Nummergate fortsætter i Sverige: Telia og Telenor trækker stikket for omstridt nummeroverførsel

Det er ikke kun i Danmark, at teleselskaber har overført intetanende internetbrugeres mobilnumre til en tredje part. I Sverige har Telia og Telenor netop stoppet med praksissen efter den danske opmærksomhed på sagen.

Telia i Sverige har slukket for en tjeneste, der automatisk og uden brugerens viden overfører mobilnummeret til udvalgte hjemmesider, når man surfer på nettet. Den automatiske overførsel blev tidligere på måneden også stoppet i Danmark efter afsløringer her på Version2.

Version2 kunne i slutningen af oktober afsløre, at TDC, Telia og Telenor alle har haft automatiske ordninger i værk, som overførte mobilnumre til udvalgte hjemmesider via http-headeren.

Læs også: Mobilsurf: Danske teleselskaber sender dit telefonnummer til hjemmesider

Afsløringerne havde indtil for nylig tilsyneladende kun haft effekt på denne side af Øresund. En Version2-læser opdagede imidlertid i sidste uge, at nummertricket også virkede i Sverige. Han henvendte sig på Twitter til Telia, som mandag annoncerede, at man nu ville stoppe tjenesten.

Også Telenor i Sverige har lukket for ordningen – dog først efter at svenske IDG tog sagen op med selskabet.

Læs også: Nu lukker teleselskaber for automatisk overførsel af mobilnumre til hjemmesider

Den problematiske nummeroverførsel skyldes aftaler, som teleselskaberne har indgået med mobiltjenesteudbyderen Unwire, der har brugt oplysningen til tjenester, hvor nummeret var nødvendigt. Siden er listen over domæner, som fik medsendt mobilnummeret, dog ikke blevet holdt opdateret. For eksempel fik DR’s mobilsite mobilnummeret med i headeren, selvom DR afsluttede samarbejdet med Unwire i august 2013.

Læs også: DR's mobilsite kan forklare mystik om automatisk medsendelse af mobilnumre

Rent teknisk kan den automatiske nummeroverførsel med al sandsynlighed knyttes til den nu stort set ubrugte WAP (Wireless Application Protocol). En dataprotokol, hvor mobilnummeret har gjort det muligt automatisk at overføre prisen for købet af en ringetone, en mobilbillet eller andet til telefonregningen. Også kaldet WAP-billing.

Tjenesten blev kritiseret for blandt andet at overføre numre, som er hemmelige, og professor i it-ret Søren Sandfeldt Jakobsen vurderede, at ordingen sandsynligvis var imod loven

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 David Rechnagel Udsen

Hvorfor i alverden bliver denne sag omtalt som "Nummergate" i overskriften? Er Version2 nu blevet et uopfindsomt amerikansk massemedie?

Det danske mål falder fra hinanden! Har vi ikke vores egne hjemmebrygget skandaler? Hvorfor skal vi importere skandale-navne fra Amerikas Forenende Stater?!

Watergate-sagen var en pænt stor sag i forhold til de fleste ting der får det engelske ord for »port« smidt på nu om dage.

  • 0
  • 0
#4 Søren Fuglede Jørgensen

Blev det hashtag ikke bare valgt for at gøre det forvirrende for nordmændene, når de engang kommer til at døje med det samme?

Anyway, som jeg læser IDG's artikel, har Telenor ikke lukket for meget andet end det oprindelige headertest, som Panton fandt. Som i at man altså stadig uden problemer vil kunne hive numre ud, hvis man finder en partner, der sender det over HTTP (som man kunne det også i Danmark et stykke tid) -- om en sådan findes, er der vist "ingen", der ved.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere