Nummergate fortsætter i Sverige: Telia og Telenor trækker stikket for omstridt nummeroverførsel

26. november 2014 kl. 11:154
Det er ikke kun i Danmark, at teleselskaber har overført intetanende internetbrugeres mobilnumre til en tredje part. I Sverige har Telia og Telenor netop stoppet med praksissen efter den danske opmærksomhed på sagen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Telia i Sverige har slukket for en tjeneste, der automatisk og uden brugerens viden overfører mobilnummeret til udvalgte hjemmesider, når man surfer på nettet. Den automatiske overførsel blev tidligere på måneden også stoppet i Danmark efter afsløringer her på Version2.

Version2 kunne i slutningen af oktober afsløre, at TDC, Telia og Telenor alle har haft automatiske ordninger i værk, som overførte mobilnumre til udvalgte hjemmesider via http-headeren.

Afsløringerne havde indtil for nylig tilsyneladende kun haft effekt på denne side af Øresund. En Version2-læser opdagede imidlertid i sidste uge, at nummertricket også virkede i Sverige. Han henvendte sig på Twitter til Telia, som mandag annoncerede, at man nu ville stoppe tjenesten.

Remote video URL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Telenor i Sverige har lukket for ordningen – dog først efter at svenske IDG tog sagen op med selskabet.

Den problematiske nummeroverførsel skyldes aftaler, som teleselskaberne har indgået med mobiltjenesteudbyderen Unwire, der har brugt oplysningen til tjenester, hvor nummeret var nødvendigt. Siden er listen over domæner, som fik medsendt mobilnummeret, dog ikke blevet holdt opdateret. For eksempel fik DR’s mobilsite mobilnummeret med i headeren, selvom DR afsluttede samarbejdet med Unwire i august 2013.

Rent teknisk kan den automatiske nummeroverførsel med al sandsynlighed knyttes til den nu stort set ubrugte WAP (Wireless Application Protocol). En dataprotokol, hvor mobilnummeret har gjort det muligt automatisk at overføre prisen for købet af en ringetone, en mobilbillet eller andet til telefonregningen. Også kaldet WAP-billing.

Tjenesten blev kritiseret for blandt andet at overføre numre, som er hemmelige, og professor i it-ret Søren Sandfeldt Jakobsen vurderede, at ordingen sandsynligvis var imod loven

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
26. november 2014 kl. 13:18

Hvorfor i alverden bliver denne sag omtalt som "Nummergate" i overskriften? Er Version2 nu blevet et uopfindsomt amerikansk massemedie?

3
26. november 2014 kl. 14:44

Hvorfor i alverden bliver denne sag omtalt som "Nummergate" i overskriften? Er Version2 nu blevet et uopfindsomt amerikansk massemedie?

Det danske mål falder fra hinanden! Har vi ikke vores egne hjemmebrygget skandaler? Hvorfor skal vi importere skandale-navne fra Amerikas Forenende Stater?!

Watergate-sagen var en pænt stor sag i forhold til de fleste ting der får det engelske ord for »port« smidt på nu om dage.

2
26. november 2014 kl. 13:50

Det er desværre det lidet flatterende hashtag der blev brugt om dette på Twitter.

4
26. november 2014 kl. 14:57

Blev det hashtag ikke bare valgt for at gøre det forvirrende for nordmændene, når de engang kommer til at døje med det samme?

Anyway, som jeg læser IDG's artikel, har Telenor ikke lukket for meget andet end det oprindelige headertest, som Panton fandt. Som i at man altså stadig uden problemer vil kunne hive numre ud, hvis man finder en partner, der sender det over HTTP (som man kunne det også i Danmark et stykke tid) -- om en sådan findes, er der vist "ingen", der ved.