Nu rammer sygeplejerskestrejke afgørende it-projekter i Region Nordjylland

13. juli 2021 kl. 13:1016
Pressefoto Sygehus Sønderjylland
Illustration: Region Syddanmark.
En gruppe sygeplejersker, der arbejder på blandt andet Region Nordjyllands nye EPJ-system, er blevet udtaget til den intensiverede sygeplejerskestrejke. Det kan komme til at koste regionen penge, hvis strejken spænder ben for den nuværende tidsplan.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

På gader og stræder møder man i disse uger store grupper af strejkende sygeplejersker, der demonstrerer for et opgør med tjenestemandsreformen og dermed et opgør med det lønparadigme, der blev knæsat for snart et halvt århundrede siden.

Jytte Wester, formand for Kreds Nordjylland i Dansk Sygeplejeråd

Strejken har mødt kritik for at mangle synlighed og for nogen at se har levet sit liv i skyggen af EM i fodbold, coronarestriktioner og nyheder fra Udenrigsministeriet om, hvor danskerne kan rejse hen på sommerferie for at pleje deres udlængsel. Men nu intensiveres strejken, og hos Dansk Sygeplejeråd har man målrettet gået efter en gruppe sygeplejerske, der sidder centralt placeret i forhold til arbejdet med Region Nordjyllands nye EPJ-system.

Det forklarede Jytte Wester, der er formand for Dansk Sygeplejeråds kreds i Nordjylland i P1 Morgen.

I alt skruer sygeplejerskerne op for strejken ved at udtage yderligere 702 sygeplejersker til strejke fra den 10. august i år. Det rammer blandt andet afdelingen for hjertesygdomme på Herlev Hospital, bedøvelsesafsnittet på Aarhus Universitetshospital og så altså også i Region Nordjylland, hvor flere af de sygeplejerske, der arbejder med det nye EPJ-system, også er udtaget.

Christian Boel, regionsdirektør i Region Nordjylland

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formålet er at ramme arbejdsgiverne på pengepungen ved at udfordre arbejdet med den elektroniske patientjournal, der er bundet op på en stram tidsplan. En forsinkelse kan i sygeplejerskernes øjne fører til problemer med de private leverandører – også af den økonomiske slags. Konkret drejer det sig om 77 sygeplejersker i regionen, og af dem 13 i administrative funktioner.

Christian Boel, der er regionsdirektør i Region Nordjylland bekræftede i indslaget her til morgen, at strejken kan få betydning for it-projekterne i regionen heriblandt EPJ-systemet, der gerne skulle tages i brug i marts næste år.

»Det er for tidligt at sætte beløb på, men det kan godt komme til at koste penge, hvis vi er vi må forlænge projektorganisationen og den eksisterende løsning. Der kan også komme et muligt efterspil med leverandøren af det nye system. Derudover må vi også vente lidt med at høste nogle af de gevinster, der vil være med det nye system.«

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
25. august 2021 kl. 22:15

Jeg har fundet sørgebindet frem, nu til aften.

Kors, det er en grim be- og afslutning. Og så har man samtidig drænet deres strejkekasse, så vi ikke møder modstand derfra lang tid frem. Jeg er bange for, at dette her var dråben. Der bare sætter endnu større skred i masseflugten væk fra hospitalerne.

15
27. juli 2021 kl. 10:20

Det er så populært, for tiden, at tale om bæredygtighed. Alt nyt, der produceres, skal være bæredygtigt. Ressourcerne er knappe, så vi skal handle med omtanke. Undgå madspild, og køber du en kop kaffe på farten, er koppen helt sikkert viet ekstra opmærksomhed pga. bæredygtighed. Vi skal tænke i helheder – holisme – og fremtidssikre!

Og her har man skabt en situation, som ikke har nogen fremtid.

Som helt åbenlyst ikke er bæredygtig.

(Uholdbar, nedbrydende, på katastrofekurs. En blindgyde).

Og så kæmper man, alt hvad man kan, for at blive ved med at gøre det sådan.

14
19. juli 2021 kl. 10:18

Naturligvis skal sygeplejerskerne have bedre vilkår. Når man hører om sygeplejersker som ikke har tid til pauser og mad i løbet af deres arbejdsdag, ja, så ved man at der er noget helt galt et eller andet sted.

Det er et generelt problem på visse sygehusafdelinger og ikke specifikt for sygeplejeskerne. Samme problem hos læger, SOSU'er m.m. Kun mulighed for pause (toilet, mad, whatever) hvis der er tid på en 8 timers vagt. Og læger der kan køre 16 timers vagter uden mulighed for at tage blot 30 min lur. Det er helt sikkert betryggende for patientsikkerheden.

Det er en generel mangel på ressourcer på tværs af forskellige faggrupper og en klar mangel på forståelse hos politikere i både Folketing og Regioner, samt ledelsen i Regioner og Sygehusene. Løsningen er så at presse medarbejderne samt hente vikarer ind i hobetal. Det ser man blandt andet når en afdeling skal spare, og det ikke hænger sammen, så hyrer man vikarer til at dække problmet, da det er en anden kasse i Regionerne der betaler for vikarerne..... dybt godnat.

13
16. juli 2021 kl. 09:32

Naturligvis skal sygeplejerskerne have bedre vilkår. Når man hører om sygeplejersker som ikke har tid til pauser og mad i løbet af deres arbejdsdag, ja, så ved man at der er noget helt galt et eller andet sted.

12
15. juli 2021 kl. 17:15

Situationen og nyheden er relevant for os alle sammen, allevegne. Du og jeg og naboen. Vi kan alle sammen komme i en situation, hvor vi får brug for hospitalets – immanent sygeplejerskernes – hjælp.

Jeg synes ikke, vi kan bruge skyldsspørgsmålet til noget. (Hvem der er ansvarlige for status quo, at det er sygeplejerskernes egen skyld). Hvorvidt eller ej, de selv er ude om det.

Humlen er, at vi står med et praktisk og væsentligt samfundsproblem. Nemlig den kendsgerning, at det er svært at rekruttere og fastholde medarbejderne – sygeplejerskerne – på hospitalerne.

Sygeplejerskerne har råbt ”normeringer” igennem en lang årrække. Altså, at der er behov for flere hænder/kolleger, bedre arbejdsforhold. Det hjalp ingenting. De ansvarlige, nemlig politikerne på Christiansborg (som er dem, der kan gøre noget ved det) stak fingrene i ørerne og lukkede øjnene. Og det gør de i og for sig endnu. Imens er problemet kun blevet værre.

Nu griber sygeplejerskerne så ud i en anden retning og råber ”løn”. Men problemet er for så vidt det samme: Der mangler plejepersonale på hospitalerne. Der mangler hænder, og medarbejderne flygter. (Når de nyuddannede kommer til, løber de hurtigt væk igen – ud til det private eller til Norge, fx. – bliver syge eller kan ikke holde til forholdene i længden).

Nu står vi så her, i dag – ude på kanten. Det er problemet.

Javel ja, det koster penge at løse det.

I den forbindelse kunne man fx. ihukomme de mange gevinster/besparelser, man hvert år har høstet, via de hidtidige 2 %s-effektivitetskrav på hospitalerne. Hvor medarbejderne har øget produktiviteten årligt (så flere patienter kom i behandling, ventelisterne blev nedbragt) gennem mere end 10 år, så vidt jeg forstår, uden ekstra honorar.

Man kunne også argumentere for det iøjnefaldende ressourcespild, det er, at investere millioner af kroner, årligt, på at uddanne nye sygeplejersker, som så efterfølgende – efter blot få år – flygter fra faget, simpelthen på grund af vilkårene. (Penge ud af vinduet).

Alting har en grænse. Og hvor det hidtil har været en succeshistorie at effektivisere på hospitalerne, har vi for længst passeret et punkt, hvor man – frem for at optimere og forbedre – er i gang med at dræne system og organisation. Det burde man se i øjnene. Og så handle på det. (I stedet for at fortsætte med at presse citronen og se den anden vej, mens blodet sprøjter).

Problemerne går ikke væk, fordi man lukker øjnene. De bliver kun værre. Og det er vanskeligt ikke at karakterisere styringen uansvarlig. Man er på åbenlys kollisionskurs, og har været det længe. Der er havari i sigte – ret skuden op!

Og ja, jeg er enig med #3 – sygeplejerskerne burde have sat ind her noget før. Men nu gør de det så nu.

Dette er relevant for os alle sammen.

11
15. juli 2021 kl. 00:19

Jeg synes også, at @René Nielsen skylder at oplyse, hvor han har den oplysning fra. Mindes ikke at have set andre fremføre sådanne høje lønninger.

@ Jens Christian Pedersen din Curling-mor er her ikke – du er nødt til selv at trykke på linket i den tekst du kopier fra.

12 måneder af 42.800 = DKK 513.600 i skattepligtig indkomst og det er ikke en lav løn for en uddannelse af 4 års varighed

https://www.dr.dk/nyheder/penge/tjener-en-sygeplejerske-25000-eller-42000-kroner-her-er-hvad-der-er-op-og-ned-i-den

Min pointe består i at sygeplejerskerne traditionelt forhandler sig frem til individuelle tillæg fremfor f.eks. 3F eller HK som smører hele lønposen ud på alle medlemmer med f.eks. 3.2% lønstigning til alle medlemmer.

Hvorfor tror I at sygeplejerskerne står alene? Kunne det mon være fordi at f.eks. 3F, HK mv. ikke synes at sygeplejerskerne er underbetalt og at deres lønspredning er et problem de selv har skabt?

10
14. juli 2021 kl. 22:13

I det lys kaldet "skattepligtige indkomst" tjener en sygeplejeske i gennemsnit DKK 500.000+ om året.

Jeg synes også, at @René Nielsen skylder at oplyse, hvor han har den oplysning fra. Mindes ikke at have set andre fremføre sådanne høje lønninger.

8
14. juli 2021 kl. 16:54

I realiteten har sygeplejerskerne skabt ”en doven sygeplejerske” som kun får en grundløn og en ”flittig sygeplejerske” som udover grundlønnen får tillæg baseret på hendes arbejdstimer og villighed til at opnå de tillæg som belønnes.

Det er konsekvensen af den omtalte tjenestemandsreform fra 1969, som låser alle professioner fast i bestemte løntrin. Derfor er der så mange underlige tillæg i offentlige stillinger. Det er ikke specielt for sygeplejersker.

7
14. juli 2021 kl. 16:07

Sygerplejerskerne pukler jo som gale. Overtid, arbejde på skiftende tidspunkter, vagter med underbemanding, generel underbemanding, hele tiden nye krav om at løbe stærkere.

Jeg køber ikke deres offerfortælling.

Sygeplejerskerne er nødt til at tage konsekvensen af den forhandlingsstrategi som de har forfulgt i årtier!

Sygeplejerskerne har gået efter individuelle tillæg som belønner ”den flittige” fremfor fællesskabet og alle sygeplejerskerne har år efter år godkendt den strategi, til deres kongresser og hvad den slags ellers hedder.

I realiteten har sygeplejerskerne skabt ”en doven sygeplejerske” som kun får en grundløn og en ”flittig sygeplejerske” som udover grundlønnen får tillæg baseret på hendes arbejdstimer og villighed til at opnå de tillæg som belønnes.

Personligt synes jeg at det er ”hen i vejret” at chefsygeplejersker tjener omkring 1.2 -> 1-5 mio om året på et akutsygehus, men jeg respekterer sygeplejerskernes valg. De bør respekterer konsekvensen af deres valg.

Jeg er sikker på hvis sygeplejerskerne kom til forhandlingsbordet og sagde at de vil omfordele lønsummen således at fællesskabet i højere grad belønnes fremfor individet, at så kan det lade sig gøre – også uden indblanding fra Christiansborg. Det er ikke nødvendigt med at nedgøre regionernes forhandlere.

Men som nu, hvor det skjulte budskab i realiteten er, at ”den dovne sygeplejerske” skal belønnes, har jo ingen gang på jorden.

3
14. juli 2021 kl. 13:06

Den løn opfatter jeg ikke som underbetalt for en 4-årlig uddannelse

At tale om rimelighed i løn er fuldstændigt irelevant i denne situation. Sygeplejeskerne følger bare de spilleregler som blev aftalt ved Septemberforliget, og Hovedaftalen. Det specielle (og lidt skæve) er at når offentligt ansatte strejker, så bliver arbejdsgiveren oftest ikke ramt økonomisk. I dette tilfælde har de dog fundet en måde at gøre det alligevel. Set ud fra et taktisk perspektiv burde de have gjort det noget før.

2
14. juli 2021 kl. 12:44

Set udefra virker det ikke urimeligt at dem som ikke "gider at arbejde" tjener mindre.

Sygerplejerskerne pukler jo som gale. Overtid, arbejde på skiftende tidspunkter, vagter med underbemanding, generel underbemanding, hele tiden nye krav om at løbe stærkere.

Det kan penge i sig selv ikke gøre meget ved, ud over at man måske kan få uddannet flere nye sygeplejersker, og ud over at man ikke føler sig hånet hver lønningsdag. Men et fag, der har ry for nærig betaling og uhyrlige arbejdsmængder (og det ansvar som andre har tabt på gulvet), det får godt nok svært ved at rekruttere.

Som man plejer at sige det, når der sker regeringsindgreb for at vedtage en "overenskomst" (politikerne er kommet overens med politikerne): Hvordan kan det egentlig være, at de folk, der varetager livsvigtige funktioner, ikke er lønnet særlig godt?

1
14. juli 2021 kl. 12:00

I Danmark betaler man skat af sin skattepligtige indkomst uanset om man er sygeplejeske, tandlæge, brolægger eller arbejdsmand.

I det lys kaldet "skattepligtige indkomst" tjener en sygeplejeske i gennemsnit DKK 500.000+ om året.

Den løn opfatter jeg ikke som underbetalt for en 4-årlig uddannelse, men det er sådan med gennemsnit, at holder du den ene hånd under den kolde hane og den anden hånd under den varme hane, ja så har du i gennemsnit en behagelig temperatur.

Der er mange kandidatuddannelser på 5-6 år som tjener mindre.

Måske er problemet for sygeplejerskerne blot at de er egoistiske – for i mange år har de kæmpet om individuelle tillæg og nogle sygeplejersker er altså oppe over DKK 100.000+ om måneden. Andre sygeplejersker vil ikke arbejde mere end 32 timer om ugen og ikke efter kl 16.00, vil ikke arbejde i weekender, på helligdage, osv. osv.

Set udefra virker det ikke urimeligt at dem som ikke "gider at arbejde" tjener mindre.

Ser vi på såkaldte nyhed ”Nu rammer sygeplejerskestrejke afgørende it-projekter i Region Nordjylland”, så er det jo ingen nyhed, for i realiteten oplyser artiklen intet.

Vi ved ikke om sygeplejerskerne er færdige med deres "delivery" til det omtalte projekt eller om de er i starten af deres ”sygeplejerske-delivery”, kan forsinkelsen blive indhentet etc. etc. Med andre ord – alle de ting som kan retfærdiggøre at V2 bringer artiklen for IT-kyndige.

På mig virker det mere som om at sygeplejerskerne vil have ”spaltemillimeter” for enhver pris, til at sprede det falske budskab om underbetaling selvom realiteten er, at hvis man arbejder meget som sygeplejerske – så ”tjener man også kassen”.

Hvis sygeplejerskerne er utilfredse med den analyse, så er det vel først og fremmest et internt spørgsmål hos sygeplejerskerne og deres forhandlere til deres overenskomstforhandlinger?