Nu sker det: De sidste IPv4-adresser er blevet delt ud

Asien har nu fået tildelt de to sidste ledige adresserum for IPv4-adresser, så nu træder en nødplan i kraft, hvor alle regioner skal dele de sidste smuler. Om to måneder kan alle IPv4-adresser være brugt op.

Der er blevet råbt 'ulven kommer' et par gange, men nu ser det ud til, at internettet faktisk er meget tæt på at løbe tør for IPv4-adresser.

IANA-organisationen, som har det overordnede ansvar for IP-adresser på internettet, har nemlig netop uddelt to såkaldte /8 til Asien, altså adresserum med omkring 16 millioner IP-adresser i hver. Dermed er der nu kun fem af disse adresserum tilbage, og så træder nødplanen i kraft. Det meddeler APNIC, som er Asiens regionale IP-adresse-administrator.

Nødplanen betyder, at de fem sidste adresserum nu skal fordeles ligeligt, så hver af de fem regionale internet-administratorer får tildelt én. Og så er det slut. Der er ikke flere IPv4-adresser tilbage.

»Spørgsmålet er nu, hvor længe de regionale administratorer kan holde den kørende. Man kan ikke opbygge et lager, for man får kun nye, når man har brugt de gamle, så nu kan det ske anyday, at der ikke er flere tilbage,« forklarer Henrik Kramshøj, direktør for Solido Networks, til Version2.

Læs også: Fem gode råd: Sådan bliver du IPv6-klar

Der er en række websider med nedtælling til, at den endegyldigt sidste IPv4-adresse er brugt, men der er ikke helt enighed. Henrik Kramshøj skyder selv på 60-70 dage, før bunken er brugt op.

»I Europa bruger vi et /8-adresserum op på cirka tre måneder, men i Asien går det meget hurtigere, for der er virkeligt tryk på derude,« siger han.

Adressemangel er ikke dommedag
IPv4-protokollen er for længe siden blevet afløst af version 6 ? IPv6 ? men overgangen til den nye standard, som rummer alle de adresser, der er brug for i mange år endnu, har været sløv.

Konsekvenserne af at løbe tør for IPv4-adresser er da heller ikke ligefrem den rene dommedag, ifølge Henrik Kramshøj, men for nye tjenester på nettet kan det betyde, at man fremover kun kan få en IPv6-adresse og dermed kun kan besøges af folk, der er skiftet til den nye protokol.

»For de fleste brugere vil det ikke betyde så meget. Når der på et tidspunkt kommer services, som kun er tilgængelige på IPv6, er der rig mulighed for at komme i gang med IPv6, og presset på internetudbyderne vil også vokse,« siger han.

Kan ikke hoste sin mailserver længere
Selv bruger Henrik Kramshøj i dag IPv6 via en tunnel fra tjenesten Sixxs.net, og det fungerer fint. Men han har også fået en IPv4-adresse, der ikke er offentlig, og derfor ikke kan tilgås udefra.

»Jeg har fået en privat adresse på ydersiden af firewallen, og det giver lidt problemer, at den ikke er offentlig. Der er en masse services, jeg ikke længere kan køre hjemmefra på IPv4, for eksempel en mailserver, som jeg ellers selv har kørt i 10 år,« siger Henrik Kramshøj.

For en virksomhed gælder det nu om dage om at sikre, at alt udstyr fremover kan bruges med IPv6. Det kan alle gængse styresystemer til servere og klienter, mens netværksudstyr kan drille.

»Jeg har selv oplevet en del udstyr som routere og firewall, hvor der ikke var en plan for skiftet til IPv6. Så man skal kigge sig lidt for, når man køber nyt udstyr,« forklarer han.

Til gengæld har forsøg med at bruge IPv6 på velbesøgte netaviser i Norge været meget lovende. Problemerne var langt mindre end forventet.

»Man har identificeret en mindre liste over problemer, men det var ikke så slemt som frygtet og virkede i det store hele rigtig godt. Det var ikke anderledes, end hvis et Javascript var inkompatibelt med en bestemt browser-version,« siger Henrik Kramshøj.

I dag er det cirka en kvart procent af verdens internetbrugere, som anvender IPv6, ifølge Wall Street Journal.

Læs også: Norge rykker: Kører med IPv6 på landets største netavis


Læs også Version2-blogger Peter Makholms indlæg fra november om problemet

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Svend Andersen

"Nu sker det: De sidste IPv4-adresser er blevet delt ud"

og så derefter: "Dermed er der nu kun fem af disse adresserum tilbage"

Der er altså 5 x 18 mill. adresser tilbage som ikke er blevet delt ud. Det er ikke mange, men jeg kan ikke få det til at passe med oversktiften.

 • 0
 • 0
#2 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Hej Svend

Det har været aftalt at når man nåede dette niveau skulle resten deles ud. Så rent faktisk er det resten som deles ud nu.

Da APNIC med seneste allokering af 39/8 og 106/8 har fået de "næstsidste", se https://www.apnic.net/publications/news/2011/delegation

Træder planen som er beskrevet på ICANN i kraft: http://www.icann.org/en/general/allocation-remaining-ipv4-space.htm

Planen er beskrevet i deltaljer, men kort sagt er vi med den ovenstående allokering til APNIC nået til Exhaustion Phase: "2. Exhaustion Phase

During this phase IANA will automatically allocate the reserved IPv4 allocation units to each RIR (one /8 to each one) and respond to the last request with the remaining available allocation units at the IANA pool (M units)."

Så jo, IANA er løbet tør ... og der vil således kun være de adresser som de regionale internet registries har (RIPE, ARIN, APNIC, LACNIC, AfriNIC) - og de bliver mere og mere kritiske, eksempelvis vil der være særlig fokus på adresse request som skal bruges til migreringsprojekter.

og jeg har netop idag via RIPE modtaget email om NRO "IPv4 Exhaustion Announcement and Press Conference: Watch Live": http://www.nro.net/news/icann-nro-live-stream

Lad være med at købe udstyr i 2011 som kun kan IPv4 ;-)

 • 0
 • 0
#3 Martin Bøgelund

Urolighederne i Egypten har fået olieprisen til at stige. Egypten er ikke i sig selv en stor olieproducent, men de har kontrol over Suez-kanalen, og har derfor gode muligheder for at genere olieleverancerne til resten af verden. Bl.a. Mærsk spås til at tjene penge på den højere oliepris.

Nej, det er ikke off-topic.

Nu er IPv4-adresserne ved at forsvinde. ISP'erne der sidder og deler IP'adresser ud, og samtidig skal beslutte hvornår de skal rulle IPv6 ud til kunderne, kan sidde og fedtspille med IPv4-adresser og IPv6-udrulning, og se den stigende efterspørgsel og det vigende udbud drive prisen op.

Vil vi se et sort marked for IPv4-adresser?

Er markedet for IP-adresser ud til sidste led i kæden reguleret? Skal det være det?

Hvem skal presse på for IPv6-udrulning, når de etablerede på internet har deres på det tørre med et tiltrækkeligt antal IPv4-adresser, og de færreste vil kaste sig ud i noget der er risikablet og har omkostninger, bare for at få adgang til et forsvindende lille antal IPv6-brugere?

 • 0
 • 0
#4 Jens Pedersen

Når du nu nævner Ægypten, så har jeg hørt at de har en hel masse IP'er de ikke bruger mere. Dem kunne man vel med fordel omfordele? :)

IPv6 er ikke andet end den sædvanlige hønen og ægget problematik.

Spørgsmålet er ikke OM overgangen til IPv6 sker, det skal nød-lærer-nøgen-kvinde-at-spinde-mekanismen nok sørge for.

Spørgsmålet er bare hvor lang overgangsfasen kommer til at tage - en periode hvor det som for Henrik K. (og alle os andre der har servere der skal kunne tilgås på nettet) bliver mere besværligt, fordi man skal tage højde for både IPv4 og IPv6.

 • 0
 • 0
#5 Martin Bøgelund

Jens Pedersen:

Spørgsmålet er bare hvor lang overgangsfasen kommer til at tage - en periode hvor det som for Henrik K. (og alle os andre der har servere der skal kunne tilgås på nettet) bliver mere besværligt, fordi man skal tage højde for både IPv4 og IPv6.

Helt enig.

Husk dog på, at netop overgangsperioden, der er en brydningstid hvor prisen på IPv4-adresser presses op, indtil du kan nå lige så mange brugere med dit IPv6-net som med dit IPv4 ditto, vil der for nogen være profit at hente, ved at fedtspille med IPv4-adresser og IPv6-udrulning.

Så det er ikke bare et spørgsmål om hvor lang tid det vil tage - det vil vare så længe som udbyderne kan trække den - det er et spørgsmål om hvor længe vi vil acceptere det varer, for jo længere det varer, des flere penge vil vi blive malket for, for det samme gamle produkt, der er ved at blive udfaset.

 • 0
 • 0
#7 Kristian Bjørklund

Jeg kan oplyse at f.eks. IP Vision nu tager over 30.000 kr. om året alene for IP'er, hvis du skal have et /24 net. (leveret på en giga-fiber)

Så der er ingen tvivl om, at nogle af ISP'erne misbruger denne situation ret groft.

IP Vision kan i øvrigt - sjovt nok - ikke levere IPv6 og har ingen planer om det foreløbigt.

 • 0
 • 0
#8 Thue Kristensen

Der er blevet råbt ’ulven kommer’ et par gange, men nu ser det ud til, at internettet faktisk er meget tæt på at løbe tør for IPv4-adresser.

Nu har folk i 10 år råbt "ulven kommer i 2011!". Når det så faktisk viser sig at være sandt, at ulven faktisk kom i 2011, så synes jeg ikke at du kan tillade dig at klage over advarslerne i det tonefald!

 • 0
 • 0
#9 Jens Pedersen

Jeg kan oplyse at f.eks. IP Vision nu tager over 30.000 kr. om året alene for IP'er, hvis du skal have et /24 net. (leveret på en giga-fiber)

Så der er ingen tvivl om, at nogle af ISP'erne misbruger denne situation ret groft.

IP Vision kan i øvrigt - sjovt nok - ikke levere IPv6 og har ingen planer om det foreløbigt.

Find en bedre leverandør

Ovenstående er i hvert fald er det ikke praksis ved vores leverandør.

Ripe tager ikke et nævneværdigt beløb for at uddele IP-blokke og jeg ved at vores nuværende internet leverandør ikke tager mere end 200kr i administrationsgebyr pr. måned for en blok på 512 IP'er, 100/100Mbit - leveret over fiber.

 • 0
 • 0
#10 Kristian Bjørklund

Find en bedre leverandør

Ja, det kan vi jo skrive til deres kunder. Men de er jo bundet af en kontrakt, de stakler.

Min besked var et input til debatten om, hvorvidt nogle ISP'ere ville kunne tænkes at udnytte situationen.

Det tankevækkende her, at der faktisk er nogen, som har held til at binde kunder i 36 måneder med den slags vilkår. Det bliver givetvis først nævnt når prisen på selve linjen og trafikken er forhandlet og aftalt - og så sidder man måske i saksen?

I hvert fald synes jeg, det er er værd at advare om.

 • 0
 • 0
#12 Baldur Norddahl

Vil vi se et sort marked for IPv4-adresser?

Nej, for du kan ikke sælge en IP-adresse. De er tildelt efter behov og så snart du ikke længere har behov indrages de og tildeles til en ny bruger med behov. Du bestemmer ikke hvem den nye bruger er. Hvis du forsøger sælge en IP-adresse har du i den grad bevist at du ikke har behov og adressen kan indrages uden videre.

Det er på den overordnede plan hvis en ISP (LIR) forsøger sælge til en anden.

På det mindre plan, hvis du som privatperson eller lille virksomhed forsøger sælge din adresse til mig, sker der ikke andet end at ISP'en griner af os. Det er deres adresse, og kun din i den forstand at du har lejet den af dem. Ikke i juridisk forstand men i praksis fordi adresserne er "provider dependent" og altså ikke kan flyttes til en anden ISP. Du kan ikke sælge din adresse mere end at jeg kan sælge min lejebolig.

Hvem skal presse på for IPv6-udrulning, når de etablerede på internet har deres på det tørre med et tiltrækkeligt antal IPv4-adresser, og de færreste vil kaste sig ud i noget der er risikablet og har omkostninger, bare for at få adgang til et forsvindende lille antal IPv6-brugere?

Jeg tror presset kommer fra slutbrugerne, altså klienterne. De fleste snakker om vigtigheden af at konvertere servere til IPv6, men det mener jeg er mindre vigtigt. I meget lang tid vil alle kunne tilgå en IPv4 server, uanset om det så foregår via dual stack, NAT64 eller anden mekanisme.

Slutbrugeren derimod bliver den første der ikke får den luksus at have en IPv4 adresse. Det vil sige at han ikke kan sætte en ssh, ftp, web, spilserver, torrent, SIP, etc. op. Medmindre han gør det på IPv6. Konsekvensen af at slutbrugeren sætter sine små hjemmetjenester op på IPv6 er at de andre slutbrugere skal have IPv6 for at kunne tilgå dem. Da de andre brugere gerne vil være med til at spille etc, kommer der et naturligt press fra slutbrugerne på et tidspunkt.

Jeg har bemærket at universiteterne har prioriteret at installere IPv6 på serverne (www.ku.dk har en IPv6 adresse) men ikke på klienterne. Dermed er de gået lige i den fælde, at de har prioriteret udrulningen der hvor den ingen betydning har og glemt klienterne, som er dem der faktisk får gavn af IPv6. Selvom universiterne har så mange IP-adresser at de kan give alle klienter en offentlig adresse, så risikerer man alligevel at en dansk forsker ikke kan tilgå den ftp-server en forsker i Kina har sat op på hans desktop.

Kineseren kan med hans IPv6 setup altid tilgå danskerens IPv4 computer, men danskeren mangler IPv6 og kan derfor ikke tilgå kineserens IPv6 computer.

 • 0
 • 0
#13 Lasse Leegaard

Men kan sagtens "sælge en IPadresse videre". Der er intet i RIPEs regler der forbyder dig at indgå en aftale med en der har IPv4 adresser til overs om at du får leveret en eller flere af dem via en tunnel til dit netværk - det kan være både en L2 og en L3 tunnel, en IPsec eller for den sags skyld en NAT af din RFC1918 adresse.

 • 0
 • 0
#14 Baldur Norddahl

Jeg vil medgive at man kan lave tunneller, men ulemperne er store og få vil være interesseret i en sådan løsning.

Hvis man er en ISP kan man også lave en aftale med en anden ISP om at de tildeler IP-adresser til dine kunder.

I begge tilfælde forbliver IP-adresserne formelt set hos den oprindelige ejer.

Jeg holder fast i at barrieren for at handle med IP-adresser er høj nok til at der ikke umiddelbart opstår en decideret børs. Private og virksomheder der ikke har LIR status (ikke er en ISP) vil i praksis ikke kunne handle med IP-adresser som ikke er deres. ISP'er er begrænset til at lave indbyrdes aftaler, som er meget ufordelagtige for køber (hvem gider give en kundeliste til konkurrenten og i øvrigt tillade at konkurrenten tjener penge på dine kunder?).

 • 0
 • 0
#15 Kristian Bjørklund

Jeg kan oplyse at f.eks. IP Vision nu tager over 30.000 kr. om året alene for IP'er, hvis du skal have et /24 net.

Når ret skal være ret - og det skal det jo - så vil jeg nævne, at IP Vision netop har kontaktet mig, og fortalt, at de nævnte priser på IPv4 adresser aldrig bliver gjort gældende, når man er oppe i større net.

Jeg har i øvrigt spurgt til IPv6 udrulning, som de er begyndt at teste internt og håber at kunne gå i luften med i løbet af foråret.

Jeg synes, vi kan glæde os over, at vi har et seriøst forum her på version2, som alle parter tager alvorligt.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere