 0
 • 0
Anonym

Som det fremgår af indlægget, så skal udenlandske virksomheder, eller virksomheder med base i udlandet, have lov til at byde ind. Det er i direkte modstrid med Dansk Lov, i det omfang at man overlader personfølsomme data til behandling under fremmed magt. Det skal i aller højeste grad respekteres, og er foranstående over for nogen administrativ løsning. Der ER mulighed for, at man leverer en løsning, der holder sig inden for Dansk territorium og dermed Dansk lov. Det skal tilgodeses, i forbindelse med enhver offentlig administrativ opgave.

Desuden, så SKAL der være sikkerhed for at administrative løsninger, ikke åbner for at disse kan kompromitteres, f.eks. ved at disse uretmæssigt kan tilgås over internettet. Dette er også muligt, og derfor har løsninger kun relevans, hvis de beskytter mod dette.

Det betyder, at en "Sky" ikke har relevans, slet ikke som beskrevet i indlægget.

 • 0
 • 0
Keld Simonsen

Det er priserne, og dermed den samlede økonomi, der gør det attraktivt at have tjenester i skyen.

Jeg har som sådan ikke noget imod sky-teknologien, bare det ikke sætter afgørende privatlivsrettigheder i skammekrogen. Spørgsmålet er om Danmark er en retsstat eller ej. Staten og især kommunerne er nu så økonomisk pressede at de er villige til at tilsidesætte afgørende privatlivshensyn. Udover at afskaffe retsstaten kan det også blive dyrt på langt sigt, fordi borgerne mister tilliden til det offentlige. Politikken om afskaffelsen af retssamfundet har givet politisk grobund til fremvæksten af politiske partier i vores nabolande Sverige og Tyskland, der muligvis kan få så meget indflydelse at de kan afgøre hvor regeringsmagten skal ligge.

Jeg tror skyen i det offentlige er et af embedsmændenes våde drømme - "sikke mange penge vi kan spare!" Det må være på tide at politikerne vågner op og forsvarer borgernes rettigheder og retsstaten.

 • 0
 • 0
Finn Christensen

Jeg tror skyen i det offentlige er et af embedsmændenes våde drømme - "sikke mange penge vi kan spare!" Det må være på tide at politikerne vågner op og forsvarer borgernes rettigheder og retsstaten.

Nogle embedsmænd kan ikke regne, men er gode til at regne den ud. Mange misforstår armslængdeprincippet, og bliver smittet af politisk dårlig ånde under udførelse af servil tjenstvillighed.

Simpel økonomisk beregning samt 'drifts.....'(fordele) dur til utallige forretnings- og måske produktions- app., men ikke til vitale eller følsomme data. Vi sender heller ikke hele vores politikorps til Norge, fordi de har et akut problem eller tilbyder en fed økonomisk gevinst (landet plyndret inden de returnerer :)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere