Efter fem et halvt år med et forbud mod at købe domæner for at sælge dem videre, kan domæne-glubske købmænd nu for alvor begynde at bekymre sig.
Enhver kan nemlig klage over et domæne, som er sat til salg, og så få Klagenævnet for Domænenavne til at inddrage brugsretten. Sådan gik det i hvert fald i en klagesag om domænet kef.dk, der nu er faldet afgørelse i.
Udvikler Kristian Frandsen fik uden problemer fravristet domænet kef.dk fra den hidtidige registrant, der kalder sig 'Ringsted Energi, domæne-afd.', selvom han som klager ikke havde nogen særlig tilknytning til domænet.
»Jeg kunne godt tænke mig domænet, fordi det er mine initialer. Men jeg har ikke et rigtigt tilknytningsforhold, så jeg bad bare domæneklagenævnet om at få domænet slettet,« forklarer Kristian Frandsen til Version2.
Retten til kef.dk blev købt i 2003 af Ib Holm, under navnet Ringsted Energi, og har ikke siden været brugt til andet end at optræde på hylden i domænebutikken. Da Kristian Frandsen besøgte domænet, blev han sendt videre til websiden yy.dk, hvor domænet optrådte på en lang prisliste over danske domæner. Kef.dk var således til salg for 480 kroner eksklusive moms.
Der var således ingen tvivl om, at domænet var til salg, og derfor mente Kristian Frandsen ? og altså også domæneklagenævnet ? at registranten havde overtrådt domæneloven.
Nu bliver brugsretten annulleret, og så håber Kristian Frandsen, at han er først i køen på ventelisten til domænet, hvor han har været skrevet op siden april sidste år.
Blandt de argumenter som Ib Holm brugte, for at han skulle beholde domænet, var et stort prisfald på domænerne, lød det i hans brev til domæneklagenævnet. Forretningen med at sælge webdomæner er nemlig ved at blive lukket ned.
For eksempel var prisen for kef.dk faldet fra 4.600 kroner til 480 kroner. Desuden ville en køber kunne forhandle prisen ned til 240-340 kroner, så det er ikke ågerpriser, mente Ib Holm.
I svaret fremgik det også, at han for nyligt havde solgt tre domæner, men at salget generelt ikke gik så stærkt efter finanskrisen, hvilket betød, at han ikke havde fået solgt dem alle inden 1. juli 2010, hvor Domæneloven også gjaldt domæner købt inden 2005.
'Ringsted Energi', som var opført som registrant af domænerne kan i øvrigt lyde som et firmanavn, men ifølge CVR-registret findes ingen firmaer med det navn.
At sagen gik så nemt for Kristian Frandsen, selvom han ikke havde noget tilknytningsforhold til domænet, glæder ham. Og afgørelsen er også godt nyt for mange andre i samme situation, mener han.
»Det åbner for, at man ikke længere skal ud og bruge rigtig mange penge på domæner hos dem, der udelukkende har domænet for at sælge det videre. Så folk skal vide, at de ikke behøver at betale mange tusinde kroner til domænehajer nu,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.