Ny Barbie-dukke optager børnenes stemmer og videregiver dem til tredjepart

En ny Barbie-dukke har indbygget talegenkendelse og kan lære barnet at kende. Men talen deles med producenten, der bruger det til produktudvikling og kan dele informationen med tredjeparter.

Hello Barbie er en helt ny type Barbie-dukke, som børnene kan føre en samtale med. Med indbygget wifi og talegenkendelse kan børn nu tale med Barbie-dukken.

Ifølge Mattel lærer Barbie-dukken hele tiden om barnet og udvikler dermed et unikt forhold til barnet. Det betyder, at dukken kan lege interaktive lege samt fortælle vittigheder eller historier. Når producenten Mattel finder mere ud af, hvad børnene vil tale med dukken om, kan de skubbe opdateringer til Barbie-dukkerne ved hjælp af skyen.

Læs også: Samsung advarer mod fortrolig tale foran sine nye tv-apparater

Stemmegenkeldelsesfunktionen leveres af det San Francisco-baserede start-up-firma ToyTalk. Og som forælder bør man nok læse firmaets privatlivsbetingelser igennem, lyder det fra Washington Post.

For det fremgår nemlig af betingelserne, at optagelserne kan bruges til at udvikle talegenkendelsen.

Læs også: Kommentar: Håbløst at politikere raser over misforstået lyttefunktion på smart-tv

We may use, transcribe and store such Recordings to provide and maintain the Service, to develop, test or improve speech recognition technology and artificial intelligence algorithms, and for other research and development or internal purposes.

Og så kan informationen deles med tredjeparter samt til at udvikle produkter.

We may share Recordings with Service Providers who assist us in providing the Service, developing, testing and improving speech recognition technology and artificial intelligence algorithms, or otherwise conducting research and development.
We may also share feature extracted data and transcripts that are created from such Recordings, but from which any personal information has been removed, with Service Providers or other third parties for their use in developing, testing and improving speech recognition technology and artificial intelligence algorithms and for research and development or other purposes.

Til Washington Post udtaler Mattel, at dukken overholder de relevante myndighedsstandarder for sikkerhed. Derudover skulle lydfilerne udelukkende kunne bruges til at forbedre produktet, men aldrig til markedsføring eller lignende.

Forældre kan vælge at modtage en e-mail med lydfilerne fra Barbie-dukken dagligt eller ugentligt. Det betyder altså, at forældrene får muligheden for at lytte med, når børnene tror, de leger helt alene.

I videoen herunder kan du se en demonstration af dukken fra 2015 Toy Fair i New York.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Rasmus Iversen
 1. Med tanke på, hvordan Mattels markedsandel generelt er udfordret, er det da fint at de prøver at være innovative. Dog lader det til at de anbringer måsen i privacy-klaskehøjde lige med det samme. Gad vide om det overhovedet kunne have været undgået?

 2. Med tanke på Barbie-dukkens lettere alternative anatomi, har jeg svært ved at tænke mig til, hvor de vil gøre af den ekstra hardware - den torso kan vel dårligt rumme noget - og skal hun så have knapbatterier i lårene, eller hvordan?

 • 3
 • 0
#3 Simon Mikkelsen

Vi lader til at være på vej derud, hvor alt fra vores bil til fjernsyn og legetøj når som helst kan optage hvad vi siger og sende det til fx USA (herunder NSA) eller andre steder.

Ministre og andre folk der kan snakke om hemligheder, skal nu ikke kun passe på når de kører bil. Fjernsynet på hotelværelset har helt åbenlyst indbygget overvågning og selv på børnværelset er vi ikke sikre.

Det er positive sider ved god stemmegenkendelse, men resultaterne bliver sendt til behandling steder man ikke aner hvor er og de har ikke ret stort incitament til at behande data med passende fortrolighed.

Det er nok kun et spørgsmål om tid, før der kommer læk eller andre skandaler ud af "speech to cloud".

 • 16
 • 0
#4 Martin Jünckow

Enig og det er skræmmende at der ikke er større opmærksomhed omkring det.

Der er utrolig lidt opmærksomhed i mainstream medier og blandt den almindelige befolkning omkring det omfang af overvågning vi udsættes for - hvis man er heldig ringer navnet Snowden en klokke, men ellers går almindelige mennesker jo ikke op i den slags, det solgte lidt aviser og nu er det hverdag igen.

Helt fundamentale rettigheder bliver taget fra os samtidig med at os der har det tekniske niveau til at forstå hvad der foregår ikke kan gøre så meget andet end at brokke os lidt i krogene.

 • 6
 • 0
#6 Jimmy Frydkær Dürr

hvis wifi-net dullen transmittere over/via?

Hvis dullen gør brug af familiens wifi er der vist mere end "bare" et problem med tale-dimsen.

Skal chefen selv koble dukken på husets net, eller.... Lagres logon info på dukken, og ryger af sted sammen med speach-data.

Usund tanke.

 • 5
 • 0
#7 Peter Jensen

Ifølge Mattel lærer Barbie-dukken hele tiden om barnet, og udvikler dermed et unikt forhold til barnet. Det betyder, at dukken kan lege interaktive lege samt fortælle jokes eller historier.

F*ck hvor lyder det creepy! Hvem finder på så forskruet en ide til små børn?? Stakkels barn der får en "robot" til at tale med og som sin ven!

 • 9
 • 1
#8 Frithiof Andreas Jensen

F*ck hvor lyder det creepy! Hvem finder på så forskruet en ide til små børn?? Stakkels barn der får en "robot" til at tale med og som sin ven!

Tjah - det er jo nok den vej "udviklingen" går; man skal ikke køre ret meget med tog eller sidde på fortovsrestaurant særligt længe før man kan konstatere at forældrene har uendeligt mere travlt med at gnide på deres smartphones end de har med at se på, eller tale med deres små børn.

En robot giver i det mindste ungen sin fulde opmærksomhed .p

 • 4
 • 1
#9 Christian P. Broe Petersen

Reglerne vedr. aflytning/optagelse af samtaler fremgår af straffelovens § 263, stk. 1, nr. 3:

"Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, som uberettiget ..... 3) ved hjælp af apparat hemmeligt aflytter eller optager udtalelser fremsat i enrum, telefonsamtaler eller anden samtale mellem andre eller forhandlinger i lukket møde, som han ikke selv deltager i, eller hvortil han uberettiget har skaffet sig adgang."

Jeg ved godt, at der så nok står på engelsk i en 5000 sider manual, at hvis man pakker plastikposen op og tænder for dukken, så har man fraskrevet sig alle love og regler i hele verden og giver sin førstefødte til Matel, men er det egentlig nok til at overrule straffeloven? Altså burde de ikke skulle bevise, at man eksplicit har givet givet lov til og forstået, hvad det er man siger ja til?

Jeg synes det ville være meget grænseoverskridende, hvis nogen kan sidde som udviklere i Indien og lytte til min 8 årige datters samtaler med sin Barbie dukke, uanset deres fredelig formål med det.

Synes slet slet ikke man tager alt det her privatliv alvorligt mere. Jeg synes heller ikke det er ok, hvis forældrene får samtalerne tilsendt. Det synes jeg grænser til en form for misbrug.

 • 8
 • 0
#10 Kristian Christensen

Er jeg den eneste der bare sidder og venter på at den kommer ud og bliver udbredt og vi så hører om at der er en eller anden smart fætter der har lavet en "firmware update" til den så den bliver point of intrusion på et netværk ? Der er endda indbygget mikrofon så den vil jo endda med en rimelig sikkerhed afslører om folk er hjemme.... Think about it.

 • 7
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere