Ny agil trend: Fordel opgaverne med positiv psykologi
DITs satte onsdag fokus på agil softwareudvikling. Det skete med en konference, hvor talere delte ud af erfaringer om lige fra positiv psykologi til mindre kontrol over ansatte. De besøgende fik masser med hjem.
»Der var nogle krøller på det, som jeg skal se, om vi skal hjem og implementere. Der var især nogle eksempler på, hvordan man omsætter use cases til nogle eksekverbare specifikationer. Det synes jeg er interessant,« siger Vibeke L. Hansen, der er systemudvikler ved CSC til Version2.
Hun påpeger også positiv psykologi som en interessant arbejdsmetode. Positiv psykologi er, i modsætning til den mere traditionelle psykologi, en betegnelse for fokus på menneskets styrker. Ifølge Lasse Sørensen fra Happy Projects kan man anvende den tankegang i arbejdsfordelingen i agile projekter.
Ved at kortlægge medarbejdernes svagheder og styrker og derefter rokere rundt på arbejdsopgaverne, kan man udnytte styrkerne meget bedre. Og når Lasse Sørensen siger styrker, så mener han ikke alene kompetencer, men også de opgaver som medarbejderne får mest energi af at udføre. I nogle tilfælde vil energi være at foretrække frem for kompetencer, og omvendt.
I pausens menneskesummen fornemmede man hurtigt en vis begejstring for Tom Kealeys indlæg fra Softhouse om vaneimplementering. Ikke mindst fordi metoden også snildt kan anvendes i privatlivet.
Metoden er enkel. Beslut dig for noget du vil gøre til en vane, forbered det og gør det i 30 dage. Hvis det lykkes har du vundet retten til at fejre. For virksomheder anbefaler Tom Kealey, at man nøjes med at teste i 15 dage ad gangen. Selv har metoden gjort ham til vegetar og amatør forfatter.
Ole Jepsen fra goAgile nærmede sig anarkisme, da han i sit indlæg talte for, at ledere skal være bedre til at give slip. Det giver medarbejderne råderum til at finde løsninger, lederne aldrig selv ville have tænkt på. De skal have lov til at eksperimentere og endda fejle, for det fører til en følelse af ejerskab over projektet blandt medarbejderne. Det giver med Ole Jepsens egen formulering: Et super stærkt drive.
Version2 er mediepartner på konferencen Agile 2012.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.