Nu må politiet logge ind på din Facebook-konto

En ny dom fra Højesteret giver grønt lys for, at politiet kan logge ind som andre personer på sociale netværk, som en del af en efterforskning.

Der er ikke noget galt i, at Politiet logger ind på en mistænkts Facebook-profil for at overvåge denne person.

Sådan lyder konklusionen på en principiel sag om overvågning i en politisag, hvor en persons konti på Facebook og Messenger blev infiltreret af Politiet, skriver Ritzau ifølge Politiken.dk.

En dom i Højesteret har givet Politiet grønt lys for denne form for overvågning, ud fra en konkret sag fra 2010, hvor Politiet gennem telefonaflytning fik opsnappet den mistænktes adgangskoder til Facebook og chattjenesten Messenger.

Både byretten, landsretten og nu Højesteret har nu godkendt indgrebet, efter at den sigtedes indgrebsadvokat Lars Lindhard tog sagen igennem retssystemet. En indgrebsadvokat skal beskytte borgere, som Politiet beder om lov til at overvåge, ofte uden at vedkommende selv er klar over, hvad der foregår.

I denne konkrete sag, der handler om overvågning af en, der er mistænkt for narko-kriminalitet, var straframmen over seks år, hvilket også har betydning for afgørelsen.

Advokaten, der rejste sagen, er ikke overrasket over dommen, men valgte at få prøvet indgrebet ved domstolene, fordi de danske love ikke er opdaterede til også at omfatte den slags digital overvågning.

»Dommen vil få den betydning, at denne form for overvågning bliver mere udbredt. Nu har vi fået fastslået lovgrundlaget«, siger Lars Lindhard til Ritzau.

Facebook har en indbygget mulighed for at sende kontoindehaven besked pr. e-mail, hver gang nogen logger på den pågældende konto. Om politiet også må slå denne notifikation fra, melder historien ikke noget om.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Klaus Post

Facebook understøtter godkendeslse med flere faktorer, så login fra en ny IP vil sende en SMS-kode med det samme, der skal tastes ind for at få adgang.

Så ud over at gætte en adgangskode vil det også kræve at de opsnapper og sletter SMS-beskeder før de når frem. Det skal vist være en ret stor sag før de sætter det i værk.

Slå det til i sikkerheds-indsillinger. Det skal også nævnes at Google fx. lige har givet mulighed for det samme.

 • 5
 • 1
#3 Anonym

Jeg kan ikke forestille mig, at der er noget vundet, ved at sætte sin konto op med flerfaktor godkendelse. Det er jeg ret overbevist om, er noget udbyder er politiet behjælpelig med at omgå. Bemærk, at der er en advokat indblandet, på den mistænktes side. Og der skal en meget alvorlig mistanke til, inden det er noget politiet må benytte. Det eneste jeg har i mod den lovhjemmel er, at uanset om der føres sag eller ej, så bør mistænkte informeres, i det øjeblik der besluttes om der er grund til at rejse tiltale. Uanset om der rejses tiltale eller ej. Hvis mistænkte er uskyldig, bør mistænkte kende den årsag der har medført midtanken. ( Man risikerer jo at være uforvarende diskvalificeret til f.eks. en ministerpost ) For den tiltalte, indgår en sådan overvågning blodt i sagen, og har derfor ikke yderligere betydning.

Det er fortsat fornuftigt at slå flerfaktor til, for almindeligvis er det ikke politiet der hacker ens konto.

 • 0
 • 1
#4 Benjamin Balder

Amerikanske teleselskaber har faste prislister for telefonaflytning. Man kan læse mere om priserne og den kommercielle praksis her:

http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2012/04/03/these-are-the-price...

Pointen er, at politiet naturligvis er interesserede i at kunne samarejde direkte med Facebook for at opnå mere effektiv efterretning, og Facebook skal blot gives økonomiske incitementer. Etiske problemer? Det tror jeg nok!

 • 4
 • 1
#5 Knud Larsen

Skat bruger også sådanne metoder. De tømmer din konto, når de mener, at du skylder dem indbetalinger. I mit tilfælde var det helt ubegrundet. Alligevel skulle der gå syv år med at får rettet op den grove overtrædelse.

 • 4
 • 2
#10 Kenn Nielsen

Selvom der er mange ting galt i dette, så er det virkeligt betænkelige at det må foregå med brugerens rettigheder.

Dette åbner for at politiet må logge ind som brugeren. Så kan de udgive sig for brugeren.

Brugeren kan nu sværtes/anklages/dømmes for ting andre har gjort i dennes navn. F.eks. at kopiere megetslemogbeskidtfil.jpg fra a til b.

Når først der er åbnet op for dette, er der ikke langt til "Parallel Construction"..

Sølvpapirshat er ikke længere nok.

Usynlighedskappe er det nye ...øøhh sort.

K

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere