Ifølge IT-Branchen koster multimedieskatten samfundet mindst en halv milliard kroner om året, fordi færre danskere arbejder hjemme som resultat af den dyre skat. Over 60.000 hjemmearbejdspladser er for eksempel forsvundet, og det giver en nedsat arbejdsværdi på en halv milliard. Og dette tal er ifølge IT-Branchen lavt sat; det reelle tal er formentligt 600-700 millioner kroner om året.
Tal fra Skat viser, at indtægten fra multimedieskatten i 2010 var ca. 750 millioner kroner, og at provenuet i 2011 forventes at blive ca. 650 millioner. Således går indtægter og udgifter næsten lige op.
Det undrer ikke Klaus Kvorning Hansen, formand i Dansk IT.
»Det undrer mig ikke, at der ikke spares noget på den her skat, for en nedgang i fleksibilitet koster på bundlinjen. Så netto tror jeg ikke, der er nogen gevinst,« siger han og fortsætter:
»Det drejer sig om, at vi mener, at man beskatter noget, vi gerne vil have mere af, nemlig den fleksibilitet man får ved at stille it-udstyr til rådighed for medarbejderen. Så vi er i den absurde situation, at man beskatter noget, der giver stor værdi i samfundet,« siger han til Version2.
Der er da også forlydender om, at man politisk vil gøre op med multimedieskatten her efter valget. Liberal Alliance og de Radikale vil helt afskaffe skatten, mens S og SF har meldt ud, at skatten skal justeres. Det mener både Dansk IT og IT-Branchen er en meget god ide.
»Vi synes bare, at der må være mere nærliggende at finde en anden betalingsmåde, som er mindre skadende for samfundet,« siger Klaus Kvorning Hansen.
Men teknisk set kan man jo bare betale skatten og så arbejde hjemme, og så er fleksibiliteten ikke tabt?
»Ja, og derfor har nogle virksomheder valgt at kompensere medarbejderne for at bevare fleksibiliteten, men det går ud over virksomhedernes overskud og dermed samfundet.«
Klaus Kvorning Hansen synes også, at argumentet med, at it-udstyr er et personalegode, er skudt helt ved siden af.
»Vores opfattelse er, at regnestykket skulle gå op i forbindelse med skattelettelserne, og så beskattede man noget, som nogle opfattede som et personalegode. Men det udstyr, der stilles til rådighed for medarbejderne, er sjældent et personalegode, det er i langt de fleste tilfælde for at gøre medarbejderne fleksible, så det er en fejl at opfatte det som et gode – det er jo ikke et motionsrum, man får stillet til rådighed. Så det er et dårligt argument,« siger han til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.