Ny amerikansk lov kræver ’kill switch’ i alle smartphones

Californiens senat har stemt for en lov, som kræver anti-tyveri-software i alle smartphones, der sælges i staten. Det skal stoppe en epidemi af telefontyverier.

Tvungen anti-tyveri-software på alle telefoner. Det er kravet i en ny lov, som Californiens lovgivende forsamling vedtog i går, og som nu er blevet sendt til statens guvernør for at blive underskrevet. Det skriver Cnet.

Nærmere bestemt vil senatet have, at alle telefoner, der sælges i staten, bliver udstyret med en ’kill switch’, som lader ejeren låse sin telefon, hvis den bliver stjålet. Tiltaget skal gøre telefoner mindre attraktive for tyvene ved at gøre den ubrugelig for sin nye ejer. Statistik fra Consumer Reports viser, at en mobil var involveret i 65 procent af røverierne i San Fransisco i 2013.

»Vores mål er at tage vinden ud af sejlene for de tyve, der har gjort tyveri af smartphones til en af de mest fremherskende former for gadekriminalitet i Californiens største byer,« sagde manden bag lovforslaget, senator Mark Leno, ved et pressemøde.

Gælder kun for nye telefoner

Hvis Californiens guvernør underskriver loven, vil den gælde for alle telefoner produceret efter juli 2015. Loven fritager altså ældre modeller fra kravet. De to største producenter af smartphones, Apple og Samsung, har allerede implementeret forskellig software, der skal gøre telefonen uinteressant for tyve. Alligevel er handelsorganisationen CTIA, der repræsenterer telefonindustrien, ikke tilfreds.

»Vi tilskynder guvernøren til ikke at underskrive lovforslaget,« udtaler Jamie Hastings, vicepræsident i CTIA, i en meddelelse. Ifølge ham vil forskellige regler på tværs af stater gå ud over forbrugeren.

Loven, der tidligere på året blev stemt ned, fik denne gang 28 stemmer for og 9 imod i senatet. Californien er ikke alene om at ville tvinge mobilproducenter til at straffe telefontyveri. Allerede i maj lavede Minnesota en lignende lov, mens New Yorks attorney-general, som bedst kan oversættes med rigsadvokat, kæmper for samme sag i sin stat.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Magnus Jørgensen

Jeg kan ikke se noget problem i en kill switch til ens telefon.
Så længe brugeren af telefonen bare kan sætte et password på funktionen så vedkommende kan være i kontrol med hvem der kan gøre det.

 • 0
 • 2
Milos Game

Det kommer muligvis til at påvirke samfundet økonomisk i en negativ retning, hvis det ikke længere er rentabelt at stjæle og få stjålet smartphones. Stjålne smartphones sælges/købes og erstattes af andre smartphones som jo sælges/købes. . Det holder gang i systemet..

Det er nok ikke nogen hemmelighed at iPhones tilfældigvis (oftere) bliver smadret eller stjålet, lige op til lanceringen af næste udgave.. Og jeg vil da gætte på at Apple tjener godt på den del, dvs. at sælge endnu en iPhone til samme person, bare betalt af telefonselskabet eller forsikringsselskabet.
Som det er i dag, er det telefonselskaberne/forsikringsselskaberne der er taberne, men i fremtiden er det producenterne, hvis det ikke længere er rentabelt fordi smartphones ikke længere skal erstattes.

 • 1
 • 3
Christian P. Broe Petersen

De to største producenter af smartphones, Apple og Samsung, har allerede implementeret forskellig software, der skal gøre telefonen uinteressant for tyve.

Er det så ikke bare et spørgsmål om at flashe telefonen, hvorefter man er ude over det problem?

Dengang GSM kom frem, syntes jeg at man fremhævede at de kunne låses på IMEI nummeret i nettet. Men det ser ikke ud til at være tilfældet, eller også er man overhovedet ikke interesseret i det fra producenternes side. Det sælger jo telefoner :-)

 • 0
 • 0
Milos Game

Hvis telefonen har en flash eller recovery funktion (som man kan tilgå i forbindelse med boot), tror jeg godt at man kan komme uden om "problemet" ved at flashe software på telefonen, og jeg vil tro at man kan flashe samme version af softwaren, der endnu ikke er låst til en telefon/bruger. Jeg tror at det gælder de fleste smartphones, om den så kører Android, BlackBerry os, iOS eller Windows Phone.. Det er vel sådan de autoriserede teknikere får repareret en "død" telefon.

Alternativt kan man måske erstatte memory hardwaren.

 • 1
 • 0
Jens-Peter Vraa Jensen

Det er korrekt, at man kan flashe enhver device med et nyt, rent image.

Apple har lavet det således, at når et iOS device starter op, så valideres serienummeret (eller en anden ID) mod en database hos Apple. Hvis enheden registreret med et Apple ID, kan iOS kun benyttes hvis man kan logge ind med det apple ID. Man skal således kende både ID og password.

Jeg mener ikke at andre producenter har implementeret noget lignende, men holder sig rent til at kunne slette telefonen.

Det er i øvrigt HELT korrekt, at producenterne ingen interesse har i at forhindre tyveri af deres enheder og det bliver spændende at se, om vi kommer til at se levetiden for enheder stiger lidt. Man kunne i øvrigt forestille sig, at forsikringsselskaberne vil kræve at funktionen er slået til og at det kan dokumenteres for at få forsikringen udbetalt.

 • 0
 • 0
Jens Hansen

Meget smart for totalitære instanser med sådan en kill switch.
Bliver den indført, vil den uden tvivl vil kunne administreres fra centralt hold også, så Homeland Security, FBI og lignede kan lukke ned for kommunikationen hvis der opstår behov for det :-(

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere