Nu skal tech-giganter reguleres: EU's to lovpakker stemt igennem i Parlamentet

6. juli 2022 kl. 08:50
Christel Schaldemose og Andreas Schwab
Christel Schaldemose (S) og Andreas Schwab (CDU) har ledet Europa-Parlamentets forhandlinger om henholdsvis DSA'en og DMA'en. Illustration: Pressefoto/Europa-Parlamentet.
Europa-Parlamentet stemte i går aftes lovpakkerne Digital Service Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA) igennem. »Vi åbner den sorte boks af algoritmer, så vi kan se ordentligt på pengemaskinerne bag disse sociale platforme,« siger Christel Schaldemose (S).
Artiklen er ældre end 30 dage

Lovpakkerne Digital Service Act (DSA) og Digital Markets Act (DMA), der begge har til formål at regulere hvordan tech-industrien opererer og leverer tjenester i EU, blev i går aftes stemt igennem ved den afsluttende afstemning i Europa-Parlamentet.

DSA-forslaget blev vedtaget med 539 stemmer for, 54 stemmer imod og 30 hverken for eller imod. DMA-forslaget blev vedtaget med 588 for, 11 stemmer imod og 31 hverken for eller imod.

Det skriver Europa-Parlamentet i en pressemeddelelse.

Læs også: Nu kommer de: EU's tech-lovpakker forventes at træde i kraft i foråret 2023

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I alt for lang tid har tech-giganter nydt godt af et fravær af regler. Den digitale verden har udviklet sig til et vilde vesten, hvor den største og stærkeste sætter reglerne. Men der er en ny sherif i byen - DSA. Nu vil regler og rettigheder blive styrket. Vi åbner den sorte boks af algoritmer, så vi kan se ordentligt på pengemaskinerne bag disse sociale platforme,« siger Christel Schaldemose (S), der er europaparlamentariker for Danmark og har ledet Europa-Parlamentets forhandlinger om DSA.

DSA opstiller forpligtelser for udbydere af digitale tjenester, såsom sociale medier eller markedspladser, der har til hensigt at tackle spredningen af ​​ulovligt indhold, online desinformation og andre samfundsmæssige risici.

Læs også: RUC styrker forskning i digitalisering og velfærd

DMA opstiller forpligtelser for store onlineplatforme, der fungerer som »gatekeepere« (platforme, hvis dominerende onlineposition gør dem svære for forbrugere at undgå) på det digitale marked for at sikre et mere retfærdigt forretningsmiljø og flere tjenester til forbrugerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi accepterer ikke længere »survival of the financially strongest«. Formålet med det digitale indre marked er, at Europa får de bedste virksomheder og ikke kun de største. Derfor skal vi fokusere på lovgivningens implementering. Vi har brug for ordentligt tilsyn for at sikre, at reguleringsdialogen fungerer. Det er først, når vi har en dialog mellem ligemænd, at vi vil være i stand til at få den respekt, EU fortjener; og det skylder vi vores borgere og virksomheder,« siger tyske Andreas Schwab (CDU), der er europaparlamentariker og har ledet forhandlingerne om DMA.

Læs også: Google vil slette brugeres lokationshistorik efter besøg på abortklinikker

Lovpakkerne skal nu vedtages af Rådet i henholdsvis juli (DMA) og september (DSA) 2022. DSA vil træde i kraft 15 måneder efter officiel vedtagelse eller 1. januar 2024 afhængigt af processen, og hvad der kommer senest. DMA vil træde i kraft seks måneder efter officiel vedtagelse.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger