Nu vil TDC sælge 1.000 megabit/s til private kunder

28. august 2015 kl. 11:2531
Nu vil TDC sælge 1.000 megabit/s til private kunder
Illustration: MI Grafik.
(opdateret) Med ny soft- og hardware vil TDC som de første i Europa tilbyde op til 1.000 megabit i sekundet gennem Coaxial-kabler til 1,3 millioner husstande. Ekspert maner til besindelse.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

TDC vil bruge dine allerede nedgravede og installerede Coax-kabler til at levere ny, ultrahurtig internetforbindelse. Det skal blive muligt med en ny version af den software, der organiserer distribueringen af bredbåndet i Coax-kablerne(DOCSIS) og nye Coax-udtag i de enkelte hjem.

»Det her er absolut en glædelig nyhed for de 1,3 millioner husstande, der vil får det her tilbudt. Problemet er bare den halvdel af husstandene, der ikke får det hurtigere internet,« siger telekonsulent og direktør for Netplan Torben Rune, der desuden påpeger, at der med Coax-kablerne er tale om en delt forbindelse.

Det vil derfor kræve en udbygning af TDC’s backbone-fibernet, hvis mange vil have den nyere, hurtige forbindelse - og have noget ud af den.

Større bølgespektrum
Figuren viser, hvilke bølgelængder, der bruges til hvad i den delte forbindelse, som Coax er. Når det analoge signal lukkes, vil der frigøres mere plads til internettrafik.

De høje hastigheder er mulige, fordi TDC skruer op for det bølgespektrum, der transmitteres data på i Coax-kablerne. Det kræver en kraftigere hardware ude i de 60-65.000 gadeskabe, der i første omgang vil blive opgraderet til den nye højhastighedsforbindelse, som vil blive gradvist installeret indtil det i løbet af den sidste halvdel af 2016 vil være muligt for de første kunder at købe den hurtige forbindelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover vil man over tid lukke for de gamle, analoge signaler, da de optager en betydelig del af den laveste del af spektret.

Med den nye software vil man i teorien kunne drive op til godt 2700 megabit/s igennem Coaxial-kablerne, men TDC vil i første omgang kun åbne op for 1.000 megabit/s. For at opnå det fulde potentiale kræver det nogle kraftigere routere og en yderligere udbygning af backbone-nettet.

Behovet for hurtigt net stiger

De seneste fem år er den gennemsnitlige internettrafik på TDC’s netværk steget med 42 pct. om året i gennemsnit. Det er hovedsageligt den tiltagende filmstreaming, der fylder i statistikken.

Derudover er der ifølge Torben rune en tendens til, at hvis hurtigere forbindelser bliver mere udbredt, så tillader applikationer, programmer og tjenester sig at lave mere datatunge processer, der kører online.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hos TDC vil vi gerne have, at det bliver med internet, som det er med elektricitet: Vil man have mere, kan man få mere, og det skal være nemt at skrue op og ned for pris og ydelse, afhængigt af forbruget,« siger koncerndirektør hos TDC Operations Peter Schleidt.

TDC vil endnu ikke udtale sig om de kommercielle detaljer som pris, pris for oprettelse eller opgradering af nuværende kunder.

31 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
4. september 2015 kl. 23:43

Kom lige lidt af et afsnit af South Park (Cable Company full scene), hvor der var en god pointe om kabel tv.

Viser måske meget godt hvordan kabel net/tv behandler og mener om deres kunder

Og måske hvorfor de dør meget hurtigt :-)

https://www.youtube.com/watch?v=M0sAVtOt2wA

30
3. september 2015 kl. 22:01

"åh nej dog... når man køber internet er det ligesom med Harddiske .. dvs x^10 og ikke x^2"</p>
<p>Jeg forstår ikke hvorfor han får minus. Det er nemlig helt rigtigt.

Nej, det er faktisk ikke helt rigtigt. Det har giver nemlig ingen mening at sige det har med x^10 og x^2 at gøre. Det giver derimod mening at sige at det har med 10^x og 2^x at gøre – og så alligevel ikke, for det er ikke for samme x. Det eneste meningsfulde at sige er at det har med 10^3 og 2^10 at gøre. Måske et enkelt eller to af minusserne skyldtes dét.

29
1. september 2015 kl. 21:37

Offtopic og undskyld afbrydelsen - men jeg vil bare lige hilse på min 'navnebror' :)

Jeg har aldrig oplevet før at 'møde' en, der hedder præcis det samme som mig selv.. Så, flot navn, du! :)

Mvh David

28
1. september 2015 kl. 12:07

hvor mange af deres kunder, der kører 802.11g/n. Eller hvor mange af dem, der er fancy og har købt et billigt 802.11ac-access point, der kun har 100mbit/s ethernetforbindelse til modem/router...

Jeg glæder mig selv til det—nyder selv 300/60 mbit for indeværende. Ser frem til en gigabit downstream... Selvom det nok ender med at opgradere mit Raspberry Pi-drevne NAS igen igen...

27
31. august 2015 kl. 10:53

...hvis man for 3.500 kroner per kunde kan opgradere koax nettet til at være en malkeko de næste 15 år? (Tallene er frit opfundet til lejligheden).

youSee investere 2 milliarder i alt til godt 1.1 million aktive kunder og til ca 1,5 million mulige kunder.
Det giver 1800 kr pr aktiv kunde og 1350 kr pr mulig kunde.

Det er det rene ingenting i forhold til alle omkostninger ved at grave over 30 meter (og som oftest endda billigere end at grave 30 m).

Der er sket en revolution i opbygningen af headend udstyr til kabel-tv. Der betyder at youSee har store interesser i at opgradere bare for at gøre det eksisterende net billigere og bedre.

Det nye ekstra for DOCSIS 3.1 vil vel mest være nye forstærkere med upload til 204 MHz, og download helt til 1.2 GHz, samt en nytænkning af pakkefiltrene. Opdelingen i mindre 'Øer' er vel allerede godt på vej.

Lars :)

PS! Johnny, det er helt ligegyldigt om det eksisterende net er betalt eller ej. Det er noget TDC ejere kan finde vigtigt. Men for TDCs investeringer er det eneste vigtige, om youSee i en fremtidig periode kan levere produkterne billigere ved at bruge de allerede nedgravede kabler, eller om det er billigere at nedgrave nye.

26
31. august 2015 kl. 09:59

Så TDC skal vride stadig flere penge ud af en faldende kundemasse for at retfærdiggøre de øgede driftsomkostninger ved hybridteknologien.</p>
<p>Meget få kunder i segmentet har brug for 1000MBit. Men det fremhæves for at signalere, at kabel-tv ikke er forældet.</p>
<p>Men det er det. Og om 5-10 år vil forretningsområdet på koax for alvor være nødlidende som en analog telefon.

Mogens, nu har du lidt indsigt i økonomien, men hvornår vil det efter din mening kunne betale sig for YouSee, at begynde at skyde fiber ind til deres kunder? Du angiver selv 5-10 år, men er de løbende driftsomkostninger på koax virkelig så høje på et kabelnet, som er etableret og for længst afskrevet?

Jeg spørger måske dumt, men omkostningerne driften og opgraderingen til YouSees net skal jo være astronomisk høje, hvis det skal kunne betale sig at grave kablerne op og erstatte dem med fiber. Specielt når selve teknologien kan følge med hastighedsudviklingen de næste 15-20 år.

YouSees kundemasse har været stigende de sidste 15 år, og der er potentielt en del kunder, som YouSee kan samle op ved at droppe kravet om TV. Jeg tror ikke på, at YouSee vil opleve et stort frafald af kunder - antallet af TV kunder vil måske falde, men det fald bliver opvejet af flere Internetkunder.

Så kan man selvfølgelig sige, at omkostningerne til YouSees net i fremtiden stiger, fordi de enkelte øer i netværket bliver mindre (ned til 100-200 kunder per ø), og fordi der skal laves nye stik hos kunderne samt der skal nye CPE'er til. Men den omkostning er da stadigvæk minimal sammenlignet med at skulle grave fiber ned til alle.

Hvorfor dog bruge 12-15.000 kroner per kunde på at grave fiber ned, hvis man for 3.500 kroner per kunde kan opgradere koax nettet til at være en malkeko de næste 15 år? (Tallene er frit opfundet til lejligheden).

24
30. august 2015 kl. 11:24

Kabel-tv er i dag en hybridteknolog af fiber og koax. Det har sin berretigelse, når man både via broadcast transmission skal distribuere TV-programmer og suplerende give adgang til internet.

Flere og flere kunder har ikke behov for TV-programmerne, som de kan få via en internetadgang efter behov.

Og dermed er kabel-TV på sigt en uhensigtsmæssig løsning i forhold til fiber hele vejen.

Det er for dyrt i drift og vedligehold. Og det skal hele tiden omkofigureres med trafikudviklngen.

Men det er der, og det kan bruges uden store merinvesteringer i forhold til nyanlæg af fiber.

Kundemassen vil være uændret eller faldende, da man ikke ved nybyggeri og renovation vil bruge kabel-tv. I Sverige nedlægges allerede kabel-tv anlæg og erstattes med fiber i stigende omfang. Det kommer også her, når nogle aktører indretter sig på det.

Så TDC skal vride stadig flere penge ud af en faldende kundemasse for at retfærdiggøre de øgede driftsomkostninger ved hybridteknologien.

Meget få kunder i segmentet har brug for 1000MBit. Men det fremhæves for at signalere, at kabel-tv ikke er forældet.

Men det er det. Og om 5-10 år vil forretningsområdet på koax for alvor være nødlidende som en analog telefon.

Derfor må TDC snart vise, at de også er med på noget fremadrettet holdbart i forhold til kundemassen, hvis de på sigt skal bevare positionen.

Ellers er det snart for sent at komme behændigt ud af den forudsete nedgang for kabel-tv.

Andre vil stå for det fremtidssikrede i offentlighedens øjne.

23
29. august 2015 kl. 14:00

Yousee er notorisk kendt får at løbe tør for båndbredde lokalt i spidsbelastnings perioder.

Tell me about it :-) Det er en kamp op ad bakke, tag f.eks. dette her - blev ringet op af Yousee for lidt tid siden omkring at de gerne ville have os som kunde på bredbånd. Forklarede at vi har fiber, og det er hurtigt, billigt og stabilt. Så kom argumentet med at deres også var hurtigt - og da jeg så nævnte at det bestemt ikke var hurtigt fra 16:00 til 22:00. Hans argument var, at så kunne man jo blot få penge retur fra deres kundeservice, da de har hastighedsgaranti....

Hvad er pointen i det, når man kan få det billigere og hele tiden den hastighed man kan, på fiber :-) Tror de kommer til at miste en del kunder, hvis ikke de får udbygget deres centraler til at kunne håndtere de spidsbelastninger der er i primetime :-)

22
29. august 2015 kl. 13:34

Yousee er notorisk kendt får at løbe tør for båndbredde lokalt i spidsbelastnings perioder.

Samt deres plejer CPE plejer at være noget elendigt Kina bras

21
29. august 2015 kl. 11:32

TDC bruger point to point i stedet for xPON i det tidligere DONG område. De er dog gået over til at lave fremtidige udvidelser med GPON. Det er min opfattelse at elselskaberne bruger begge teknologier men mest point to point. Så der er massere af fiber der ikke er GPON.

Okay :-) Waoo bruger GPON flere steder ud fra hvad jeg kan læse mig frem til rundt omkring (Kan se der står GPON på boksen på væggen her, fra Energimidt). Men kun godt at der er flere forskellige måder at gøre det på egentlig.

20
29. august 2015 kl. 11:02

Det er da lidt mærkeligt hvis jeg på min fiber maksimalt kan få 100/100 når TDC kommer til at levere 1000/? på Coax, er det ikke?

Nej, Sydenergi nu Telia, kunne heller ikke levere 1000 før de opgraderet deres udstyr, Så TDC har nok ikke barebone og slutbruger udstyr der understøtte dette, endnu.

Men som bruger af både 90/90 og 300/300 kan jeg sige at som ALMINDELIG bruger er 100/100 mere end godt nok, indtil vi får HD 4K eller 8K TV. De forskellige steder, selv MS kan ikke kan leverer mere båndbrede, ellers så er det begrænset. Selv en BT client kan ikke udnytte dette, da udstyr i kæden, et eller andet sted , istedet bliver kørt over.

19
29. august 2015 kl. 10:32

TDC har kun fast ethernet (100 Mbit/s) liniekort deres Alcatel DSLAM switches som bruges i DONG området. De kan givetvis bare købe nogle gigabit ethernet (1000 Mbit/s) liniekort hvis de vil levere 1000. I de områder hvor de bruger GPON er 1000 allerede en teknisk mulighed, men det er ikke prissat og derfor ikke tilgængeligt.

Vi (Gigabit) kan kun levere 1000/1000 de områder hvor vi bruger vores egne switche. Vi har et kerneområde, som løbende udvides, hvor vi kører med eget udstyr og derfor ikke er begrænset af TDCs valg. I resten af DONG området lejer vi os ind på TDCs udstyr.

Bemærk at TDC først vil til at sælge 1000 Mbit/s på coax om et år. På den tid kan de nemt nå at vedtage indkøb af gigabit liniekort til fiber også. Modsat coax, så kræver det ingen reel opgradering, da de eksisterende DSLAMs har frie slots hvor man bare kan indsætte gigabit kort.

18
29. august 2015 kl. 08:38

Du kan vel frit skifte til en anden fiberudbyder?</p>
<p>Bor man i det rigtige område, kan f.eks. Gigabit.dk leverer en gigabit forbindelse for 349,-</p>
<p>

Jeg har fiber gennem Waoo på TDCs fiber, jeg kan ikke få højere end 100/100. Waoo sagde at det var fordi jeg er på TDCs fiber, de leverer 500/500 andre steder. Gigabit kan heller ikke levere mere end 100/100 på min adresse.

Det er da lidt mærkeligt hvis jeg på min fiber maksimalt kan få 100/100 når TDC kommer til at levere 1000/? på Coax, er det ikke?

Synes det er en oplagt ting at grave i for en v2 journalist. Specielt når TDC går ud og siger ting som "kun 3% af vores kunder har mere end 100Mbit". Det er jo ikke så mærkeligt når det slet ikke er muligt at få mere.

17
29. august 2015 kl. 00:21

TDC bruger point to point i stedet for xPON i det tidligere DONG område. De er dog gået over til at lave fremtidige udvidelser med GPON. Det er min opfattelse at elselskaberne bruger begge teknologier men mest point to point. Så der er massere af fiber der ikke er GPON.

GPON er 2,4 Gbit/s delt med maksimalt 64 brugere. Det er et meget højere bit/s per bruger forhold end det man bruger på kabelnettene. Dertil er den næste generation af PON klar: XGPON2 som klarer op til 40 Gbit/s downstream og 10 Gbit/s upstream.

16
28. august 2015 kl. 20:04

Nu er jeg klar fortaler for fiber, men ret skal være ret.

Både DOCSIS og GPON (Gigabit Passive Optical Network) er delte linjer.

Har endnu ikke set fiber udrullet til private som ikke bygger på GPON - så hans argument er lidt hult.

15
28. august 2015 kl. 19:27

"»Problemet er bare den halvdel af husstandene, der ikke får det hurtigere internet,« siger telekonsulent og direktør for Netplan Torben Rune, der desuden påpeger, at der med Coax-kablerne er tale om en delt forbindelse."

Nu er TR vel konsulent for fiberselskaberne, og så må man da bare sige, at de kan jo blot udrulle fiber til den anden halvdel - længere er den egentligt ikke. Når man medregner Stofa's kabel-tv net, så er det en del under halvdelen af husstandene der ikke har en adgang via kabel-tv.

Regeringen har en målsætning om at alle skal kunne anskaffe 100/30 Mbit/s til 2020 - om 4-5 år. Det betyder, at man stiler efter at der mindst er en teknologi, der kan leveres med noget omkring 100/30 overalt.

Men heldigvis ikke alle teknologier alle steder og heldigvis ikke nødvendigvis i den fjerneste dal af den dybeste skov.
For begrundelsen for de hurtigere adgange er produktiviteten i samfundet og ikke gøgl og andet privat.

Når man taler om delt adgang, så kan DOCSIS 3.1 i hvert kabel-segment levere 10 samtidige 1 Gbit/s download og 1,5 1 Gbit/s upload.
Det er meget lille sandsynlighed for at dette vil overskrides i segmenter med fx 200-300 kunder.
Man skal her huske, at data skal jo komme et sted fra eller sendes et sted hen, og her der det hastighed og pris på at samarbejde med andre teleudbydere og ejerne af backbone nettene, der i højere grad vil begrænse hastigheden.

Baldur Norddahl fra Gigabit, har tidligere fortalt - uden jeg kan huske de nøjagtige tal - hvor meget en peering aftale for blot 1 Gbit/s (konstant) trafik koster.

Lars :)

13
28. august 2015 kl. 17:29

åh nej dog... når man køber internet er det ligesom med Harddiske .. dvs x^10 og ikke x^2

Jeg forstår ikke hvorfor han får minus. Det er nemlig helt rigtigt.

Når det gælder kommunikation har man altid regnet i ti-talssystemet modsat når get gælder lager, hvor man har brugt to-talssystemet.

En ISDN linie på 64k er derfor 64.000 bits per sekund, 10 Mbit ethernet er 10.000.000 bits per sekund, 100 Mbit ethernet er 100.000.000 bits per sekund etc. Din seriel port kan indstilles til hastigheder som 1200, 2400, 4800, 9600, 19200, 38400, 57600 og 115200.

Når det kommer til ethernet er der den ekstra krølle at det er den effektive hastighed man taler om. 100 Mbit/s ethernet overfører rent faktisk 125 Mbit/s. De ekstra bits går til startbit og parity, således at en byte på 8 bits faktisk fylder 10 bits på wiren. 100 Mbit/s ethernet kan således overføre 12,5 MByte/s. Dog går der noget tabt da data overføres i pakker og der skal bruges plads til MAC/IP adresser og andet header information samt en lille pause mellem hver pakke.

Overførsel af en stor fil med TCP/IP på 100 Mbit/s ethernet vil ske med cirka 11,5 MByte/s svarende til 92-95 Mbit/s. På en 1000 Mbit/s 10 gange hurtigere. Det er såkaldt line speed og det er hvad man får hvis man køber 100 eller 1000 Mbit/s internet på fiber.

Når man bruger to-talssystemet til lager så er der en fysisk årsag bag. Når du bygger RAM chips, så er det simpelthen praktisk på den måde. Chippen adresseres binært, og hvis den f.eks. har 10 adresseben, så giver det 2^10 adresser = 1024.

12
28. august 2015 kl. 15:11

Gigabit.dk kan jeg klart anbefale dem. Jeg har dog kun den lille pakke til 249,- for 100/100 og men det virker bare.. :-)

11
28. august 2015 kl. 14:42

Ja trist med fiber og så får man "kun" 50/10 :-(

Du kan vel frit skifte til en anden fiberudbyder?

Bor man i det rigtige område, kan f.eks. Gigabit.dk leverer en gigabit forbindelse for 349,-

http://gigabit.dk/#!/internet

10
28. august 2015 kl. 13:48

Ja trist med fiber og så får man "kun" 50/10 :-(

9
Journalist -
28. august 2015 kl. 13:38
Journalist

TDC vil endnu ikke udtale sig om prisen eller kommercielle detaljer, men Peter Schleidt udelukkede ikke, at de der nu har den helt store pakke vil blive opgraderet til 1000 megabit. At det altså ikke bliver voldsomt dyrere for de, der allerede har den store pakke.

8
28. august 2015 kl. 13:28

Er det ikke bare fordi du ikke betaler for mere ?

EDIT: kan se på deres hjemmeside at alle produkter er 50/10 ... WTF !!!

TDC er stadig nogle onde sataner kan jeg se :)

pyha, troede lige helvedet var frosset til og grise kunne flyve

7
28. august 2015 kl. 13:15

Vil os med TDC fiber mon få mere end de nuværende 50/10?

6
28. august 2015 kl. 12:53

Var det ikke bedre de brugte de mange milliarder på at forbedre netværket hos de mange mange mennesker der knap kan få 10mbit på deres ADSL??

5
28. august 2015 kl. 12:23

Mb = Mega bit. MB = Mega byte.

der en faktor 8 til forskel.

3
28. august 2015 kl. 12:19

Det virker næsten som om TDC / Yousee er gået fra at være nogle onde sataner til at være et normalt anstændigt firma !?

hvem har de fyret / hyret for at det skete ?

2
28. august 2015 kl. 12:15

Ville det ikke være bedre at sige 1GB/s da 1000MB/s ikke er kan være korrekt.

Eller bare sige 1024Mb/s.....

1
28. august 2015 kl. 12:01

Når vi når starten af 2017, hvor dette kunne være en mulighed, hvad tror folk så prisen bliver?

Jeg gætter selv på omkring 1000 kr i måneden. Lige nu koster en fiberlinje på 100 MBit/s, vidst nok ca. 500 kr i måneden. (tager højest sandsynlig fejl her)