Nu skal du betale pr. kerne for Windows Server 2016

Illustration:
Hidtil har Microsoft udregnet licensprisen for Windows Server ud fra antallet af processorsokler. Nu skal den udregnes pr. processorkerne.

Når Windows Server 2016 frigives, så indebærer det en ændring i den måde, licensprisen udregnes på. Fremover vil prisen nemlig udregnes pr. processorkerne fremfor pr. sokkel. Det skriver ZDNet.

Ændringen sker angiveligt for at ensrette betalingsmodellen for Windows Server, hvis man køber den hos Microsofts Azure-sky eller køber en licens for selv at afvikle den på sin egen infrastruktur. På Azure betaler man pr. processorkerne.

Der bliver tale om udregning pr. fysisk kerne, så eksempelvis Intels Hyper Threading ikke vil få en enkelt kerne til at tælle som to, når licensen skal beregnes.

Analytiker Wes Miller fra Directions on Microsoft vurderer ifølge ZDNet, at ændringen ikke vil få betydning for flertallet af kunderne, men der kan være undtagelser for dem, der benytter en infrastruktur, der ligger i yderpunkterne. Det vil således være kunder med servere med rigtigt mange kerner pr. processor eller kunder med mange processorer med meget få kerner.

For andre kunder vil de nuværende aftaler med Microsoft også overtrumfe de nye licenser. Hvis man i forvejen betaler pr. processor for Windows Server og har Software Assurance, vil man kunne opgradere til Windows Server 2016 og først skulle tage hensyn til den nye licens, når SA-aftalen udløber.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Flemming Riis

8 cores = 1 cpu , 1 server = min 2 cpu

en servere der har 24 cores betaler for 28 en servere der har 210 cores betaler for 210

Hvis man har SA vil man få konverteret så hvis det kører på 10 eller 12 cores i dag bliver det konverterert til dette i stedet for 8 pr cpu.

Man må håbe at intel så fokuserer på 8 core high performance i stedet for 10-12-14-16 hvis man forsætter med at køre windows workloads.

Vi nærmere os Oracle/IBM/Mainframe PVU Calculations , og det er ikke specialt lækkert.

  • 7
  • 0
#4 Ivan Skytte Jørgensen

Vi nærmere os Oracle/IBM/Mainframe PVU Calculations , og det er ikke specialt lækkert.

Aaargghhh... Du giver mig mareridt fra dengang jeg hjalp sælgere med at finde ud af hvad Oracle skulle have i licens for deres database, og optimere system-konfiguration for at minimere omkostningerne for kunderne. Sikke et cirkus med at undersøge om det var bedste at have systemet opdelt på flere maskiner for at minemere antallet af CPUer som databasen "potentielt" kunne bruge, versus hvilke former for partitioning Oracle accepterede, versus hvilke former for CPUer som var mest gunstige (Sun/Fujitsu traditionel sparc eller coolthreads), versus linux-x86 kontra sparc, ... Det sidste jeg husker var at det kunne betale sig at omskrive systemet til at bruge union-views i stedet for partitions, for så kunne man bruge "standard edition" ($5000/server/år) i stedet for "enterprise edition" ($25000/cpu-core/år). Hvis man tror at Rejsekortets takster er uigennemskuelige så har man ikke set Oracles licenser :-)

Men helt urimeligt er det ikke. Oracle (og nu Microsoft) forsøger at sætte licensomkostningerne ud fra hvor meget værdi man får ud af softwaren. Alternativet ville være at hver kunde skulle betale X kroner pr. server, og det ville ikke være rimeligt at en kunde med en lille, gammel server fra 2005 skulle betale det samme som en kunde med en bleeding-edge server med 64 cores e.lign.

Jeg synes dog at Micosofts planlagte licensmodel ikke tilgodeser små servere med kun 1 CPU - de skal betale det samme som en med 2 CPUer (medmindre der er mere end 8 cores/CPU).

I forsøget på at finde en balance mellem softwareleverandørens omkostninger og kundens indtægter/værdi er der ingen gylden middelvej - kun en mudret og stenet jordvej :-/

  • 2
  • 0
#5 Flemming Riis

Ja , det ville være smart hvis man kunne pulje kerner og så bare "krydse" af på licens listen , det ville være nemt at forholde sig til.

Men forståeligt at man vil flytte licens til cores da CPU bliver vildere , men det næste er vel at intel så laver high performance 8 core CPU.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere