Nu skal EU også have ‘techplomacy’

20. juli kl. 12:002
kofod
Illustration: Francois Walschaerts/AFP/Ritzau Scanpix.
De europæiske ministre underskrev mandag en aftale, der skal sikre europæisk tilstedeværelse og indflydelse i Silicon Valley.
Artiklen er ældre end 30 dage

EU har en klar målsætning om at styrke diplomatiet over for store tech-virksomheder. Og hvor bedre at starte end i Silicon Valley?

Derfor har EU-Rådet, bestående af ministre der repræsenterer nationalstaterne, netop skrevet under på at EU fremover skal være til stede i Silicon Valley. Det skriver Ritzau.

Mandag deltog udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et udenrigsministermøde i Bruxelles. Her blev en række konklusioner vedtaget om digitalt diplomati.

»Teknologi kan bruges til at fremme demokrati, men også til at slå ned på demokrati og befolkninger rundt omkring. Det er rigtig godt, at det nu kommer ind i EU’s politik. Det har vi presset hårdt på for fra dansk side. Og det vil spejle det, vi nu igennem flere år har gjort i dansk politik,« sagde Jeppe Kofod i den forbindelse til Ritzau.

Skal promovere europæisk digitalpolitik og menneskerettigheder

En del af EUs nye techplomacy-strategi vil bestå i at etablere et kontor i Silicon Valley, hvorfra den europæiske repræsentation lettere kan tale direkte med de store, typisk amerikansk, tech-giganter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af EU-Rådets konklusioner fremgår det, at en af hovedårsagerne til at EU ønsker at styrke sin position i tech-verden, er at man fra europæisk hold »aktivt vil fremme EU's interne digitale politikker og forordninger.«

Om det er GDPR-forordningen, den kommende AI Act eller noget tredje, specificeres ikke i teksten.

Endelig lægger konklusionerne vægt på rådets ønske om »aktivt at fremme universelle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, retsstatsprincippet og demokratiske principper i det digitale rum samt fremme en menneskecentreret og menneskerettighedsbaseret tilgang til digitale teknologier på relevante internationale fora og andre platforme.«

Et dansk fænomen

Ifølge udenrigsministeren, så har det særligt været Danmark, som har presset på for at få aftalen om europæisk techplomacy i hus.

Danmark har da også allerede erfaringer med at gå diplomatisk til de store amerikanske tech-virksomheder. Siden 2017 har Danmark nemlig været til stede i Silicon Valley, hvor den danske tech-ambassadør Anne Marie Engtoft Larsen har sit kontor, som hører under udenrigsministeriet.

Om EU ligeledes skal have en tech-ambassadør, der kan profileres over for amerikanske virksomheder og politikere, fremgår ikke af konklusionerne.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
25. juli kl. 09:00

Endelig lægger konklusionerne vægt på rådets ønske om »aktivt at fremme universelle menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder, retsstatsprincippet og demokratiske principper i det digitale rum samt fremme en menneskecentreret og menneskerettighedsbaseret tilgang til digitale teknologier på relevante internationale fora og andre platforme.«

Nåh, ønsker EU-rådet at fremme grundlæggende menneske- og frihedsrettigheder, retsstaten og demokrati? Måske burde Kommissionen og Rådet stikke hovederne sammen, kan være Rådet kunne fokusere på at fremme disse ovennævnte punkter i EU først, gerne også i Danmark :-) Så kan det være vi bliver frie for telelogning og andre lov-fantasterier i DK, og generet i EU blive frie for bigtech der deler data med USA, osv.

1
20. juli kl. 14:15

Bullshit Bingo!

Da det for nylig kom frem, at kulturministeren havde været på en lækker og dyr rejse, med private indslag, til Silicon Valley, for personligt at overrække en bønskrift/tiggerbrev om at opføre sig ordentligt overfor Danmark, til nogle tech-guruer (eller deres sekretærer?), et brev, som allerede var sendt i forvejen elektronisk, og på trods af, at Danmark i forvejen har en velbetalt tech-ambassadør i Silicon Valley til netop den slags, udtalte eksperter på det område, at det slet ikke mere er i Silicon Valley, det sker - det er i New York!

Og absolut intet konkret kom der ud af den dyre kult-pilgrimsrejse til det digitale Mekka, Silicon Valley (og Singulartiy University?).

Så jeg frygter, at dette bare er endnu et figenblad for at tage på lækre rejser - eller endnu et figenblad for at skyde GDPR-dommen til hjørne, mens man angiveligt "forhandler" (læs "tigger og fedter") med overmagten, som sandsynligvis på sin side har travlt med at bestikke EU's beslutningstagere, sådan som Uber har gjort:

"Filerne – e-mail, mobilbeskeder, interne notater og andre dokumenter – rummede afslørende beviser på Ubers aggressive metoder til at kurtisere politikere og omgå myndigheder og love i sin rasende jagt på at ekspandere på tværs af kloden. Det var metoder, som MacGann selv aktivt havde deltaget i. I næsten tre år, fra 2014 til 2016, arbejdede den 52-årige irer som rådgiver og cheflobbyist for den globale kørselsgigant. I Europa, Mellemøsten og Afrika havde han plejet forbindelser med præsidenter, ministre, ambassadører og EU-kommissærer – ofte uden om officielle kanaler."https://www.berlingske.dk/virksomheder/en-irer-ankom-med-to-kufferter-og-afsloerede-ubers-lobbymetoder-vi

EU skal ikke fedte for giganterne på den måde. De skal diktere de rammer, giganterne skal holde sig inden for. Giganterne er ikke selvstændige stater, som har ret til diplomati - det er skruppelløse, pengegriske datarøvere og databrokers. Forbrydere, i mine øjne - og det er jo slået fast den ene gang efter den anden ved diverse domme verden over. Der er ikke brug for ambassadører og diplomati og forhandlinger - det lugter langt væk af mulighed for smøring og bestikkelse.

Der er brug for at sætte dem på plads! Så må de komme til os, og indrette sig under vores lovgivning - ikke omvendt!