Nu mister Huawei licensen til Google - og det kan give problemer for europæiske brugere

7 kommentarer.  Hop til debatten
Nu mister Huawei licensen til Google - og det kan give problemer for europæiske brugere
Illustration: ricochet64/Bigstock.
Mandag får den amerikanske regerings dekret til Google om at stoppe leveringer til Huawei virkning. Det kan give store problemer for europæiske Huawei-brugere, anfører IDC-ekspert.
16. august 2019 kl. 12:23
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Opdateret kl. 16:50.

På mandag d. 19. august udløber den kinesiske mobilproducent Huaweis udvidede licens med Google. Det kan betyde, at virksomheden er nødt til at ty til andre operativsystemer end Android til skade for især europæiske brugere, skriver Ny Teknik.

Baggrunden for den kommende deadline er, at den amerikanske regering bl.a. beskylder Huawei for at bedrive industrispionage. Flere amerikanske teknologivirksomheder, herunder Google, er derfor pr. dekret blevet bedt om at afslutte samarbejdet med Huawei.

Version2 har tidligere omtalt, at det konkret betyder, at Huawei mister adgangen til opdateringer af Android, og at den næste generation af smartphones udenfor Kina vil miste adgang til tjenester som Google Play Store og Gmail-applikationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er, at det er afgørende for brugerne - og dermed mobilproducentens markedsposition - at telefoner har Googles operativsystem installeret, så forbrugerne kan downloade de mest populære apps, vurderer IDC- analytiker Anders Elbak, over for Ny Teknik.

Især i Europa kan problematikken udtalt, fordi Huawei har en ganske stor markedsandel her, og fordi der - i modsætning til internt i Kina - ikke rigtig er noget alternativ til Google-produkterne.

»Jeg tror, ​​det kan være en udfordring. Brugeren skal kunne installere de funktioner, de vil bruge. Hvis du pludselig ikke kan bruge Googles operativsystem og downloade apps som Instagram, Snapchat eller Facebook, vil ingen købe telefonerne,« siger Anders Elbak til Ny Teknik.

Huawei er i gang med at udvikle deres eget mobile operativsystem, Harmony OS, men udfordringen kan blive at få indhold i form af Google-apps fra Google Play.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Huawei har tidligere hævdet, at afbrydelsen af samarbejdet med Google ikke har nogen betydning. Men den tror Anders Elbak ikke på. Det vil give problemer, når telefonerne ikke kan opdateres med seneste Android-version, vurderer han.

Version2 har modtaget en kommentar fra Huawei via PR-bureauet Radius kommunikation, som lyder:

»Alle vores produkter, der er solgt, til salg nu eller på lager nu, kan stadig trække på Googles services som hidtil og få adgang til sikkerhedsopdateringer.«

Fra Google er fremsendt følgende kommentar:

»Vi efterlever reguleringen og undersøger implikationerne. For vores brugere vil Google Play og sikkerhedsforanstaltningerne fra Google Play Protect fortsat fungere for eksisterende Huawei-produkter.«

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
18. august 2019 kl. 23:59

Om du har en konto hos Huawei eller ej, skal de nok kigge med, hvis det er det de vil. Alting er selvfølgelig teorier, men efter der begyndte at komme konkret evidens frem er teorierne blot blevet mere plausible. Telefonenerne de laver er ganske fine og de vinder da også netop på at have 'state of the art'-hardware (at det så ikke altid holder så lang tid som det burde er en anden ting). Problemet er netop, hvis selve produktet ikke er forretningsområdet, men blot et middel til forretningen. Samme problem har vi også med Google, heldigvis prøver EU at stramme op på den del. Den helt store forskel på Google, Sony, Samsung og Huawei er hvem man stoler mest på. Man må forvente at Japan, Sydkorea og USA er vores allierede, Kina er mere tvivlsomt om de er. Ingen ved helt, hvad deres overordnede mål er, men Road and Belt Initiative og One-China Policy gør jo ikke ligefrem resten af verden mere trygge ved dem.

Så politisk giver boycuttet mening, desværre! Og det er helt sikkert politisk motiveret og endnu et skridt i konflikten, at de er blevet skubbet ud. Har man rejst i de lande Kina prøver at manifestere sig i, er det dog også tydeligt med hvilken kraft de kan komme på meget kort tid. Telefonerne i sig selv er gode nok, men det er et fåtal der gider at installere apps udenom PlayStore, hvis man kigger på markedet som helhed.

6
17. august 2019 kl. 17:32

Overskriften er det clickbait eller bevidst misinformation ?

"Nu mister Huawei licensen til Google"

Enten er overskriften clickbait, eller så er jonalisten meget uviden, eller deltager bevist eller ubevist i et angeb på Huawei. Hvor bruger eller personer, skal blive bange for at købe produktet.

Fordi det er dårligt, man bliver overvåget af Kineseren, eller det holder op med at virke.

Det første og sidste er noget vrøvl, Androde er åben source, og Huawei kan lave sin egen version, også af google's butik og tilføjelsprogrammer. Det sidste er ikke det store tab, og man kan altid selv installere det man mangler.

Det eneste store udlempe for Huawei og brugerne er at de ikke kan være med i procesen under udviklingen af nye versioner af Andriod. Derfor vil opdateringer af software, måske komme senere, da de så har mindre tid til at tilrettet driver og deres egen brugerflade.

Med lidt held smider de mere af ders egen UI væk, og laver en mere ren Andriod, det vil gøre det nemmere og hurtigere at tilrette, men det er nok rent ønske tænkning. Men det vil betyde nemmere og hurtigere tilretning.

Angående overvågning, måske. Sikkert af nogle, men af alle ?. Hvis det bliver opdaget, så vil det koste Kinesike firmaer så meget på bundlinjen i penge, tillid og markedsandelen. Alt de ansvarlige personer i deres efterretningtjenste vil blive henrettet med nakkeskud, og det uden skue proces. Hvis man køber en Amrikansk telefon eller teknologi, så er man helt sikkert på at der er bagdøre, som gør ens produkt usikkert.

5
17. august 2019 kl. 12:57

Nu er hele problematikken netop at Huawei ligger bloatware på telefoner

Det er nu et andet problematik.

Men jeg synes da ikke at telefonen er være eller bedre end andre telefoner som dem dem fra samsung eller sony.

Da jeg købte den, var den faktisk bedre. Man kunne bruge den fornufttigt, også uden konti ved Huawei.

Men det er på de par år, jeg har haft den blevet være. Men jeg har stadigt ingen konti ved Huawei. Men hvis man bruger de programmer som Huawei selv har lavet, så mangler der noget funktionalitet. Og man skal sige gentagen gange, sige nej til at telefonen må ringe hjem.

Noget er enda gemt i andre programmer, men der er nu ikke et problem, jeg bruger firewall. Men det betyder dog at Huawei ikke bliver min næste telefone. Ligesom Samsung og Sony er dømt ude.

Forstår producenter det ikke, jeg har købt jeres telefoen. Men jeg vil ikke købe jeres lorte software, eller overlade mit betalingskort eller andre oplysninger om mig til jer.

Tænkte på den næste telefoen som Nokia, men de har jo også haft spion software installere. Ligesom det har været problemmer med 3parts software på oneplus.

Den sidste oneplus er dog med i overvejlelser om ny telefon. Da de er billigt, dog ikke meget billigt som den første de lavet. Så have jeg købt en sådan. Da den kan rootes, og softwaren er OK rent, samt der de har et godt kamera. Dog er kamare ikke i top 10 længere , det sidste rt grunden til mit køb af Huawei.

Og nej jeg vil ikke købe en Apple eller Google telefoner, eller andet de er for det første blivet alt dyre. Og det er nu helt sikkert at de ringer hjem. Samt at de levere data til NSA og ander. Måske ikke med deres gode vilje, men enten med gag ordre, eller via overvågning.

Det bliver nok en telefoen der kan rootes, med LineageOS. Og hvor der er god understøttelse af kamera. Men det kommer til at vente. Har lovet konen, at min telefon, for første gang, skal holde mere end 3 år. Og jeg har stadigt, et mere end fornuftigt kamera. Noget som er essentielt for mig, når jeg køber telefon. Det er lige så vigtigt som egen kontrol.

En Huawei er kvalitets hardware i miderklasen, som en toyota bil. Hvis man ikke køber top model, eller sidste års model. Som kan have bedre spec på kamera. Så får man rigtigt meget telefon for pengene.

Hvis man bare vil have en billigt telefon. Se på Xiaomi

4
17. august 2019 kl. 10:17

så hvad med dem?

og er USA sikre på at kineserne ikke lægger ekstra kode ind i noget af alt det der produceres i kina...

3
17. august 2019 kl. 09:44

Nu er hele problematikken netop at Huawei ligger bloatware på telefoner, så dit ønske er ren utopi. At Huawei laver deres eget OS bliver blot endnu mere bloatware/malware.

Der er ganske klart hold i anklagerne mod Huawei, det er blot ærgerligt at majoriteten hellere vil ignorere et stigende global politisk problem og den øgede trussel Kina udgør mod resten af verden og verdensfreden.

https://qz.com/africa/1192493/china-spied-on-african-union-headquarters-for-five-years/

I Kina er obligatorisk at dele alle oplysninger med regeringen, derudover er Huawei praktisk talt selv en del af regeringen. Der er mere i det her end bare at få billige telefoner og computere og markedsføring af private data. Det bliver ikke mindre aktuelt når man ser på den uendelig lange liste af områder og infrastruktur Kina de seneste 5-10 år har opkøbt over hele verden.

2
16. august 2019 kl. 20:07

leve Hongmeng/Harmony OS. Det er lige før man kunne ønske at det sker, så vi endelig kan få lov at prøve noget nyt. Jeg er græskatolsk om jeg skal læse mine Gmail mails gennem en Gmail app eller via en tilfældig browser app. Googel Photos ligeså. Har lige løbet de apps igennem jeg har på mobilen og bortset fra DJI Go app'en til min gimbal, er der ikke noget jeg ikke kan nå fra en Chromebook eller er ligeglad med. Bring it on Trump.... lad os få et nyt mobil styresystem til DK, tak.

1
16. august 2019 kl. 17:13

Der er mange grunde til at det ikke går så galt.

Det værste for bruger, bliver nok den lidt længere horizont for at få opdateret firmware, når Huawei ikke længere må være så tæt på brugeren.

Men den værste udfordring for Huawei, Google og brugeren, nemmeligt adgangen til Google Play, kan også blive det bedste for alle parter, Hvis ikke Huawei bliver for grådigt eller dummer sig.

En Version uden googles preinstalleret software , som der ikke er muligt at fjerne helt. Vil mange helt sikkert, synes var en fordel, som kunne betyde at man valgte denne udgave.

Så hvis Huawei ikke prøver at være grådigt og installere deres egen mall og blotware i stedet. Så vil jeg fortrække en mere ren Andriod. Som Nokias og One Plus.

Afgangen til play er ikke vigtigt, der er meget lidt som ikke kan fåes på andre måder. Og idag er der svært at finde ud af hvad man skal installere, på grund af meget dårlige søge funktioner på play.

Så i i det værste faldt, får vi måske det bedste ud af det. Ved at verden største producenter laver en android version uden binding til goolge, og med et alternativt til Play, som også kan bruges af andre.

Menre konkurrence og alternativer for brugeren.

Måske bliver Andriod forket i en google og en FOSS/GPL Huawie udgave. Men under alle omstændigheder mere konkurange til goole, som jeg tror er sundt.

Og helt sikkert, slet ikke hvad Thrump have tænkt sig.