Ny Atom-processor er både skidt og godt nyt for Windows-tablets

12. september 2013 kl. 07:395
Den nye generation af Atom-processorerne skal både bruges til tablets med Windows og Android ifølge Intel. De første testresultater tyder på et kraftigt spring i ydelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Chipgiganten Intel vil meget gerne have en bid af den store kage, som letvægtstablets udgør. Ikke mindst fordi tablets har erstattet en del af det traditionelle pc-salg. Og Intels nye bud på at få mere end krummerne fra tablet-kagen er den nye generation af Atom-processorerne.

Den nye generation går under kodenavnet Bay Trail, som er en ny arkitektur for Atom til mobile enheder og lavpris-pc'er.

Atom blev oprindeligt introduceret som en lavprisserie til netbooks med lavt strømforbrug, men også en betydeligt ringere ydelse end pc-processorerne.

Bay Trail-generationen er beregnet til især tablets, hvor Windows 8.1 og tablets ned til 8 tommer er oplagte kandidater. Men Intel nævner også Android side om side med Windows.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste Android-tablets er baseret på processorer bygget på ARM-arkitekturen og indeholder altså processorer udviklet og produceret af Intels konkurrenter. Android kan imidlertid også køre på de x86-baserede Atom-processorer, men ARM har været favoritten takket være et lavere strømforbrug.

Intel lover et strømforbrug i Bay Trail, som kan måle sig med ARM-processorerne, hvilket er afgørende til enheder, der er afhængige af at kunne køre en hel dag på en opladning af batteriet.

Endnu er det sparsomt med officielle oplysninger fra Intel om ydelsen, men et enkelt testresultat indikerer, ifølge Anandtech.com, at en Bay Trail Atom-processor med fire kerner snildt kan måle sig med en Core 2 processor med to kerner fra slutningen af 2010.

Det er dog uvist, hvordan de nye Atom-processorer klarer sig i forhold til afvikling af grafik og med applikationer, som er mere afhængige af én enkelt processorkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens Intel er oppe mod veletablerede ARM-processorer på Android-markedet, så kan kraftigere Atom-processorer falde på et tørt sted for Windows-baserede tablets, især set i lyset af, at flere producenter har opgivet den version af Windows, som kan køre på ARM-baserede processorer, men til gengæld ikke kan køre klassiske Windows-applikationer.

Om de kraftigere Atom-processorer så i virkeligheden ender med at slå bunden ud af markedet for disse Windows RT-baserede tablets, må tiden vise.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
12. september 2013 kl. 09:27

Android kan imidlertid også køre på de x86-baserede Atom-processorer, men ARM har været favoritten takket være et lavere strømforbrug.

Ikke kun. Lavere pris og muligheden for at lave skræddersyede system-on-chips (SoC) har været væsentlige faktorer til ARMs fordel.

5
12. september 2013 kl. 11:53

Lavere pris og muligheden for at lave skræddersyede system-on-chips (SoC) har været væsentlige faktorer til ARMs fordel.

Netop. Dertil kommer at i en ARM-domineret verden er kompatibilitetsargumentet mod et skifte til Intel-arkitektur. Intel bruger derfor mange kræfter på at sikre at Android kører optimalt på x86 chips. De har jo ikke længere råd til at lade andre sidde på hvad der nu er blevet til et stort marked.

1
12. september 2013 kl. 08:17

Der er jo ikke noget marked for Windows RT.

Hvornaar kommer de ud, og hvornaar kan man forvente enheder med dem?

2
12. september 2013 kl. 08:32

En atom kører helt almindelig x86 windows 8.

3
12. september 2013 kl. 09:05

Det ved jeg, derfor er jo godt nyt hvis de bruger lige saa lidt stroem som ARM, jeg mente ogsaa mere den sidste kommentar, som jeg gaar ud fra maa vaere det naevnte 'skidt nyt'.