Ny Atom-processor er både skidt og godt nyt for Windows-tablets

Den nye generation af Atom-processorerne skal både bruges til tablets med Windows og Android ifølge Intel. De første testresultater tyder på et kraftigt spring i ydelsen.

Chipgiganten Intel vil meget gerne have en bid af den store kage, som letvægtstablets udgør. Ikke mindst fordi tablets har erstattet en del af det traditionelle pc-salg. Og Intels nye bud på at få mere end krummerne fra tablet-kagen er den nye generation af Atom-processorerne.

Den nye generation går under kodenavnet Bay Trail, som er en ny arkitektur for Atom til mobile enheder og lavpris-pc'er.

Atom blev oprindeligt introduceret som en lavprisserie til netbooks med lavt strømforbrug, men også en betydeligt ringere ydelse end pc-processorerne.

Bay Trail-generationen er beregnet til især tablets, hvor Windows 8.1 og tablets ned til 8 tommer er oplagte kandidater. Men Intel nævner også Android side om side med Windows.

De fleste Android-tablets er baseret på processorer bygget på ARM-arkitekturen og indeholder altså processorer udviklet og produceret af Intels konkurrenter. Android kan imidlertid også køre på de x86-baserede Atom-processorer, men ARM har været favoritten takket være et lavere strømforbrug.

Intel lover et strømforbrug i Bay Trail, som kan måle sig med ARM-processorerne, hvilket er afgørende til enheder, der er afhængige af at kunne køre en hel dag på en opladning af batteriet.

Endnu er det sparsomt med officielle oplysninger fra Intel om ydelsen, men et enkelt testresultat indikerer, ifølge Anandtech.com, at en Bay Trail Atom-processor med fire kerner snildt kan måle sig med en Core 2 processor med to kerner fra slutningen af 2010.

Det er dog uvist, hvordan de nye Atom-processorer klarer sig i forhold til afvikling af grafik og med applikationer, som er mere afhængige af én enkelt processorkerne.

Mens Intel er oppe mod veletablerede ARM-processorer på Android-markedet, så kan kraftigere Atom-processorer falde på et tørt sted for Windows-baserede tablets, især set i lyset af, at flere producenter har opgivet den version af Windows, som kan køre på ARM-baserede processorer, men til gengæld ikke kan køre klassiske Windows-applikationer.

Om de kraftigere Atom-processorer så i virkeligheden ender med at slå bunden ud af markedet for disse Windows RT-baserede tablets, må tiden vise.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Torben Mogensen Blogger

Android kan imidlertid også køre på de x86-baserede Atom-processorer, men ARM har været favoritten takket være et lavere strømforbrug.

Ikke kun. Lavere pris og muligheden for at lave skræddersyede system-on-chips (SoC) har været væsentlige faktorer til ARMs fordel.

  • 2
  • 0
#5 Johnnie Hougaard Nielsen

Lavere pris og muligheden for at lave skræddersyede system-on-chips (SoC) har været væsentlige faktorer til ARMs fordel.

Netop. Dertil kommer at i en ARM-domineret verden er kompatibilitetsargumentet mod et skifte til Intel-arkitektur. Intel bruger derfor mange kræfter på at sikre at Android kører optimalt på x86 chips. De har jo ikke længere råd til at lade andre sidde på hvad der nu er blevet til et stort marked.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere