Nu vil Google blokere deres apps på uægte Android-versioner

Illustration: Android Logo
Google vil gøre op med piratversioner af Android, men lader fortsat folk med custom-ROM’s slippe gennem nettet.

En nylig ændring fra Google’s side gør det umuligt at bruge Google-apps fra telefoner med piratkopierede versioner af Android. Ændringen rammer ikke kun bevidste pirater, men også forbrugere, der har købt en enhed eller telefon af en lumsk producent eller udbyder. Eller blot af en producent, der slet og ret ikke har styr på registreringen hos Google.

Det skriver XDA-developers ifølge Arstechnica.

Læs også: Amazon, Google og Sonos-enheder taler forbavsende dårligt sammen

Hvis man ikke har en certificeret version af Android vil en fejlmeddelelse derfor poppe op, der beder forbrugeren henvende sig til producenten, så snart man prøver at bruge en Google-app som Maps, Gmail og så videre.

Læs også: NemID nøgleapp på vej til smartphones og tablets

Oplever man dette, er der ikke andet at gøre end at hive fat i dem, man har købt enheden af for at få deres hjælp til at registrere enheden hos Google. Har man købt enheden af en lumsk producent eller mellemmand kan man derfor være i en noget ubehagelig situation, hvor enhedens funktionalitet er begrænset.

For mens selve styresystemet Android er open source, så er Googles apps, der kører oven på Android, ikke gratis at distribuere. Derudover ønsker Google ikke, at uægte versioner af Android bærer det patenterede navn Android. Fx kan Amazon ikke kalde softwaren i selskabets Kindle Fire for Android, selvom det er bygget på styresystemet, skriver Ars Technica.

Læs også: Chrome vil markere alle HTTP-sider som usikre

Google giver dog fortsat de teknisk legesyge, der har diverse modificerede udgaver af Android på deres telefon, såkaldte custom ROM’s slippe. Bruger man en custom ROM vil Google hjælpe med at registrere enheden, så den fortsat kan tilgå Google’s applikationer.

Læs også: Margrethe Vestager: Prøv noget andet end Google

Det fremgår ikke umiddelbart, hvordan Google skiller custom ROM-brugerne fra eventuelle bevidste eller ubevidste pirater, eller om man som pirat kan få godkendt sin enhed som custom ROM.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Michael Cederberg

Vi har brug for en form for Hypervisor til mobiltelefoner, sådan at man kan køre flere OS på samme tid og sådan at apps og services ikke kan se hvorvidt de kører på en "officiel" enhed eller på en anden enhed.

Jeg ville også gerne kunne køre mine sensitive apps i et separat environment - det samme med business apps.

  • 3
  • 0
#2 Thomas Toft

sådan at apps og services ikke kan se hvorvidt de kører på en "officiel" enhed eller på en anden enhed

Hvorfor vil du gerne omgå at de kun kan køre på en officiel enhed? Jeg er helt enig i at det ville være godt med indbygget sandboxing muligheder af apps, men at køre Google's apps på en ikke officiel enhed forstår jeg ikke helt ideen i. Har du noget imod at forklare det? :)

  • 3
  • 0
#4 Michael Cederberg

Hvorfor vil du gerne omgå at de kun kan køre på en officiel enhed? J

Basalt set ønsker jeg at adskille apps og de services som de bruger fra hardwaren og operativsystemet. Sådan at alle der har lyst kan hoste en eller flere "Android Runtime". Google må så finde en forretningsmodel som ikke afhænger af at vide alt hvad der sker på min telefon. Det kan være de skal tage penge for "Android Runtime" ... det må de finde ud af.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere