Nu må amerikanske medier skrive internet med lille 'i'

Danskerne har skrevet internet med småt siden 2001. Nu følger amerikanske medier trop. Men hvorfor har det taget så lang tid?

Den nye udgave af Associated Press Stylebook er klar, og den væsentligste ændring er, at det nu er officiel AP-stil at skrive internet med lille 'i'. Da de fleste store amerikanske medier følger AP's sprogvejledning, så bør det altså være slut med at set internettet omtalt som Internet. Det skriver Wired.

Men hvorfor er det overhovedet en diskussion, der er værd at omtale?

I Danmark var Internet og Internettet også en gang ord, vi skrev med stort. Argumentet var, at Internet var et egennavn - et navn på et bestemt netværk. Det blev ændret i 2001.

Begrundelsen for, at vi nu skrev internet med småt var, at navnet var blevet så dagligdags, at det mere blev brugt som en beskrivelse snarere end en direkte henvisning til Internettet.

Men ved at fjerne det store begyndelsesbogstav mistede vi også referencen til, at Internet var en konkret teknologi, der blev skabt for at skabe forbindelser mellem computere, og at der var noget særligt ved, at denne teknologi blev brugt til at skabe ét fælles netværk.

Med småt kan internet i ubestemt form antyde en teknologi, som forbinder nogle computere, men der kan i princippet være flere internet. Når internetadgang er med småt, så er det ikke nødvendigvis det samme som Internetadgang med stort, hvor der ikke hersker tvivl om, at det er ét bestemt netværk, der udgør Internettet.

Det er ikke helt uvæsentligt i en tid, hvor vi diskuterer netneutralitet og ser flere stater begrænse deres borgeres adgang til internettet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Henrik Jacobsen

(...)men der kan i princippet være flere internet.

Ikke bare i princippet.

Sprognævnet og AP kender tydeligvis ikke meget til IP-protokollen :)

Det giver rigtig fin mening at et "internet" er et netværk baseret på IP, og "Internet" er det verdensomspændende internet som der kun er ét af. Der er masser af internet derude som ikke er forbundet til Internet, f. eks. fordi IT-afdelingen ikke vil se "underlige bokse" på firma-netværket.

Er lettere chokeret over at erfare Dansk Sprognævn skrottede den logik for 15 år siden...

  • 4
  • 1
#3 Gustav Brock

Det er bare mere af det samme slask, der stille og roligt breder sig. Folk gider eller kan ikke versaler. I de forskellige fora kan man sagtens støde på "i" for "I" selv i indlæg skrevet af engelsksprogede.

  • 0
  • 0
#6 Ivo Santos

hvem har sidst Vej eller Motorvej med stort forbogstav, jeg gætter på at det er der ingen der gør, og egentlig kan man sagtens sammenligne internettet med vejnettet , så derfor er det egentlig fint nok at internt stavet med et lille i, altså med mindre det er det første ord i et afsnit.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere