Dansk startup vil gøre videokonferencer lækrere – med 3D

Firmaet 3Dvisionlab har udviklet en teknologi, der skal forbedre videokonference-oplevelsen. To kameraer gør hele forskellen.

Nu skal det være slut med flade, personlighedsløse billeder, næste gang du holder videokonference med afdelingen i Stockholm.

Den danske it-entreprenørvirksomhed 3Dvisionlab med Rune Domsten i spidsen har nemlig sat sig for, at billeder på videokonferencer skal være bedre.

Tanken er, at man i stedet for et fladt, dårligt belyst billede fra en dårlig vinkel skal præsenteres for et tredimensionelt billede sat sammen af billeder fra to kameraer.

»Hovedideen er, at man sætter flere kameraer op, og så kan man beregne, hvordan billedet ville se ud, hvis kameraet sad foran,« forklarer Rune Domsten.

To kameraer fanger testpersonen fra hhv. højre og venstre side. Ideen er så at sætte de to billedstrømme sammen til én, der kan manipuleres efter forgodtbefindende - eksempelvis til et frontalskud med god lyssætning som i ovenfor angivet. Foto: Domsten.dk

Teknologien er dog ikke helt ukendt. Morfing bruges blandt andet i filmverdenen, når en persons ansigt skal blive til et andet. Et eksempel er i Indiana Jones og det Sidste Korstog, hvor rigmanden Walter Donovan går fra midaldrende mand over gammel og hvidhåret til skelet på få sekunder.

Billedet viser hvordan George W. Bush kan blive til Arnold Schwarzenegger med morphing-teknologi. 3Dvisionlab prøver at gøre denne teknologi automatisk.

»Ansigtet bliver delt op i nogle segmenter, og så skal der findes nogle fikspunkter, man kan genkende fra begge billeder. Det fungerer som når man tager et billede med sin iPhone og den så laver et panoramabillede,« siger Rune Domsten til Version2.

Rune Domsten startede 3Dvisionlab i 2009, men har haft firmaet i dvale indtil marts 2013, hvor han for alvor er startet op igen. Og pausen har måske hjulpet ham med at opnå sit forehavende.

»Det kræver noget computerkraft. Det er blevet nemmere med de år, der er gået,« siger Rune Domsten til Version2.

Der bliver forsket en del i teknologien, men ifølge Rune Domsten findes der ikke noget på markedet, der kan det, som 3Dvisionlabs program gerne skulle kunne.

Udfordringer

Det er ikke som sådan en udfordring at morfe billeder sammen, det findes der masser af teknologi, der kan gøre. Heller ikke levende billeder er et problem.

»Udfordringen er at lave det i en tilstrækkelig god billedkvalitet - og uden forsinkelse,« siger Rune Domsten til Version2.

Selv bittesmå forsinkelser vil ifølge Rune Domsten virke generende, når man fører en samtale.

3Dvisionlab henvender sig i første omgang til private, selvom ambitionerne er store.

»Hvis man tager den store skærm, de fleste har på væggen i stuen og sætter kameraer op, er det næsten som at være der. Vi vil også forsøge at få det ind som standard i videokonferencer,« siger Rune Domsten til Version2.

Rune Domsten har dog ikke ambitioner om at klare projektet alene.

Han vil gerne have fat i nogle DTU-studerende, der er ved at skrive eksamensprojekt. De vil så få en ejerandel af firmaet mod at være med til at videreudvikle produktet.

Rune Domsten regner dog med, at det vil kræve et stykke tid, før succesen er i hus.

»Mit håb er, at der er nogle fungerende prototyper til februar næste år, og der vil så nok gå yderligere et år med at få det professionaliseret. Altså omkring halvandet år fra nu,« siger Rune Domsten til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Følg forløbet

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)
Jacob Smedegård

Well, jeg går ud fra at han ud fra de fikspunkter tager og laver noget stereoscopic 3D af personens hoved. Runes tilgang er som han selv antyder ikke ny (f.eks. Teleconferencing eye contract using a virtual camera fra INTERACT ’93 og CHI ’93), men det kræver en del regnekraft. Alternativt plejer man i de research papers jeg har siddet og læst at bruge en eller anden form for simplificeret hovedmodel som man så laver texturemapping på.

Jeg sidder netop nu sammen med min gruppe på CS på AAU og lægger sidste hånd på en alternativ tilgang. Vi bruger nogle strategisk placeret dybdekameraer (2-3 styks) til at skabe modellen i real time og via lidt number crunching på GPUen er vi så i stand til at raytrace scenen fra et virtual view point (baseret på noget head tracking) og mappe textures til modellen fra det live RGB video vi har af personen. Det giver os også mulighed for at rendere baggrunden, hvilket kan være et problem når man laver RGB matching.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Pressemeddelelser

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 10:29

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017

Affecto has the solution and the tools you need

According to GDPR, you are required to be in control of all of your personally identifiable and sensitive data. There are only a few software tools on the market to support this requirement today.
13. sep 2017