Nu virker Smittestop i Tyskland: Danmark er koblet på fælleseuropæisk gateway for corona-app's

10. november 2020 kl. 11:561
Nu virker Smittestop i Tyskland: Danmark er koblet på fælleseuropæisk gateway for corona-app's
Illustration: EU.
Efter flere andre europæiske lande i slutningen af oktober koblede sig på den fælles europæiske gateway, er Danmark nu også blevet tilknyttet. Det bekræfter Sundheds - og Ældreministeriet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Smittestop-app’en har undergået en opdatering, så den nu er opdateret til en europæisk version. Det betyder, at danskere, med app’en installeret og opdateret på deres smartphone, kan få besked, hvis de har været tæt på en anden EU-borger, der er blevet testet positiv for coronavirus.

Det skriver Sundheds - og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Konkret har Danmark, helt efter planen, tilsluttet sig den fælleseuropæiske Gateway, der har været under udarbejdning i løbet af det seneste halve års tid, og som de første nationale europæiske smitte-app's tilsluttede sig i slutningen af oktober.

»Danskerne har desværre ikke mulighed for at rejse lige nu, men vi skal gøre alt for at bremse enhver smittekæde i Danmark. I den forbindelse er den opdaterede app et godt værktøj, så borgere kan få besked hurtigt, hvis de har været i nærheden af for eksempel en tysk håndværker, der har været i Danmark og arbejde, og som bliver testet positiv hjemme i Tyskland. Derfor er det også vigtigt, at EU-kommissionen har taget initiativ til udvikling af gatewayen, som understøtter bekæmpelse af corona på tværs af grænser, og at aftalepartierne støtter op om smittestops-appens tilslutning hertil,« udtaler sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Med i anden omgang

Opdateringen og dermed tilslutningen til den fælleseuropæiske løsning bringer Danmark ind i en mindre klub af lande, der altså allerede har koblet sig på løsningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter en succesfuld testfase i sommer, hvor Danmark også deltog, blev den fælles gateway til udveksling af data til smitteopsporing, der stilles til rådighed fra kommissionens datacenter i Luxembourg, tilsluttet i slutningen af oktober.

De første tilslutninger bestod af Tysklands “Corona-Warn-App”, Irlands “COVID tracker” og Italiens “Immuni”.

Herefter var det planen, at Tjekkiets eRouška, Letlands Apturi COVID og Spaniens Radar Covid også skulle kobles på den fælles gateway, mens en tredje bølge tilslutter sig løsningen i november.

Med dagens udmelding er altså en bekræftelse af, at Danmark nu har tilsluttet sig løsningen, så informationen om, at man har opholdt sig i nærheden af en smittet EU-borger kan tilkomme danske borgere og lige såvel den anden vej.

Bekymrende test

De overordnede tekniske resultater fra i sommer gik, efter EU-Kommissionens eget udsagn, rigtig godt. Men en aktindsigt som Version2 har fået indeholder dokumenter, der også viser udfordringer med samarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt de kedelige erfaringer var blandt andet, at man Spanien i et forsøg på De Kanariske Øer oplever, at selvom syv ud af ti brugere af app’en delte oplysningen om, at de var smittet, mens det til myndighedernes bekymring kun var 12 procent af de, der fik at vide, at de have været i kontakt med en smittet borger, der efterfølgende opsøgte myndighederne for rent faktisk at blive testet.

Kommissionen har desuden understreget, at informationen, der bliver udvekslet mellem de nationale app’s, er holdt på et absolut minimumsniveau, er krypteret, pseudonymiseret og desuden kun opbevares så længe det giver mening at forsøge at spore smitten baglæns.

Sundheds - og Ældreministeriet understreger ligeledes, at for at appen kan bruges på tværs af grænser skal nuværende brugere opdatere app’en.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
10. november 2020 kl. 19:21