Nu skal der udvikles en dansk sprogressource til de intelligente enheder

Illustration: Big Stock
Regeringen afsætter 30 mio. kroner til at udvikle en fælles dansk sprogressource til udvikling og brug af digitale enheder.

Skal chatbots, digitale assistenter eller andre digitale enheder, der fungerer på kunstig intelligens, kunne genkende dansk tale eller tekst, så kræver det, at teknologien er blevet fodret med data på dansk af høj kvalitet.

Derfor afsætter regeringen 30 mio. kroner over de kommende fire år til at udvikle en fælles dansk sprogressource, som skal være frit tilgængelig for virksomheder, offentlige myndigheder og forskere.

Målet er, at Danmark ikke sakker bagud i brug og udvikling af kunstig intelligens i forhold til andre lande som følge af mangel på sprogdata på dansk, en såkaldt sprogressource, til de intelligente digitale enheder.

»En åben sprogressource af høj kvalitet vil være til stor gavn for både offentlige myndigheder, private virksomheder og forskere. Både i den offentlige og private sektor er man så småt ved at tage kunstig intelligens til sig, og vi møder ofte sprogteknologi i hverdagen, fx når stoppesteder læses op i bussen, eller når vi chatter med virtuelle medarbejdere hos kommunen eller forsikringsselskabet. Men det er nødvendigt at styrke kvaliteten af de dansksprogede data, så vi i endnu højere grad kan drage fordel af teknologien i vores hverdag,« siger innovationsminister Sophie Løhde (V) ifølge en meddelelse.

Version2 har tidligere omtalt en analyse fra Deloitte, der konkluderede, at man ikke kan satse på, at markedskræfterne selv kunne løse problemet med manglende dansk sprogdata:

»Det er vurderingen, at aktørerne i markedet (leverandører, myndigheder og virksomheder) ikke er i stand til at selv at løse udfordringen med sprogteknologi på dansk,« skrev Deloitte i rapporten.

Læs også: Udvikling af dansk sprogbank: Markedet kan ikke løfte opgaven selv

De mindre samarbejder, der trods alt eksisterer, er for snævre til at gøre en bredere forskel – de er »til gavn for de involverede, ikke for alle«, lød vurderingen.

Perspektiverne med danske sprogdata er store, anfører ministeren:

»Med en fælles sprogressource vil man eksempelvis i kommunerne kunne bruge teknologien til at omsætte telefonopkald til tekst for at kunne give borgere hurtigere besvarelser, og forskere vil langt hurtigere kunne få overblik over store mængder af litteratur og data, fordi kunstig intelligens bl.a. kan hjælpe med at gennemsøge og kategorisere artikler. Og det er afgørende, at vi kommer med nu. Derfor sætter vi i regeringen nu gang i at få udviklet sådan en fælles sprogsamling.«

Ifølge erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) vil det blive lettere for virksomheder at komme i gang med at bygge kunstig intelligens-systemer baseret på dansk tekst og tale med den nye danske sprogressource.

»Det er positivt, fordi der er et uudnyttet potentiale i moderne sprogteknologi. F.eks. kan de danske virksomheder høste store besparelser ved bruge chatbots til kommunikation med deres kunder og forretningspartnere,« udtaler han.

Sprogressourcen skal bygges op i samarbejde med offentlige og private aktører. Den skal bygge videre på initiativer, der allerede er i gang i dag, men den skal også være med til at udvikle mere avanceret sprogforståelse, forudsigelser og vurderinger i f.eks. offentlig sagsbehandling.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere