Nu løber USA også tør for IPv4-adresser

De sidste IPv4-adresser i den amerikanske pulje vil formentligt være fordelt inden sommerferien. Der er kun lidt over tre millioner adresser, som ikke er fordelt.

Nu er det snart endegyldigt slut med at uddele mere end nogle få tusinde IPv4-adresser i USA, som ellers har haft de største reserver af IPv4-adresser. Den nordamerikanske organisation ARIN, som administrerer IP-adresserne, forventer at løbe tør i løbet af kort tid. Det skriver Ars Technica.

ARIN har det seneste år rationeret den sidste /8-blok af IPv4-adresser efter en særlig køreplan, der har begrænset, hvor mange IP-adresser en internetudbyder eller virksomhed har kunnet få tildelt. En /8-blok indeholder cirka 16 millioner adresser.

I praksis har ARIN lige nu kun én enkelt /11-blok tilbage, som indeholder cirka to millioner adresser, samt nogle få mellemstore blokke.

Læs også: Microsoft er løbet tør for IPv4-adresser i USA

I Europa, Asien og Latinamerika er de tilsvarende IP-adresseadministrationsorganisationer allerede løbet tør for deres del af de i alt godt fire milliarder IPv4-adresser, der eksisterer.

Læs også: Europæisk IPv4-pulje er tom: Rationeringen er begyndt

En del af adresserne har været reserveret af store virksomheder og universiteter helt tilbage i internettets første år før det IP-baserede internet blev udbredt i begyndelsen af 1990'erne. Mange af de overskydende adresser fra disse reserver er ifølge ARIN blevet afleveret til IANA, der har distribueret dem videre til de regionale administratorer.

Udbredelsen af afløseren til IPv4, IPv6, er stadig forholdsvis begrænset. IPv6 udgør ifølge Google blot cirka fem procent globalt.

Læs også: Nu er det alvor: Dansk rationering af IPv4-adresser lige om hjørnet

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (55)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Baldur Norddahl

Udbredelsen af afløseren til IPv4, IPv6, er stadig forholdsvis begrænset. IPv6 udgør ifølge Google blot cirka fem procent globalt.

Globalt er det sidste tal fra google 6,6%: https://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html

Men i USA er det 15,6% ifølge samme statistik.

Tyskland har 14% og Norge har 7%.

Danmark? ... 0,3%. Vi er meget fremsynede her.

Alle større amerikanske internetudbydere arbejder med IPv6. Ingen større dansk internetudbyder arbejder med IPv6.

Måske det kunne være en opgave for Version2 at finde ud af hvorfor det forholder sig sådan.

 • 17
 • 0
#3 Jn Madsen

Ikke rigtigt.

TDC og Telia ved jeg med sikkerhed er transparente for v6,- de router for v6 som er med i deres BGP tables. Jeg vil tro at alle andre ISP'er i DK er med på den. Det er ikke svært at sætte op. Eneste krav er noget mere ram i routerne og en rimelig moderne version af styresystemet (IOS/Junos og alle de andre).

Noget helt andet er at tilbyde kunder v6 services,- der bliver fårene skilt fra bukkene,- og man skal vide/kunne noget mere.

Men der er de store igen helt med,- det er mere et spørgsmål om hvad kunderne efterspørger. Så længe ISP'erne stadig har ledige puljer med v4, så foretrækker kunderne det,- men v6 ligger i tilbudspakkerne og bliver allerede solgt.

 • 4
 • 2
#5 Jn Madsen

Du er nød til at dele det op.

De store ISP'er router for v6. Deres core er en del af det internationale v6-net. Helt på højde med alle andre i verden.

Så er der services,- tilbyder de v6 til kunder og har velfungerende services i forbindelse med det?

Ja,- de "store" tilbyder v6 puljer til deres kunder (lige som v4) og har samme velfungerende infrastruktur.

Nej,- det bliver ikke solgt så meget, fordi de danske ISP'er stadig har mange ledige v4 adresser,- men de kunder der vil have v6,- de kan købe det uden problemer. Det er fuldt implementeret og har været det i årevis.

Men v6 er ikke presserende,- de har "masser" af v4 adresser.

 • 1
 • 7
#6 Baldur Norddahl

Nej,- det bliver ikke solgt så meget, fordi de danske ISP'er stadig har mange ledige v4 adresser,- men de kunder der vil have v6,- de kan købe det uden problemer. Det er fuldt implementeret og har været det i årevis.

Nej det er ikke rigtigt. Hvis du ringer til TDC og beder om en helt almindelig erhvervs ADSL med IPv6 så siger de IPhvafornoget? For slet ikke at tale om hvis du ringer som privatperson.

Jeg driver selv en ISP og vi har IPv6 transit igennem TDC. Det er bare dybt irrelevant, da IP-transit er en hel anden afdeling, som normale private og erhvervsdrivende slet ikke kan handle med.

Der er jo en årsag til at Danmark scorer 0,3%.

Vi bliver iøvrigt ofte spurgt om IPv6 så efterspørgslen er der.

Svar på dette: Hvis en af mine kunder sætter en server op på IPv6, hvordan tilgår du så den med din IPv4 adresse? At nogle udbydere har massere af IPv4 adresser ændrer ikke på at deres kunder ikke har adgang til IPv6 internettet.

 • 16
 • 0
#7 Kasper Hansen

Svar på dette: Hvis en af mine kunder sætter en server op på IPv6, hvordan tilgår du så den med din IPv4 adresse? At nogle udbydere har massere af IPv4 adresser ændrer ikke på at deres kunder ikke har adgang til IPv6 internettet.

Hovedet på sømmet. Faktum er at Danmark er et IPv6 uland af dimensioner. Indtil IPv6 kan tilbydes til slutbrugere - helst automatisk og sideløbende IPv4 i en overgangsfase, men i hvert fald hvis brugeren ønsker det - sker der intet. Istedet for vi får en blød og glidende overgang mellem de to systemer så sikrer de danske internetudbyderes dovenskab at vi kommer til at stå overfor en langt mere voldsom og ubehagelig transition lige pludseligt. "Vi har IPv4 adresser nok" og "Vores backbone er IPv6 klart" er de værste former for undskyldninger - det burde netop være en grund til at tilbyde begge løsninger - I DAG - så folk kan begynde at migrere.

De skulle tage at kigge på Belgien - duksen i klassen med 29.88% IPv6! Sådan.

 • 8
 • 0
#8 Jn Madsen

I fordrejer tingene.

De store har fuld funktionalitet for v6.

Folk kan købe det hvis de vil,- men det betyder jo naturligvis ikke, at alle mulige pakker og kombinationer af produkter bliver udbudt.

Man udvikler produkter til salg, som man skønner der er behov for -og salg i. Nøjagtigt som Airbus, Mercedes og alle andre producenter.

I kan gå hen til en af de "store" og få et kredsløb leveret med IPv6,- sådan er det. Nej,- i kan måske ikke få lige den v6 løsning i ønsker leveret over DSL eller en TV-pakke. Det her er behovsstyret,- de har indtil videre rigeligt med v4,- men alt da selvfølgeligt testet og udviklet for v6. Hvordan kan i tro andet? Man har da selvfølgeligt høvlet løs på v6 siden det kom på tale?

Jeg kan næsten ikke forestille mig skrigeriet hvis det var omvendt,- hvis de danske ISP'er ikke havde været forudseende og sørget for at have nok v4,- og folk blev påtvunget v6,- for der er godt nok ikke mange "modtagere" af v6 der har den ringeste anelse om hvor man skal håndtere det.

Jeg tror, jeg i weekenden vil gå ned til en Mercedes forhandler og forlange en C-klasse bil monteret med Briggs og stratton plæneklipper motor,- det er mit særlige behov, og de er nogle forbandede amatører, hvis de ikke vil levere det. Så er jeg jo meget klogere og visionsfyldt end dem.

 • 0
 • 16
#9 Claus Waldersdorff Knudsen

Jeg skulle da lige se om det nu passer at TDC tilbyder IPv6 til deres kunder. Her er reasultatet:

Din søgning på ipv6 gav desværre 0 resultater i kategorien Privat produkter.

På erhvervsd´siden var der et resultat

Produkter Din søgning gav 1 resultat Skift til fiber. 3 ud af 5 kan få fiber fra TDC Erhverv for 0 kr. 3 ud af 4 af alle virksomheder kan skifte til fiber for 0 kr. Tilbuddet gælder både nye og nuværende erhvervskunder hos TDC.

Men søger man så efter "ipv6" på den side der henvises til er resultatet 0 (nul)

Jeg kan ikke udlede andet end at TDC ikke rigtig tilbyder IPv6.

 • 12
 • 0
#10 Jn Madsen

Og jeg forstår ikke helt problemet?

Hvis man som dig Baldur, driver en ISP, så kan du få leveret et kredsløb med IPv6. Du kan også v6 BGP peere med leverandøren. Enhver kunde kan bestille et kredsløb med v6.

Men det er rigtigt,- v6 er ikke så udbredt i dk, fordi nogen kiggede i krystalkuglen og bestilte nok v4 puljer. Jeg har arbejdet med de ting hos de "store" i mange år,- og man har helt styr på v6 funktionalitet. Tro mig.

Noget andet er efterspørgsel og behov,- der er vi ovre i forretning og bundlinie. En hel anden snak jeg behændigt undviger :-)

 • 0
 • 10
#11 Jn Madsen

Baldur,- jeg tror du har helt ret i, at det eneste sted man umiddelbart tilbyder v6, det er til erhvervskunder, Det er måske også det eneste sted, der er reelt behov og efterspørgsel.

Det hele bunder i hvad der bliver spurgt efter. Hvis der ikke er nogen der spørger efter en vare,- så er der helle ikke nogen der ser forretning i at producere den vare.

Hvis folk råbte på det,- så stod de i kø med at tilbyde folk det.

Men det er testet og klart, og har været det i årevis.

 • 0
 • 5
#14 Baldur Norddahl

Baldur,- jeg tror du har helt ret i, at det eneste sted man umiddelbart tilbyder v6, det er til erhvervskunder,

TDC tilbyder ikke IPv6 til erhvervskunder. Jeg skal ikke afvise at hvis man er erhvervskunde i sværvægterklassen, så kan de sikkert skrue en specialløsning sammen, men almindelige erhvervskunder kan ikke få IPv6 hos TDC.

IP transit med BGP er ikke et erhvervsprodukt. Det er til virksomheder der beskæftiger sig med salg af internetydelser og det leveres af en helt anden afdeling hos TDC. Det kan kun leveres på fire forskellige adresser i Danmark. Hvis du ikke har samhusning et af de fire steder, så må du bekoste et fast kredsløb fra din adresse til en af de fire steder.

Lyder de her passager fra TDCs IP transitaftaler som noget hvem som helst kan gøre brug af?

https://wholesale.tdc.dk/Produkter/HA_Global_IP_Transit_v_standard_26110...

Forbud mod uberettiget anvendelse af Ydelserne 6.1 Operatøren må ikke erhverve Global IP Transit til eget brug En Operatør har kun adgang til at erhverve Ydelserne i henhold til nærværende Aftale, så- fremt Ydelserne erhverves med henblik på og rent faktisk anvendes til at give adgang til en offentlig telekommunikationstjeneste. Operatører har således ikke adgang til at erhverve Ydelser i henhold til denne Aftale til eget brug. Erhvervelse af Ydelserne med henblik på udbud af Indholdstjenester betragtes ligeledes som eget brug. Det betragtes eksempelvis som omgåelse, såfremt en kunde alene udbyder tjenester til èn anden kunde.

6.2 Geografisk, kapacitetsmæssig og funktionel tilstedeværelse Det er en betingelse for, at Operatøren kan opnå adgang til Ydelser i henhold til denne Aftale, at tilslutning sker til de centraler der er nævnt i Bilag 1. Strækningen fra operatørens adresse til centralen er ikke inkluderet i denne aftale.

Tilslutningen sker gennem et eller flere faste kredsløb mellem Operatøren’s IP-net og TDC’s IP-net. Accesspunkterne i TDC’s IP-net kaldes PoP’er (Point of Presence) og er følgende:  København 2: Borups alle 43, 2200 København N  Albertslund: Holsbjergvej 18, 2620 Albertslund  Virum: Virumvej 43, 2830 Virum  Århus: Fiskergade 2, 8000 Århus C

At sige at TDC bare kan åbne op for IPv6 da de har det i backbonen er en anelse blåøjet. TDC har en lille afdeling i et fjernt hjørne, som sikkert har sørget for IPv6 i backbonen i mindst 10 år. Men det var også den trivielle del.

For at TDC kan udbyde IPv6 helt generelt skal de sikre og teste at mere end en million CPE'er er IPv6 klar, 10.000 DSLAMs skal testes, konfigureres og eventuelt opgraderes, et ukendt antal access routere, DHCP server, ressource styringssystemer etc skal gøres klar og muligvis udskiftes etc.

Det er ikke offentligt præcist hvor meget TDC har arbejdet med at klargøre deres net, men det generelle indtryk man har er at det har de slet ikke. Derfor skriver jeg at TDC ikke aktivt arbejder med IPv6.

Situationen i datterselskabet YouSee er endnu værre.

Som sagt, så har alle de amerikanske giganter såsom Comcast, AT&T og T-Mobile arbejdet en hel del med IPv6. De har brugt 5 år på at indføre det. De har haft IPv6 i backbonen i mindst 10 år ligesom TDC og alle andre - men at få det ud til kunderne er en helt anden fisk.

Når man kan i USA så kan man også her. Hvis man ville. Hvis amerikanerne ser et behov, så er behovet der nok også her i landet... vi ser bare en ekstrem mangel på rettidig omhu i den danske teleindustri.

 • 13
 • 0
#15 Baldur Norddahl

Det her er behovsstyret,- de har indtil videre rigeligt med v4,- men alt da selvfølgeligt testet og udviklet for v6. Hvordan kan i tro andet?

Det er ikke test og udviklet. Hvis det var, så havde de også åbnet op for det. Der er ingen der leverer et dårligere produkt med vilje. Men derudover, så fremgår det af referater fra diverse arbejdsgrupper at TDC ikke er ret langt med IPv6. Fejlen ligger øverst oppe hos knappetællerne, da teknikerne vældigt gerne vil igang.

Det er de mindre udbydere der har testet og udviklet deres ting. Der er flere mindre udbydere, hvor du automatisk får IPv6. Du får naturligvis også IPv4. De to ting udelukker ikke hinanden.

En kunde hos os får både en fast IPv4 adresse og et IPv6 prefix. Han kan sætte en server op på IPv4 adressen. Men det er nemmere for ham at sætte det op på IPv6, særligt hvis han har mere end én server. Der er ikke noget NAT og alle kundens computere har en unik adresse, som kan bruges direkte.

Hvis du sætter en server op på din IPv4 adresse, så kan vores kunder bruge din server. Men omvendt så kan du ikke bruge en IPv6 server, som en af vores kunder har sat op. Der er altså tjenester og indhold du ikke har adgang til fordi din ISP slæber fødderne.

 • 6
 • 0
#17 Michael Rasmussen

Et andet eksempel. Fullrate var ultimo 2112 så småt gået igang med at test IPv6, men så blev de opkøbt af TDC, og så blev det initiativ stoppet. Der er i hvertfald ikke kommet nogen udmeldinger på den front siden primo 2013.

 • 5
 • 0
#18 Jens Jönsson

Det hele bunder i hvad der bliver spurgt efter. Hvis der ikke er nogen der spørger efter en vare,- så er der helle ikke nogen der ser forretning i at producere den vare.

Hvis folk råbte på det,- så stod de i kø med at tilbyde folk det.

Men det er testet og klart, og har været det i årevis.

Hold nu op. Hvordan i al verden skal Hr. og Fru Jensen forstå at de har et behov for IPv6.

Hvis det du tilbyder er en Mercedes med Briggs og stratton plæneklipper motor, så er det det de fleste kunder vil købe, når de kommer for at handle Mercedes bil. For de fatter det ikke og det skal de nødvendigvis heller ikke.

Det ændrer ikke ved at der er et problem og at DK i øvrigt sakker bagud på det område der hedder IPv6.

Ja, jeg er også ISP og har heller ikke fået IPv6 implementeret og ja, det er for dårligt....

 • 5
 • 1
#19 Jonas Finnemann Jensen

Jeg ser f.eks. ingen ipv6 support hos AWS (med undtagelse af nogle load balancers).

Det betyder at vi mange steder stadig arbejder med ipv4, når vi udvikler nye web-services etc.

Jeg må indrømme at jeg ikke har helt styr på oversættelse mellem ipv4/ipv6, men jeg gætter på at alverdens web-services også en dag skal virke med ipv6.

 • 2
 • 0
#20 Baldur Norddahl

Amazon har efter sigende teknisk gæld der gør det svært for dem at implementere IPv6.

Men mange content delivery networks er med. Akamai, Google, Netflix etc bliver leveret over IPv6. Se f.eks. følgende citat fra Comcast:

We are also pleased to announce that we have achieved a significant traffic milestone as we recently crossed 1Tb/s of Internet facing, native IPv6 traffic. Reaching this goal would not be possible without the efforts of content partners like Google, who enabled YouTube streaming to be dual stack enabled by default.

1 terabit/s er iøvrigt ikke en triviel mængde trafik. IPv6 rykker, bare ikke i Danmark.

 • 4
 • 0
#21 Jn Madsen

Nå,- var lige på venne besøg,- du har da fået skrevet en del, Baldur :-)

Hvad de store lige nu vil sælge eller ikke vil,- det skal jeg ikke gøre mig klog på. Det er noget med forretning,- og det interesserer mig ikke rigtigt.

Jeg ved de har haft det,- om det er pillet af programmet igen,- det er jo muligt hvis der har været 0 salg. Jeg mener nu, der er erhvervskunder der har handlet, hvor tunge de så har været ...

Lad være med at narre dig selv til at tro, at de ikke har teknikken eller know-how. Og nej,- det er ikke noget jeg gætter på, det er noget jeg ved. Selvføleligt er CPE'ere, DNS, DHCP, aggregation og core, DSLAM, diverse service ydelser på alverdens servere, provisionerings - og fejlretnings værktøjer, overvågning, fejlmeldingssystemer, regningssystemer, salgskanaler osv osv osv testet og afprøvet ... at du rammer nogle front-end sælgere der ikke ved hvad en router er,- det skal du ikke lade dig narre af. Der andre der ved en hel del om det :-)

 • 1
 • 6
#22 Jn Madsen

Baldur,- jeg kan iøvrigt betro dig (nu er det jo kun os 2 der læser det), at IPv6 er i fuld funktion.

"Nogen" bruger v6 til intern monitorering og kommunikation til samtlige kunders CPE routere. Så der er "hul" igennem,- og det hele kører.

At man så har en forretnings-beslutning om ikke at sælge v6 adresser til kundens side på samme router,- tjaaa, det er forretning, religion og politik. Du ved, OSI lag 8 + 9 + 10 :-)

 • 2
 • 4
#23 Kasper Hansen

Baldur,- jeg kan iøvrigt betro dig (nu er det jo kun os 2 der læser det), at IPv6 er i fuld funktion. "Nogen" bruger v6 til intern monitorering og kommunikation til samtlige kunders CPE routere. Så der er "hul" igennem,- og det hele kører. At man så har en forretnings-beslutning om ikke at sælge v6 adresser til kundens side på samme router,- tjaaa, det er forretning, religion og politik. Du ved, OSI lag 8 + 9 + 10 :-)

Problemet som du behændigt overser her er at selv hvis vi antager at TDC INTERNT er 100% IPv6 klar - på trods af alle tegn om det modsatte, så er den hellige krav ikke velforvaret fordi de en dag når det passer dem kan trykke på en knap og slå det til. Nedenunder de store og specielt TDC er der en kæmpe underskov af erhvervskunder, hostingfolk og private som IKKE kan forberede deres egen IPv6 migrering fordi TDC og de andre store danske spillere blokerer for det. At understøtte det i backbone er kun en del af udfordringen ved IPv6 migreringen og alt andet står i stampe.

 • 9
 • 0
#24 Jn Madsen

Jeg antager ikke,- jeg ved. Bemærk venligst, at jeg undgår at være specifik omkring hvem,- men hvis jeg siger "de store", så har de fleste nok et kvalificeret gæt. De har haft fingeren på din omtalte knap i mange år.

Det andet har du helt ret i,- folk kan ikke øve sig, når de ikke har noget at øve sig på.

Men pilen peger lidt tilbage,- hvis der ikke er nogen der beder om det, så er der ingen leverandører der gider at have hyldevaren. Vi har i Danmark masser af v4 adresser, så panikken har ikke været der. Hvis salgsledene kun en gang om måneden (tænkt eksempel) rapporterer, at der har været en henvendelse omkring v6,- så er der ingen der farer rundt og trykker på startknapper der.

Men jeg føler mig rimeligt overbevist om, at hvis man beder om et kredsløb med v6,- så kan man få det. Men det er salgs-gas afdelingen,- og det er ikke lige min boldgade.

Og jeg er helt enig,- i østen har man været på v6 i mange år, de fik fra starten ikke tildelt særligt mange v4 adresser, så de løb hurtigt tør. Derfor røg de på v6 for mange år siden.

De har derfor nu et omfattende erfaringsgrundlag, vi i vesten først er ved at starte på nu. Helt klart en konkurrence fordel for østens firmaer på den lange bane. (og som har irriteret mig tilsvarende længe, jeg har brokket mig over man ikke "skubbede på", fordi leverandører netop mistede momentum i knorhow)

 • 2
 • 6
#26 Emil Stahl
 • 1
 • 1
#27 Emil Stahl

Et andet eksempel. Fullrate var ultimo 2112 så småt gået igang med at test IPv6, men så blev de opkøbt af TDC, og så blev det initiativ stoppet. Der er i hvertfald ikke kommet nogen udmeldinger på den front siden primo 2013.

Ahh.. prøv lige igen. Jeg har undersøgt ret meget angående IPv6 i forbindelse med mit lille projekt IPv6-adresse.dk

Her er lidt fra Steen Garbers Enevoldsen - Udviklingschef, Net Access hos Fullrate

Vi har implementeret IPv6 understøttelse, og har en pilot test kørende med nogle frivillige kunder. Der udestår nogle smårrettelser i en af vores routermodeller som lige skal være på plads før en fuld udrulning. Jeg forventer at vi releaser produktet i god tid inden sommerferien.

Det vil i første omgang være dual-stack. Produktet kommer ikke til at koste noget, og det kommer til at være en opt-in løsning hvor kunderne kan gå ind på deres “mit.fullrate.dk”-side og tilvælge IPv6 support.

Og på deres forum finder du også info om deres pilot test (postet d. 29-01-15)

 • 4
 • 0
#28 Kasper Hansen

De har derfor nu et omfattende erfaringsgrundlag, vi i vesten først er ved at starte på nu. Helt klart en konkurrence fordel for østens firmaer på den lange bane. (og som har irriteret mig tilsvarende længe, jeg har brokket mig over man ikke "skubbede på", fordi leverandører netop mistede momentum i knorhow)

Ok. Vi er faktisk ret enige så. Jeg mener bare ikke IPv6 har noget med salg at gøre. Det er ikke - bør i hvert fald ikke være - et mersalgsprodukt. Det er en migrering fra en (snart forældet) standard til dens erstatning som skal gennemføres for alles skyld og det burde være i ALLES interesse at få det udbredt hurtigst muligt.

De 0.3% for IPv6 i DK taler sit tydelige sprog. De belgiske internetudbydere har fundet ud af at lave dual stack til samtlige kunder - det må vi kunne matche.

 • 6
 • 0
#29 Deleted User

Det er ikke korrekt. Se https://ipv6-adresse.dk

Er det ikke lidt sørgeligt, at en pressechef fra TDC skal føre bevis for eksistensen af et produkt på hans egne hylder ved at henvise til en tredjeparts website, som henviser til noget, de engang har fået oplyst i et tweet, hvis jeg forstår teksten rigtigt?

Jeg synes, du skulle pege på produktet på jeres egen website. For hvis I sælger det, har I vel også en beskrivelse af produktet?

 • 6
 • 2
#30 Emil Stahl

Er det ikke lidt sørgeligt, at en pressechef fra TDC skal føre bevis for eksistensen af et produkt på hans egne hylder ved at henvise til en tredjeparts website, som henviser til noget, de engang har fået oplyst i et tweet, hvis jeg forstår teksten rigtigt?

Jeg synes, du skulle pege på produktet på jeres egen website. For hvis I sælger det, har I vel også en beskrivelse af produktet?

Jeg hedder ikke Ib, og jeg er slet ikke pressechef hos TDC. Jeg har intet med TDC at gøre, udover at jeg er kunde hos YouSee…jeg tror du har misforstået noget :)

Jeg hedder Emil og har siden IPv6-adresse.dk, hvor jeg linker til Ibs tweet som en kilde på hans/TDCs kommentar til deres IPv6 status. Samme kommentar fra Ib/TDC valgte jeg at citere i min kommentar herinde, så man ikke behøver at klikke ind på siden eller twitter for at læse den.

"Leverer ipv6 til erhverv.(…)" er et citatet fra Ibs Twitter. Derfor står hans navn under citatet i min kommentar.

Det ser i øvrigt ud til at TDC har udbudt IPv6 til virksomheder siden 2011. TDC åbner for IPv6 - Millioner af milliarder nye ip-adresser på vej (6. juni 2011)

I øvrigt, hvorfor skulle noget oplyst i et tweet være mindre korrekt end hvis det var fra et telefonopkald, brev eller mail?

 • 2
 • 1
#31 Jn Madsen

De 0.3% for IPv6 i DK taler sit tydelige sprog. De belgiske internetudbydere har fundet ud af at lave dual stack til samtlige kunder - det må vi kunne matche

Ja og nej,- det er sådan en dum sovepude.

De store danske ISP'ere var forudseende og fik neglene i store v4 puljer. Så der er ikke mangel på v4 i DK. De danske ISP'er har vidst i mange år, at dagen ville komme hvor v6 skulle skydes igang, så al teknik og administration er gennem årene blevet designet og trykprøvet for v6 funktionalitet.

De små ISP'er ved jeg ikke så meget om. Mange af dem er lidt skuffende. Bag deres flotte hjemmesider med store ord om deres knivskarpe teknologier, gemmer der sig ofte en osende gammel router i et klædeskab,- og en knowhow omkring netværk, der begrænser sig til det en medarbejder lærte på teknisk skole for 15 år siden. Jeg har også set at flere af de små ISP'er har seriøse hardware problemer. Deres gamle routere har rigeligt af problemer med at håndtere de nuværende BGP tabeller for v4, hvis de introducerede v6, ville deres netværk gå ned med et hult drøn. .... og de der moderne routere koster altså en hel del håndører.

Men v6 efterspørgslen fra slutbrugere er vist nærmest 0.

Så er der den med IT-firmaer/underleverandører,- ja, de tripper jo lidt og vil gerne igang. De kan altså sparke til de store ISP'er og få leveret kredsløb med v6,- men IT-firmaernes kunder presser jo heller ikke på. De kan få de v4 adresser de er brug for. Og alt fungerer jo glimrende med v4.

Så vores sovepude med rigelig af v4 adresser har faktisk givet det bagslag, at vi ikke kommer med på vognen med v6 knowhow for underleverandører og andre i IT branchen. Andre lande galoperer allerede derudaf.

Jeg har altid syntes man bare skulle kaste v6 adresser i nakken på kunderne når de alligevel købte et produkt. Det ville være godt for fremtidens forretning.

Nogle meget store firmaer i DK har kørt v6 i mange år, leveret af en af "de store"- men jeg kan ikke sige hvem. Der er jeg bundet lidt på hænder og fødder.

 • 1
 • 6
#33 Deleted User

Jeg hedder ikke Ib, og jeg er slet ikke pressechef hos TDC.

Gider du så ikke godt at skrive navnet på den person, du citerer, så det ikke fremstår som en signatur i bunden af dit indlæg?

Jeg skal gerne indrømme, at jeg har gjort mig skyldig i ikke at krydschekke signatur og profilnavn. Men det burde vel for pokker heller ikke være nødvendigt.

I øvrigt, hvorfor skulle noget oplyst i et tweet være mindre korrekt end hvis det var fra et telefonopkald, brev eller mail?

Jeg har ikke udtalt mig om korrekthed. Jeg har udtalt mig om, at det er lidt småsørgeligt, hvis det er den eneste reference, TDC's pressechef (som jeg jo af gode grunde troede havde skrevet indlægget) kan henvise til.

 • 1
 • 6
#35 Jn Madsen

Dem der ikke evnede at kigge i krystalkuglen, de må betale ved kasse 1,- IPv4 adresser er en eftertragtet handelsvare.

Jeg tror det er omkring 15 år siden, jeg første gang hørte om firma-opkøb på baggrund af dette. Små ligegyldige firmaer blev købt af nogle af de rigtigt tunge i branchen til en god pris.

Ene og alene fordi de små firmaer ved et lykketræf i sin tid havde fået fat i enorme puljer v4 adresser. Det var inden snakken om v4 mangel overhovedet var kommet i gang. Der var der nogen der allerede kiggede dybt i krystalkuglen.

 • 0
 • 7
#38 Emil Stahl

Gider du så ikke godt at skrive navnet på den person, du citerer, så det ikke fremstår som en signatur i bunden af dit indlæg?

Jeg skal gerne indrømme, at jeg har gjort mig skyldig i ikke at krydschekke signatur og profilnavn. Men det burde vel for pokker heller ikke være nødvendigt.

Jeg skrev det faktisk anderledes i min kommentar lige efter, der håber jeg ikke at det også kan misforståes.

Det var ikke noget jeg gjorde bevidst, havde jeg forudset at det ville kune misforståes så havde jeg ikke gjort det.

 • 2
 • 0
#40 Baldur Norddahl

Dem der ikke evnede at kigge i krystalkuglen, de må betale ved kasse 1,- IPv4 adresser er en eftertragtet handelsvare.

Hvor dyre tror du de er? Hint: ikke særligt.

Der er i virkligheden et stort overskud af IP-adresser i markedet. Det er købers marked. Enhver idiot kunne se at vi ville løbe tør, det var jo bare simpel matematik. Derfor har enhver idiot også stjålet og løjet sig til så store puljer af IP-adresser de kunne slippe afsted med. Det var trivielt at stifte et skuffeselskab og komme med nogle storslåede planer og få tildelt IP-adresser herefter.

Nu forsøger de så at sælge adresserne. Resultatet kan ses på prisudviklingen eller manglen på samme.

Nærværende artikel handler om USA. I USA har de mere end halvdelen af alle IPv4 adresser. I det næste årti kan de bare omlægge til mere effektiv brug af disse og sælge overskuddet. Der kommer ikke reel mangel på IPv4 adresser i USA i meget lang tid om nogensinde. De har vel omkring 3-4 IPv4 adresser per amerikaner.

Derfor er der massere af grunde til at skifte til IPv6 alligevel. Der er faktiske håndgribelige fordele for kunderne, som eksempelvis at NAT er unødvendig.

Skal du bare se Netflix og surfe Facebook dagen lang, så opdager du nok ikke forskellen. Men nu er vi jo så også en del mennesker i landet som vil mere end det. Og det er ikke kun super nørderne - hvad med eksempelvis at ville køre sin egen spilserver, tilgå din NAS udefra eller tjekke kameraet i drivhuset? Helt uden at skulle til at ligge og pille ved port forwarding og andet indviklet teknik i din router.

Det har de forstået i USA. Det er bemærkelsesværdigt at det land der har absolut mindst mangel på IPv4 også er dem der leder når det kommer til indførsel af IPv6. Tænk lidt over det, inden du igen afviser med at i Danmark har vi massere af IPv4.

Jørn, du mangler stadig at give svar på hvordan du har tænkt dig at du som TDC privatkunde skal kunne tilgå IPv6 tjenester sat op af eksempelvis vores kunder. Det er tredie gang jeg spørger. Det er som om du tror at bare man har en IPv4 adresse, så er alt velbevaret. Men det er i virkligheden sådan at der er to helt adskilte internet, og dem uden IPv6 de har ikke adgang til det ene af dem. Lige nu er indhold kun tilgængeligt på IPv6 godt nok begrænset, men det kommer til at ændre sig når alle amerikanerne, tyskerne, hollænderne også videre begynder at starte spilservere med mere op på IPv6. Hvorfor skulle de ikke? Fordi de har en bekendt i Danmark der så ikke kan være med? Danskeren må jo bare skifte ISP, det er bare et telefonkald væk at gøre... (medmindre man er afhængig af YouSee kabel-TV - så har man bare tabt).

 • 9
 • 0
#41 Baldur Norddahl
 • 8
 • 1
#42 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Hvis man gerne vil se stats for disse ting, så er der en lille flok præsentationer fra NRO/RIRs under https://ripe70.ripe.net/programme/meeting-plan/plenary/#fri1

Der er lidt pointer: * ARIN Available inventory: .20 /8 equivalent - bemærk hen mod slutningen for RIPE åd de vist en /8 på tre måneder

Der er andre steder de har flere, eksempelvis Afrinic 2.71 /8 IPv4 available as of end of April 2015

og så er der det obligatoriske link til IPv4 Address Report fra Geoff Houston http://www.potaroo.net/tools/ipv4/

 • 2
 • 0
#44 Baldur Norddahl

Det muligt at Afrika aldrig løber tør for IPv4 adresser, da IPv6 måske er indført inden det bliver aktuelt. Men det skyldes kun at stedet er underudviklet. Hvis du tæller antal IP-adresser per afrikaner, så får du det modsatte billede - Afrika er på røven hvis de vil rulle IPv4 ud til alle, sådan som vi kender det.

Jeg mener at de overser en vigtig effekt i den statistik. Nu hvor alle (minus Afrika og Sydamerika) er løbet tør for gratis IPv4 adresser, så er det mere relevant at se på hvem der har flest adresser som kan reallokeres. Amerikanerne ligger yderst lunt i svinget her, da ARIN har været meget rundhåndede med deres uddelinger. Derfor flyder det med lavthængende frugter, hvor man kan frigøre nogle adresser og sælge dem. Jeg kan faktisk ikke rigtig forestille mig en situation, hvor der ikke længere er billige IP adresser til salg i USA.

Da det snart igen er muligt at købe adresser i USA og få dem overført til Europa, så har vi hellere ikke noget stort problem her.

Da adresserne måske nok er relativt billige, men bestemt ikke gratis, så tror jeg at folk vil sørge for at de fremover udnyttes ganske effektivt. Min krystalkugle står derfor på status quo indenfor IPv4 markedet i lang tid fremover.

Hvad er billigt? Vi købte et par tusinde adresser for nyligt til USD 6 per styk. Men ellers er det typisk USD 10 der reklameres med og det kan man så forhandle ned.

Det svarer så til at vi må lægge 50 kroner oveni oprettelsesgebyret for nye kunder. Det er altså ikke dét som stopper vores udvidelsesplaner.

 • 3
 • 0
#47 Jens Jönsson

Derfor er der massere af grunde til at skifte til IPv6 alligevel. Der er faktiske håndgribelige fordele for kunderne, som eksempelvis at NAT er unødvendig.

Skal du bare se Netflix og surfe Facebook dagen lang, så opdager du nok ikke forskellen. Men nu er vi jo så også en del mennesker i landet som vil mere end det. Og det er ikke kun super nørderne - hvad med eksempelvis at ville køre sin egen spilserver, tilgå din NAS udefra eller tjekke kameraet i drivhuset? Helt uden at skulle til at ligge og pille ved port forwarding og andet indviklet teknik i din router.

Baldur, så let er det jo altså ikke. Du skal stadig have firewall regler, der beskytter dit udstyr. Tror du Hr. og Fru Jensen synes sådan noget er let ? Med NAT på en "hjemmerouter", så skulle de bare lave portforward, så kørte det. Med IPv6 skal de lave regler der sikrer at kun de rette får adgang, det er de færreste ikke IT kyndige der kan klare det...

Da adresserne måske nok er relativt billige, men bestemt ikke gratis, så tror jeg at folk vil sørge for at de fremover udnyttes ganske effektivt. Min krystalkugle står derfor på status quo indenfor IPv4 markedet i lang tid fremover.

Hvad er billigt? Vi købte et par tusinde adresser for nyligt til USD 6 per styk. Men ellers er det typisk USD 10 der reklameres med og det kan man så forhandle ned.

Det er jo ikke kun adresserne der koster. Medlemskab hos RIPE er jo heller ikke helt billigt. Men jeg synes da at en IPv4 adresse til omkring kr. 500,- og derudover årligt gebyr er en dyr affære, for noget der i realiteten burde være gratis og tilgængeligt for alle...

 • 3
 • 0
#48 Christian Nobel

Ja,- de "store" tilbyder v6 puljer til deres kunder (lige som v4) og har samme velfungerende infrastruktur.

Du skulle ikke tilfældigvis være i familie med en vis "teleanalytiker", for retorikken er fuldstændig den samme - ISP'erne har det hele, men kunderne efterspørger det sjovt nok ikke, da produktet er sværere at finde end lokalplanen Athur prøver at finde ned i kælderen, i det aflåsede skab, hvor lyset ikke virker, og der står "pas på leoparden" udenpå.

Baldur,- jeg kan iøvrigt betro dig (nu er det jo kun os 2 der læser det), at IPv6 er i fuld funktion.

Ren JS retorik.

Og i øvrigt, når nu de danske ISP'er har været "forudseende" og har hamstret en stor pulje IPV4 adresser, hvad så i fremtiden, når resten af verden er oppe tæt på 100% IPV6 og Danmark har sneget sig op på 3% - så kan Danmark hygge sig som en isoleret ø.

 • 4
 • 0
#49 Baldur Norddahl

Med NAT på en "hjemmerouter", så skulle de bare lave portforward, så kørte det. Med IPv6 skal de lave regler der sikrer at kun de rette får adgang, det er de færreste ikke IT kyndige der kan klare det...

Routeren laver connection tracking og tillader kun udgående trafik at etablere nye forbindelser, medmindre brugeren har været inde og sætte kryds i at indgående trafik skal tillades. Forskellen er blot at man ikke behøver tænke på porte, da det idag er sikkert at tillade alle porte ind til en PC. Det er reelt kun Smart-TV, printere og andet skrammel der er sårbart.

Der er også protokollen UPnP der tillader programmer automatisk at åbne porte. Indrømmet samme protokol virker også godt på NAT til at lave automatisk port forwarding. Men hvad så hvis du vil have to servere med ssh adgang til dem begge eller to webservere etc?

Værdien af en dørvogter løsning er også overvurderet. Du bliver bare hacket indefra så snart nogen i husstanden har downloadet det mindste stykke malware, eller at i får en gæst der får lov til at logge på med et kompromitteret device.

Hvis der bruges privacy extensions, så er chancen for at gætte en IP-adresse iøvrigt nul. Man kan ikke skanne et /64 IPv6 prefix. Der er simpelthen for mange adresser. Så hvis dit Smart-TV ikke starter med at forbinde til hackeren, så har han ingen mulighed for at finde adressen på TV'et. Da privacy extension også går ud på at TV'et skifter adresse jævnligt, så kan han hellere ikke bruge gamle oplysninger.

Det er jo ikke kun adresserne der koster. Medlemskab hos RIPE er jo heller ikke helt billigt. Men jeg synes da at en IPv4 adresse til omkring kr. 500,- og derudover årligt gebyr er en dyr affære, for noget der i realiteten burde være gratis og tilgængeligt for alle...

Jeg var måske ikke klar nok: En IPv4 adresse koster under $10 som engangsbeløb at købe. Hvis du ikke er het klar på dollarkursen, så er det altså cirka 50 kroner en gang for at købe en IP-adresse.

Jeg ser ikke hvilken relevans RIPE har. Som ISP har du altid skulle være medlem af RIPE.

 • 1
 • 0
#50 Michael Hansen

Har lige lagt mærke til at web interfacet på min fiberboks/router fra waoo nu er begyndt at nævne IPv6 forskellige steder:

Wan: IPv6 type none

Lan: IPv6 type 6rd IPv6 Address not obtained

Ikke at de tilbyder IPv6, men det ser da trods alt ud til der sker lidt på den kant, man kan da håbe.

Anyway det er endelig lykkes at køre med en tunnel fra Hurricane Electric (tunnelbroker.net) via waoo efter en nyere opdatering af deres IGW3000 router, der ser ud til at supportere IP protocol 41 (ikke at forveksle med et port nummer).

 • 2
 • 0
#52 Michael Hansen

Er det ikke det, som altid har stået der? Routeren understøtter ipv6, men backbone gør ikke.

Nej det er først kommet i en af de sidste par updates (hos mig ihvertfald (kører med deres alt i en skod fiberboks/router), før det var IPv6 slet ikke nævnt nogen steder.

Og som jeg skrev, er det også først for nyligt blevet muligt at køre med en ordentlig standard IPv6 tunnel provider (altså plain IPv6 Encapsulation/IP Protocol 41), det var tidligere totalt spæret, så man kun kunne bruge services som f.eks sixxs der kræver ekstra software installeret istedet for det er native i OS'et).

 • 0
 • 0
#55 Jan Ferré

Jeg er fuldstændig enig med de, der mener, at vi som privat-ADSL tilkoblede helt naturligt skal have IPv6-adresser uden at spørge om det. Og med den kontrol ISP'erne har over vores routere, skal IPv6 naturligvis også deles ud på LAN. Helt uden at blande mig som privatkunde ind i det.

Noget andet er så..... På Forskningsnettet, hvor jeg lægger det meste af min arbejdsindsats, har de fleste institutioner helt naturligt fået et IPv6-net. Ligesom nye kollegietilslutninger laves med en /29 IPv4 og en /48 IPv6. Det routes internationalt, der er IPv6-enablet DNS - faktisk er det lige til at gå til. Men vi er også nede på en forsvindende del IPv6-trafik. Muligvis fordi mange bruger 'almindeligt' internet - som f.eks. at tilgå Version2, der åbenbart ikke synes, deres IPv6-kunder skal have lov at se deres indhold.

Google.com og Microsoft.com kan åbenbart finde ud af det - Version2 og BT kan ikke! Lego.com og Maersk.com glimrer tilsvarende med ikke at give adgang for IPv6. Måske drejer det sig om, at danske informationsudbydere bare er for dovne til at aktivere webserverens IPv6-mulighed? Og så er der jo ingen grund til, at ISP'erne ikke kan vride mere fortjeneste ud af de gamle hjemme-routere.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere