Ny 112-app skal redde liv med GPS

5. april 2013 kl. 15:5829
Ny 112-app skal redde liv med GPS
Illustration: Polfoto.
Flertallet af opkald til 112 sker fra mobilen, men tit ved danskerne ikke, præcis hvor de befinder sig. Det skal ny 112-app rette op på.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En ny 112-app skal fremover give politiet og brandvæsenet helt præcise oplysninger om, hvor en person befinder sig. Det skriver Berlingske Nyhedsbureau.

»Den fungerer ved, at man ringer 112 ved at trykke på en knap inde i appen. Men i modsætning til et almindeligt alarmopkald bliver en GPS-funktion aktiveret, som sender koordinater direkte til både politiet og brandvæsen, så de i deres egne systemer kan se en prik på kortet på det punkt, hvor ulykken bliver ringet ind,« siger projektleder Steffen Svinth Thommesen, Geodatastyrelsen, til Berlingske Nyhedsbureau.

I dag sker tre ud fra fire opkald til alarmcentralen fra en mobiltelefon, og nogle gange ved folk ikke præcis, hvor de er henne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Så i den slags tilfælde vil den helt sikkert gøre gavn, og kan den bare gøre det én gang, så er det jo det hele værd,« siger projektlederen til Berlingske Nyhedsbureau.

Appen er udviklet i et samarbejde mellem Rigspolitiet, Københavns Brandvæsen, Geodatastyrelsen og Intergraph. Appen, som er finansieret af TrygFonden, er gratis og bliver lanceret officielt på mandag.

29 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
28
9. april 2013 kl. 17:15

Det er åbenbart muligt at sende en sms med ens lokalitet før app'en ringer op til 112.

Det kan den Islanske version "112 Iceland" som findes til iPhone, Windows phone og android.

Du kan ovenikøbet indsende et track, så hvis du kommer uden for dækning har redningspersonellet noget at starte en eftersøgning ud fra.

http://www.safetravel.is/en/Tl/Telecommunication/SOSIcelandApp/

https://itunes.apple.com/au/app/112-iceland/id530144261?mt=8&ign-mpt=uo%3D2

Læs mere: http://www.mobilsiden.dk/nyheder/applikationen-til-nodstilfaelde,lid.26716/#ixzz2PymNUKl8

26
9. april 2013 kl. 10:51

@Hans Schou Kender du iPhone app'en: "GPS til SMS" ? Den gør det du efterlyser. Resultatet vises direkte på et kort -downloaded eller installeret.

Der findes sikkert flere andre og til andre smart-phones.

Har gode anvendelser på e.g. Turisterne i storbyer med venner.

24
8. april 2013 kl. 18:38
 1. Hvilken besked, hvis nogen, giver app'en hvis ingen GSM dækning ?
 2. Hvilken besked, hvis nogen, giver app'en hvis GPS er slukket ?
 • kan app'en ikke bruges inde i et hus (ringe / ingen GPS-dækning)
 1. Er der en alternativ måde at opgive skadesstedet på ? (adresse)
 2. Hvilket svar / kvittering kommer fra alarmcentralen ? Ja, forhåbentlig ringer de IKKE medens jeg yder livsredende førstehjælp ?
 3. Hvordan ser app'en ud hvis jeg kommer forbi "Aktiver" knappen ? (se ovenfor om tvetydigheden i denne knaps tekst).

Ja, der er flere spøgsmål end svar - fordi der netop IKKE er en vejledning = demo-film, som BURDE være indbygget - ikke bare på web.

23
8. april 2013 kl. 18:11

Der er vist ikke mange, der har skrevet kommentarer, som har prøvet app'en = startet den.

Det har jeg på min iPhone - og jeg blev rasende. I det første billede står "Indtast venligst telefonnummer" - og hvad så ? Jeg tør da ikke trykke på "Aktiver"-knappen. Skal jeg det for at gemme telefonnummeret ? Nummeret forsvinder hvis jeg lukker app'en. Det er ELENDIGT design.

Men så går jeg aligevel på nettet - selvom det ikke fremgår, så kan man faktisk trykke på webadressen www.112app.dk som kommer frem ved at trykke på "i" (information). Men mon der er en vejledning / demo ? Nej, nej. Under overskriften: "Sådan virker 112 app'en" gemmer sig en reklamefilm - men ingen vejledning, ingen demo. Jeg savner ord, som jeg tør skrive, der beskriver min vurdering af denne app. Jeg nøjes med ELENDIGT.

Tænk at slippe det her fri til hundredtusindvis af brugere - uden brugertest. Ikke mærkeligt offentlige it-projekter er dødssejlere ......

03 for præstation og -09 for kunstnerisk indtryk.

P.S.: Ideen herover med mulighed for at medsende billede er fremragende.

27
9. april 2013 kl. 12:11

Det har jeg på min iPhone - og jeg blev rasende.
I det første billede står "Indtast venligst telefonnummer" - og hvad så ?
Jeg tør da ikke trykke på "Aktiver"-knappen.
Skal jeg det for at gemme telefonnummeret ? Nummeret forsvinder hvis jeg lukker app'en.
Det er ELENDIGT design.

Hvad skulle der da ske hvis du trykkede på aktiver? Enten gemmer den nummeret eller også kunne du i værste fald risikere at den ringede til 112, men så må man jo bare undskylde fejlopkaldet og lægge på. Det er jo ikke jordens undergang. Hvis nummeret forsvinder hvis man ikke har trykket Aktiver så der det jo nok fordi man skal trykke på Aktiver. Jeg har svært ved at se at det kan gøres meget enklere.

Vær særligt opmærksom på, at når du har downloadet 112 app'en, skal du åbne den og indtaste dit telefonnummer, for at 112 app'en er korrekt installeret på din telefon.

22
8. april 2013 kl. 17:19

Som en nævnte er det rigtige sted at understøtte nødopkald i protokollen. Det findes faktisk allerede[1] og hvis du har en nyere telefon så understøtter den det højest sandsynligt. Problemet er denne protokol er at alle (basestationer) kan få din position uden at brugeren får besked om det.

Det undre mig lidt at der bliver kastet så mange ressourcer efter en app som sikkert ikke vil virke helt så godt, når det allerede er understøttet i protokollaget. Er der nogen der kan komme med en fornuftig forklaring?

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_resource_location_services_protocol

25
8. april 2013 kl. 21:07

Martin: Den der app har heller ikke rigtigt min interesse, men det med at kunne sende sin GPS position, når man gerne selv vil det, kunne jeg sagtens bruge. Det er ikke nødvendigvis politiet der skal have det at vide, det kan blot være mig selv der på en nem måde ville fortælle min hustru hvor jeg er, eller omvendt.

Jeg er ikke inde hvilke hooks man kan lægge ind i en smartphone, men det burde vel være muligt at få en ekstra knap til at dukke op når man taler med nogen, ala: [Send min GPS position til den anden] Måske noget i retning af GPS-koordinater og beliggenhed.

En ting er at være overvåget af PET via NemID, men ligefrem selv at installere 112app er at gå for langt. En generel app med kildekode er at foretrække.

21
8. april 2013 kl. 12:54

Hvis man har en telefon med GPS er det vel lige så nemt at trykke på denne og oplyse hvor den siger man er?

15
7. april 2013 kl. 18:03

Synes konceptet er smart, dog synes jeg programmet har væsentlige begrænsninger i sin nuværende form.

 1. Hvorfor skal man ringe op via en knap i App'en? I stedet burde den automatisk "fange" alle udgående opkald til 112, så folk bare skal ringe normalt op. Det kan min SIP klient på Android, så den kun bruges til bestemte udgående numre eller prefiks. Ved ikke med andre mobile platforme.

 2. Sakset fra 112app.dk:

 • 112 app'en virker ikke, hvis mobilens GPS er deaktiveret. Hvorfor ikke lave så App'en selv aktiverer GPS funktionen? Mærkeligt issue synes jeg, men kan være det ikke er muligt på visse platforme.
 1. Igen sakset fra hjemmesiden:
 • 112 app'en kan kun sende GPS-koordinater på steder med dataforbindelse.

Hvorfor i alverden benytte data forbindelsen i første omgang når man har SMS til rådighed? Der er mange steder hvor data forbindelse ikke er tilgængelig og jeg er sikker på at andre som mig selv deaktiverer data forbindelsen for at spare strøm engang imellem. Det nemmeste er da helt klart at App'en sender en SMS afsted med kordinaterne, for den kan altid komme igennem hvis der er signal nok til et opkald. Og sikkerhedsmæssigt er det vel også bedre at kordinaterne kommer fra personen som ringer op (vis nummer), i stedet for via data på en delt IP adresser, som måske kan misbruges af tredjepart.

Og så måske en international standard til dette formål kunne være interessant, så det var noget der var indbygget i telefonerne. Telefonen ved i forvejen hvad nødnumrene er i de forskellige lande (ved ikke om det læses på SIM eller om det er en statisk liste i telefonen), så lige at tilføje GPS'en samtidig aktiveres og der spyttes en SMS afsted når den har fundet kordinaterne, burde ikke være det helt store problem.

19
8. april 2013 kl. 12:16

Og så måske en international standard til dette formål kunne være interessant, så det var noget der var indbygget i telefonerne. Telefonen ved i forvejen hvad nødnumrene er i de forskellige lande (ved ikke om det læses på SIM eller om det er en statisk liste i telefonen), så lige at tilføje GPS'en samtidig aktiveres og der spyttes en SMS afsted når den har fundet kordinaterne, burde ikke være det helt store problem.

Jeg er meget enig med dig i dine betragtninger. Mange (hvis ikke alle) telefoner angiver en position med en geometrisk præcision, som de slet ikke kan leve op til. En geografisk reference med en nøjagtighed på 50-100 m kan være god til at sende hjælp i nogenlunde den rigtige retning, men det kunne være smart, hvis telefonen fortsatte med at skabe en nøjagtig stedbestemmelse for så at videregive positionen på hændelsen, når PDOP-værdien kom ned på fx 15 m.

18
8. april 2013 kl. 11:38

2) Sakset fra 112app.dk:</p>
<ul><li>112 app'en virker ikke, hvis mobilens GPS er deaktiveret.
Hvorfor ikke lave så App'en selv aktiverer GPS funktionen? Mærkeligt issue synes jeg, men kan være det ikke er muligt på visse platforme.

Google har deaktiveret den funktion ved nyere Andriod systemer, hvilket betyder man skal roote sin telefon for at genaktivere. Hvorfor ved jeg ikke, det er i hvert fald til stor irritation ved brug af appen "Tasker".
16
8. april 2013 kl. 03:14
14
7. april 2013 kl. 11:36

Fastnet telefoner ved man næsten altid hvor er (IP telefoni, gør det jo teknisk muligt at benytte den på en anden adresse end den oplyste)

Mobil terminaler kan teleselskaberne oplyse næsten realtid hvor er henne, som vel kan omsættes til nogle GPS kordinator.

Kan man ikke lave et IT system til 112 medarbejderne?

13
6. april 2013 kl. 15:23

@Michael Jensen påpeger en vigtig problematik, nemlig den at uptake er forholdsvist lille.

Sådanne problemstillinger bør ikke løses helt ude ved brugeren som applikationer eller andre procedure. Hvis vi lige lader overvågningssamfundet og datatilsynet blive i hjørnet et øjeblik, så burde koordinater kunne indhentes via tele-infrastrukturen. Der kan dels trianguleres eller levers dispensation til et bedre pin-point, fx ved at aktivere gps i telefonen ved nødopkald. Hvis det tager tid, så burde koordinaterne kunne opdateres i takt med at resultatet bliver mere nøjagtigt...

Jeg synes ikke det vil være problematisk, hvis der på ethvert nødopkald blev foretage et sporing - enten på OS niveau i telefonen eller via tele-infrastruktur. Der er en app til meget - men det her er ikke en af dem efter min mening.

Så hellere en god video app med førstehjælps øvelser :P

10
6. april 2013 kl. 10:03

godt nog er jeg uden for DK men derfor brude jeg kunne installer den alligevel? Får denne fejl på google play siden

This app is incompatible with all of your devices.

Lenovo A750 This item cannot be installed in your device's country.

11
6. april 2013 kl. 10:31

Godt. Vi forudsætter at 2% af danmarks befolkning installerer app'en. Hvor mange af dem husker at de har sådan en app, når de ser et uheld? Det er jo ikke just en app, man bruger hver dag... Og hvor mange husker at geninstallere, når mobilen bliver udskiftet?

Jeg tror desværre, at estimatet på at det får betydning i 1 tilfælde ligger tæt på det man realistisk kan forvente.

Det havde været smartere, hvis de havde lavet den, så den automatisk blev aktiveret ved opkald til 112.

17
8. april 2013 kl. 11:24

Det tror jeg de fleste kan huske at de har den app, og jeg tror det bliver mange flere der installerer den. Når man skifter sin iPhone ud så skal man jo ikke installere den igen, man får en komplet kopi. Jeg går ud fra at Android og Windows Phone efterhånden også fungerer sådan. Så der er jo ikke så meget at huske :-).

9
6. april 2013 kl. 03:59

Det lader til hjemmesiden http://112app.dk/ indeholder links til alle de apps der er lavet i forbindelse med dette.

5
5. april 2013 kl. 20:59

Jeg glæder mig til at se hvordan opkald / GPS tracking fungerer og integrerer med 112?

Det sidste man ønsker er muligheden for DDoS.

3
5. april 2013 kl. 18:29

Hvis app'en var tilgængelig nu, så kunne jeg installerede den på min telefon med det samme, og have den klar i tilfælde af jeg skulle få brug for den. Nu skal jeg i stedet for gå rundt og vente til det bliver mandag, og håbe på jeg husker at der var den der app jeg lige skulle installere - som vi i øvrigt ikke ved hvad kommer til at hedde. Det syntes jeg godt de kunne have gjort smartere, så app'en var klar når de nu annoncerer den på denne måde. Det tror jeg ville få flere folk til at installere den, hvilket jeg formoder er i deres - og alle andre folks - interesse.

4
5. april 2013 kl. 19:53

Jeg kan heller ikke vente - så jeg har lige installeret appen på min iPhone via App Store. Det gik nemt og smertefrit :-)

1
5. april 2013 kl. 17:07

Forkert. Tit ved alarmcentralen ikke, hvor adressen er ;)

2
5. april 2013 kl. 17:36

Og kan lige bakke min egen kommentar op med, at jeg har været vidne til en pige der lå døende på gaden efter cykeluheld og spritbilist der kørte galt og der gik ild under bilen. Det er jo ikke til at planlægge det lige sker, foran en husdør med et nr, hvilket gjorde at det begge gange tog 30 min før de ville sende en vogn.

Mit forslag er at man har et app med GPS + Kamera, tag et billede der indeholder geolocation og så kan politiet jo vurdere billederne

20
8. april 2013 kl. 12:37

Ja. Intet elektronisk hjælpemiddel kan afhjælpe arrogance og dovenskab.