Ny AI-forskning: Kan aflæse følelser i hemmelighed

Med den nye teknologi er følelser ikke længere private. Den kan gennemskue, om en person føler vrede, lykke, sorg eller nydelse. Illustration: master1305 / Bigstock
Kunstig intelligens og trådløse radiosignaler kan gennemskue, hvad en person føler, uden vedkommende aner noget om det, viser ny forskning.

Forskere fra Queen Mary University i London har med kunstig intelligens udviklet en metode til at aflæse et menneskes følelser, uden at vedkommende er klar over det.

Det skriver Venturebeat.

Forskerne sender trådløse radiosignaler mod en person, og når de kommer tilbage, kan et kunstigt neuralt netværk analysere sig frem til, hvad vedkommende føler: vrede, sorg, lykke eller nydelse. Små kropsbevægelser sladrer nemlig via radiosignalerne om hjerterytme og åndedræt.

Læs også: Ulovlig ansigtsgenkendelse udløser millionbøde til svensk politi

Ifølge Ahsan Noor Khan, ph.d.-studerende og hovedforsker på projektet, har algoritmen potentiale i erhvervslivet:

»Lige nu kigger vi på, hvordan vi kan bruge billige eksisterende systemer som for eksempel Wifi-routere til at opfange en større gruppe menneskers følelser eksempelvis på et kontor eller på en arbejdsplads.«

HR-afdelinger kan bruge teknologien til at undersøge, hvad medarbejdere synes om nye firmapolitikker, og politiet kan bruge den til at gennemskue følelsesmæssige ændringer i større grupper, som kan lede til vold.

Læs også: DF vil have mere AI i det offentlige: »Der er kæmpe potentiale for forbedringer«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Ditlev Petersen

Altså der er sikkert stor forskel på, hvilke mennesker, man "stråler på". Og en større gruppe lyder langt ude. Først og fremmest lyder det som om "Vi har set denne effekt hos op til flere forsøgspersoner. Send flere penge!"

Jeg tropr ikke rigtigt på, at det vil fungere. Men jeg har tit taget fejl.

 • 1
 • 0
#6 Børge Svingalius

Hvordan ved de om de har "målt rigtigt"? Kan man udlede at nogle føler på en bestemt måde udfra de parametre de har valgt?

Hvordan kan et menneske overhovedet kategorisere og kvantificere følelser?

Hvorfor har man lavet studiet?

Hvor er den videnskabsetiske komité?

Kan STOFA se at jeg er rimelig bekymret?

Politiet? Really?

...

Bare stop.

 • 3
 • 0
#9 Ditlev Petersen

Hvordan kan et menneske overhovedet kategorisere og kvantificere følelser?

Hvorfor har man lavet studiet?

Hvor er den videnskabsetiske komité?

Jeg skimmede kun undersøgelsen, men jeg mener, de udsatte folk for følelsesfremkaldende billeder eller videoer. Hvis det er rigtigt, kan testen ikke bruges mod psykopater.

Den videnskabsetiske vurdering er sket på universitetet, men den vedrører naturligvis kun selve forsøget.

Det midterste spørgsmål tror jeg faktisk har noget at gøre med, om "deep learning" kan få mening ud af data, som virker umulige. De er så bare søgt "solgt" som mind surveillance. Det er jo rigtigt, at det er en meget nærliggende tanke. Måske vile det have været bedre, hvis man sammenlignede maverumlen med det, som kantinen serverer (før og efter).

PS. Science Fiction-cirklen efterspørger SF-noveller, hvis nogen føler sig inspirerede af det her.

 • 0
 • 0
#10 Albert Nielsen

Fordelen er selvfølgelig, at om kort tid kan denne verdens diktatorer supplere overvågning vha. ansigtsgenkendelse med viden om de uvaskede massers følelser.

Frankenstein har ikke levet forgæves som forbillede for vanvittige forskere.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere