Nu skal Nokias svære valg af styresystem til eksamen

For langsom udvikling af nye styresystemer hos Nokia er endt med, at firmaet nu i stedet vil bruge Microsofts Windows Phone til alle smartphones. Det dramatiske skift skal nu vise sit værd.

Da Nokias topchef Stephen Elop i februar skulle forberede medarbejderne på et voldsomt strategisk skift, skete det med malerisk billedsprog. Nokia stod på en brændende olieboreplatform med flammerne op ad ryggen og blev nødt til at kaste sig i det mørke, kolde vand.

Nu skal det vise sig, om Nokia kan svømme. Stephen Elops bedste bud på en redningskrans for den finske mobilgigant blev et tæt partnerskab med Microsoft, så Nokia fremover bruger styresystemet Windows Phone på alle smartphones. Og knap ni måneder efter partnerskabet blev indgået, er Nokia nu klar til at vise resultatet frem. Hele mobilbranchen forventer, at Nokia lancerer de første Windows-telefoner på konferencen Nokia World i næste uge.

Nokia sad i mange år tungt på mobilmarkedet med en samlet markedsandel globalt på mellem 37 og 39 procent. Men da Apples iPhone i 2007 satte en ny standard for, hvordan en smartphone skal fungere, kunne Nokias styresystemer ikke følge med udviklingen og virkede støvede og tunge.

Et enormt udviklingsbudget på 21 milliarder kroner og 13.000 ansatte i R&D hjalp ikke, for organisationen var sandet til i 'arrogance, langsomme beslutninger og selvfedme', som en Nokia-insider fortalte Ingeniørens it-medie Version2 i februar.

I 2010 var Nokias markedsandel faldet til 30 procent, og selvom Nokias foretrukne styresystem, Symbian, var den mest brugte smartphone-platform i verden, løb Android og iPhone med al opmærksomheden. Det betød også, at programmører foretrak at udvikle applikationer til disse platforme. Samtidig pressede kinesiske producenter Nokia hårdt i den billige ende af markedet.

Læs også: Eksperter: Nokias kæmpe-sats på Windows Phone vil lykkes

Nokias bestyrelse så skriften på væggen og skiftede direktøren ud. Ind kom softwaremanden Stephen Elop, med en fortid hos Microsoft, og han nåede frem til konklusionen, at hverken de nye versioner af Symbian eller det længe ventede Meego-styresystem ville kunne redde Nokia. Den stolte, finske industrigigant måtte koble sig på en af de andre smartphone-platforme, og valget faldt på Microsofts Windows Phone 7, som blev lanceret i efteråret 2010. Nokia indgik i februar partnerskab med Microsoft, fyrede samtidig tusindvis af medarbejdere og afskibede hele Symbian-divisionen til Accenture.

Efter en hektisk udviklingsopgave - fordi Nokias første Windows-telefoner skal være klar til julesalget 2011 - kan Nokia nu snart begynde at indkassere gevinsten ved det dramatiske skift. Men at komme tilbage på ret kurs er en stor udfordring, vurderer en række analytikere, Ingeniøren har talt med. Og udgangspunktet ser ikke godt ud.

Nokias globale markedsandel er faldet dramatisk fra 30 til 23 procent på ét år frem til sommeren 2011, en udvikling som ikke blev hjulpet af, at Nokia vendte ryggen til egne Symbian-telefoner, mens afløserne endnu ikke var klar.

Samtidig har Windows Phone 7-platformen endnu ikke haft nogen særlig succes, bortset fra hos anmelderne, som generelt roser styresystemet for et brugervenligt og gennemtænkt design. Kun 1,6 procent af verdens smartphones blev i andet kvartal i år solgt med Windows Phone.

Nokia skal ramme rigtigt i første forsøg

For Microsoft er situationen lige nu også ganske alvorlig. Årtiers dominans med Windows bliver nu udfordret på fremtidens computere: Smartphones, hvor Android og iPhone er blevet dominerende, og tavlecomputere, hvor Apple har næsten hele markedet med iPad, der ligesom iPhone bruger styresystemet iOS.

Samtidig skifter virksomheder i stor stil gamle Windows Mobile-telefoner ud med iPhones og Android-modeller, siger mobilanalytiker Hannu Rauhala fra finske Pohjola Bank:

»Derfor er det meget vigtigt for Microsoft at komme tilbage på det område nu,« forklarer han.

Når Nokia kommer med de første telefoner, er Microsoft derfor klar til at tage spenderbukserne på og skubbe hårdt på med reklamer og forhandlerpleje. Især skal det amerikanske marked indtages for enhver pris, og her har Nokia aldrig haft godt fat.

Men reklamer gør det ikke alene. Ifølge Gartner-analytiker Roberta Cozza skal Nokia ramme rigtigt første gang med den nye satsning på flere områder for at få succes.

»Det er afgørende, at Nokia kommer med rigtig flot og velfungerende hardware til telefonerne. Og så skal der skabes nok momentum til, at man får udviklerne med og få skabt et stærkt applikations-miljø omkring Windows Phone,« siger hun.

Selvom Microsoft er hjulpet af, at mange udviklere kender til firmaets teknologi og hurtigt vil kunne komme i gang med at udvikle applikationer, betyder den minimale udbredelse af platformen også, at der i dag for eksempel ikke findes mobilbank-applikationer fra danske banker til platformen, mens de nyder stor succes på Android- og iPhone-telefoner.

På trods af de store udfordringer for Nokia og Microsoft, mener analytikerne generelt, at skiftet til Windows Phone var det eneste rigtige, og at operationen vil lykkes. Både Gartner og IDC forudsiger, at Windows Phone vil blive brugt i cirka hver femte smartphone i 2015 og blive mere udbredt end iPhone.

Kampen ud af krisen bliver et langt, sejt træk for Nokia:

»Det tager tid at bygge op, og samtidig skal Nokia have løftet innovationshastigheden, så de hurtigere kan følge nye trends. Det kræver et kulturskifte, som skal starte hos ledelsen og nå helt ned i udviklingsafdelingerne,« vurderer Robert Jakobsen, chefanalytiker hos Jyske Bank.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Lars Tørnes Hansen

Det er et spændende forsøg i en tid hvor forbrugerne holder på pengene.

Jeg tror at Nokia gjorde nogle alt for vilde og desperate handlinger i stedet for at ændre på hvordan firmaet skal virke. jeg referer her til at Nokia udviklere har fortalt om hvordan idéer ikke bliver til noget fordi mellemlederne ikke mod på noget, måske nok fordi ledelsesstilen er at man hænger folk ud til offetnlige skue, hvis de laver en fejl, og derefter fyrer dem?
Det dræber enhver teknologivirksomhed langsomt men sikkert.

Nu vil fremtiden vise om jeg taler sandt, men jeg ville ikke købe aktier i Nokia - jeg tror ikke på dem, selv om der nok er et lille marked for WP7 smartphones.

 • 2
 • 0
Flemming Riis

er vel stadig kodeordet , det er nu 9 måneder siden de lavede deres partnerskab og der er kommet 0 devices.

Begge firmaet skal nok overveje at komme op i gear hvis de ikke skal køres for langt bagud.

 • 5
 • 1
Jon Bendtsen

Ønsker vi at "Årtiers dominans med Windows" skal strække sig ud i mobilområdet?

Nej. Tanken om giver mig kuldegysninger helt ned i hælene.


Jeg er heller ikke glad for det. Men jeg synes nu bare at vi har fået en anden dominerende spiller, nemlig Apples appstore til iPhone og iPad. Jeg synes den er alt for lukket og afgørelserne omkring hvilke applikationer som må komme ind i varmen er for tilfældig. Jeg ville foretrække noget som ligner FRAND licensbetingelser, http://en.wikipedia.org/wiki/Fair,_reasonable,_and_non-discriminatory_terms for at undgå at Apple monopoliserer adgangen til software apps til deres iPhone og iPad til skade for forbrugerne.

Ars Technica har skrevet en spændende artikel om appstores
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2011/10/the-iconstitution-how-to...

Specifikt så synes jeg at appstores skal tillade:
* fri tale, meninger, holdninger, kunst, også porno
* open source apps
* duplikater af funktionalitet uden direkte app kopiering
* ingen restrictioner på hvilket programmeringssprog en app er skrevet i
* "parallel import" af content uden at appstore får en del såfremt appstores resourcer ikke bruges

 • 1
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

er vel stadig kodeordet , det er nu 9 måneder siden de lavede deres partnerskab og der er kommet 0 devices.

Jeg er ret sikker på, at det tager lang tid at udvikle en mobiltelefon. Først skal hardwaren designes, dernæst skal den bygges, testes osv. Så skal OS'et tilpasses til telefonen (med drivere osv.) - så skal den til tests hos div. teleselskaber, og sådan kører det i lang tid.

 • 1
 • 1
Svend Andersen

Jeg er ret sikker på, at det tager lang tid at udvikle en mobiltelefon. Først skal hardwaren designes, dernæst skal den bygges, testes osv. Så skal OS'et tilpasses til telefonen (med drivere osv.) - så skal den til tests hos div. teleselskaber, og sådan kører det i lang tid.

Glem ikke, at der skal lavet tusindvis af patentansøgninger.

 • 3
 • 0
Frithiof Andreas Jensen

Det tager omkring 4-6 måneder at lave en ny mobiltelefon. Hardwaren er et standard "design kit"/platform man køber hos een af de store (eller kopierer hvis man er Kineser). Softwaren er et tyndt lag fernis oven på den platform som kom med "design kit"et. Den mest komplicerede del er at rampe produktionen op eet eller andet sted i Asien.

Hvis man vil lave en ny platform, så tager det meget længere tid. To år minimum. Det er en god ide at lave den samtidigt med at man laver kopier af sit reference design hvis man ikke vil gå fallit. Eller starte fra bunden af i et nyt firma så man ikke har en kæmpe organisation gearet til millioner af salg samt aktionærer og kreditorer der skal vente 18 måneder på Det Sidste Nye. Som Nokia, lige nu.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere