Ny app-model fra Tim Berners-Lee skal give brugerne kontrol over deres data

Manden bag WWW er chefarkitekt på et nyt projekt, der skal skille applikationer og data fra hinanden.

Hvor ligger dine vigtigste data, og vil du kunne hive dem hjem og bruge dem til noget, hvis du skulle ønske det? Svaret for de mest populære tjenester, vi benytter os af i dag, er i bedste fald, at 'det er kompliceret'.

Derfor vil et hold forskere med udgangspunkt i MIT's CSAIL-forskningsafdeling og skaberen af World Wide Web, Tim Berners-Lee, i spidsen prøve at skabe en ny model for, hvordan vi håndterer vores data på internettet.

Projektet, der er døbt Solid for Social Linked Data, vil tackle det grundlæggende problem med data i internetapplikationer: Nemlig at data tilhører applikationsudbyderen og ikke brugeren.

Det betyder, at brugeren i praksis bliver låst til en tjeneste som Facebook, når der ligger årevis af interaktioner og indhold hos Facebook, som det er vanskeligt at trække ud, hvis brugeren skulle ønske det.

»Så snart du begynder at anvende et websted eller en applikation, så er du fanget. Ja, visse websteder tilbyder integration gennem API'er eller eksport af data, men i sidste ende forbliver de data, du genererer, hos dem. Eksport af data er ingen garanti for, at du let kan bruge dem på et andet tidspunkt - vi ved alle, hvor svært det kan være blot at migrere en database,« skriver postdoc Andrei Sambra, der står for implementeringen af Solid, i et blogindlæg.

Han påpeger også, at integration af tjenester ikke er ensbetydende med, at dit privatliv er sikret, fordi integrationen er med til at generere endnu flere data om dig.

Problemet er altså, at når vi bruger en app, hvor vi skaber noget data, der er værdifuldt for os, så ligger det hos en udbyder, hvor vi har meget begrænset kontrol over det.

Adskillelse af applikation og data

Tanken i Solid-projektet er at adskille data fra applikationen og overlade kontrollen over data til brugeren, som kan stille dataene til rådighed for applikationer efter behov.

Det vil sige, at i stedet for at lagre alle statusopdateringer, fotos, kommentarer og andet indhold hos eksempelvis Facebook, så lagrer man disse oplysninger selv og giver så Facebooks applikation adgang til disse data.

Det vil betyde, at det bliver muligt for tredjepart at lave en bedre brugerflade til de data, der i dag kun kan præsenteres fuldt ud i Facebooks applikationer.

Man kan så selv vælge, om man vil have sin egen server med data eller bruge en cloud-udbyder, men man vil ikke på samme måde være låst til en bestemt udbyder uden mulighed for at trække data ud i et brugbart format.

Tilsvarende vil man altid kunne kontrollere, hvilke data en applikation kan få adgang til. I princippet vil applikationsudbyderen ikke vide noget om dig med det forbehold, at det vil være muligt at bygge applikationer, der indsamler data om dig på forskellig vis og sender dem retur til applikationsudbyderen.

Udfordringen for Solid

På den tekniske side vil Solid benytte sig af en række åbne standarder. En applikation vil autentificere brugeren gennem WebID, som igen vil lade applikationen få adgang til data, der er beskrevet gennem W3C's Turtle-format og Linked Data Platform.

Dermed vil der være tale om et REST-baseret API, der bygger på helt almindelige webstandarder.

Udfordringen for Solid er dog, at det forudsætter applikationer, der er bygget til arkitekturen. Det indebærer, at vi flytter data væk fra applikationsudbyderne, og det er svært at se de mest populære tjenester give slip på de værdifulde data.

»Vi er nødt til at udvikle apps, der viser, at det kan lade sig gøre, sammen med standarder, der er enkle nok til at blive udbredt. Det er ikke nok blot at kaste en teknologi ind i verden og håbe, at folk tager den til sig, men vi har tiltro til, at når vi udbygger projektet, vil det fungere som et økosystem, der er en utrolig fordel for både webudviklere og webbrugere,« udtaler Tim Berners-Lee ifølge en pressemeddelelse.

Tim Berners-Lee har gjort det én gang tidligere med World Wide Web, der ud fra samme princip om åbne standarder og deling af information blev den primære teknologi til at tilgå information på internettet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Michael Aggerholm

Klart nok at ens egne data bør gemmes lokalt så vidt det er muligt. Men oplysninger om hvilke websider du besøger - der igen aggregeres med henblik på at målrette annoncer mod dig, kan selvfølgelig ikke kun ligge på et af dine devices. Det samme med facebook statusopdateringer, de skal jo kunne vises for dem der følger dig uanset om dit device er tændt eller slukket. Ellers giver det jo ikke mening. Og hvad nu hvis man har flere devices, skal eksempelvis Facebooks oplysninger så synkroniseres mellem disse? Hvem gør det? Og uden samtidig at læse disse data?

Fint initiativ, men det virker lidt som om at de allermest følsomme oplysninger fortsat må ligge i skyen.

 • 0
 • 0
Kjeld Flarup Christensen

Fint initiativ, men det virker lidt som om at de allermest følsomme oplysninger fortsat må ligge i skyen.


Det ville de fleste nok vælge. Det vigtigste er næsten, at det ikke er den samme sky.

Noget helt andet er om nogen vil starte med at lave apps til det. Det bliver FORFRA det hele. Facebook åbner næppe, for dine data er deres forretning.

Men det skal nok få et publikum, som ikke ønsker at forære Google og Facebook alt.

 • 1
 • 0
Anne-Marie Krogsbøll

Håber også vores lovgivere vil hjælpe denne måde at se verden på på vej.


Sympatisk projekt, men det vil jeg se, før jeg tror det. De fleste politiske ambitioner på det felt, går i øjeblikket på, at vi alle (eller i hvert fald det store flertal) skal være datamalkekvæg.

Ingen data må gå til spilde - Det eneste på datakreaturet, der ikke kan bruges, er skriget....

 • 1
 • 0
Kevin Johansen

Så vidt jeg kan forstå (ikke møj) på det jeg har læst (ej heller møj) og hentet ned fra GitHub, så er der ikke tale om lokal lagring, men lagring i skyen som DU har kontrol over.
Dvs. det kræver, at der er udbydere, som hoster dine data (eller dig selv), ligesom der skal være udbydere til WebId (eller dig selv). Du bevarer dog kontrollen.
Jeg vil formode at forretningsmodellen for sådanne hosts må være at man som app/service udvikler skal betale pr. request el. lign.
Dine facebook opdateringer osv vil også ligge i denne sky
, eller hvertfald principielt, hvis app/serviceudbyderen
vælger det sådan. Det vil vel også betyde at jeg som udvikler ikke skal koncentrere mig meget om lagring af data, men blot kan "nøjes" med at kode (og så eller betale for alle transaktioner til Solid-services).
Se evt mere her:
https://github.com/solid/solid

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere