Nu skal danskerne kunne se, hvilke data kommunerne har om dem

Illustration: PathDoc, BigStock
Fem kommuner tester en ny løsning, der giver borgerne adgang til at se, hvilke oplysninger kommunen behandler om dem.

Opdateret 20/12/2018 kl. 9:10. Se nederst.

Nu er det muligt for nogle danskere at se, hvilke af deres data kommunerne egentligt ligger inde med.

Fem kommuner gik nemlig den 11. december i luften med et pilotprojekt, der skal give borgerne adgang til udvalgte data, som kommunerne har om dem. Det skriver kommunernes it-fællesskab, Kombit, i en pressemeddelelse.

Læs også: Minister beroliger: Nyt persondata-overblik bliver ikke en database

Pilotprojektet betyder, at borgere i Esbjerg, Favrskov, Faaborg-Midtfyn, Vejle og Aarhus Kommune kan logge ind på borger.dk med NemID og få adgang til at følge med i sine sager og ydelser fra kommunen på udvalgte områder. Indtil videre drejer det sig kun om udvalgte data og altså ikke alle data, som kommunerne har om borgerne.

Kommunerne har selv valgt, hvilke områder de vil vise data fra i pilotfasen. Det er særligt sager og ydelser fra beskæftigelsesområdet, men der er også eksempler på sociale sager, opkrævningssager og sager fra borgerservice.

Uafhængigt af ‘Mit overblik’

Projektet sættes i gang, halvanden måned efter regeringen har præsenteret ‘Mit overblik’, en samlet digital indgang, som skulle give borgerne adgang til alle de data, som det offentlige har om dem - altså både kommuner, regioner og stat.

Pilotprojektet her drejer sig dog kun kommunerne og deres data og er uafhængigt af ‘Mit overblik’.

Thomas Kastrup-Larsen, som er formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, siger i en pressemeddelelse, at kommunernes pilotprojekt har været på tegnebrættet, længe før regeringens forslag om ‘Mit overblik’ kom.

»Det er vores ambition med projektet at give borgerne tryghed og handlerum i forhold til den kontakt, de har med deres kommune. Når man har overblik over egne data og kan følge med i sine sager, skulle det gerne fastholde tilliden til, at kommunen belyser ens sag tilstrækkeligt og ordentligt,« siger Thomas Kastrup-Larsen i pressemeddelelsen.

Da regeringens ‘Mit overblik’ blev præsenteret den 23. oktober i år, sagde indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl-Bille (LA), at det i dag er for svært for borgerne at gennemskue, hvilke oplysninger myndighederne indsamler om dem, og at det kan skabe utryghed.

»‘Mit Overblik’ skal give borgerne mulighed for at kigge myndigheder i kortene i forhold til, hvilke oplysninger myndighederne ligger inde med om den enkelte,« sagde han på pressemødet.

Læs også: Ny dansk digitaliseringsstrategi: »Det er det modsatte af overvågning«

Samtidigt forsikrede innovationsminister Sophie Løhde (V), at sikkerhed er afgørende i arbejdet med den nye digitale indgang.

»Vi snakker alene om udstilling af data. Opbevaringen af vores mange forskellige data vil fortsat ligge individuelt ude hos de enkelte myndigheder. Det er selvfølgelig med et sikkerhedsaspekt for øje, at vi træffer den beslutning fremfor at samle og gemme det hele ét sted,« sagde hun på pressemødet den 23. oktober.

‘Mit overblik’ forventes at være helt færdigt i 2023 og er en del af regeringens Sammenhængsreform.

Pilotprojektet med de fem kommuner, som netop er gået i gang, er et samarbejde mellem Kombit, KL og borger.dk og skal som minimum køre i det første kvartal af 2019. Herefter er det planen at få flere kommuner med.

Opdateret: Det fremgik af artiklen, at kommunernes pilotprojekt var en del af regeringens projekt ‘Mit overblik’, men de to projekter har ikke noget med hinanden at gøre. Det er rettet i rubrikken og artiklen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 René Nielsen

»Vi snakker alene om udstilling af data. Opbevaringen af vores mange forskellige data vil fortsat ligge individuelt ude hos de enkelte myndigheder. Det er selvfølgelig med et sikkerhedsaspekt for øje, at vi træffer den beslutning fremfor at samle og gemme det hele ét sted,«

Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg synes om denne udtalelse.

Et eller andet sted lyder det jo som om, at en myndighed skal kunne lave om i allerede "bogførte" data. Det bryder jeg mig ikke om.

Har en myndighed tidligere truffet en afgørelse som efter nye oplysninger er fremkommet bør laves om, så træffer myndigheden en ny afgørelse, men den gamle afgørelse med bilag skal forblive i "bogføringssporet" således at borgeren kan kontroller lovligheden af myndigheden "arbejde".

Det kaldes revisionssporet og anses indenfor skatteretten som en særlig slem overtrædelse, fordi overskrivning jo skjuler / maskerer hvad som i virkeligheden skete.

Indenfor det private, er der derfor udsigt til mange års "stribet solskin" som cellekammerat til Stien Bagger, hvis en privat virksomhed indenfor økonomi eller rapportering gjorde noget tilsvarende.

At "det offentlige" skal følge samme regler som "private" omkring "revisionssporet", kan ikke anses som en urimelig byrde.

  • 8
  • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

"Kommunerne har selv valgt, hvilke områder de vil vise data fra i pilotfasen​"

Ikke tillidsvækkende....

Og at få indsigt har intet at gøre med at have indflydelse på, hvad ens data anvendes til.

Jeg ser dette tiltag som rent spin og manipulation. Det grundlæggende problem med, at den danske stat ikke respekterer borgernes ret til privatliv, ændres der intet på. Og alle de steder, hvor data benyttes på måder, som kunne medføre oprør i befolkningen, er indsigt garanteret undtaget.

Spin, manipulation, spin, manipulation, spin, manipulation.....

Til grin....

  • 5
  • 1
#4 Lars Christensen

Med NemId (som er på grænsen af det sløsede rent sikkerhedsmæssigt) kan vi tilgå stort set alt om os selv. Med det nye tiltag "Mit overblik" åbnes alle sluser helt uden de normale begrænsninger som f.eks. en aktindsigt giver, fordi den er besværlig at få - og netop "Mit overblik" er en del af en aktindsigt. Den eneste sikring der er mod misbrug af "Mit overblik" er SlemId - det giver ingen mening.

  • 0
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere