Nu må teleselskaberne blokere hjemmesider som standard: »Det kommer til at gøre en mærkbar forskel«

17. februar kl. 09:496
Nu må teleselskaberne blokere hjemmesider som standard: »Det kommer til at gøre en mærkbar forskel«
Illustration: Jesper Stein Sandal.
»Det er rigtig positivt, at der nu er skabt klare rammer, og at vi med nye sikkerhedsløsninger kan beskytte forbrugerne langt bedre, end vi har kunnet tidligere,« siger direktør i Teleindustrien Jakob Willer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Center for Cybersikkerhed og Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur har givet danske teleselskaber og internetudbydere tilladelse til som standard i deres mobil- og internetabonnementer at etablere DNS-blokeringer.

Det skriver Berlingske.

Læs også: It-nedbrud forsinker tusindvis af flypassagerer i Frankfurt

»Det skal være trygt at færdes på internettet. Det fordrer blandt andet, at myndigheder og virksomheder sammen finder løsninger, der gør det nemt for den enkelte at beskytte sig mod cyberkriminelle. Det er dette initiativ et godt eksempel på. DNS-blokering er en god måde at beskytte mod for eksempel phishing, som er et stort problem. Det kommer til at gøre en mærkbar forskel for sikkerheden,« siger chef for Center for Cybersikkerhed Thomas Flarup i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blokeringerne beskytter mod indhold, der udgør en konkret trussel mod sikkerheden. Det kan være hjemmesider, der forsøger at installere computer- og mobilvirus eller falske hjemmesider, der forsøger at efterligne ægte hjemmesider og derefter phishe besøgende eksempelvis brugernavne, kodeord og kreditkortoplysninger.

»Det er rigtig positivt, at der nu er skabt klare rammer, og at vi med nye sikkerhedsløsninger kan beskytte forbrugerne langt bedre, end vi har kunnet tidligere,« siger Jakob Willer, der er direktør i teleselskabernes brancheforening, Teleindustrien, i pressemeddelelsen.

Læs også: SAS-appen lækkede dele af rejsendes kreditkortoplysninger under cyberangreb

Telenor lancerer i begyndelsen af marts 'SikkerSurf' som standard til private mobil- og mobilt bredbåndkunder, og senere på foråret vil det også omfatte kunder, der får internet gennem kabel eller trådløst over 4G og 5G.

»Vi har ønsket denne løsning i lang tid, og derfor er vi enormt glade for, at vi efter en tæt og god dialog med myndighederne nu kan tilbyde alle vores privatkunder det ekstra lag af beskyttelse som det første og foreløbigt eneste teleselskab herhjemme,« siger direktør for privatmarkedet i Telenor Christian Hoffmann i en pressemeddelelse.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
17. februar kl. 14:33

Tanken er vel i sig selv egentlig fin nok...

MEN hvordan skal det i praksis fungere for den enkelte borger, OG hvordan skal teleselskaberne overhovedet vide hvad de skal blokere for?

Hvis jeg modtager en meddelelse med et suspekt link, kan jeg så rapportere det til teleselskabet, FØR jeg har gjort brug af det?

I så fald "ja" hvordan skal man så gøre det?

Kan jeg videresende den SMS/e-mail med det suspekte link, til et særligt nummer/adresse hos teleselskabet?

Og hvorfor ikke blokere for selve afsender af den skadelige meddelelse, intern hos teleselskabet?

Og vil det blive anmeldt, til efterforskning og senere retsforfølgelse?

Intet konkret i hverken denne artikel, eller de 2 pressemeddelelser...

6
17. februar kl. 20:13

MEN hvordan skal det i praksis fungere for den enkelte borger, OG hvordan skal teleselskaberne overhovedet vide hvad de skal blokere for?

På samme måde som Facebook? Altså en AI der blokerer rigeligt. Og en hotline bemandet med en byte bucket.

3
17. februar kl. 11:32

Jeg skal ikke overvåges af staten, jeg kan godt selv vælge hvem der skal have mulighed for at overvåge mig, så jeg benytter mig af DoH eller DoT.

2
17. februar kl. 10:52

Godt der findes VPN og åbne DNS løsninger, for meget kan man sige, men Teleselskaberne har sgu igen anelse om hvad der er godt og skidt for mig at se på nettet. Vi så hvor voldsomt pædofil filteret fejlede, hvordan PirateBay filteret fejlede og nu kan vi så finde popkorn frem og se hvordan teleselskabernes absurde DNS filter vil fejle. I det mindste har de ikke mulighed for at "dømme" folk når man ved et uheld pludselig rammer en side der er i filteret - som vi ellers så det med pædofil filteret hvor uskyldige blev jagtet fordi forkerte sider var i filteret.

1
17. februar kl. 10:22

De fleste vil nok være enige i, at der er fornuft i at fjerne ekstrabladet.news helt. Ikke bare med et censurfilter, men helt fjerne registranten.

Men når EU i en periode blokerede for rt.com, så er det et skråplan.

4
17. februar kl. 14:31

når EU i en periode blokerede for rt.com, så er det et skråplan

Enig, men RT.com er skam fortsat blokeret:"Denne hjemmeside er blokeret Teleselskaberne er på baggrund af Rådets Forordning (EU) 2022/350 af 1. marts 2022 pålagt at blokere for adgangen til denne hjemmeside. Forordningen kan ses her https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0350&from=DA"

Godt, at det er fortsat er tilladt at ændre DNS!