Nu skal staten have en it-strategi

Digitaliseringsstyrelsen skal sørge for, at staten nu får en samlet it-strategi. Strategien skal bidrage til en samlet besparelse på 5 milliarder kroner.

Den danske stat skal have en it-strategi. Det fremgår af den resultatkontrakt, som Digitaliseringsstyrelsen netop har underskrevet for 2013.

Et af målene for Digitaliseringsstyrelsen i år bliver udarbejdelsen af en it-strategi for staten, som skal gennem et kommissorium. Første milepæl bliver en it-strategi for det, der hører under Finansministeriets koncern.

Strategien skal dække blandt andet sourcing af it-ressourcer, it-arkitektur, sikkerhed samt genbrug af data og fælles komponenter.

Derudover skal Digitaliseringsstyrelsen også arbejde på at optimere statens outsourcede it-drift som en del af strategien.

It-strategien bliver en del af grundlaget for en øget digitalisering af den offentlige sektor, hvor regeringens målsætning er at omdistribuere fem milliarder kroner inden for den offentlige sektor gennem blandt andet øget selvbetjening for borgerne ved hjælp af digitale løsninger.

Opdateret 12.37: Præcisering i manchetten af, at it-strategien ikke skal stå for alle de fem millarder kroner. I andet afsnit er "den offentlige sektor" blevet erstattet af "staten."

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jarle Knudsen

Et af målene for Digitaliseringsstyrelsen i år bliver udarbejdelsen af en it-strategi for staten, som skal gennem et kommissorium.

Erfaring med "offentlig strategi" viser at vi nok kommer til at stå med en ny Amanda, Politi System, Rejsekort mm...

:o/

 • 2
 • 1
#6 Daniel Udsen

Er der nogle der har en beskrivelse af hvor detaljeret staten faktisk må specificere deres IT platform før man ramler ind i udbudsreglerne.

Kan man specificere en opensource strategi uden at ramle ind i regler imod forhåndsdiskiminering af firmaer? og kan du overhovedet gå i detaljer ang platform uden at man realt har givet et række firmaer store kontrakter uden udbud?

Og hvis man ikke vil i den slags detaljer hvordan ender man så med en strategi der er andet end en øvelse i unødvendigt burokrati fordi den er for overordnet?

hvor mange landminer har politikerne, pga f.eks. privatiserings agendarne, lagt ud som digtaliseringstyrelsens burokrater kan træde på?

 • 0
 • 0
#7 Christian Nobel

Er der nogle der har en beskrivelse af hvor detaljeret staten faktisk må specificere deres IT platform før man ramler ind i udbudsreglerne.

Jeg ved ikke om der er nogen regler, men desværre ser man tit at udbuddene stiller krav om at det skal passe ind i hin eller denne strategi (læs MS).

Der er ingen rationel begrundelse i forhold til den opgave der skal laves, svarende lidt til at bringe kørsel af 20 tons gods i udbud, med krav om det alt sammen SKAL køres i Fiat 500 (den gamle vel at mærke) - og så er det bare ærgerligt hvis der kommer en og foreslår det måske er mere effektivt at bruge en lastvogn, og som kan flytte hele læsset i et hug til en tiendedel af prisen.

Sådanne tilbud er ikke velkomne i det offentlige, for hvis man laver en udbudsforretning med et udbudsmaks på 5 millioner, så kan opgaven per definition ikke løses for 0,5!

 • 2
 • 0
#9 Jesper Frimann

@Nils Bøjden.

Jo jo.. men du drømmer jo nok. Hvis du læser resultat kontrakten, så står der stadig i vision for Finansministeriet, og dermed også for digitaliseringsstyrelsen: "udvikle det fulde potentiale i medarbejderne og skabe fremtidens topledere".

Og de mål der står i resultatkontrakten er for de fleste relaterede til execution af, hvad mange her på version2.dk, synes er forfejlede projekter. Men som per definition i resultatkontrakten er en succes:

F.eks. B1 "NemID NemID er den digitale signatur til sikker digital kommunikation mellem borgere, virksomheder og offentlige myndigheder."

(igen den er sikker det står jo her sort på hvidt)

eller B2 "Borger.dk Borger.dk skal være den indgang til det offentlige, der giver borgerne den mest brugervenlige og nemmeste adgang til alle relevante offentlige selvbetjeningsydelser"

(Borger.dk er brugervenlig det står jo her sort på hvidt)

eller B4 "Digital post Den digitale postkasse er en service på de fællesoffentlige portaler: borger.dk og Virk.dk. Det giver mulighed for digital kommunikation mellem yndigheder og borgere/virksomheder."

Og de mål der så er drejer sig om at presse disse koncepter igennem, og opnå penneration i 'markedet' af disse. Og hvis man læser digitaliseringsstyrelsens strategi, så er det igen plastret til med specifikke økonomiske mål. Igen det svinger fra at være super specifikt, med faktiske produkter og så ellers økonomiske gevinster.

Og igen hvis man læser den "DEN FÆLLESOFFENTLIGE DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011-2015", så er der temmelig fluffy, og på den anden side meget specifikt. Nemlig at nemid,nemkonto og de offentlige postkasser skal presses ned i halsen på folk og virksomhedder fordi det nemt og giver besparelser for finansministeriet.

Så ja...

// Jesper

 • 0
 • 0
#10 Kræn Hansen

Al kode der ligger til grund for de leverede løsninger skal tilhøre udbyder da service og vedligeholdelse skal kunne udliciteres.

Men det er jo langt fra muligt hvis man genbruger eksisterende open source projekter i sin løsning? Man behøver ikke kræve at koden tilhører udbyder, hvis blot det sikres at den er frigivet under en passende licens der muliggører denne udlicitering. Og så skal man huske at definere "passende licens".

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere