Nu sender hver anden danske mobiltelefon automatisk sin position ved 112-opkald

12. september 2019 kl. 08:5812
Nu sender hver anden danske mobiltelefon automatisk sin position ved 112-opkald
Illustration: Vejdirektoratet.
Alle Android-smartphones har i en måned automatisk sendt en sms til alarmcentralen med telefonens position, når man ringer 112, mens iOS-brugere må vente et par måneder. Version2 har talt med it-chef hos Hovedstadens Beredskab Christian Falberg Goth om teknologien
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Hvis du ringer 112 fra en Android-smartphone, tikker der efter 20 sekunder en kortfattet sms ind til et telefonnummer hos Hovedstadens Beredskab. Den indeholder dit telefonnummer og oplysninger om, hvor din telefon befinder sig, netop mens opkaldet bliver foretaget.

Det gør alarmcentralen i stand til hurtigt at se, hvor du er, selvom du ikke selv kender den præcise adresse. Løsningen har været i drift for Android-telefoner i en måneds tid og hedder Avanced Mobile Location.

Google har valgt at kalde deres version af AML for Emergency Location Service(ELS). I Danmark er det Hovedstadens Beredskab, som driver alarmcentralen i hovedstaden, der står for håndtering af AML i hele landet. Sammen med Google har de på en indkøringsperiode på 14 dage fået aktiveret alle danske smartphones, der bruger styresystemet Android fra Google.

»For Google Android er det således, at ELS fungerer for over 99 pct. af alle aktive Android-enheder, som kører OS version 4.0/Ice Cream Sandwich eller højere. Vi påbegyndte en ramp-up med Google den 22. juli og nåede 100 pct. af Android-enheder den 5. august, så længe man er på OS version 4.0 eller højere. Dermed er vi nu samlet set på 47 pct. af enheder i Danmark, da de resterende 53 pct. er iOS-enheder,« siger Christian Falberg Goth, it-chef i Hovedstadens Beredskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Avanced Mobile Location

Avanced Mobile Location (AML) tillader smartphones at sende lokationsdata til alarmcentralen via enten sms eller HTTPS. Uanset om telefonen befinder sig udendørs eller indendørs, er nøjagtigheden på positionen oftest mindre end 50 meter og typisk inden for en radius af 25 meter.

AML er ikke en app og kræver ikke installation af nogen art fra brugernes side. Apple har understøttet AML siden foråret 2018, mens Android-styresystemet har understøttet AML siden 2016.

Hos Hovedstadens Beredskab har man gjort klar til en tekstbaseret løsning, hvor et opkald til 112 automatisk vil betyde, at alarmcentralen modtager en sms med positionsdata. Den tekst bliver så sendt videre og knyttet til alarmopkaldet, så 112-operatøren kan se, hvorfra opkaldet er foretaget.

Det er muligt for den enkelte bruger af en Android-smartphone at deaktivere AML-funktionen.

Over 1.000 sms'er om dagen

Det betyder, at der hver dag tikker flere tusinde sms’er ind hos alarmcentralerne landet over.

»Over den seneste uge har vi i gennemsnit haft 1.050 AML-kald om dagen. Hvert år har vi omkring en million opkald til 112, så det er det niveau, vi kan komme op på. Vi får i gennemsnit 3-4 sms'er per opkald, alt efter hvor langt opkaldet varer. Så vi løbende kan følge opkalderen, hvis vedkommende bevæger sig,« siger Christian Falberg Goth.

AML er oprindeligt udviklet af teleselskaberne British Telecom og EE Limited og den taiwanesiske mobilproducent HTC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag er det dog Apple og Google som primært udvikler funktionen, da det er deres styresystem, der bruges i langt hovedparten af de smartphones, der sælges verden over.

Apple på vej for at teste

Google frigav de tilbage i 2016, mens Apple fulgte trop i 2018. AML er en løsning, der er bygget ind i styresystemet, og kræver derfor hverken firmware-opdateringer eller national konfiguration fra teleoperatørerne.

»ELS er indbygget i Google Play som en del af styresystemet. ELS kræver ingen download eller opdatering. Når man ringer 1-1-2 (eller 9-1-1) sender ELS-funktionen lokation af sted til et 8-cifret telefonnummer hos os via sms. Det vil sige, at ELS også kan ske ved en udenlandsk mobiltelefon, som roamer på det danske netværk,« siger Christian Falberg Goth.

Læs også: Juridisk tøven bremser hurtigere udrykning til 112-opkald

Mens Hovedstadens Beredskab længe har været klar til at modtage sms’er med lokationsdata på nødopkald, så har de ventet på at få de juridiske betingelser klarlagt. Den del skulle nu være på plads, og senere på året kommer iPhones også til at være AML-aktiveret.

»Vi har fra start været i god dialog med både Google og Apple. På nuværende tidspunkt er vi ved at planlægge med Apple, hvornår de kommer til Danmark og laver on-site-test. Vi forventer at være fuldt ud AML-implementeret ved udgangen af 2019,« siger Christian Falberg Goth.

Tænder for wifi og GPS

Når en borger ringer 112, vil AML-funktionen automatisk tænde for wifi, mobilnetværk og lokationstjenesten på telefonen, og så indsamles og videresendes telefonens position, tidspunkt, telefonnummer til alarmcentralen enten over sms eller https over internettet.

I Danmark har Hovedstadens Beredskab, som står for håndtering af AML i hele landet, valgt sms, og det skyldes Apple.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Google understøtter både data sms og HTTPS. Apple understøtter udelukkende data-sms med deres tilsvarende AML-løsning, som Android lægger sig op ad med deres data-sms. Vi har dermed ét setup, der kan håndtere både Android og iOS,« siger Christian Falberg Goth.

I dag har mange hundrede tusinde danskere installeret en 112-app, som fungerer på samme måde som AML. For at man kan sende sin position til alarmcentralen, skal man dog åbne appen og foretage opkaldet via appen. Noget, som de færreste faktisk kan overskue i en nødsituation. Med implementeringen af AML bliver 112-appen også lagt i graven.

112-app’en vil blive erstattet af AML/ELS, og 112-appen kan ikke længere hentes fra Google Play og vedligeholdes ikke længere, lyder det fra Christian Falberg Goth.

Flere læsere på ing.dk har undret sig over, at AML-data gemmes i 5 år. Det skyldes, at alle andre data i forbindelse med 112-opkald også gemmes i fem år, lyder det fra Christian Falberg Goth.

»Hvis man ikke ønsker at dele sin position, kan man slå AML-funktionen fra i styresystemet,« siger Christian Falberg Goth.

En mere lavpraktisk måde er helt at pille simkortet ud af telefonen, før man ringer til 112.

Den europæiske 112-organisation EENA afventer endnu de første konkrete resultater fra brugen af AML i andre europæiske lande, men de har tidligere estimeret, at man formentlig kan redde 7.500 menneskeliv over 10 år, hvis alle europæiske lande indfører AML, ligesom mange mennesker vil opleve, at der hurtigere kommer en ambulance frem til et ulykkessted.

I Danmark vil Hovedstadens Beredskab ikke gætte på antallet af menneskeliv, men siger, at AML vil give hurtigere udrykninger.

»Generelt set forventer vi, at det kan forkorte lokaliseringstiden med 30-35 sekunder,« siger Christian Falberg Goth.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
13. september 2019 kl. 13:45

Hvordan ved Android Telefonen, at det nu er det OK at sende positions data med, nå der ringes 112 fra den i Danmark?

Kræves der en opdatering af Operatør data eller opdatering af softwaren?

10
12. september 2019 kl. 22:08

hvor slår man lige det fra, jeg kan ikke finde nogen AML..

Android - Det er - I K K E - en app... ALM er indbygget i din smartDims ...https://support.google.com/accounts/answer/3467281?hl=en

Har du en Æble iDims, så var der bl.a. https://apps.apple.com/us/app/aml/id1400263667 og resten må du læse dig til hos Æble ... Hint.. an update for ARKit in 2018 with its release of iOS 11.3 ..https://www.apple.com/newsroom/2018/01/apple-previews-ios-11-3/ ..https://thenextweb.com/apple/2017/08/10/apple-refuses-enable-iphone-settings-save-countless-lives/

8
12. september 2019 kl. 21:38

"Hvis man ikke ønsker at dele sin position, kan man slå AML-funktionen fra i styresystemet,« siger Christian Falberg Goth."

Ikke fordi jeg har nogen intentioner om at slå det fra, men jeg er alligevel nysgerrig, hvor slår man lige det fra, jeg kan ikke finde nogen AML eller EMS app i listen over installerede apps og jeg kan ikke finde en indstilling under indstillinger, som nævner noget i den retning.

7
12. september 2019 kl. 19:54

... jeg synes nu at det er interessant at det tilsyneladende er juridiske spidsfindigheder der afgør, om tjenesten bliver understøttet eller ej.

Det er også lidt underligt at artiklen siger at Apple har understøttet det siden 2018, mens Apple selv reklamerer for bla. den feature som nyhed i det kommende iOS 13

4
12. september 2019 kl. 17:42

wauv 1 million kald om året, der må være nogen der ude der ret ofte saver sig selv i benet.

3
12. september 2019 kl. 17:32

Det er en rigtig sommer-agurk (lidt sent), at det kun er Android-telefoner, der kan. Men hatten af for deres initiv! En iPhone kan også, blot via en app. Se bl.a. 112app.dk

2
12. september 2019 kl. 12:56

Det ligger nok 'gemt' i lov om forældelse.Lov

1
12. september 2019 kl. 11:30

"Flere læsere på ing.dk har undret sig over, at AML-data gemmes i 5 år. Det skyldes, at alle andre data i forbindelse med 112-opkald også gemmes i fem år, lyder det fra Christian Falberg Goth." OK, så det plejer man at gøre. Det er jo ikke reelt nogen grund.