Efter flere års politisk dødvande er regeringen blevet enige med et flertal i Folketinget om at udvide blankmedie-ordningen, så den fremover også omfatter smartphones, computere og tablets.
Partierne er enige om, at det fremover ikke kun er løse lagringsmedier som cd’er og USB-nøgler, men også integrerede lagringsmedier som smartphones, computere og tablets, der skal afgiftsbelægges for i alt 93 millioner kroner årligt.
De midler skal overføres til kulturlivet som kompensation for lovlig privatkopiering.
»Vi er kommet i mål med en politisk aftale, som afspejler den teknologiske udvikling, markedet for lagringsmedier og ændringer i danskernes privatkopieringsadfærd. Og vi har fået løst en opgave, som den tidligere regering ikke kunne løse. En modernisering af blankmedieordningen har været længe undervejs. I dag kom vi i mål med at sikre kunstnerne kompensation. Det har stor betydning for branchen – og særligt i en tid, hvor den virkelig er i knæ på grund af corona,« siger kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.
Aftalen blev indgået torsdag mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten og Frie Grønne.
Det konkrete beløb, som et politisk flertal vil kompensere rettighedshavere med, er noget højere end det beløb, som blankmedieudvalget foreslog i 2017. Her var anbefalingen at der blev kompenseret 44 millioner kroner. Siden er omfanget af lovlig kopiering yderligere faldet, viser en opdateret undersøgelse som blev gennemført i efteråret 2020.
Følgende lagringsmedier afgiftspålægges: Følgende lagringsmedier fritages
* Cd
* Dvd/Blu-ray
* Usb-stik
* Hukommelseskort
* Ekstern harddisk
* Netværksharddisk
* Smartphone
* Tablet
* Bærbar computer
* Stationær computer
* Kassettebånd
* Mini Disc
* Vhs-bånd
* Smartwatch
* Smart TV
* Media gateway
* Spillekonsol
Alligevel har et flertal i Folketinget aftalt at fordoble beløbet for kompensation til 93 millioner kroner. Det vækker kritik hos en stribe erhvervsorganisationer, blandt andet Teleindustrien, Dansk Erhverv, Dansk Energi og it-branchen, som frygter, at forbrugerne skal betale højere priser for elektronik.
»Vi har længe ønsket at finde en god løsning på problemet, men regeringen har valgt at overhøre blankmedieudvalgets anbefalinger og i stedet gjort det næste 50 mio. kr. dyrere om året for danskerne at have elektronik,« siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.
Blankmedieafgiften blev indført i 1992 for at kompensere kunsterne for den indtægt, som de gik glip af ved, at forbrugerne tog kopier af f.eks. egne musik-cd’er frem for at købe en ekstra cd. Provenuet fra ordningen toppede med over 75 millioner kroner i 1996 og har med undtagelsen af enkelte år siden været faldende. I 2008 var provenuet faldet så meget, at Folketinget besluttede at indføre en særlig dvd-garanti, så staten skulle betale forskellen mellem provenuet i 2005 (ca. 47 millioner kroner) og den samlede afgift i et givent år. Statsgarantien udgjorde i 2014 således 62 pct. af det beløb på ca. 27 millioner kroner, der blev udbetalt til rettighedshaverne i året.Blankmedie-ordning
Afgiftens størrelse skal forhandles
Da blankmedieafgiften indført i 1993, var det for at give musikere en kompensation for det salg, de gik glip af, når danskerne brændte lovligt købt musik ned på f.eks. blanke cd’er. Argumentet lød, at hvis danskerne ikke havde haft mulighed for lovligt at brænde en cd eller lave et mixtape, så havde de i stedet købt to ekstra af samme cd, så de både havde en til hjemmet, bilen og sommerhuset. Og derfor gik musikerne glip af en masse salg, som de skulle kompenseres for.
»Verden har ændret ganske markant siden dengang, så der er bestemt behov for at opdatere afgiften, så den er tidssvarende, og kunstnerne får de penge, som de er berettigede til. Og vi har som industri da også arbejdet for at finde en fornuftig løsning på det. Dilemmaet her er, at beløbet pludseligt er mere end dobbelt så stort og dermed ikke længere svarer til en kompensation,« udtaler Mette Lundberg.
Det er endnu uvist, hvor stor blankmedieafgiften bliver på de forskellige lagringsmedier. Det skal aftalepartierne forhandle om i løbet af 2021.
De har dog aftalt, at de forskellige lagringsmedier skal afgiftspålægges ud fra et samlet årligt kompensationsniveau på 93 mio. kr. Kompensationen til rettighedshaverne vil herefter afhænge af salget af de forskellige lagringsmedier.
Kulturministeriet vurderede i 2017, at en udvidelse af blankmedieafgiften, så den omfatter integrerede lagringsmedier, vil give et provenu til staten ca. 44 millioner kroner om året, hvis man pålægger en afgift på 1,49 kroner for løse lagringsmedier og 15,4 kroner for integrerede lagringsmedier.
Nu skal afgiftsniveauet fastlægges, så provenuet bliver 93 millioner kroner, og derfor vil afgiften formentligt være højere. Copydan, der repræsenterer rettighedshaverne, har tidligere foreslået at en iPhone afgiftsbelægges med 75 kroner, altså omkring en procent af købsprisen.
Hos Copydan er man glad for aftalen, selvom organisationen gerne have set, at kompensationen var endnu højere.
»Det har været en lang, sej kamp, hvor vi igennem mere end 15 år har kæmpet for en helt legitim modernisering af ordningen, og det er derfor en glædens dag, når der nu er lavet en ny aftale. Vi havde peget på et højere beløb, som havde bragt os på niveau med den kompensation, man betaler i flere sammenlignelige lande, men vi har også forståelse for, at 93 mio.kr. var det beløb, der kunne skabes bred opbakning til. Det er et beløb, der vil komme mange kunstnere og kulturproducenter til gode,« siger Lena Brostrøm, bestyrelsesformand for Copydan KulturPlus.
Der findes en lignende blankmedieafgift i en række andre EU-lande, og eksempelvis udgør kompensationen for en iPad Pro 64 GB i Sverige 45,50 kroner, i Frankrig 94 kroner og i Tyskland 65 kroner. Tilsvarende udgør kompensationen for en iPhone XS 64GB 136,50 kroner i Sverige, 112,50 kroner i Frankrig og 46,50 kroner i Tyskland.
EU-Domstolen har fastslået, at kompensationen ikke er en skat eller afgift på teknologi, men en politisk vedtaget betaling for indgreb i rettigheder og en kompensation til kunstnere og kulturproducenter.
Løse lagringsmedier sælger ikke
En af årsagerne til, at politikerne gerne vil have opdateret afgiften, er, at den nuværende blankmedieordning stort set udelukkende finansieres af en bevilling på finansloven, og næsten ikke af afgifter for blankmedier, da der ikke sælges mange DVD’er, CD-R eller USB-nøgler længere.
Bevillingen er kendt som den såkaldte DVD-kompensation, som er supplerende statslig kompensation til rettighedshaverne via en finanslovsbevilling - og altså uafhængig af salget af lagringsmedier.
Det samlede vederlag til rettighedshaverne udgjorde i 2019 ca. 27,6 mio. kr., heraf udgjorde dvd-kompensationen ca. 22,4 mio. kr. DVD-kompensationen bliver nu afskaffet, så det udelukkende er afgifter fra salg af lagringsmedier der finansierer kompensationen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.